Evo budući da sam završio proceduru, da ovdje napišem detalje. Budući da sam nisam mogao nigdje naći konkretno šta i gdje, nego sve neke poluinformacije, neka ovdje bude za nekoga kome će trebati.
Ugl. zaboravite na priču od 2000kn i to je to.
Iako sam prije samog uvoza i kupnje vozila u 3 ustanove pitao koji su troškovi za uvoz i od svih dobio informaciju "Samo 2000kn i to je sve do registracije", ipak tu treba tu još stvari za namiriti državi, da jadna nebi propala. Naravno, za troškove saznate tek kad predate papire, ili krenete u cijelu priču. Onda svi odjednom imaju nove informacije koji su troškovi za uvoz.
Par napomena:
Ovdje pišem za uvoz starodobnog vozila (30+), ali koje NE IDE na PV tablice, nego normalna rega.
Za neke stavke ću cifre pisati okvirno, zato kaj ovise o vozilu koje uvozite.
Ako negdje naletite da vam službenik govori drugačije od ovog napisanog, a na vašu štetu, onda inzistirajte na drugom službeniku. Par puta mi se dogodilo da me uvjeravaju u jedno, a onda kad bi razgovarao s drugim bilo je kako sam i prvotno mislio.
Postupak:
Doveli ste auto u HR iz EU.
Prvi korak je kontaktirati Državni zavod za mjeriteljstvo i od njih dobiti uputu za alternativni postupak.
Skinuti sa njihove stranice "Zahtijev za teh.spec vozila" ispuniti ga, skenirati papire od auta i poslati sve zajedno na pisarnica@dzm.hr ili ga odnjeti osobno njima. Rješenje dolazi na mail i poštom.
Sa tim rješenjem se ide u stanicu za teh.pregled i tamo dobijete homologaciju.
Nakon toga na carinu platiti carinske troškove. Ovo se mora obaviti u roku 15 dana od kad je auto ušao u zemlju.
Gleda se kupoprodajni ugovor kad je potpisan i ako nemate neki drugi dokaz kad je auto ušao u zemlju, uzima se datum na kupoprodajnom.
Onda se na ide poreznu još malo plaćati, a to je 5% na stečevinu.
Nakon toga svega se može ići na tehnički i registraciju.
Troškovi:
Potvrda od DZM - 0kn
Homologacija - cca 600kn
Carina - 2000kn
Fond za zaštitu okoliša - 0.60kn po kili vozila. Ovo se plaća u isto vrijeme na carini.
Porezna - 5% od cijene u katalogu, ili ako vozilo nemaju u katalogu prema kupoprodajnom (ovo se ne plaća ako će auto biti na PV tablice)
To je to uglavnom.
Ne znam dali se neki od koraka mijenja ukoliko vozilo ide na PV tablice.