Autor Tema: uništavanje automobila  (Posjeta: 25089 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dado

• Antique Member
uništavanje automobila
« : 15 Lipnja, 2014, 08:14:21 »
evo kako su ceć davno nestajala auta, vidi na 4.30 min

Offline bubuleja

Odg: uništavanje automobila
« Odgovori #1 : 15 Lipnja, 2014, 10:54:53 »
fora filmić. i danas ih uništavaju...
« Zadnja izmjena: 15 Lipnja, 2014, 10:58:23 bubuleja »
Adio mare

Offline Ante V8

« Odgovori #2 : 15 Lipnja, 2014, 13:40:34 »
gledao sam ovo i samljelo bubu u komadiće. :shok:
Definicija Demokracije:
Pošalješ čovjeka u p.m.. i on ide kud je njega volja!

Offline krntija

« Odgovori #3 : 15 Lipnja, 2014, 14:54:58 »
 :yahoo: Odlican film , onaj o otpadnim autima!! To je snimljeno cca. 1965.   a unistavaju aute iz razdoblja 1935.-1955.  :umnik2:  !! Prebaceno u ovo doba, bilo bi to kao CIOS danas, auti iz 80-ih 90-tih!!  :biggrin:
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #4 : 16 Lipnja, 2014, 14:26:53 »
Joj deco draga... Pa otkad već ''vani'' naveliko drobe aute ''sve u šesnaest''.  :meeting:
Već devedesetih su ''vani'' autootpadi bili doslovce - reciklažna dvorišta. ne ono ''polje puno autiju sa kojih skidaš dijelove'' - nego doslovce ''sabirni centar'' za - daljnje procesuiranje.
Auti se ''gomilaju'' na jednoj strani, ''ulaze u postupak'' i taj autootpad napuštaju kao - KOCKE koje predstavljaku ''finalni proizvod''.
Te se kocke kasnije prevoze u drugo reciklažno postojenje gdje te kocke postaju SIROVINA. Drugim riječima - te se kocke ''odmataju''  :)) odnosno DOOOOSLOVCE sortiraju sirovine. I te sirovine kao ''finali proizvod'' kasnije prevoze - na neko drugo mjesto gdje opet postaju ''početna sirovina'' za neku drugu obradu. Recimo - čisto željezo se topi u talionicama u razne profile i limove, aluminij i barak se ''izvlače'' u blokove ili ingote itd.
Interesantno je uživo vidjeti kako taj stroj doooslovce k'o iš šale zdrobi auto u kocku gotovo pa savršenih bridova. Znači...  :shok: :shok: Recimo, čelična felga koja je na takvoj poziciji da je ''pola u kocki - pola viri vani'' - dooooslovce se prasavine u brid kocke, štono bi se reklo ''k'o iz šale''.  :shok:
I onda kad vidiš ''šreder'' uživo odnosno ovu drobilicu koja takvu kompaktnu kocku doslovce ''prožvače'' i ''raskida'' u komadiće - e tek onda shvatiš što je to - sila.  :shok: :shok: :shok: Imao sam prilike u Veneciji biti, ajmo reći ''pored'' tog stroja koji ''žvače kocke'' i mogu samo reći da je to čelična grdosija velika kao dve obiteljske kuće i da se tlo DOOOOOSLOVCE trese u radiusu od cca 100m. Bolesno.
Tada sam prvi puta skužio da ''vani'' nemaju baš ''neke milosti'' za stare aute i slične fore. Da nema ''Joooj vidi... Šteta'' i slično. Sve je to - industrija. Ekonomija, racionalizacija. Nešto što mi nećemo za još 300 godina dosegnuti. Mi još uvijak radimo NA DRŽAVNOJ razini nelegalna odlagališta otpada u - parkovima prirode.  :glavauzid: :glavauzid: :glavauzid: :glavauzid:
Dok god imamo taj mentalni sklop ''joj šteta je to baciti'' ili ''ostavi, trebati će'' - nećemo se maknuti s mjesta.  :meeting: Dok se god čudimo onim spikama ''Joooj što Švabe bacaju - mi bi to vozili još godinama'' - nema nam pomaka s mjesta.
Zato vani i jesu oldiji na cijeni i ljudi koji se bave oldtimerima su ''uvaženi članovi društva'' da ne kažem ''viša klasa''  jer nema svaka šuša pet krševa pa da se busa u prsa ''Vid' mojih oltajmera''. Tamo ako je auto star - ma koliko god da je star - mora biti tehnički ispravan odnosno, laički rečeno, ne smije mu curiti ulje po cesti, motor ne smije dimiti na ''iberšlauf'' niti smije imati pola kruga lufta u volanu sa spikama:
''Ma ne isplati se mijenjati semering na mjenjaču - nema ga nigdje za nabaviti, a košta k'o Svetog Petra kajgana, a i moram pola auta rastaviti - izađe me skuplja pita nego tepsija''  :nea:
''Vani'' čovičić sjedne za stol sa papirom u ruci i ''baci računicu'' koliko mu košta u dve godine skuplji ehnički, porez, eko norme i koliko ga smije koristiti u ''gradskoj zoni toj i toj'' jer je auto ''te i te Euro norme'' s tim da ''iduće godine neće ni smjeti prismrditi centru'' jer mijenjaju odredbu o eko-zonama. Plus još dolazi veliki servis na kojemu mora zamijeniti pola motora i katalizator...
Suma sumarum... Auto u smeće - kupuj novo.  :meeting:
Čisti primjer - Astra karavan 1,7TD - ''ona prva serija''od moje sestre... Auto kao pupica, a na satu preko 400,000km. Uredan, servisiran - motor ''k'o grom''.  :good:
Prodan auto njenom kolegi, a kolega ''iz Niš'' - iz grad sa bez padež  :)) :))
Vrati se drugi put, a auto crveniji nego što je ikada bio - uredno ispoliran, ušminkan, utegnut i na satu 225.000km.  :whistle2: :whistle2:
Sestrin komentar:''Joj da sam znala da je tako dobra - ne bi ju ni prodavala.''  :)) :))
Gospodo draga - jesmo na forumu ''takve i takve tematike'' ali... Auti su samo - auti. Potrošna roba. Neki su ''potrošniji'' od drugih, ali - nema tu milosti ''Joj šteta ga ja - dajte da ga netko spasi.''   :nea:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline DS71

• Antique Member
« Odgovori #5 : 16 Lipnja, 2014, 16:02:22 »
:yahoo: Odlican film , onaj o otpadnim autima!! To je snimljeno cca. 1965.   a unistavaju aute iz razdoblja 1935.-1955.  :umnik2:  !! Prebaceno u ovo doba, bilo bi to kao CIOS danas, auti iz 80-ih 90-tih!!  :biggrin:

cjela serija tih Look Of Life dokumentarca je odlična ..vrjedi pogledat .. čini mi se,da sam to pred nekih mjesec,dva i na ovom forumu negdje stavio ..
..THERE WILL NEVER BE ANYTHING LIKE THEM AGAIN...the NOISE...the SPEED...the POWER...the GROUP B...

Offline Rabbit

• Junior member
  • **
« Odgovori #6 : 18 Lipnja, 2014, 08:12:14 »
''Joj šteta ga ja - dajte da ga netko spasi.''   :nea:

Poanta oldtimera i starijih kultnih automobila i je u tome što su rijetki na cestama i što je njihovo vrijeme prošlo. A što ih više uništavaju to vrijednost preostalih modela više raste.
Da i ostave sve na nekom parkingu i da tamo možeš birati između 20 000 komada nekog modela, niti bi cijena bila visoka, niti bi taj model bio ikome interesantan.
Ovako ipak ostaje onaj tračak čarolije kad vidiš auto star 20-30-40 godina na cesti.

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #7 : 18 Lipnja, 2014, 08:43:43 »
Ima i automobila kojih je danas više nego što ih je izvorno napravljeno, Bizzarriniji, Alfe TZ... Ako se isplati, sve je moguće.
Via Ciro Menotti 322

Offline krntija

« Odgovori #8 : 18 Lipnja, 2014, 10:09:28 »
Ima i automobila kojih je danas više nego što ih je izvorno napravljeno, Bizzarriniji, Alfe TZ... Ako se isplati, sve je moguće.
:rofl: cekaj samo kad ce se KINEZI sjetit stancanja legendarnih oldtimera u mjerilu 1:1 !!  :byeg:
 :eek: Cudi me da jos to nisu poceli,  a sjeti se da rade savrsene kopije novih BMW-a Mercedesa , RR i ostalih gluposti, pa samo cekam da pocnu dolazit NOVI 356, F Dine, Bugatti Royali i slicne perverzije zadnjih 80 godina!!  :smajlold:
Mozda im treba stavit BUBU u uho da bi se isplatilo!  :focus:  Ajde, ajde ko ima CHINA CONNECTION, nek im javi, rado bi si upikel jednog NOVOG Bugattija ili Delahava iz 30-tih za par hiljada EUR!!! :rofl:
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #9 : 18 Lipnja, 2014, 10:26:24 »
Iz Kine ne ide, ali iz Argentine već dugo možeš kupiti nove Bugattije. Nije baš za par tisućica, ali od pravih jesu jeftiniji...

http://www.pursangweb.com/
Via Ciro Menotti 322

Offline krntija

« Odgovori #10 : 18 Lipnja, 2014, 13:24:07 »
Iz Kine ne ide, ali iz Argentine već dugo možeš kupiti nove Bugattije. Nije baš za par tisućica, ali od pravih jesu jeftiniji...

http://www.pursangweb.com/

:shok: heh, za ove repliBugatije fakat nisam znal; znam da su radili dobre kopije SSK Mecke negde tam dole!!
Ali kad mozeju oni, Kinezi ce to napravit za mozda 20% cijene ovih Latinaca!! Za par puta godisnje provozat se bit ce valda bez nekih kvarova.... :klinac:  Samo da netko od njih pocne razmisljat u tom smjeru, eto nama savrsenih replika legendarnih automobila za cijenu novog Tvinga!!  :drinks:

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #11 : 18 Lipnja, 2014, 14:00:02 »
Nisam siguran, cijena rada u Kini strahovito raste, plaće su danas tri i pol puta veće nego prije 12-13 godina, gledao sam neke statistike nedavno, a s njima eksponencijalno rastu i drugi troškovi. Kina je u fazi industrijskog razvoja kakav je bio, recimo, u Njemačkoj pedesetih i šezdesetih. Već postoje slabije plaćena radna mjesta na kojima Kinezi ne žele raditi i u tim velikim industrijskim gradovima čitave četvrti gastarbajtera, mahom Afrikanaca. Zapravo je najvjerojatniji scenarij djelomično dislociranje proizvodnje, i to upravo u Afriku, što je već donekle i počelo. Kinezi su navodno i otkupili vanjski dug nekih afričkih zemalja u zamjeru za pravo naseljavanja i industrijalizacije ondje. Tako da će jeftini kineski proizvodi možda uskoro biti samo sjećanje.

A uistinu vjerna i temeljita replika mora koštati. Pur Sang radi mehaniku, motore i karoseriju po originalnim Bugattijevim nacrtima, bez kompromisa, od materijala čim približnijih originalnima. Dapače, nemali broj Bugatti klubova i relija prima Pur Sang aute, uz obavezu da se jasno naznači što su. Dakle govorimo o rangu od nekoliko stotina tisuća eura po automobilu, toliko i mora koštati kada se radi na ovakav način.
Via Ciro Menotti 322

Offline linoleumboy

« Odgovori #12 : 19 Lipnja, 2014, 11:37:57 »
If I could get all the money back I ever spent on cars, I'd spend it on cars