Autor Tema: Kako maknut/odstraniti ruzinu sa nepristupačnih mjesta  (Posjeta: 10547 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Trazitelj

• Veteran member
Kako maknut/odstraniti ruzinu sa nepristupačnih mjesta
« Odgovori #15 : 16 Studenoga, 2012, 21:57:48 »
Ja sam skidao sa limunskom kiselinom, 100 grama na 10 litara vode. Traje nekoliko dana, svaki dan sam jednom prošao plastičnom četkom po metalu da skinem talog, meni se ionako nikako ne žuri, pa mi brzina nije bitna...
Nakon završetka sve treba krpom obrisati, i može se farbati...

Skinuta hrđa do kud je bilo potopljeno u otopinu:

Proces:

Prije:

Ispušna grana prije:

Poslije:

Prednost je da nema nikakvih štetnih kemikalija, struje, jednostavnost upotrebe...
I skida i boju ako je dovoljno dugo uronjeno...

SCARY

• Gost
« Odgovori #16 : 16 Studenoga, 2012, 22:19:53 »
@petak
vruće cinčanje je puno kvalitetnije jer se predmeti uranjaju u kupku temperature oko 450 celzića (često i prethodno zagrijani), dok je hladno cinčanje slično lakiranju...

Offline Looka-zg

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Hillman Avenger mk1 1971.
« Odgovori #17 : 16 Studenoga, 2012, 22:24:28 »
@ trazitelj: dobro si ti to skemijal, kemicaru stari hahah :palac: jesi pofarbal to ili ??

Offline petak

« Odgovori #18 : 16 Studenoga, 2012, 23:37:47 »
2 scary:
Znam razliku toplo hladno cinčanje, ali me buni što se čuju suprotna mišljenja.
Jedni govore da je hladno cinčanje jako dobro i netreba tražiti dalje.
Drugi opet kažu vruće cinčanje je prava stvar.

E sad, znam da tanki limovi nisu sposobni odraditi vruće cinčanje, a isto tako vidim da dosta ljudi manje komade (razne nosače, vide, podloške, matice) nose na hladno cinčanje.
Hladno cinčanje ga dođe nešto slično plastificiranju!
Koliko je "trd" iliti "otporan" sloj cinka koji se dobije hladnim cinčanjem.

Kakva je razlika hladnog cinčanja i onog cinka u spreju koji majstori za auspuh špricaju po cijevima ispuha kad zavare lonac?

Tija bi odraditi posal najkvalitetnije moguće, a da ne uništin neki dio, a sve ove informacije me zbunjuju i nemogu se odlučiti za toplo ili hladno cinčanje

Nadam se da san ti uspija malo dočarati koji upitnici me more u glavi!
« Zadnja izmjena: 17 Studenoga, 2012, 00:05:21 petak »
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

SCARY

• Gost
« Odgovori #19 : 17 Studenoga, 2012, 00:11:21 »
pa tako reci;)
pristalica sam da ako treba svi dijelovi se vruće cinčaju i to kod znalaca - zato jer je onda i priprema i zaštita kompletna...
vruće cinčanje se upotrebljava za dijelove koji su dovoljno robusni da se ne deformiraju kod zagrijavanja... a bolji postupak je utoliko jer se prilikom zagrijavanja na propisanu temperaturu isprepliću kristalne rešetke zinka i željeza/čelika i pri tome ostvaruju interkristalinični spoj (za razliku od hladnog postupka gdje se zaštitni sloj veže adhezijom)

npr cinčaonica dalekovoda je jedna od najboljih i mogu odraditi velike dimenzije u svojim kadama... aliii... oni su specijalizirani za građevinske konstrukcije i imaju prilično široke tolerancije debljine prevlake i sam izgled površine je pomalo sporedan... s druge strane održavaju opremu i kupke pa je kvaliteta konstantna...

generalno je pravilo kod svake zaštite - priprema površine koja se zaštićuje... ako je loša ni najskuplji postupak neće dati dobru zaštitu - i obratno...

galvanizacija tj galvanski postupci su svi postupci površinskog zaštićivanja uz pomoć el struje... tipičan predstavnik toga je eloksiranje aluminija kod koga se variranjem sastava otopine i jačine struje i vremena djelovanja mogu postići najrazličitije boje;)

sve dijelove ovjesa bih dao vruće cinčati...

Offline petak

« Odgovori #20 : 17 Studenoga, 2012, 00:21:14 »
Hvala na pojašnjenjima!

Konkretno, bio sam u ADRIA CINKU u Splitu i oni mogu odraditi vruće cinčanje. Koliko su kvalitetni i koliko održavaju pogone neznam, ali znam da tamo ljudi nose svašta. Od kućnih ograda, brodskih komada itd.
Tip koji vodi pogon ( s njim san razgovara) mi je reka da će on pregledati komade i reći mi šta može, a šta ne u vruće cinčanje.
I prednost je šta imaju "spalionicu" tako da imaju mogučnost spaliti boju koju nisi uspio skinuti.
Onda je sve skupa malo skuplje, ali barem znaš da je odrađeno dobro.

Da li i vijke, matice, podloške nositi na vruče cinčanje ili njih radije na hladno? (joj kako je lipo razgovarati kad znaš šta pišeš/govoriš)
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

SCARY

• Gost
« Odgovori #21 : 17 Studenoga, 2012, 00:37:19 »
tu sad budi malo mudar - pusti ovom liku da ti on kaže šta na koje cinčanje, a tu po forumu malo posnimi sve kaj su dečki nosili na cinčanje;)

nitko iz tih proizvodnih/uslužnih pogona koji imaju specifične postupke ne voli prevelika pametovanja i filozofiranja... kad im pustiš da sami odrade, najčešće najbolje odrade... tu bih ja s likom razgovarao u smislu 'najrađe bi da sve bude vruće cinčano i to bijelo cinčano, ali ipak vi odredite što će se kojim postupkom raditi jer najbolje znate'...
šrafeke i slične sitnice - poželjno vruće baš zato jer su skloni oštećivanju kod stezanja i otpuštanja... samo ti je tu bolje da prije cinčanja sam pripremiš navoje tj očistiš ih i popraviš, rupice na zaticima i sl elemente...
sve što treba popraviti popravi i uredi prije samog postupka zaštite - to je pravilo;) jer poslije oštećuješ zaštićenu površinu... osim toga imaš i brzinski test kako su odradili posao...

Offline petak

« Odgovori #22 : 17 Studenoga, 2012, 00:50:16 »
Skužija san tipa u ADRIA CINKU da nije od velike govorancije.
On svoje zna i netriba ga puno dirkati.
Ali volin i ja malo saznati informacija prije nego se upustin u nešto. Čisto da znan da li me netko "nateže" ili ne.
I da san 100% siguran kad negdi dođem da je upravo to ono šta ja triban, a ne da slušan puste lovačke...."to se nemože..." "može se ali je skuuupooo...." itd.

Zato ova pusta pitanja!

SCARY: zahvaljujem ti se na ugodnom časkanju iz kojeg san puno stvari naučija i sad je sve sjelo na svoje mjesto. Zaslužija si piće od mene kad (ako) se negdi sretnemo!

SCARY

• Gost
« Odgovori #23 : 17 Studenoga, 2012, 01:04:27 »
:palac:

Offline raketenMISKO

• Antique Member
« Odgovori #24 : 17 Studenoga, 2012, 14:32:58 »
auuu, kolega scary je udžbenik. vjerodostojni podaci. Ja bi samo dodao da ljudi cinčaju i vijke i matice, jer je sloj cinka toliko tanak da pri zavidavanju/odvidavanju ne pravi nikakve probleme. Jedino ne bih cinčao vijke kojima vidaš neke elemente koji se žestoko griju, tipa ispušna grana. nekako mi se čini da bi se tu cink mogao rastaliti.
Go hard or go home.

Offline petak

« Odgovori #25 : 18 Travnja, 2013, 13:19:18 »
Evo i nastavka (nakon samo par mjeseci :ghh:)

Dijelove ovijesa i vijke/matice/podloške odnio na vruče cinčanje, ali mi je tip savjetova da to ipak odnesem na galvaniziranje
Čovjek me se sitija od kad smo zadnji put pričali, a sigurno mu je u meuvremenu prošlo hrpa mušterija kraj očiju. Vrlo pohvalno!

Posla me je na drugu stranu Splita gde ljudi odrađuju galvanizaciju i plastificiranje.

Dijelove ovijesa ostavio na galvanizaciji i plastifikaciji, a vike/matice/podloške poslao u KAPRI.

Dijelovi su ostali površinski hrapavi jer je ruzina "pojela" materijal,  ali iskreno to me i ne smeta toliko. Bitnije mi je da je dobro zaštičeno  i da će trajat.

Toplo se nadam da oče

Evo slikovnog rezultata jednog i drugog posla

Dijelovi na vrpi

Razvrstani

Ova "slagalica" me još čeka - rekli su mi da će morati pomješati već sortirane komade. Srića pa san slika i popisa di, šta ide.
Sad imam zabavu za nekoliko večeri :lol: