Autor Tema: PRIPREMA ZA KROMIRANJE  (Posjeta: 20532 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gigi V8

• Antique Member
Odg: PRIPREMA ZA KROMIRANJE
« Odgovori #30 : 15 Veljače, 2014, 19:40:27 »
možeš
1 hardlotanjem  -- i izvitoperiš materijal...............
2 možeš švasati rupice pa brusiti.......a što ako ih je 200-300-400  ??!!
3 srebrom popunjavati....skupo !!!!!!

i na kraju -TKO TO ŽELI I MOŽE  PLATITI !!?????
jedino ako radiš sebi !!

Offline coverdale

« Odgovori #31 : 15 Veljače, 2014, 20:07:12 »
 Možda budem ispal naivan , ali zar nebi bilo moguće izvesti barem dekromiranje elektrokemijskim putem, da se malo olakša posao , naime baš je netko na ovom forumu spomenuo D. Krpanovu "Tehnologiju motornih vozila " u kojoj je između ostalog obrađena i galvanizacijska obrada (nanošenje i skidanje bakra kroma nikla i kadmija i najčešće greške i njihovo ispravljanje.) Nekad se u" Dekor-u" dalo za litru konjaka dalo niklovati pola tomosa, a danas plaćate lijepe novce za takav posao. Shvaćam da su današnje eko norme postavljene visoko , (i ja na poslu moram paziti u koji tank stavljam hidraol , u koji motorno ulje, da bi zbrinjavatelj uzeo uzorke , ispunio formulare i onda sve skupa posrknuo u istu cisternu , a mi opet težili da nam razlika potrošenog i zbrinutog ulja budu u  dozvoljenim granicama ), ali mi se čini da bi bilo moguće na "crnjaka " raditi barem skidanje kroma i nikla jer jednom pripremljeni elektrolit bi se trebao samo korigirati ali ne i mijenjati.Najveći problem bi bio prostor , radi isparenja  koja su opasna po zdravlje i k tome korozivna po metal , ali barem za manje dijelove bi vrijedilo nešto probati , ne mislim odmah potopiti pola auta, ali neki manji dijelovi bi trebali biti "obradivi"na taj način , da se barem malo olakša i ubrza posao...

Offline gigi V8

• Antique Member
« Odgovori #32 : 15 Veljače, 2014, 20:48:52 »
u pravu si definitivno !!
ALI !!
kako sa strujom?? pa treba svoj trafo za nešto takvo,, kako pravdati elektru s takvom potrošnjom ???
a nedaj bože kakvog sranja !!
činjenica je da je dekromiranje NAJBOLJE RJEŠENJE
ali !!

a i ljudi su komotni!
on bi da mu ti odneseš na dekromiranje ( izgubiš pol dana)
pa kad bude gotovo da odeš po to ,,,(opet izgubiš pol dana)
pa kad pobrusiš i pripremiš. da mu odneseš na kromiranje  ,,,,(izgubiš cijeli dan)
i onda odeš po to (opet ode dan)
a o troškovima puita da i ne govorimo
a o potrošenom materijalu (šajbama....krpe za poliranje.....amortizacija polirke i potrišena struja)
i onda on nema love sad za platiti,, več čekaj................(jedno 2 -3 -6mj)

i onda kad bi mu taj branik (1 kom) naplatio (primjer) 2-3000kn -rekao bi da si lud !!
potrošio si tank nafte za dekromiranje , pa odlazak do ljubljane i natreg dva puta...pa vremena.............!!
tko to može platiti !!??

već sam pisao -za moj cadillac 1953 u austriji -cijeli postupak SAMO ZA JEDAN BRANIK - 2500 EURA !!!!!!!!!!!!

ne omalovažavam-ali svi bi savršeno a za nikakve novce !!
a zna se da je to nemoguće !!

Offline gigi V8

• Antique Member
« Odgovori #33 : 15 Veljače, 2014, 20:59:37 »
zato ja prakticiram da sami nose na dekromiranje,,bakrenje,, kromiranje,,
i nedam više ni bratu ni vragu robu dok se ne ------------------------------!!

Offline Alfa Veloce

« Odgovori #34 : 17 Veljače, 2014, 19:55:50 »
1. Dekromiranje - savjetujem svima, ako vam je imalo stalo do zdravlja, ne brusite stari krom. Sam (čisti) krom nije, ali svi njegovi spojevi više manje jesu otrovni. Dekromiranje je jednostavnije i u većini slučajeva jeftinije (pogotovo ako imate više dijelova i/ili kad su oni kompliciraniji). Gigi bilo smo razgovarali da i  tvoju kromariju od Cadillaca odvezem na dekromiranje u Galmu, ali si izgleda predomislio!?
Dekromiranje se inače može izvesti elektrokemijkim procesom (to radi Galma) i otapanjem u kiselini (to radi Patafta).  Netko je pitao da li se to može izvesti i doma. Može, ali ja to ne bi preporučio, osim možda za neke sitnice, jer može biti opasno po zdravlje, a u postupku s kiselinom može doći  i do oštećenja predmeta, osobito onih iz špijatra.
2. Bakrenje - osnovna svrha bakrenja je zaštita od hrđe i poravnavanje površine, ali u mikronima. Debljina koje se nanosi je otprilike 10 - 30 mikrona. Da se shvati koliko je to malo ljudska vlas ima 100 mikrona. Znači nanešeni bakar neće zatvoriti nikakve rupice  koje su ostale na predmetu. Teoretski je to moguće. Trebalo bi desetak i više puta za redom nanositi bakar i brusiti predmet, međutim u praksi to nitko ne radi. Ne znam da li je uopće to ikad  itko negdje probao i koliko bi to koštalo!? Kad bi se nanijela veća debljina bakra odjednom, što je moguće, došlo bi do njegovog ljuštenja. To može svaki sam probati kod kuće jer je postupak bakrenja veoma jednostavan. "Uradi sam" set sa bakrenje zajedno s elektrolitom, vjerovali ili ne, ima za kupiti i u Hrvatskoj.
Mnoga poduzeća koja se bave kromiranjem ne stavljaju  više bakar na predmete prije kromiranja. Kao podlogu i zaštitu od hrđe, umjesto bakra (prije  sjajnog nikla i kroma) stavljaju mat nikalj. Što je bolje? Ne znam. Uvjek postoje dvije strane medalje. U oldtimer svijetu još uvijek važi nepisano pravilo da se djelovi koje potrebno kromirati kromiraju tkz." Triple Chrome"  postupkom (bakar, sjajni nikalj, krom). Predmeti od špijatera se ne mogu kromirate bez da nisu pobakreni (pomesingani). Inače u Americi, a u zadnje vrijeme i u Europi mogu se kupiti "uradi sam" setovi za kromiranje (Triple Chrome Plating Kit). Mogu se kupiti 3-4 različite veličine setova. Cijene se kreću od cca 600,00 $ pa na više zavisno od veličine seta. Ne znam nikog da je s tim radio pa ne mogu ni reći da li to što vrijedi, ali da je skupo skupo je (bar za nas).
Za kraj. Da li postoji postupak kojim se mogu zatvoriti rupice prije kromiranja i koji ne zahtjeva bjesomučno brušenje? Da postoji. Ali o tome nekom drugom prilikom.
"Nothing drives like an Alfa!"

Offline gigi V8

• Antique Member
« Odgovori #35 : 17 Veljače, 2014, 20:05:00 »
imam dijelove za dekromiranje
možeš ih dobiti već sutra !!

Offline sale75

• Veteran member
« Odgovori #36 : 17 Veljače, 2014, 22:27:12 »
postoji tekuči metal koji drži do nekih 1200° a nije nešta previše skup,jel se može on koristit za krpanje rupa ili ne,i ako ne zašto  :hi:

Offline gigi V8

• Antique Member
« Odgovori #37 : 18 Veljače, 2014, 15:29:48 »
ne lovi se nikal i krom na  njega !!
a koliko mi rekli ni bakar !!

Offline sale75

• Veteran member
« Odgovori #38 : 18 Veljače, 2014, 16:01:27 »
šteta.činilo mi se na prvu kao dobro rješenje,skoro kao kit za karoseriju  :))

Offline gigi V8

• Antique Member
« Odgovori #39 : 18 Veljače, 2014, 17:25:24 »
i meni bi pasalo više nego tebi....

danas naručio extra ""jaku"" šajbu za skidanje čiste hrđe i starog kroma-   40 GRANILACIJU
veli mi dobavljač da dušu skida  željezu,, da se upotrebljava u brodogradilištima ta granulacija   
cijena prava sitnica  390kn + pdv  ..........300 * 50

Offline trop

• Junior member
  • **
  • Spol: Muški
« Odgovori #40 : 18 Veljače, 2014, 17:52:01 »
halo bing ..... cijena prava sitnica   

Offline gigi V8

• Antique Member
« Odgovori #41 : 18 Veljače, 2014, 18:45:25 »
da trebaš sam jednu bilo bi super
ali....................

a kako se troše!!??
za čas ju izdereš !!

Offline i šime

« Odgovori #42 : 18 Veljače, 2014, 20:42:46 »
Ovaj kompletic je hardlotan, nakon toga je navuceno srebro i sad se bakri...

Offline gigi V8

• Antique Member
« Odgovori #43 : 05 Ožujka, 2014, 20:10:19 »
danas sam razgovarao sa Zlatkom  koji mi je dao informacije u vezi bakrenja
odnosno - najdebljoj ""varijanti"" bakrenja koja nanosi sloj od skoro POL MILIMETRA !

cijena za JEDAN BRANIK OD MOJEG CADILLACA -bez bubrega i svega ostalog - znači ćisti branik

O K O    4 0 0 0   KN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! slovima - ČETIRI TISUĆE KUNA !!!

i onda se ljudi čude kada im velim da jedan veći branik VANI - dekromiranje - priprema - bakrenje -brušenje i poliranje  - nikal -krom  -KOŠTA OKO  2500 EURA !!

Offline MarxRi

• Antique Member
« Odgovori #44 : 07 Ožujka, 2014, 20:07:41 »
dobar topic. pretplatio bih se ali ne znam kako na ovom novom forumu pa postam da mi barem ostane dostupan. Samo naprijed !
SUTO BAGNA\' - SEMPRE TACA\' - NEVE IAZO  - STESO CAZO