Autor Tema: PomoĆ oko legalizacije oldtimera  (Posjeta: 17167 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline OLD WEBER

PomoĆ oko legalizacije oldtimera
« : 08 Studenoga, 2012, 13:21:25 »
Molim za pomoć oko ishodovanja dokumenata za oldtimera . Znam da je ovo tema koja se obradila na dosta mjesta , ali bi molio da  se javi , neko koji je to osobno ishodovao, a ne nekoga , ko je čuo ili   "tako su mu rekli ":vecernji:. Predao sam na općinskom sudu tužbu , po "obrascu" i naputku  koji se " vrti " po mnogim internetskim stranicama oldtimer  klubova i foruma pa tako i našim .Vratili su mi  sa obrazloženjem ,  da nema osnove za takvu tužbu . Kako mislim da nisam jedini koji pokušava ishodovat  dokumente ( koji su odavna zagubljeni ) , molim nekoga koji zna pravi postupak da nam svima skupa pomogne , jer dolaskom EU ko zna kakvi nas zakoni sve očekuju .:gosp:
dmdeweber@gmail.com /091 165 18 07 viber , whatsapp

Offline OLD WEBER

« Odgovori #1 : 09 Studenoga, 2012, 09:40:25 »
Evo , o ovom govorim .Svi su nešto čuli , pročitali , ali nema nikoga da diskutira i zna stvar iz prve ruke .

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #2 : 09 Studenoga, 2012, 09:59:17 »
Ja nemam pojma,nikada nisam imao takvu situaciju, tako da nemam što reči o tome.

Offline OLD WEBER

« Odgovori #3 : 09 Studenoga, 2012, 11:47:00 »
Neznam šta se događa , al neće da mi prihvati ono šta sam napisao . Molim admine da obrišu ova dva " prazna "posta .
uglavnom  , na stranici Saveza starodobnih vozila .hr , pod rubrikom  savjeti  , postoji tema :Kako legalizirati oldtimer bez papira , autora gospodina Željka Kekića .Molio bi nekoga( ko zna ) , da taj " obrazac" copy/paste ovamo , kako bi i drugi vidjeli o čemu se radi .Na taj isti " obrazac" , naišao sam i na našem forumu ( isto tako i na još 4-5 foruma ) , pa je i zbog toga dobro da vide ostali . Ako neko zna način kako da stupim u kontakt sa gospodinom Kekićem , molim da mi javi broj mobitela ili mail !
« Zadnja izmjena: 09 Studenoga, 2012, 12:00:23 OLD WEBER »

Offline Igor V.

• Antique Member
  • Spol: Muški
    • OTK Ivanić
  • Vozilo:: AR Giulia 1300 TI ; Fiat 128 Sport Coupe ; Autobianchi A112 ELITE
« Odgovori #4 : 09 Studenoga, 2012, 11:58:34 »

U našoj državi postoji određeni broj vlasnika oldtimera koji svoja vozila ne mogu registrirati jer za njih ne posjeduju pravovaljanu dokumentaciju (vlasničku knjižicu, prometnu dozvolu ili račun). U najvećem broju slučajeva bivši vlasnik je nepoznat ili više ne postoji, a dokumenti su izgubljeni. Također postoji dio vozila koja su ilegalno uvezena u bivšu državu i nikad nisu registrirana na ovom području. Legalizacija gore navedenih vozila može se obaviti isključivo sudskim putem.

Dakle, sadašnji vlasnik oldtimera mora tužiti bivšeg vlasnika (ukoliko je on poznat i stvarno postoji) ili osobu s kojom će se dogovoriti da će ona u postupku biti protustranka. Sastav ovakve tužbe je vrlo jednostavan i vlasnik oldtimera može ju pripremiti sam, a kako bi izbjegao odvjetničke troškove.

Primjer tužbe:
Općinskom sudu u (mjesto)

Predlagatelj: ( ime i prezime vlasnika i adresa)

Protustranka: (ime i prezime, adresa)

U svezi dokazivanja vlasništva nad vozilom ( marka i tip vozila)proizvedenim _____ godine, predlagatelj naznačuje kao protustranku (ime i prezime i adresa).Predlagatelju je od protustranke poklonjeno vozilo prije ____ godina. Protustranka je predmetno vozilo kao neispravno imao kod sebe ( 20-30) godina, tako da dokumentacija o prethodnom vlasniku vozila, kao i dokumentacija koja je vezana uz to vozilo ne postoji.U bitnom kao predmet odnosno bivši vlasnik vozila može se uzeti jedino protustranka. S obzirom da je predlagatelj svoje vlasništvo nad vozilom stekao od protustranke, to

P R E D L A Ž E

1. da se ovaj prijedlog uzme kao tužba u kojoj je predlagatelj tužitelj, a protustranka tuženi
 2. da Sud u provedenom postupku donese sljedeću
P R E S U D U
Utvrđuje se da je tužitelj ( ime i prezime,adresa, JMBG) vlasnik vozila marke _________ , tip ___________, boje __________, broj šasije______________, proizvedenog u ( država proizvodnje), godine ________, s (vrsta motora), obujma ______ ccm, snage ______ kW, što je tuženik (ime i prezime, adresa) dužan priznati, te izdati tužitelju ispravu sposobnu za prijenos vozila na ime i vlasništvo tužitelja, a koju ispravu u suprotnom zamjenjuje ova presuda, te se nalaže MUP-u, policijskoj postaji (po mjestu boravka tužitelja), odjelu za registraciju vozila, da na temelju ove presude izvrši registraciju opisanog vozila na ime i vlasništvo tužitelja, te da mu izda prometnu dozvolu, knjižicu vozila kao i registracijske pločice, sve u roku 15 dana.
Potpis predlagatelja:

Nakon predaje ovako sročene tužbe u sud, bit će zakazano ročište. Praksa je pokazala da se ovakvi postupci mogu riješiti vrlo brzo na manjim općinskim sudovima gdje je broj predmeta mali. Brzina postupka ovisi o samom sucu. Tako je bilo primjera gdje su postupci završeni samo na jednom ročištu, a bilo je i primjera gdje je sudac za drugo ročište zakazao saslušanje dva svjedoka, a potom i vještačenje vozila i identifikacijskih brojeva od strane sudskih vještaka. U prvom slučaju sudac je uzeo i minimalnu vrijednost sudske pristojbe te je cijeli postupak koštao samo 200,00 Kn (postupak je vođen na manjem općinskom sudu i trajao je svega 30-ak dana od dana podnošenja tužbe), dok je u drugom slučaju postupak koštao više od 2.000,00 Kn (postupak je vođen na većem sudu i trajao je gotovo dvije godine od dana podnošenja tužbe).

Na upit suca o vrijednosti spora svakako ne treba izjaviti da je vozilo preskupo, već da je vrijednost cca 1.000,00 Kn, a zbog visine sudske takse. Također, ako je parnica završena na prvom ročištu dobro je da se na samom ročištu protustranka odrekne prava žalbe jer će u tom slučaju presuda odmah biti izvršna, tj. moći će se po primitku presude odmah registrirati vozilo.

Nakon što je vlasnik zaprimio presudu, na vrijednost vozila treba platiti porez u Poreznoj upravi po mjestu boravka tužitelja, sada vlasnika. Budući Porezne uprave ne raspolažu katalozima na osnovu kojih bi mogli odrediti vrijednost oldtimera, treba napraviti procjenu vozila. Procjenu može obaviti gotovo svaka auto-kuća koja se bavi prodajom vozila. Praksa je pokazala da se u prometu oldtimera u RH obično kao vrijednost vozila stavlja iznos 1.000,00 – 2.000,00 Kn. Na taj iznos Porezna uprava razrezat će 5% poreza, a po uplati Uprava će presudu ovjeriti zelenim žigom. S ovako ovjerenom presudom moguće je napraviti tehnički pregled, a stanica za tehnički pregled vozila izdat će registarsku oznaku, vlasničku knjižicu i prometnu dozvolu, koje je potrebno ovjeriti u policijskoj postaji navedenoj u presudi.

Tehnički pregledi ne posjeduju u svojim evidencijama tehničku dokumentaciju za većinu oldtimera. Savjetuje se stoga uz vozilo donijeti neku brošuru ili knjižicu s uputstvima ili pak izvući podatke putem interneta za tip vozila koji se registrira. Konkretno, radi se o podacima koji su potrebni za popunjavanje rubrika u prometnoj dozvoli i vlasničkoj knjižici.

Pri registraciji vlasnik oldtimera ima pravo na 90%-tni popust na posebnu naknadu za okoliš. Popust se ostvaruje ako ima potvrdu Oldtimer kluba u kojoj je potrebno navesti vrstu vozila, godinu proizvodnje i br. šasije, uz obrazloženje da vozilo ima status povijesne vrijednosti koji je steklo na osnovi svojih tehničkih, konstrukcijskih i dizajnerskih značajki.

Autor: Željko Kekić

To je copy/paste koji sam našao na stranici Mrežnica clasic club , našao sam i na Opel klubu , bilo je i na našim stranicama i na stranici Saveza starodobnih vozila . hr a u potpisu je autor , gospodin Željko Kekić .Taj " obrazac " kruži po mnogim forumima i dovodi u zabludu mnoge . Možda neko zna gospodina Kekića , pa neka mi pošalje neki kontakt .

dmdeweber@gmail.com /091 165 18 07
« Zadnja izmjena: 13 Studenoga, 2014, 21:40:48 Sprint QV »
AR Giulia 1300 TI ; Fiat 128 Sport Coupe ; Autobianchi A112 ELITE

Offline Igor V.

• Antique Member
    • OTK Ivanić
« Odgovori #5 : 09 Studenoga, 2012, 12:00:13 »
Kolega nadam se da sam pomogao?

Offline OLD WEBER

« Odgovori #6 : 09 Studenoga, 2012, 12:02:06 »
Hvala puno . Da , to je to .:gosp:

Offline Matija

• Antique Member
  • Vozilo:: P305 Ph1 SR
« Odgovori #7 : 09 Studenoga, 2012, 12:03:02 »
Stari Weberu, napisao si post. :) Caka je u boji texta, pogodio si boju sa temom foruma (crno/crno).

Odi u Edit post pa odaberi bijelu boju, ili default, nešto :)

Edit: Igor V. je intervenirao.
« Zadnja izmjena: 09 Studenoga, 2012, 12:05:30 Matija »

Offline Igor V.

• Antique Member
    • OTK Ivanić
« Odgovori #8 : 09 Studenoga, 2012, 12:07:57 »
Nisam mogao editirati njegov post pa sam ubacio u svoj i promjenio boju.
To su ceste greške i meni kad kopiram ali vec sam se naviknuo!

Offline OLD WEBER

« Odgovori #9 : 09 Studenoga, 2012, 12:12:47 »
Hvala vam na pomoći i sad znam jednu više za drugi put . Inače , čini mi se da je Gospodin Kekić  član Mrežnice clasic club-a , pa možda na forumu ima neko ko ga poznaje.

Offline romyo

« Odgovori #10 : 09 Studenoga, 2012, 14:18:42 »
Ako ima netko na forumu, koji je imao ovakvo pravno iskustvo,
sa ishodovanjem papira, ne bi bilo loše da nam prenese iskustva.
Može i privatno na njegov mail.

Old Weber je malo zaglavio u ovoj zavrzlami, pa da mu nekako pomognemo.
Ima oldija sa zagubljenim papirima, kojeg bi valjalo legalizirati.
Vjerovatno takvih na forumu imamo još....

Tko zna što nas čeka sa ulaskom u EU.
U puno zemalja EU, naprimjer Italija, oldi (auto) ako nema papire - to je tad izgubljeni slučaj.
----------------------------------------------------------------------------------

Old Weber - Doma sam... Kad pišem ć,č,š,ž to ti je signal da sam doma....;)

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #11 : 09 Studenoga, 2012, 14:24:54 »
Tekst gospodina Kekića napisan je prije nekoliko godina, ne znam vrijedi li još u potpunosti ili se nešto mijenjalo, nažalost.
Via Ciro Menotti 322

Offline bozidar

« Odgovori #12 : 09 Studenoga, 2012, 14:44:45 »
Citat: romyo;351189
U puno zemalja EU, naprimjer Italija, oldi (auto) ako nema papire - to je tad izgubljeni slučaj.

Istina,ali Kroejša je po nekim stvarima specifična,npr. kako ono ide sa legalizacijom "ratnog plijena" ?! Govorim o automobilima koji su ostavljeni ili uzeti nakon rata 1995.! To se uzimalo kao "ratni plijen" i kao takav mislim da se mogao legalizirati (bez dokumentacije,naravno!),ako griješim nek me netko odmah ispravi.
Ako ništa drugo pogledati kako se to onda radilo,jel to još uvijek vrijedi itd. Tko ima takav auto ( ima vjerojatno takvih ljudi koji ovo čitaju!)bilo bi dobro da se javi,ali sumnjam zbog stanja u državi da se žele izjasniti o tome,preškakljivo je to pitanje !
I meni bi bilo neugodno da vozim nečiji auto a znam da ga nisam nikome platio ! Bez obzira bio to i "ratni plijen" !
« Zadnja izmjena: 09 Studenoga, 2012, 14:46:53 bozidar »

Offline romyo

« Odgovori #13 : 09 Studenoga, 2012, 15:29:51 »
Točno, Božidare ....
Ali to je sad opet drugi par rukava.

Ovdje se radi o vozilu koje je Old Weber kupio,
ali jednostavno auto nema papire - izgubljeni su !
Takvih primjera zasigurno još puno imamo.
Vjerovatno ima takvih primjera koji su uspješno riješeni.

Polako mi je i neugodno biti glasnogovornik Old Weberu,
ali znam čovjeka dosta dobro, i znam o kome se autu radi, cijela je priča čista ko suza.

EDIT - I da, vjerovatno če još nekome pasti na pamet, kao i meni,
da predloži Weberu:... odi sa bivšim vlasnikom na MUP.

Međutim, od bivšeg vlasnika, treba pronači i još otprilike bivša tri vlasnika, koji tko zna kamo su,
i tko zna na koga se ustvari vodio taj auto, a to sve vodi još u onu bivšu državu.
Nije tako jednostavno kako se čini.
« Zadnja izmjena: 09 Studenoga, 2012, 15:35:43 romyo »

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #14 : 09 Studenoga, 2012, 15:37:02 »
Ja još u kući na moru imam radio-kazetofon maznut 1992. iz kuće rahmetli niškog specijalca, negdje u okolici Čavoglava. Radi ko zmaj, ima i disco light, blešči u noći...

I nemam ama baš nikakvu grižnju savjesti zbog toga.

No za auto ili stan bi vjerojatno ipak bilo malo drukčije. No ne mislim da je to samo naš lokalni karakter ili osobnost. Jedino što postoji određena razlika u kulturno-civilizacijskom naslijeđu, jer su se u drugim, razvijenijim državama odnosi bogatih i siromašnih razvili ranije i danas pare nemaju oni koji su ih direktno sami pokrali, nego njihovi unuci, praunuci ili prapraprapraprapraunuci. Pa su imali vremena kultivirati se i uljuditi, dok je kod nas i dalje mahom u posjedu para i imovine prva generacija, lopovi sami. Naravno da ima iznimaka, no to je nekakvo generalno pravilo, kod nas još nije prošao taj, za kapitalistički sustav posve normalni sustav zgrtanja na sve načine. Tek kad prođe generacija-dvije očekujem neke veće civilizacijske iskorake, a u međuvremenu smo osuđeni na ovo što imamo.

Tako da vjerujem da se legalizirati i danas kod nas može više-manje sve, i to će još neko vrijeme biti tako. Jedino nisam siguran može li se legalizirati na posve, khm, legalan način. Ali na malo, ono malkice, za kavu, ili rundu pijače ili mrvicu više od toga, e to najvjerojatnije i dalje može, kako da ne? Ljudi smo, dogovorit ćemo se. A onda će doći malo žešće regulative, kazne... i postat ćemo mi to uredno i legalističko društvo, koliko toliko. Kroz tih nekoliko generacija, neophodnih da se uljudimo i barem malo zaboravimo te otimačine. Kao što su recimo Francuzi zaboravili da je Renault, nacionalni ponos, posve nelegalno oduzet vlasnicima, radnicima tvrtke kojima je to utemeljitelj oporučno ostavio i nacionaliziran...

Da ne bi bilo zabune, i ja bih, naravno, preferirao da se ništa ne zaboravlja, prihvaća i 'legalizira', nego da se sve izvede na čistac, vrati pravim vlasnicima i osudi one koji su nelegalno stekli imovinu, poput mog kazetofona. Samo što ne vjerujem da je to moguće.
Via Ciro Menotti 322