Autor Tema: Auto Bild - Klasik (HR izdanje)  (Posjeta: 29052 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline romyo

Odg: Auto Bild - Klasik (HR izdanje)
« Odgovori #120 : 09 Veljače, 2014, 16:30:18 »
Frik, tako je...

U toj zemlji se čekalo na isporuku Trabija 14 godina.
14 godina si morao biti na listi na biš dobio vozilo u kojem na štapić gledaš gorivo.
To je komunizam, i fašizam, i primitivizam, i debilizam...
Ne pričam o raketama, Sputniku i Lajki, Volgi,
ključevima za šarafiti na kojem je umjesto brenda otisnuta cijena u rubljima.

Deda, mislim da kužiš o čemu pričam.
Znam ja što je bilo u Jugi i što je danas.

Offline romyo

« Odgovori #121 : 09 Veljače, 2014, 16:45:27 »
I sad se postavlja jedno drugo pitanje... Lako za štapić metode.

To je bilo jedno dobro vrijeme za radnika, te godine tamo '86-'87-'88.
Ako se ne varam, i koliko me sjećanje služi, to je bilo vrijeme Ante Markovića.
Tad je radnik i seljak dobro živio, imalo se od svoga rada i za autić priskrbiti si.

Kod nas je tih Trabija bilo jako jako malo, kod nas na moru mislim.
Ono što sam ih tada viđao su bili ili od istočnih turista, ili su imali ZG tablice.
Ako ih je bilo u RI tri komada, i to sam puno rekao... Bar njih nije bilo problem uočiti.
Dobro to sad.

Postavlja se pitanje pa dobro kakav si to trebao biti lik da biš uzeo tada Trabanta
jedan totalno primitivan auto, nazadan u svakom pogledu, pa sve do toga da na štapić gledaš gorivo.
Ja još uvijek kao da ne vjerujem za taj štapić pa ću to još provjeriti.

Koliko je on koštao ? Novi, jel ?
Imali smo more jeftinih i kvalitetnih automobila tada, nabrajati ću iz glave: Yugo, R4, 101, 126 itd.
Pa recimo rumunjski Oltcit, neugledan, ali kudikamo moderniji od Trabija.

To mi nije jasno, kupiti Trabanta umjesto Oltcita ili 10 godina starog  Z 101, spejs šatl od auta.
Neka se vlasnici i zaljubljenici u Trabant ne naljute sad na mene,
ali stvarno radi se tu o primitivnom vozilu, ruku na srce i vrlo neuglednom.

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #122 : 09 Veljače, 2014, 16:51:01 »
Što je bolje,relativna je stvar.Radiš i štediš imaš novaca i siguran život,ali ne možeš kupiti što želiš,jer moraš čekati na listi,pa kada konaćno dođeš na red,imaš se ćemu veseliti i to čuvaš i paziš i ne razlikuješ se puno od svih ostalih,osim po osobnosti i kvaliteti samog sebe i kao takvog stekneš priznanje u društvu,ili imati sve za kupiti,ali nemaš novaca,nemaš ih gdje zaraditi,osim ukrasti,nekome oteti,ili prodati djedovinu,pa kupiti Mečku MLa ili Porshe i onda si glavni frajer i svi ti se dive,jer ti se znaš snaći,pa imaš,jer ako nemaš badava ti sve znanje ovog svijeta i ne vrediš ama baš ništa.

Offline kađo-c

« Odgovori #123 : 09 Veljače, 2014, 16:52:56 »
Sad če se netko javiti i reći da se u jugi vozilo par-nepar,da nije bilo kave,šećera itd..
Istina,vozilo se par-nepar,bila je kriza i trajala 3 godine,ljudi nisu bili nezaposleni u cjeloj jugi je bilo manje nezaposlenih nego danas u hr,i nasa hrvatska je sad zadužena puno više nego juga do zadnjeg dana,tada su se štitili radnici,gradile firme,brodogradilišta izvozilo se,malo je poznato da je tadašnja europska zajednica nudila jugi bezuvjetan ulazak.
Slavonci tada nisu izlazili na ceste(predali su godišnju sjetvu pšenice i time bez problema kupili novi traktor) talijanske koče nisu dolazile do otoka i haračile ribu,(nije im ni padalo na pamet)
Tada su ljudi sa dvije radničke plače gradili vikendice na jadranu,bili zdravstveno i mirovinsko osigurani,NI U KOM LUDILU NIJE BILO PRIJAVE NA MINIMALAC i isplate ostatka na ruke,nije bilo prvog,drugog ni trečeg mirovinskog stupa,bio je jedan mirovinski fond u kojem je radnik mogao birati najbolji period radnog staža da mu se izračuna mirovina,itd..itd..sve ono o čemu mi sad možemo samo sanjati..
Zašto se raspala?,prvo na redu je bleiburg i ostali zločini,drugo zato jel je stvorena na silu,treče; jel kao republika nismo bili vlasnici svojih novaca i zato jel smo bili "premoćna" država za velike inozemne igrače.
Ali sistem koji je 70-ih štitio ljude i firme je bio kudikamo bolji nego danas,to nikad više nebude bilo..
« Zadnja izmjena: 09 Veljače, 2014, 16:56:40 kađo-c »
well pam Wich way to go? left or right?
right!
noo.. its too bad ..
why?
because it was 50/50 shot on you be going left or right,you see we both going left ....

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #124 : 09 Veljače, 2014, 16:55:41 »
E,ko je kupio Trabija vozio se bez problema dugo,dugo,a nije mu bilo bitno kako izgleda i kaj je cvajtak.Tko je kupio Oldcita taj se gadno zajebao,bacio je novce na nešto sćime se nikad nije vozio,a dok se vozio trošio je ko T84.Svi Oldciti nemaju ni 50 000km koliko god ih je bilo,jer su svi nakon nekog vrenmena odustali od njih i hitili negdje iza štaglja.
Nije Juga propala,nego smo je iz objesti uništili da bi mogli sve pokrast i niš ne radit.E sad više skoro pa se i nema kaj krasti,kaj ćemo sad,a raditi više nema tko,ni gdje,ni sa ćime?
« Zadnja izmjena: 09 Veljače, 2014, 16:58:51 deda »

Offline romyo

« Odgovori #125 : 09 Veljače, 2014, 17:00:46 »
Dobro, to sam bubnuo za Oltcita.... Bilo je i more drugih povoljnih autiju tada.

Evo Škoda 120...

Stvarno, jel zna netko koliko je koštao novi Trabi, nazad 25 godina?
Da malo to usporedimo sa konkurencijom.

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #126 : 09 Veljače, 2014, 17:20:09 »
Znam da je 75god. kada sam ja kupio novog Fičeka bio dosta jeftiniji od njega.Znam neke koji su ih kupili i hvalile s njima,a mi smo se i onda iz njih ismijavali,jer fakat to nije bio auto,ne po zaostalosti,nego po konstrukciji.Njegova namjena je bila da motorizira najsiromasniji sloj i one koji tek startaju u auto svijet,a za tak nekaj je odigrao zadaću,dakle nema potrebe za sarkazmom,jer danas je fora.

Offline Mi$ki

• Veteran member
  • Vozilo:: P-205 cabrio roland garros
« Odgovori #127 : 09 Veljače, 2014, 17:32:39 »
Koliko košta pumpa benzina ili pumpa ulja za trabija? Ništa jer ih nema, jednostavna konstrukcija koja je šljakala zaslužuje malo poštovanja. U tadašnjem DDR-u ako si bio običan čovjek mogao si kupiti ili Wartburg ili Trabant i ništa više. Pa zašto su u Yugi BMW-i, Mečke i ostali auti bili rijetkost, jer da bi jste uvezao morao si dati još dvaput toliko državi. Netko nije imao toliko, netko nije smio pokazati da ima i dok si se okrenuo sve puno fića, stojki, škoda, golfova....

Offline ernesto (CHE)

• Veteran member
« Odgovori #128 : 09 Veljače, 2014, 18:16:59 »
Da ne razvezem ko inace, nisu mi jasni stavovi oldy ekipe koji prigovaraju drugima zbog njegovog gusta.
Oldyje iz ljubavi imaju ljudi iz ljubavi i jer im se nesto svidja, a ne iz potrebe. A pitanje potrebe je kad kupis dostupno u skladu s potrebama i onda je pitanje bolji-losiji-isplativiji.

Upravo to je bio razlog kupovine Trabija: te aute pamtim najcesce s KT tablicama... Kutina, petrokemija... dvoriste-vrt-pajser-gazolin. Dakle o tome se radi kod nas. I takvome koji je na gruntu kopao gazolin, njemu niti jedan Mercedes nije bio ravan Trabiju i bio je u pravu jer je njemu osobno to bio najbolji i najisplativiji auto.

To je bio najveci razlog kupovine Trabija kod nas, a ne cijena koja je (ako se ne varam, a mislim da ne) bila u rangu auta te klase. Ako se dobro sjecam cijena je bila mozda nesto visa nego za Ficeka, ali pocetna cijena uglavnom kupcima Trabija i Wartburga nije bila presudna.

Sto se tice jeftinoce, mislim da je Zaporozec i kasnije Tavrija bila daleko jeftinija, ali i neisplativija (da ne ulazimo u kvalitetu) jer se nije mogla voziti na bilo sta (gaz ili lozu).

Trabi, isto kao i Ficek, Spacek, Buba, Cetvorka, Mini... debelo-debelo zasluzuje svoje mjesto u povijesti motorizacije zbog svojeg utjecaja u odredjenom okruzenju.

Dal je nesto od toga bolje ili losije ljudima tada nije bilo vazno jer su kupili sto mogu, a ne bi trebalo niti sada biti vazno jer se ta vozila kupuju zbog osobnog afiniteta, a ne zbog potrebe.
MZ KLUB~ http://www.starikotaci.hr/mz
OTK STARI KOTACI~ http://www.starikotaci.hr
VW KOMBI FORUM~ http://vwkombiji.portbb.com/index.php

peugeot 404, bub, baader-meinhof, MZ x 5, BMW (motor), BMW (s prixom), i kajja znam. jos toga

Offline vu.k

• Antique Member
  • Vozilo:: neki stari Opeli
« Odgovori #129 : 09 Veljače, 2014, 19:19:24 »
romyo a jel si znao da trabi ispod instrument table ima pipu za gorivo, istu kao mopedi, uključujući i poziciju za rezervu, na koju kad si morao prebaciti znao si da si -naravno na rezervi  :yes:

...
Trabi, isto kao i Ficek, Spacek, Buba, Cetvorka, Mini... debelo-debelo zasluzuje svoje mjesto u povijesti motorizacije zbog svojeg utjecaja u odredjenom okruzenju.

Dal je nesto od toga bolje ili losije ljudima tada nije bilo vazno jer su kupili sto mogu, a ne bi trebalo niti sada biti vazno jer se ta vozila kupuju zbog osobnog afiniteta, a ne zbog potrebe.
:thmbup:
Nisam potpuni idiot, neki dijelovi mi fale!

Offline krntija

« Odgovori #130 : 09 Veljače, 2014, 20:15:10 »
 :smile: Trabanti su bili OK auti za ono sta su i namjenjeni , prijevoz osoba iz tocke A u tocku B! Da, na novog se cekalo godinama, ali je zato svatko u DDR-u mogao vrlo jeftino imati rabljeni auto star 10-20-30-40 godina u dobrom stanju; zato je i oldtimer scena jos 70-tih i 80-tih godina u DDR-u bila izuzetno jaka i kvalitetna jer je dobar dio svakodnevnog  voznog parka bio iz prijeratnog do poratnog razdoblja (do 1955.) A to kak se tam zivelo u odnosu na Jugoslaviju, na prvi pogled izgleda puno losije, ali nije, ako nisi bio protiv te drzave i socijalizma, imao si posao, dobio stan, sva socijalna davanja, placena ljetovanja na more i sve kaj se moglo zamislit, no neki su htjeli zapadni  stil zivota i konzumerizam pa su bjezali iz te "tvrdjave socijalizma"! Znam par bivsih DDR gradjana koji sa odmakom vremena od rusenja DDR-a tvrde da je to bila sasvim prihvatljiva i socijlna drzava, a da je spajanje sa zapadnom Njemackom donijelo jos vecu bijedu i socijalnu ugrozenost za vecinu gradjana, neovisno od par tajkuna koji su uspjeli prigrabit sve zivo kaje prije bilo u drzavnom vlasnistvu!
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline romyo

« Odgovori #131 : 10 Veljače, 2014, 02:34:19 »
.............................

U biti tu se slazemo....
Moji su komentari vise manje rezultat cudjenja kako je taj auto bio opremljen, a do 'jucer' se radio.

Vuk, nisam niti to znao. Pa nisam se osobno nikad zanimo za Trabija.

Zato im je brat Rus i napravio betonski zid do neba, da ne vide sto ima u susjedstvu.
Pa cekaj 14 godina na auto, kojega si uplatio, bio si na listi, to je bilo bitno.

Offline romyo

« Odgovori #132 : 10 Veljače, 2014, 02:49:38 »
:smile: Trabanti su bili OK auti za ono sta su i namjenjeni , prijevoz osoba iz tocke A u tocku B! Da, na novog se cekalo godinama, ali je zato svatko u DDR-u mogao vrlo jeftino imati rabljeni auto star 10-20-30-40 godina u dobrom stanju; zato je i oldtimer scena jos 70-tih i 80-tih godina u DDR-u bila izuzetno jaka i kvalitetna jer je dobar dio svakodnevnog  voznog parka bio iz prijeratnog do poratnog razdoblja (do 1955.) A to kak se tam zivelo u odnosu na Jugoslaviju, na prvi pogled izgleda puno losije, ali nije, ako nisi bio protiv te drzave i socijalizma, imao si posao, dobio stan, sva socijalna davanja, placena ljetovanja na more i sve kaj se moglo zamislit, no neki su htjeli zapadni  stil zivota i konzumerizam pa su bjezali iz te "tvrdjave socijalizma"! Znam par bivsih DDR gradjana koji sa odmakom vremena od rusenja DDR-a tvrde da je to bila sasvim prihvatljiva i socijlna drzava, a da je spajanje sa zapadnom Njemackom donijelo jos vecu bijedu i socijalnu ugrozenost za vecinu gradjana, neovisno od par tajkuna koji su uspjeli prigrabit sve zivo kaje prije bilo u drzavnom vlasnistvu!

Ma daj, Krntija, hoces reci da je DDR bio med i mlijeko?
Tuga i nevolja, kvazidrzava koju im je napravio Rus, i koja je zavrsila onako kako je i nastala.
Hehehe, ispada po tebi da je DDR bio obecana zemlja....

Kad bi nas brod (jugoslavenski) tu i tamo pojavio se u DDR,
to je bilo vrlo rijetko doduse, pa to je bilo kao da su Marsovci dosli.
Kad su lucki radnici usli u salon posade, kako bi uzicali napokon pravu kavu kod kuhara,
da je probaju, pa im moj frend Nostromo Bobi pokazao PEZ plasticnu figuricu...
Ovi popadali sa stolica kad su to vidjeli. Miki Maus koji otvara usta, a iz usta izlazi bombon !
Navalili na njega, udarili jaukati - daj mi, daj mi... On im to bacio, pa se medjusobno pobili ciji je to. Moj DDR !

Tu pricamo upravo o vremenu ovoga Trabanta, pred nekih dvadeset i kusur godina.
Ima jos jedna prica, ali mozda drugom prilikom.

Eno moj Bobi vani sljaka, a ja vatam krivine po forumu ... Kad me ulove...  :suicide:

Offline ernesto (CHE)

• Veteran member
« Odgovori #133 : 10 Veljače, 2014, 03:26:40 »
Romyo, vremena su bila drugacija i mozda s danasnjeg stanovista neshvatljiva ili tesko shvatljiva. Usporedjujes Trabija i neka Zapadna vozila u to vrijeme (ne prigovaram tvojem stavu, samo pokusavam pojasniti neke povijesne cinjenice). Uz stapic i „pipicu“ za benzin, Trabi je imao nesto kao „cajger“ za kolicinu potrosnje goriva u trenutku voznje sto je rijetko koji „zapadnjak“ imao (za jos malo cudjenja :) ).

Bez obzira na tehnolosku razliku i razliku u politikama, nitko ne kaze da je Traction Avant smece od auta. Zasto njega spominjem? Taj „pretpotopni“ auto se proizvodio u Citroenovim pogonima u isto vrijeme kao nedokucivi auto buducnosti „Zaba“ (pedesetih godina proslog stoljeca).

Dakle o Trabiju se govori kao o otpadku, a proizvodio se u razlicitom tehnoloskom i politickom uredjenju za narod potpuno drugih zahtjeva, a nitko Tractiona ne naziva nazadnim, losim i ne znam kakvim, a proizvodio se u istoj tvornici kao Zaba u isto vrijeme, u istom politickom uredjenju i za isti narod... a kupovao se. Razlika je definitivna, samo govorim o „sukobu“ tehnologija u ista vremena.

Ja ne govorim sta je dobro ili lose nego samo o razlicitim pristupima jer je jedan „nezeljeni“ Trabant, drugi „pozeljni i cijenjeni“ Traction, a realno je razlika u tehnologijama i okolnostima poizvodnje (u usporedbi s drugim vozilima tog vremena) manja izmedju Trabija i suvremenika nego izmedju Tractiona i Zabe.

Sigurno da Trabi nije bio SpaceShuttle, ali njegovo mjesto u povijesti je daleko od zanemarivog, pa ako ne bih rekao i smijesnog, a mnogi se s njim sprdaju jer ne znaju mnoge cinjenice o njemu ili nekim drugim vozilima koje je „inn“ podcjenjivati.

Romyo, nije bio ovo neki komentar koji je isao osobno protiv tvijeg komentara, samo me tvoj komentar potaknuo na ovaj kratki osvrt ;) .

A DDR... daleko je on bio od uzivancije. Iako su mi Istocna vozila jako OK, sa barem dvadesetak ulazno-izlaznih DDR viza u pasosu (nisam bio spijun) mogu reci da bas nije tamo bilo super. Vjerovali ili ne, vidio sam turiste koji stoje na Zapadnim strazarnicama i koji placu gledajuci preko zida kao rezultat pogleda na zid i nekoliko stotina metara debelu "zastitu".

A socijalna struktura je u usporedbi s danasnjom bila odlicna ukoliko se ne uzme u obzir represija. Za tim sigurno da Istocnjaci zale.
MZ KLUB~ http://www.starikotaci.hr/mz
OTK STARI KOTACI~ http://www.starikotaci.hr
VW KOMBI FORUM~ http://vwkombiji.portbb.com/index.php

peugeot 404, bub, baader-meinhof, MZ x 5, BMW (motor), BMW (s prixom), i kajja znam. jos toga

Offline stressman

• Antique Member
  • Spol: Muški
    • stress photography
  • Vozilo:: scirocco mk2 / kadett C
« Odgovori #134 : 10 Veljače, 2014, 03:30:50 »
as vintage as it gets

http://gordanperkovic.wix.com/stressphoto

'84. Rocco D - daily beater
'74. Kadett C - art project