Autor Tema: DIY ručni alati za oblikovanje lima  (Posjeta: 6968 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Chaser

• Antique Member
    • psychobrothers garage
DIY ručni alati za oblikovanje lima
« : 01 Listopada, 2013, 19:40:33 »
Dakle ovdje ću stavljati slike, te opis alata kako ga napraviti, kako ga koristiti te za kaj služi, a sklopljen je od hrpe smeća...ajmo reć....

Prvo tzv. slapper iliti pljuskalica po potrebi :gnjanja

Uzmete stare feder plate, od bilo kojeg auta, ja sam imao od fićeka.... raskopate je list po list.... te odaberete najmanje hrđav... izrežete željeni oblik te ga pobrusite sa rotexom... što je bolje ispoliran bit će bolji rezultati... ja sam uz to imao par starih, potrganih šarafcigera, kacavida.... uzmete aparat za varenje te zavarite šarafciger pod željenim kutem, na pobrušeni dio federplate, uzmete brusni papir i počnjete polirati donju plohu ploče.
prvo na suho, pa na mokro... i tako do imendana... sa gornje strane gdje je var obrišete antisilikonom, nitrom, acetonom.... te pošpricate bilo čime...tek toliko da nije u 10 nijansi boje... ja sam napravio 2 komada, razlika je prvenstveno u nagibu drške, dakle o kutu udarne plohe... eto...

p.s. još nisu ispolirani... da nebi bilo jaooooo

Offline Chaser

• Antique Member
    • psychobrothers garage
Odg: DIY ručni alati za oblikovanje lima
« Odgovori #1 : 01 Listopada, 2013, 19:40:56 »
Dakle... imao sam potrebu zamijeniti dio limarije u autu, to je dio vatrozida gdje ulazi instalacija kroz gumeni čep... i baš je tamo istrunuo... razmišljao sam kako to riješit, pa putem neta, ljudi, sebe, ne spavanja... došao na ideju....

ako trebate rupu cca. 40mm, nadjite cijev sa unutarnjim promjerom od 42mm...zašto? pa ako koristite lim od 1mm, a imate ga u krugu sa svih strana, znači debljina materijala smanjuje radijus rupe... eto...primjer samo...

Ja sam imao ploču od 2mm lima te odrezao dva pravokutnika,ali jedan sa rupom fi40, te na donji pravokutnik dvije rupe za šarafe fi 10mm... imao sam komad cijevi sa vanjskim promjerom od 40mm te je nagurao unutra.... između pravokutnika sam napravio odstojnike, stupiće... od nekih 5cm... tek toliko da imam mjesta sa matice kod montaže na pank...

Drugi dio alata je komad te iste cijevi navaren na komad flaha... koji ima dvije rupe fi 10mm istog razmaka kao i pravokutnik prošlog alata.... kad sam gotov s prvim alatom, odšarafim leptir matice i zamijenim alate za 1min...

Sav alat koji vam treba kod oblikovanja lima sa ovim alatima su čekić, dvoja klješta za stisnut lim na alat, dlijeto ili kaj imate pri ruci kao udarni rezač za lim, drveni komad sa izrezanim V oblikom.

Offline Chaser

• Antique Member
    • psychobrothers garage
« Odgovori #2 : 01 Listopada, 2013, 19:41:20 »
Kako ga koristit...?

Prvo stavite i pritegnite alat broj 1 koji ima dvije plohe pravokutne te rupu po želji... gornja ploha vam je ujedno i radna ploha da se ne piga lim koji udarate....
Sa klještima prihvatite lim na gornju plohu, te gumenim ili oblim čekićem lagano istucite lim na području rupe, da vam se ocrta rub rupe alata.
Uzmete dlijeto, ili neki prigodni alat koji je kaljen pa je otporan na udaranje po limu, a ujedno i oštar, te 2-4 mm od ruba ocrtane rupe, režete sa udaranjem čekića u krug... dobit ćete dosta nepravilnu rupu, ali nema veze.
Uzmete obli, polirani čekić, te udarate po limu unutar rupe da ga zabijete do stijenke cijevi koja služi kao alat... kao linija vodilja. tako do što savršenijeg kruga... nakon toga otpustite lim, te zamijenite alat...

Offline Chaser

• Antique Member
    • psychobrothers garage
« Odgovori #3 : 01 Listopada, 2013, 19:41:43 »
Stavljanjem alata broj 2 više ne oblikujete samu rupu...nego izgled oko nje... tu će vam trebat drveni alat izrezan u obliku slova V...
Lim sa rupom lagano namjestite na alat broj 2, te lagano čekićem udarajte po njemu dok ne sjedne u rupu, trebalo bi savršeno pasat jer ste kod izrade alata koristili istu cijev... pa je fi isti...
Sad uzmete drveni V alat te ga stavite na rub lima i udarate pojedinačnim udarcima, pomičući se u krug, pomičite se za pola širine drvenog alata, neka se udarci preklapaju....
i tako krug, dva, tri... po želji... dobit ćete izbočenje, ulegnuće... ovisno kako gledate... čisto estetski...
kad ste gotovi još oblim čekićem udarite koji put lagano po rubu rupe, da se odrezani dio lima savršeno nabije do stijenke cijevi i to je to... sad rotex na brusilicu i pobrusite malo... ja sam pobrusio jednom od minutu, te bez filera bacio sloj crnog spraya... izgleda dosta dobro...

Može se koristit za izradu instrument ploče, rupa za prolazak instalacije, rupa za čepove u podu...nebo je granica...

Offline Chaser

• Antique Member
    • psychobrothers garage
« Odgovori #4 : 01 Listopada, 2013, 19:43:22 »
Slobodno tu stavite vaše alate, način izrade... možda svatko dobije još koju ideju...
ja ću stavljat ovdje kako ću ih završavat...
pozz :bb2:

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #5 : 01 Listopada, 2013, 20:55:55 »
Piše u pravilima za postanje da se izbjegavaju postovi bez teksta, odnosno da se izbjegava post samo sa smajlićima...  :))
Zato i pišem ovo uz opis:''Svaka čast... Skidam kapu...''

:hi: :hi: :hi:

Kolega i ja smo napravili sličan alat, ali ono doooooslovce ''vulgaris ugrubaris'' za raditi one utore u podnici lima na Četvorci.
Nimalo lijep prizor  :blush2: što se izgleda tiče , ali hej... Radi!  :yahoo:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Looka-zg

• Antique Member
  • Vozilo:: Hillman Avenger mk1 1971.
« Odgovori #6 : 01 Listopada, 2013, 21:48:44 »
cisto da kazem da su mi ovi DIY alati uvijek bili zanimljivi, radi same izvedbe i funkcionalnosti ... i ajmo decki, ko je kaj delal sibajte sa slikama nema srama  :good:

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
    • http://alfa-corse.com
  • Vozilo:: Ponovo Alfa Romeo Sprint QV
« Odgovori #7 : 01 Listopada, 2013, 21:51:59 »
Odličan posao :thmbup:
Hrđa bez granica

Offline Looka-zg

• Antique Member
« Odgovori #8 : 01 Listopada, 2013, 21:56:21 »
aj da pitam kad je vec tema aktivna, htio bi si napravit neku stolnu rucnu pigacicu lima do cca 1m, ima tko kakve interesantne nacrte, podatke, slike pa da ju skopiram

Offline Chaser

• Antique Member
    • psychobrothers garage
« Odgovori #9 : 01 Listopada, 2013, 22:02:28 »
sutra ti je poslikam...ja imam pigalicu do širine 70cm....al ista stvar...samo povećaš dimenzije... :hi:

Offline exile

• Antique Member
« Odgovori #10 : 01 Listopada, 2013, 22:04:00 »
Wunderbar :)

Sutra kopam po cijevima da vidim kaj imam
DIY or die!

Offline Looka-zg

• Antique Member
« Odgovori #11 : 01 Listopada, 2013, 22:13:10 »
@Chaser: prva liga stari, moze i jedva cekam  :good:

Offline ivmatic86

« Odgovori #12 : 02 Listopada, 2013, 18:04:05 »
Genijalno  :yes2: Evo još samo ideja: možda nebi bilo loše ono drvo sa V utorom zamijenit komadom olova ili bakra sa istim utorom.
Yugo je više od vozila, to je statusni simbol!

Offline Chaser

• Antique Member
    • psychobrothers garage
« Odgovori #13 : 02 Listopada, 2013, 19:14:40 »
2 ivmatic86> možda...no ovo je vulgaris varijanta... od onoga kaj imaš po dvorištu... :klinac:

Evo pigalice lima...potrebno par L profila, 2 panta, kvadratna cijev, par šarafa i gotovooo.
Za moj primjer... odrežu se dva komada L profila duljine cca. 15cm, te se stave na pank naopako, kao neka kutna lajsna... oni služe kao odstojnik gornjeg L profila, da između panka(radne plohe) i gornjeg L profila može uć lim do 2mm debljine... i da imate na kaj sašarafit, zavarit pant radnog L profila...
Na njega se stavi gornji L profil te se zašarafi sve skupa na pank.
Sad stavite neke pante na odstojnike koje ste prve stavili na pank i na drugu stranu panta zašarafite radni L profil, tj. onaj koji piga lim... po slikama ćete znat kako koji okrenut...
Na radni L profil zašarafite kvadratnu cijev kao dršku, ručku... i peri deri milo.... :bb2:

Offline Ante V8

« Odgovori #14 : 02 Listopada, 2013, 23:58:06 »
Nemam riječi za alat i snalažljivost.Svaka čast. :bravoo: :bravoo: :bravoo:
Definicija Demokracije:
Pošalješ čovjeka u p.m.. i on ide kud je njega volja!