Autor Tema: Kako maknut/odstraniti ruzinu sa nepristupačnih mjesta  (Posjeta: 10538 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline petak

Kako maknut/odstraniti ruzinu sa nepristupačnih mjesta
« : 02 Listopada, 2012, 13:30:35 »
Pozdrav ekipa!

Uhvatio sam se bruskanja ruzinavih komada koje bi volija pocinčati pa plastificirati.

Ali iman problem kako pobrusiti neke dijelove koji su mi nedostupni bušilicom/brusilicom/ručno.

Evo par slikovnih primjera

1. Donja vilica prednjeg ovijesa je šuplja. Ispod donje kugle se nalazi rupa, a sa stražnje strane je čahura za silent blok (selen blok)

postoji li neko kemijsko sredstvo s kojim bi se dala očistiti i skinuti ruzina unutar vilice, a da bude dovoljno čisto za proces cinčanja?

Zahvaljujem na čitanju!
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline mojitobar

« Odgovori #1 : 02 Listopada, 2012, 13:40:01 »
pjeskarenje?
antirost,pustit da nagrize pa sa nastavcima za bušilicu,onim malim uskim se poigrati?
probaj tako....
built,not bought

Offline petak

« Odgovori #2 : 02 Listopada, 2012, 14:03:54 »
Bojim se da ću sa bušilicom uspjeti opet doći samo do jednog dijela unutrašnjosti.

Donja vilica je nekih 40cm duga, a tolika je i rupa iznutra.

Evo primjera šta pokušavam dobiti

Ali opet ni ovo nije 100% očišćeno.
Ima nekih malih dijelova do kojih jednostavno ne mogu doći.

Zna li netko koliko čist komad mora biti za cinčanje?
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Saša

• Gost
« Odgovori #3 : 02 Listopada, 2012, 14:06:26 »
Za cinčanje se mora skinuti boja, korozije može biti.

Offline yugopula

• Veteran member
« Odgovori #4 : 02 Listopada, 2012, 21:06:17 »
Probaj s solnom kiselinom,ja sve te zeljezne hrdave komade u solnu bacim i nakon 10-tak i vise minuta su ko novi,svu hrdu pojede i spremno je za cincanje, uostalom tako i kad se cinca mislim da ide prvo s solnom kiselinom ciscenje

Offline Žein

« Odgovori #5 : 02 Listopada, 2012, 21:18:19 »
Solna kiselina obavezno za nepristupacna mijesta samo sto je kod nje problem sto ne skida hrdu sa ljevanog zeljeza i sto bi ju odmah trebalo oprati,zastititi i ostale stvari zato sto nakon takvog tretmana hrda 3 puta jace

Eventualno oprat sa nekom luzinom od koje nebi pohrdao komad
Mnogi su se opekli igrajući se sa Oldschoolhr forumom ne shvaćajući da oldschoolhr forum nije ''samo neki tamo forum''....By-Frik-Ri

Offline grafit

• Senior member
« Odgovori #6 : 02 Listopada, 2012, 21:40:12 »
solna se pere ili nutralizira otopinom sode bikarbone,a za te stvari koje su nepristupačne pištolj za pjeskarenje i malo bolji kompresor

Offline chaos

« Odgovori #7 : 02 Listopada, 2012, 23:26:40 »
Citat: grafit
a za te stvari koje su nepristupačne pištolj za pjeskarenje i malo bolji kompresor

A kako će zavući pištolj za pjeskarenje sa zadnje strane čahure?

Ja ti npr. ovisno o tome što čistim osim onih standardnih četki za bušilicu, koristim i "biaks" produžetak za bušilicu (onaj na sajlu) i može se provući kroz sve rupe do 17 mm.
Uz to odeš u Merkur i kupiš one metalne četke (na uvrnutoj/usukanoj žici) za ćišćenje cijevi, dimnjaka i sl. Ima ih u promjeru od 1 cm do 15 cm, a na bušilici mogu dugo izdržati, a uz to su dosta fleksibilne (doslovno je možeš omotati oko nečeg do čistiš).

Ako imam vremena, a obično ga za svoje gluposti imam, onda još preferiram potapanje u otopinu vode i limunske kiseline. Npr one 2 vrećice od 10 grama su dovoljne za 1 litru vode. Rezultat je vidljiv već nakon par sati, ali ja držim do 24h.
Samo nakon toga treba uzeti čeličnu vunu i ručno skinuti tanki matirani oksidirani sloj.
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

SCARY

• Gost
« Odgovori #8 : 03 Listopada, 2012, 00:05:00 »
solna kiselina je malo prežestoka...

takve stvari rješavanjem potapanjem u bijeli ocat... nakon cca 24 sata dobro isperem prvo s blagom sapunicom i onda vodom i dobro posušim...
a bijeli ocat dobro djeluje i na svim ostalim materijalima, pogotovo ljevovima na bazi željeza (čelični, guss, temper, nodularni, ...)

Offline petak

« Odgovori #9 : 03 Listopada, 2012, 09:22:34 »
Hvala svima!

Solna mi se čini malo prežestoka, ali vrijedi probati. Pogotovo ako će skinuti i boju!

Chaos: Imam ja i fleksibilnu osovinu za bušilicu dugu nekih 1,3m i s tim ide odlično, bušilicom ne bi uspio do pola ovih stvari doći, ali ni ona nije svemoguća. U ove neke rupe na slikama ne možeš pošteno ni prst ugurati.
 Bojim se da nekog velikog izbora osim kemije i nemam.

SCARY: pod bijelim octom misliš na Alkoholni ocat?

A da li ove metode koje ste spomenuli skidaju i boju ili samo ruzinu. Meni ovako izgleda da su dobre samo za ruzinu skinuti.

I još jedno pitanje.

Znam da bi ustvari trebalo poslije skidanja boje i ruzine dio odmah odnijeti na cinčanje, ali sam mislio skupiti određenu količinu dijelova pa onda nositi. Malo mi je daleko cinčaona da bi jedan po jedan dio nosio.

Vjerujem da bi u nekih mjesec dana uspio pokidati svu ruzinu i boju sa prednjeg i stražnjeg ovjesa pa bi onda nosio na cinčanje.

Oče li onaj prvi komad izdržati toliko bez ikakve zaštite?

Offline chaos

« Odgovori #10 : 03 Listopada, 2012, 21:56:14 »
Limunska kiselina skine i boju i pocinčani sloj !

Ja znam mjesecima držati nešto očišćeno, ali lagano naulim uljem za oružje, a znam umotati u masan papir u kojem su bile konzervirane granate i rakete.
Kad krenem na bojanje samo odmastim sa sprejem za kočnice i komprimiranim zrakom.
« Zadnja izmjena: 03 Listopada, 2012, 21:59:23 chaos »
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

SCARY

• Gost
« Odgovori #11 : 03 Listopada, 2012, 22:05:29 »
Citat: petak;343611

SCARY: pod bijelim octom misliš na Alkoholni ocat?

da, bijeli ocat = alkoholni ocat

Offline petak

« Odgovori #12 : 05 Listopada, 2012, 10:44:24 »
Pozdrav ekipa!

Danas sam dobio informaciju da NATRIJEV-HIDROKSID (KAUSTIČNA SODA) odlično skida ruzinu i boju sa metala.

Ali sam isto tako saznao da je jako otrovan, štetan i opasan za zdravlje.

Da li je netko radio s tim čudom? Ima li iskustva?

Znam da su moji baba i dida nekad s tim (zvali su je "soda kauštrika") čistili razne stvari po kući i gospodarstvu.

Offline petak

« Odgovori #13 : 16 Studenoga, 2012, 14:03:32 »
POzdrav društvo!

Evo malo da se osvrnem po pitanju skidanja boje/ruzine sa nepristupačnih mjesta!

Nakon dosta preispitivanja i mudrovanja odlučio sam dati šansu elektrolizi u kombinaciji obična voda + natrij-hidroksid.

Samo da napomenem natrij hidroksid je jako otrovan i potrebno je dosta pažnje prilikom rukovanja s njim. Gumene rukavice, maska za oči i usta, dugi rukavi i neke pune cipele.
Jako lako pojede kožu i nastanu opekline.

Natrij hidroksid sam kupio u poljoapoteci i to za 20kn/kg. Najnormalnije bez ikakvog certifikata za nošenje oružja i otrova.

U plastičnu kantu sam ulio 15 litara vode i stavio 4 jušne žlice natrij hidroksida.
Od drva sam napravio nisku pregradu kako se unutar kante anoda i materijal koji čistim nebi dodirnuli.

Onda sam spojio dva komada ovjesa žicom (tako da mogu više komada odjedamput očistiti)

Ovdje se vidi sloj ruzine i boje

Također sam nabavio jedan mali punjač za akumulatore koji će mi davati 12V struje koja je potrebna da bi se proces odradio.
"-" pol sam stavio na materijal koji treba očistiti, a "+" pol na anodu. Jako je važno pravilno spojiti struju, da vam se nebi desilo da očistite komad koji vam ne treba!
Anoda je najobičniji komad lima. Bolje prolazi ravni plosnati komad lima nego okrugli. Neznam zašto. Veća površina valjda.

Stvar sam stavio preko noći da radi i rezultati su odlični.

Ipak ja sam nakon prve noći i ćišćenja komada njaobičnijom čeličnom četkom na ruke odlučio ponoviti proces. Na nekim mjestima je ostalo još malo boje koju je trebalo skinuti.

Nadam se da je ovo pomoglo nekome da olakša/preskoči proces bruskanja

I ovakve komade sad nosim na cinčanje.

Dilema je vruće ili hladno? NIsam baš pametan!

Offline Ante V8

« Odgovori #14 : 16 Studenoga, 2012, 19:53:46 »
Kolega super je ispalo i ja sam koristio isti sistem ,samo sam upotrebio dosta blaže sredstvo sa istim učinkom.Umjesto tog "otrova" koristio sam AJAX tvrdi sapun za pranje .On sadrži oko 30 % natrij-karbonata i paket od dva sapuna se nađe u man je više svakoj trgovini.Dosta je blaže i ne treba tolika zaštitna oprema. Sapun se izriba na kuhinjski ribež te idu 2 kafene zlice na litar vode.Može slobodno i 3 žlice.Daljnji je postupak isti kao što si opisao.
Ovakve stvari bi ja slao na bijelo cinčanje jer ljepše izgleda nego žuto cinčanje.:palac:
Definicija Demokracije:
Pošalješ čovjeka u p.m.. i on ide kud je njega volja!