Autor Tema: Kako uvesti OLDTIMER iz EU u Hrvatsku (EU clanicu)  (Posjeta: 183110 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Darjan

Odg: Kako uvesti OLDTIMER iz EU u Hrvatsku (EU clanicu)
« Odgovori #135 : 13 Listopada, 2017, 00:09:53 »
Zasad je rečeno da može tako proći.
"Ovdje postolar uči kirurga kako operirat slipo crivo, kirurg fudbalera kako igrat fudbal, a fudbaler postolara kako radit postole."

Offline oldaudijaner

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Audi vozila
« Odgovori #136 : 13 Listopada, 2017, 08:34:32 »
Zasad je rečeno da može tako proći.

Darjan - Nije rečeno nego je propisano odredbama zakona! :smile:
marijanko

Offline Jerry

• Antique Member
  • Vozilo:: BMW E21
« Odgovori #137 : 13 Listopada, 2017, 20:20:50 »
Znaci li to da je novim zakonom od 2017-te onemogucen (zabranjen) uvoz automobila starijih od 30 godina? I da se mogu uvesti i registrirat samo kategoriziranjem i registracijom na PV table? Malo je grubo reci, ali zvuci kao legalni reket i ucjena monopolista. Prijatelj je nedavno imao problem sa registracijom automobila uvezenog iz Amerike; nisu mu dali registrirat auto bez PV tablica, ali on sada uredno vozi na normalne tablice. Kako to?
” Low mileage original cars are for collecting. High-mileage restored cars are for driving. Low mileage restored cars are for avoiding, because something or several somethings are not right.”

Offline stnightrider

« Odgovori #138 : 17 Listopada, 2017, 12:31:49 »
ako ga uvoziš kao oldtimer onda ga tako i moraš registrirati (pv). jedino se može naknadno odustati od pv tablica i prijeći na obične.
HIGH & FLY

Offline OrBrS

« Odgovori #139 : 18 Listopada, 2017, 11:16:45 »
Meni su u Heinzelovoj rekli da se nemora registrirati kao oldtimer. Može na normalne tablice.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Offline RI1960VW

• Antique Member
  • Vozilo:: narodno
« Odgovori #140 : 01 Studenoga, 2017, 21:14:47 »
Pročitao sam većinu postova i dalje mi nije ništa jasno..

Ugovorio sam privatnu kupoprodaju vozila u Trstu.
Auto je tu u srijedu, dovesti će ga vlasnik u Rijeku.
Iako je 1981. ( iscritto ASI), ne zanima me "oldtimer" priča,  ni "oldtimer"  klubovi u Hrvatskoj.
Želim jednostavan uvoz.

Pitanje; gdje prvo s vozilom (papirima)?

Carina? Tehnički? Porezna?

Hvala unaprijed.
Better to remain silent and be thought a fool than to speak and to remove all doubt.

Offline RI1960VW

• Antique Member
« Odgovori #141 : 09 Studenoga, 2017, 01:29:38 »
Odgovorit ću sam sebi, u korist svih; postoji čovjek u Rijeci koji sve to riješava za ne veliku  naknadu, nema potrebe prljati ruke hrvatskim administracijskim blatom koje smrdi.
Better to remain silent and be thought a fool than to speak and to remove all doubt.

Offline bubuleja

« Odgovori #142 : 09 Studenoga, 2017, 09:01:01 »
znači šerpicu si ulovio ..svaka čast!
ona bijela?
Adio mare

Offline RI1960VW

• Antique Member
« Odgovori #143 : 09 Studenoga, 2017, 09:22:37 »
Hvala..
Da, ona bijela što čami na najnižem levelu garaže Tower centra (hvala djelatnicima autopraone i security kamerama što paze na njega)..

Update; auto JOŠ NIJE na cesti (17.dan od dana prelaska granice), hrvatska administracija ne poznaje granice apsurda, ovo je dno dna od države - deca bešte van..

Nakon mnogih peripetija i enormnog gubljenja vremena, iščupali smo se (da, više nas, cijeli tim ljudi je uključen) iz ralja Carine, da bi odmah potom (ja, sam) bio bačen u žrvanj porezni i socijalistički mentalitet iz kasnih '50ih..

Trenutno čekam procjenu sudskog vještaka, pa se javim s (nadam se) rezimeom slijedeći  (treći)  tjedan..
« Zadnja izmjena: 25 Studenoga, 2017, 09:28:00 RI1960VW »

Offline OrBrS

« Odgovori #144 : 01 Prosinca, 2017, 14:38:28 »
Evo budući da sam završio proceduru, da ovdje napišem detalje. Budući da sam nisam mogao nigdje naći konkretno šta i gdje, nego sve neke poluinformacije, neka ovdje bude za nekoga kome će trebati.

Ugl. zaboravite na priču od 2000kn i to je to.
Iako sam prije samog uvoza i kupnje vozila u 3 ustanove pitao koji su troškovi za uvoz i od svih dobio informaciju "Samo 2000kn i to je sve do registracije", ipak tu treba tu još stvari za namiriti državi, da jadna nebi propala. Naravno, za troškove saznate tek kad predate papire, ili krenete u cijelu priču. Onda svi odjednom imaju nove informacije koji su troškovi za uvoz.

Par napomena:
Ovdje pišem za uvoz starodobnog vozila (30+), ali koje NE IDE na PV tablice, nego normalna rega.
Za neke stavke ću cifre pisati okvirno, zato kaj ovise o vozilu koje uvozite.
Ako negdje naletite da vam službenik govori drugačije od ovog napisanog, a na vašu štetu, onda inzistirajte na drugom službeniku. Par puta mi se dogodilo da me uvjeravaju u jedno, a onda kad bi razgovarao s drugim bilo je kako sam i prvotno mislio.

Postupak:
Doveli ste auto u HR iz EU.
Prvi korak je kontaktirati Državni zavod za mjeriteljstvo i od njih dobiti uputu za alternativni postupak.
Skinuti sa njihove stranice "Zahtijev za teh.spec vozila" ispuniti ga, skenirati papire od auta i poslati sve zajedno na pisarnica@dzm.hr ili ga odnjeti osobno njima. Rješenje dolazi na mail i poštom.
Sa tim rješenjem se ide u stanicu za teh.pregled i tamo dobijete homologaciju.
Nakon toga na carinu platiti carinske troškove. Ovo se mora obaviti u roku 15 dana od kad je auto ušao u zemlju.
Gleda se kupoprodajni ugovor kad je potpisan i ako nemate neki drugi dokaz kad je auto ušao u zemlju, uzima se datum na kupoprodajnom.
Onda se na ide poreznu još malo plaćati, a to je 5% na stečevinu.

Nakon toga svega se može ići na tehnički i registraciju.

Troškovi:
Potvrda od DZM - 0kn
Homologacija - cca 600kn
Carina - 2000kn
Fond za zaštitu okoliša - 0.60kn po kili vozila. Ovo se plaća u isto vrijeme na carini.
Porezna - 5% od cijene u katalogu, ili ako vozilo nemaju u katalogu prema kupoprodajnom (ovo se ne plaća ako će auto biti na PV tablice)

To je to uglavnom.
Ne znam dali se neki od koraka mijenja ukoliko vozilo ide na PV tablice.
« Zadnja izmjena: 01 Prosinca, 2017, 19:29:58 OrBrS »

Offline romyo

« Odgovori #145 : 01 Prosinca, 2017, 18:35:36 »
OrbrS, odlicno i hvala za ove korisne informacije.  :hi:

Samo jos... koliko je trajala vremenski ova sva procedura ?
I otkud si, odnosno kamo si sve te papire obavljao ?
Pitam jer znam(o) da kod nas nisu svi gradovi/opcine jednako efikasni za svoje gradjane.

Offline OrBrS

« Odgovori #146 : 01 Prosinca, 2017, 19:16:17 »
Iz ZG sam i tu sve obavljao.

Za dobiti od DZM-a rješenje je dva-tri dana. Poštom je dulje trebalo da stigne, ali ako je hića može se tamo otići ili dobiti na mail. Carina idući dan nakon predanih papira. Homologacija i porezna isti dan.

Offline sven

• Antique Member
  • Vozilo:: youngschool punoljetnici
« Odgovori #147 : 02 Prosinca, 2017, 12:53:25 »
Veliko hvala na detaljnom opisu postupka i vrijednim informacijama. Konačno netko nesebičan! :hi:

Očito u Rijeci to ne ide ni približno tako uhodano kao u Zagrebu, obzirom na muke koje navodi kolega.

Još samo ostaje za saznati, po mogućnosti iz prve ruke, kako uvesti auto mlađi od 30 god., dakle nešto iz npr. 1992.

Offline OrBrS

« Odgovori #148 : 02 Prosinca, 2017, 13:33:58 »
Možeš i to ako od DZM-a dobiješ potvrdu da se radi o rijetkom vozilu koje će obogatiti vozni park iz n razloga. Međutim, onda ide normalno špediter, carina, porez, itd. Sva davanja kao i za normalno vozilo, i to se nikako ne isplati osim ako auto nije neki super vrijedni primjerak. Samo za CO2 ispadne cifra da te odmah obeshrabri.

Zaboravio sam spomenuti.
Postupak koji sam napisao vrijedi za aute iz EU. Ako uvozite iz zemlje koja nije članica ide špediter koji procjenjuje vrijednost, pa na tu procjenu carina 10%, pa PDV 25%, pa tek onda ovih 2000kn i ostalo što sam naveo.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Offline RI1960VW

• Antique Member
« Odgovori #149 : 02 Prosinca, 2017, 17:52:27 »
Citat: sven link=topic=29578.msg525401#msg525401 date=1512215605
Očito u Rijeci to ne ide ni približno tako uhodano kao u Zagrebu, obzirom na muke koje navodi kolega.[/quote

Moram istaknuti da je meni probleme stvorila Porezna na otoku Krku, tu sam prijavljen, a za onu u Rijeci nisam od nikog čuo da je imao problema..

Uglavnom,  kad je sve prošlo i kad su se smirile strasti, zaključujem da uvoz vrijedi truda i novaca, satisfakcija dolazi sa spoznajom da sam si pribavio neusporedivo originalnije, očuvanije i kvalitetnije održavano vozilo od svih drugih za usporedbu na domaćem "tržištu".

Ukupni trošak svih davanja (uključujući i registraciju s osiguranjem) iznosi 8500 kn u mom slučaju.

Probavio sam procjenitelja, porez, carinu, homologaciju i sva ta s*anja, ali 2020 kn "POSEBNOG poreza" prelijeva čašu gorčine, da ne spominjem ponižavajući postupak "normalnog" oporezivanja u maniru najtmurnijih socijalističkih vremena..

..a kad se sjetim ureda ACI-ja (talijanski auto klub) u kojem se sve na jednom mjestu obavlja brzo, elegantno i sa tonom šarma i stila, dobijem jasnu sliku da smo mi daleko od EU i razvijenih civilizacijskih normi..

Sretno svima u budućim uvozima, ako trebate detaljnijih informacija i savjeta, stojim na raspolaganju..