Autor Tema: Bicikl Rog Senior - Demontaza pedala - Pomoc  (Posjeta: 10780 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ivan L

• Antique Member
Bicikl Rog Senior - Demontaza pedala - Pomoc
« : 06 Kolovoza, 2013, 16:58:09 »
Na koji nacin izvuci ovaj klin van?

www.youtube.com/ivanRACINGvideo

kljišča, fergić, karbić, jugić, svićice, lipnik puvalica, volan sa trubicom, turnić, kondić, đirometar, lendić, klišta, kavić, štangica, piganje,

Offline Goc127

• Antique Member
  • Spol: Muški
Odg: Bicikl Rog Senior - Demontaza pedala - Pomoc
« Odgovori #1 : 06 Kolovoza, 2013, 17:04:49 »
To je kajla trebao bi ju cimat lijevo+desno i cekicem lupit odozgo da ju izbijes van

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
    • http://alfa-corse.com
  • Vozilo:: Ponovo Alfa Romeo Sprint QV
« Odgovori #2 : 06 Kolovoza, 2013, 17:20:45 »
Nemožeš ju izvadit van, to je kontra kajla koja se nateže kad ju stežeš, nju moraš nabiti malo unutra da bi skinuo pedalu, kad skineš pedalu se može izvaditi van
Hrđa bez granica

Offline Ivan L

• Antique Member
« Odgovori #3 : 06 Kolovoza, 2013, 17:31:55 »
Pa kako je kajla usla u rupu? Jeli ovaj kvadratni komadic na dnu navoja sastavni dio kajle? Lupam s jedne i s druge strane ali nista ne popusta.  :russian_roulette:

kljišča, fergić, karbić, jugić, svićice, lipnik puvalica, volan sa trubicom, turnić, kondić, đirometar, lendić, klišta, kavić, štangica, piganje,

Offline stressman

• Antique Member
    • stress photography
  • Vozilo:: scirocco mk2 / kadett C
« Odgovori #4 : 06 Kolovoza, 2013, 18:21:51 »
lupaj sa strane navoja, prije toga zalij sa wd40 i pusti 10 minuta. moraizaci cijela kajla. I ako ti se klima pedala (ima lufta), pobrusi kosinu kajle na ravno, ako osovina pedala nije potrosena. Samo udri ;)

i stavi maticu kad udaras, bolje sjebat maticu nego navoj :)
as vintage as it gets

http://gordanperkovic.wix.com/stressphoto

'84. Rocco D - daily beater
'74. Kadett C - art project

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
    • http://alfa-corse.com
  • Vozilo:: Ponovo Alfa Romeo Sprint QV
« Odgovori #5 : 06 Kolovoza, 2013, 18:28:34 »
Pa kako je kajla usla u rupu? Jeli ovaj kvadratni komadic na dnu navoja sastavni dio kajle? Lupam s jedne i s druge strane ali nista ne popusta.  :russian_roulette:

Dal imaš rupu skroz prijeko ili ne?
Hrđa bez granica

Offline Ivan L

• Antique Member
« Odgovori #6 : 06 Kolovoza, 2013, 19:15:41 »

Jos ne razumijem s koje strane je kajla usla u rupu. Promjeri su isti s obje strane. Ja sam naucio na kajle s BMX-a   :P

Offline dejanR

« Odgovori #7 : 06 Kolovoza, 2013, 19:21:07 »
Zasarafi maticu u ravninu s navojem i cekicem izbi van. Imas u svakoj trgovini biciklima te kajle za par kuna.

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #8 : 06 Kolovoza, 2013, 21:42:48 »
Upravo tako kako kolega kaže. Kao iz one reklame za HAK ''Kooolko sam ja tako Tamića popravio'' Daj još veći čekić pa razvali - mora da izađe. Pa ju saviješ ko bananu... Pa se navoj ''rascufa'' kao glava od zakovice pa tek onda kuku majko.
Znači - ono što tebe muči je - s koje strane je ušla. Sa one strane na kojoj NIJE navoj. Pedala ima svoj utor u samoj toj ''rupi'' kao sto i osovina ima svoj utor.
Kad je to sve OK i kad ne radi sivonja (poput mene dok još onomad bijah mlad)  :blush2: pedala se natakne na osovinu - poravna u položaj i klin doslovce ''sjedne'' ko guzica na školjku. meko i elegantno. Malo potuckati čekićem, staviti podlošku i staegnuti šaraf doslovce rukom i malo dotegnuti ključem. Amen
Kod demontaže je problem ak je stvar zapekla. Onda ju namoči ddddoooobrrroooo ili sa WD 40 ili sa neki ''žešćim'' proizvodom poput Bernera, Wurtha ili slično za takve stvari ili jednostavno sa strane navoja lijevaj ulje za kočnice dok ''sve ne zapliva''.
Kad jedan od tih medija ''odradi'' - onda na taj navoj stavi maticu - ili još bolje DVE ako mozes pa ih ''kontra-stegni'' a te matice ce sluziti da em ne ostetis sam klin (bilo bi dobro staviti taj isti nazad ako nije oštećen jer su prije klinovi rađeni od ''materijala'' a dans od ostataka sira iz obližnje tvornice krekera) i da ne ''rascufaš'' i ne deformiraš sam klin do te mjere da ćeš ga teško izbiti van ak oje žešće zapekao.
Pedala se može ''svući'' sa osovine, ako se dobro sjećam - samo dok je klin POTPUNO izbijen. Moooožda i može dok je klin unutra, ali nisam siguran jer je uvijek bilo ''bam..bam...BAAAM!!! plink-plink...link...'' Klin ispadne kao geler i - voila... Skidaj dalje. ;D
Taj ''kvadretić'' ća si ga sinjal ;D JE sastavni dio kajle i baš se na tom dijelu zna odlomiti ako je stvar žešće zapekla a ti imaš malo veći alplikator sile, odnosno - seljački rečeno... Veći čekić!  :bb2:
Pa onda imaš belaj kojeg pokušaš riješiti izbijačem koji je opet rađen od simpatičnog materijala koji ječinom spada u rang spolovila devedesetogodišnjaka koji pati od dijabetesa.
Znači - izbijaj ga (lupaj ga) sa one strane na kjoj je navoj. Ako je ipak ''tvrdo'' kad nabijaš do te mjere da se cijela rama ''stepa'' a bilo je i takvih slučajeva - bilo bi dobro postaviti neku ''kontru'' ispod same osovine da em ne sje...PIIIIP!!!...eš ležaj osovine odnosno da ne skriviš/oštetiš osovinu.
Ako ti je bic u ''servisnom položaju'' odnosno okrenut ''na volan i sic'' sic i vilan ti ''amortiziraju'' udarac i moraš lupati k'o sivonja dok istovremeno sjebuckavaš cijeli bic.
Uglavnom - finomehanika - ako ne ide.. Smiri se i uzmi veći čekić.  :aggressive:  ;D
« Zadnja izmjena: 06 Kolovoza, 2013, 21:52:05 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Pišta

« Odgovori #9 : 06 Kolovoza, 2013, 22:29:53 »
Kod takvih slučajeva često pomaže grijanje,npr let lampom tj. ona lampa na plinsku kartušu,toplina otpusti hrđu,kod izbijanja "forhaltaj"  ;D sa većim čekićem.

Offline igor kribl

• Veteran member
« Odgovori #10 : 06 Kolovoza, 2013, 23:45:05 »
ajme što ste ga opširno objasnili!!! uglavnom ti je to sve točno.jedino ako ti pedalo ima lufta na kajli što je lako moguče onda napikiraš pedalo na sredinu lufta i mazneš čekičom od 500g po matici na klinu normalno i mora izači oče neče vjeruj mi ja sam ih podosta u životu i denul nuter i zvadil vun i nisam nikada ali nikada naišao na tvrdoglavi klin. zna se desiti  ako pedalo ima lufta da se izgloda klin ili utor na osovini glave pa onda nemoraš brinut dal češ ga sj... jer je več ionako u k... znači čekič i po matici al muški i mora odprve izletit.

Offline igor kribl

• Veteran member
« Odgovori #11 : 06 Kolovoza, 2013, 23:51:20 »
sory sad sam tek bolje pogledao sliku, probaj pedalo nabiti na osovinu da se osovina poravna s vanjskom stranom pedala onda bi trebalo iči zna zacvikati u ovom položaju. i normalno glavni alat čekič e da ako ti je ležaj u glavi sje... onda u čašicu nakeljaš malo totmasti i poslažeš kuglice u puni krug vjeruj bolje je od onog usranog vjenčiča.

Offline Ivan L

• Antique Member
« Odgovori #12 : 09 Kolovoza, 2013, 10:12:41 »
Izbijen je  :thmbup: Hvala svima na pomoci.

Evo slika klina jer mozda nekome pomogne. Ja sam imao potpuno drugaciju predodbu kako on izgleda.

Offline Pišta

« Odgovori #13 : 09 Kolovoza, 2013, 13:16:34 »
Klasičan klin na biciklima,kao i na starim Tomosima

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #14 : 09 Kolovoza, 2013, 13:33:16 »
Jaaaaaaooooo... Vidi ga...  :))
Kako mi naviru sjećanja na šarafljenje po biciklima dok sam bio klinac...  :)) Pa onda genijalni savjeti ''Ako ti preskače pedala, ma samo ga okreni i zatuci nazad.''  :))
Uglavnom... Klin ti je u super stanju - to je ono što sam rekao. Vrati ga nazad. Današnji klinovi koji su ''isti'' nisu ni približno toliko kvalitetni. Kao da su rađeni od sira koji je armiran prekuhanim špagetom.
Slično kao i pogonski zupčanik na Tomosu.  :good: Rastavi staru Četvorku ili Kolibrija - zupčanik je hrđav, star 30 godina, milijardu kilometara odvrtio, ali i dalje izgleda kao šuriken. Kupi novi za 20-ak kn... Ako ga ''pošteno voziš'' već prikraju druge sezone se izglođe i počne ličiti na one kovanice iračkih dinara.   :)) :)) :))

Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?