Ne bi htio biti baksuz, ali...

Ne bi li trebala biti i neka ''zaštita'' odnosno, laički rečeno, jebiga - ja sam kemičar po struci

''vremenski odgađajući nešto nešto neki sklop'' koji čuva diodni most u alternatoru od, bla bla, pada napona, oscilacije napona, nešto-nešto-napona, udar struje-pika-piiikaaaaa-piikaaaaČUUUUuu nešto nešto...?

Jeeer - u bivšoj firmi smo vozili Ford Tranzite. Polovne, da se razumijemo dve, tri pet godina maksimalno stare. Ful očuvane , sa malo kilometara.
E sad - neki su imali automatsko paljenje svjetala, neki nisu. Ovi koji su imali automatsko paljenje su imali probleme sa alternatorom ne baš sad ''svako malo'' ali - jesu. Prvo je jednom kviknuo alternator, pa drugom, pa trećem, pa opet drugom, pa opet prvom kroz neki malo duži vremenski period.
Sjećam se da su u servisu radili i ugrađivali tu neku ''elektroniku ne moči to kada pereš kombi jel' ti jasno'' kutijicu koja je bila taj neki ''vremenski odgađajući relej''
koji je palio svjetla kojih dve-tri sekunde nakon što motor proradi. Ne kad se ugasi lampica, nego baš
nakon par sekundi NAKON gašenja lampice.
Koliko sam shvatio u trenu dok pališ auto alnaser ''povuče'' jako veliku struju i onda kad su još upaljena svjetla bla bla to nešto, ta struja, đavli sa Svilaje štoliveć ''ide'' preko diodnog mosta i - očecrknit.