Joj deco draga... Pa otkad već ''vani'' naveliko drobe aute ''sve u šesnaest''.

Već devedesetih su ''vani'' autootpadi bili doslovce - reciklažna dvorišta. ne ono ''polje puno autiju sa kojih skidaš dijelove'' - nego doslovce ''sabirni centar'' za - daljnje procesuiranje.
Auti se ''gomilaju'' na jednoj strani, ''ulaze u postupak'' i taj autootpad napuštaju kao - KOCKE koje predstavljaku ''finalni proizvod''.
Te se kocke kasnije prevoze u drugo reciklažno postojenje gdje te kocke postaju SIROVINA. Drugim riječima - te se kocke ''odmataju''

odnosno DOOOOSLOVCE sortiraju sirovine. I te sirovine kao ''finali proizvod'' kasnije prevoze - na neko drugo mjesto gdje opet postaju ''početna sirovina'' za neku drugu obradu. Recimo - čisto željezo se topi u talionicama u razne profile i limove, aluminij i barak se ''izvlače'' u blokove ili ingote itd.
Interesantno je uživo vidjeti kako taj stroj doooslovce k'o iš šale zdrobi auto u kocku gotovo pa savršenih bridova. Znači...

Recimo, čelična felga koja je na takvoj poziciji da je ''pola u kocki - pola viri vani'' - dooooslovce se prasavine u brid kocke, štono bi se reklo ''k'o iz šale''.

I onda kad vidiš ''šreder'' uživo odnosno ovu drobilicu koja takvu kompaktnu kocku doslovce ''prožvače'' i ''raskida'' u komadiće - e tek onda shvatiš što je to - sila.

Imao sam prilike u Veneciji biti, ajmo reći ''pored'' tog stroja koji ''žvače kocke'' i mogu samo reći da je to čelična grdosija velika kao dve obiteljske kuće i da se tlo DOOOOOSLOVCE trese u radiusu od cca 100m. Bolesno.
Tada sam prvi puta skužio da ''vani'' nemaju baš ''neke milosti'' za stare aute i slične fore. Da nema ''Joooj vidi... Šteta'' i slično. Sve je to - industrija. Ekonomija, racionalizacija. Nešto što mi nećemo za još 300 godina dosegnuti. Mi još uvijak radimo NA DRŽAVNOJ razini nelegalna odlagališta otpada u - parkovima prirode.

Dok god imamo taj mentalni sklop ''joj šteta je to baciti'' ili ''ostavi, trebati će'' - nećemo se maknuti s mjesta.

Dok se god čudimo onim spikama ''Joooj što Švabe bacaju - mi bi to vozili još godinama'' - nema nam pomaka s mjesta.
Zato vani i jesu oldiji na cijeni i ljudi koji se bave oldtimerima su ''uvaženi članovi društva'' da ne kažem ''viša klasa'' jer nema svaka šuša pet krševa pa da se busa u prsa ''Vid' mojih oltajmera''. Tamo ako je auto star - ma koliko god da je star - mora biti tehnički ispravan odnosno, laički rečeno, ne smije mu curiti ulje po cesti, motor ne smije dimiti na ''iberšlauf'' niti smije imati pola kruga lufta u volanu sa spikama:
''Ma ne isplati se mijenjati semering na mjenjaču - nema ga nigdje za nabaviti, a košta k'o Svetog Petra kajgana, a i moram pola auta rastaviti - izađe me skuplja pita nego tepsija''

''Vani'' čovičić sjedne za stol sa papirom u ruci i ''baci računicu'' koliko mu košta u dve godine skuplji ehnički, porez, eko norme i koliko ga smije koristiti u ''gradskoj zoni toj i toj'' jer je auto ''te i te Euro norme'' s tim da ''iduće godine neće ni smjeti prismrditi centru'' jer mijenjaju odredbu o eko-zonama. Plus još dolazi veliki servis na kojemu mora zamijeniti pola motora i katalizator...
Suma sumarum... Auto u smeće - kupuj novo.

Čisti primjer - Astra karavan 1,7TD - ''ona prva serija''od moje sestre... Auto kao pupica, a na satu preko 400,000km. Uredan, servisiran - motor ''k'o grom''.

Prodan auto njenom kolegi, a kolega ''iz Niš'' - iz grad sa bez padež

Vrati se drugi put, a auto crveniji nego što je ikada bio - uredno ispoliran, ušminkan, utegnut i na satu 225.000km.

Sestrin komentar:''Joj da sam znala da je tako dobra - ne bi ju ni prodavala.''

Gospodo draga - jesmo na forumu ''takve i takve tematike'' ali... Auti su samo - auti. Potrošna roba. Neki su ''potrošniji'' od drugih, ali - nema tu milosti ''Joj šteta ga ja - dajte da ga netko spasi.''