Sa sprejom se NE MOŽE ofarbati ''branikić'' ni ''felgica'' a kamoli stranica teretnog prostora, ako ćemo gledati na imalo kvalitetno lakiranje da to na nešto sliči.
Ako se radi o ''preinaci vozila'' za maškarani rally Pariz-Bakar - onda nije frka.
Ako se radi o izradi natpisa koji je godinama krasio zaobilaznicu ''Kao brod u boci putujem... Volim te puno, puno...'' - onda nije frka.
Ako se radi o nekoj političkoj paroli ili paroli iz nekih drugih društvenih sfera poput: ''Dolje crvena banda'' ... ili ''Mamiću odlazi!!!'' - onda nije frka.
I dalje tvrdim da se sa sprejevima nema šta ozbiljno oko auta ''čačkati.'' Sa sprejom se može ofarbati poklopac rezervara goriva (navodim kao primjer) i neke druge, u pravom smislu te riječi - sitnice. I to ako se radi o nekom starijem autu. I ako znaš farbati i ako nisi amater i ako se uistinu potrudiš. Pod ''stari auto'' mislim na boje bez metalik efekta, bez tehnike baza+lak, ili ove nove lakove koji imaju ''dubinski sjaj''. Popraviti nešto na novom autu tipa 2005+ godina ili na nekom ''oldiju'' koji je UISTINU kvalitetno ofarban - nema šanse sa sprejom.
Ofarbati felge - nema šanse. Odnosno, da budem točniji ''nema šanse''. Jer ti za ofarbati četiri felge treba puno više od - spreja. Treba ti dobar temelj. A pod ''temelj'' ne mislim na ''dva mikrona nečeg crvenog''. Treba ti i špric kit... Treba ti kvalitetnaboja, odnosno ''boja'' da ne idem sada u razradu ''po elementima sistema''.
I ja sam ''sređivao'' felge na autu sa sprejevima. Ih problema. Jedno popodne si uzmeš vremena, bušilicu i četku... I sprej. I očistiš felge i ofarbaš ih i ''super ispdane''. To što nakon par mjeseci počne izbijati hrđa, otpadati boja, a one felge koje su namijenjene zimskom setu guma pokleknu vec u prvoj sezoni snijega. Poslije zime budu kao jedrenjak poslije napada Riđobradog ili kapetana Morgana.
I onda kad ti dojade te spike ''pa isplati se svako malo sprejom'' i odlučiš se na pravi posao, čak i u vlastitoj režiji potpomognut pomoći profesionalnog pitura dođeš do zaključka da ti lakireri i nisu baš ''vesla sisali'' u školama i da nisu tu samo da deru pare jer eto ''to mogu i ja, koji klinac on meni traži 8000kn za lakiranje auta''
Ja sam na svoje felge,uz svesrdnu pomoć Vlada pitura sprašio više od kante zelenog mobihela, skoro pa pola litre što srebrne ''boje'' koja je bila baza i srebrne ''boje'' sa ''krupnim metalikom'' u sebi koja je ''naprašena'' s više od pola metra i onda se sve zelilo sa skoro litrom bezbojnog laka. DuPont laka.
Kad si tako napraviš felge onda skužiš da ono ''ma samo malo sa četkom i sprejom'' je uistinu - dječja igra. Kad si tako napraviš felge onda ti dođe da zaplačeš jer se nisi dovoljno potrudio oko rubića, oko utora, oko detalja jer felga izgleda ''kao da je od stakla''. Glatka, sjajna... Jednom riječju predivna.
Takav posao kod lakireka košta, realno, 1000 kn i dobiješ felge koje su doslovce kao nove i koje se neće ljuštiti i hrđati godinama.
Takav posao nećeš NIKADA napraviti sa - sprejom.
Zato uvijek svima svjetujem - ako zelis ustediti ili samo ''napraviti sto vise sam iz ljubavi prema tome i iz samog hobija'' kupi boju, odradi koliko možeš, odi do lakirera i - to je to.
Ili još bolje, ako nisi u tom điru - daj lijepo paru majstoru koi to radi i iako ''boli po đepu'' bar ćeš imati odrađen posao. Ovako sa ''ofarbati sprejom branik'' u većini slučajeva nećeš imati ni dobro odrađeni posao, baciti ćeš novac na materijal i bezveze izgubiti vrijeme koje si mogao provesti na kakvoj terasici uz kavicu i uživati u sat-dva vremena mira i tišine.
To je čisto moj savjet. ''Igrarije'' sa sprejom u kućnoj radinosti'' mogu biti održive i opravdane samo za spomenute male komade i za vozila koja su, nek' mi Bog oprosti na izrazu ''kante''. Nek' se nitko ne nađe prozvan.
Amen...