Vezano za MiG-a... On mi je uistinu UPAO u oko. Auti ovakvi, auti onakvi - vidiš to svako malo, ali - avione baš i ne. Pogotovo ove ''stare kante''.
A ha ha ha ha onako - više ''po simpsonovski''... I sad fali onaj smajlić koji zijeva...
Što se tiče ''tko je koga'' - statistika nije niti najpouzdanija, niti mjerodavna, a pogotovo ne - plastična da zorno pokaže stanje.
Koliko je puta statistički gledana neka momčad i neka utakmica pa se ide samo za statistički pokazan rezultat - pobjeda/poraz/nerješeno... Zbir/omjer... Primjerice - utakmica u kojoj je netko ''ostavio srce na terenu'' i u kojoj je bio vidno nadmočam i dominantan, koji je ''stalno tukao po golu'' i lopta nikako da ''zatrese mrežu'', ali je iz jedne nesretne kontre neki trupac dao gol u maniri Milojka Pantića ''odbila se k'o od bandere pravo u gol''... Statistika je tu neumoljiva - ''ovi'' su bolji od ''onih'' i amen bez obzira što je situacija bila bitno drugačija.
Po tome - ni njemački Me262 Schwalbe nije bio dobar avion jer su ih ''od toliko i toliko'' srušili ''toliko i toliko''. Amen. Basta.
A situacija je bila ipak malo drugačija... U pozadini priče o Me262 nitko ne spominje da je Njamačka već bila na koljenima, bez resursa, bez logistike, bez industrije, bez ljudstva... I opet je Me262 doslovce VLADAO nebom. Da je vladao kratko, je - kratko je vladao, ali je - vladao. Američki i Britanski piloti su bili izbezumljeni kad su ih presretali sa Me262 i uglavnom su preživljavali zbog spleta okolnosti što je Me262 brojčano bilo puuuno puno manje o odnosu ''mi - vi'', činjece da piloti ni nisu imali puno sati obuke jer je to bio POOOOTPUUNOOO revolucionaran avion na kojem su se u biti još uvijek UČILI ''što-kako-kuda-koliko'', da su ih u biti uništavali tako što su ih logistički na tlu osakatili silnim bombardiranjima, itd itd.
Unatoč tome - u zraku su doslovce LEDILI KRV U ŽILAMA savezničkim pilotima sijući paniku u redovima. Kad su skužili ''s čim imaju posla'' umjesto britansko-američkog ''fair-playa'' u maniri ''rukavicom u lice te pozivam u dvoboj u podne pod hrastom na raskrižju'' - počeli su ih ''lupati nogom u jaja'' kad su skužili da motori Me262, laički rečeno - ''trokiraju'' prilikom manevra slijetanja i uzletanja te su ih u biti upravo na taj način i najviše oborili.

Slična spika bi se mogla reći i za Ju87 odnosno ''Štuku''. Isto su ih oborili ''toliko i toliko'' - gledajući statistiku.

Samo što je činjenica da je to takoreći avion iz PRVOOOOG svjetskog rata i da je bio slan u misije u kojima je bio - laka meta. Istina - ''popušili su''

ali se ne može reći da je to bio ''loš avion'', a sve pod režiserskom palicom ''tete statistike''. Čak naprotiv - Štuka je bio (a i ostao...) iiiiingeniozni avion sa nevjerojatnim, ajmo tako reći, ''Red Bull-ovskim'' letačkim sposobnostima.

A i sirenom je punio gaće vojnicima na tlu...
U tom svjetlu - MiG 15 je uistinu bio ovo što je kolega rekao - ''kik es amerima'' sve dok ovi nisu uveli u igru F 86 Sabre, a i tada su se na ''strani Amera'' borili iskusni piloti dok su ''za Ruse'' igrali novoregrutirani piloti. I ne treba zaboraviti da je opet veeeeeeelika taktička nadmoć bila na strani ''Amera'' jer je opet bila situacija, kao sa Njemačkom - da ''jedna zemlja'' u biti ratuje protiv ''cijeloga svijeta''.

Naravno da nisu imali šanse. Ali to ne znači da se za MiG 15 može reći da je - loš avion.
Po sličnom ''receptu a la statistik'' imamo i najboljag vozača Formule 1 ikada, dok je stvarnost potpuno drugačija. Uz svo dužno poštovanje i pijetet prema nedaći koja ga je zadesila

- Michael Schumacher nikako ne može biti najbolji od najboljih ikada. Statistički - da.
Za one koji ''žive i dišu'' Formulu 1 i to ne samo oni ''znalci'' koji misle da je Formula 1 era poslije 80-ih - ne.
...
No da se vratimo ovome muzejčeku...

Deeeefinitiiiivno - ful ''slatko'' mjesto.