1. Dekromiranje - savjetujem svima, ako vam je imalo stalo do zdravlja, ne brusite stari krom. Sam (čisti) krom nije, ali svi njegovi spojevi više manje jesu otrovni. Dekromiranje je jednostavnije i u većini slučajeva jeftinije (pogotovo ako imate više dijelova i/ili kad su oni kompliciraniji). Gigi bilo smo razgovarali da i tvoju kromariju od Cadillaca odvezem na dekromiranje u Galmu, ali si izgleda predomislio!?
Dekromiranje se inače može izvesti elektrokemijkim procesom (to radi Galma) i otapanjem u kiselini (to radi Patafta). Netko je pitao da li se to može izvesti i doma. Može, ali ja to ne bi preporučio, osim možda za neke sitnice, jer može biti opasno po zdravlje, a u postupku s kiselinom može doći i do oštećenja predmeta, osobito onih iz špijatra.
2. Bakrenje - osnovna svrha bakrenja je zaštita od hrđe i poravnavanje površine, ali u mikronima. Debljina koje se nanosi je otprilike 10 - 30 mikrona. Da se shvati koliko je to malo ljudska vlas ima 100 mikrona. Znači nanešeni bakar neće zatvoriti nikakve rupice koje su ostale na predmetu. Teoretski je to moguće. Trebalo bi desetak i više puta za redom nanositi bakar i brusiti predmet, međutim u praksi to nitko ne radi. Ne znam da li je uopće to ikad itko negdje probao i koliko bi to koštalo!? Kad bi se nanijela veća debljina bakra odjednom, što je moguće, došlo bi do njegovog ljuštenja. To može svaki sam probati kod kuće jer je postupak bakrenja veoma jednostavan. "Uradi sam" set sa bakrenje zajedno s elektrolitom, vjerovali ili ne, ima za kupiti i u Hrvatskoj.
Mnoga poduzeća koja se bave kromiranjem ne stavljaju više bakar na predmete prije kromiranja. Kao podlogu i zaštitu od hrđe, umjesto bakra (prije sjajnog nikla i kroma) stavljaju mat nikalj. Što je bolje? Ne znam. Uvjek postoje dvije strane medalje. U oldtimer svijetu još uvijek važi nepisano pravilo da se djelovi koje potrebno kromirati kromiraju tkz." Triple Chrome" postupkom (bakar, sjajni nikalj, krom). Predmeti od špijatera se ne mogu kromirate bez da nisu pobakreni (pomesingani). Inače u Americi, a u zadnje vrijeme i u Europi mogu se kupiti "uradi sam" setovi za kromiranje (Triple Chrome Plating Kit). Mogu se kupiti 3-4 različite veličine setova. Cijene se kreću od cca 600,00 $ pa na više zavisno od veličine seta. Ne znam nikog da je s tim radio pa ne mogu ni reći da li to što vrijedi, ali da je skupo skupo je (bar za nas).
Za kraj. Da li postoji postupak kojim se mogu zatvoriti rupice prije kromiranja i koji ne zahtjeva bjesomučno brušenje? Da postoji. Ali o tome nekom drugom prilikom.