Autor Tema: Par slika iz Njemacke  (Posjeta: 9011 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline exile

• Antique Member
Odg: Par slika iz Njemacke
« Odgovori #15 : 15 Rujna, 2014, 09:16:00 »
Bogati kolko toga tu ima pa ovo nisu istine   :shok:
DIY or die!

Offline Mahatma Gadhni

« Odgovori #16 : 15 Rujna, 2014, 12:20:50 »
Jel ovo Wot knowledge?  :biggrin:

Hahahaha, nije. Volim tenkove dulje nego bilo koja druga vozila. Čak i kamiona.  :biggrin2:
U dobru i u zlu ili Oldschoolhr Forum novo: Sunčane naočale Ante Gotovca

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #17 : 16 Rujna, 2014, 18:31:36 »
Vezano za MiG-a... On mi je uistinu UPAO u oko. Auti ovakvi, auti onakvi - vidiš to svako malo, ali - avione baš i ne. Pogotovo ove ''stare kante''.  :perfeto:
A ha ha ha ha onako - više ''po simpsonovski''... I sad fali onaj smajlić koji zijeva...
Što se tiče ''tko je koga'' - statistika nije niti najpouzdanija, niti mjerodavna, a pogotovo ne - plastična da zorno pokaže stanje.
Koliko je puta statistički gledana neka momčad i neka utakmica pa se ide samo za statistički pokazan rezultat - pobjeda/poraz/nerješeno... Zbir/omjer... Primjerice - utakmica u kojoj je netko ''ostavio srce na terenu'' i u kojoj je bio vidno nadmočam i dominantan, koji je ''stalno tukao po golu'' i lopta nikako da ''zatrese mrežu'', ali je iz jedne nesretne kontre neki trupac dao gol u maniri Milojka Pantića ''odbila se k'o od bandere pravo u gol''... Statistika je tu neumoljiva - ''ovi'' su bolji od ''onih'' i amen bez obzira što je situacija bila bitno drugačija.
Po tome - ni njemački Me262 Schwalbe nije bio dobar avion jer su ih ''od toliko i toliko'' srušili ''toliko i toliko''. Amen. Basta.
A situacija je bila ipak malo drugačija... U pozadini priče o Me262 nitko ne spominje da je Njamačka već bila na koljenima, bez resursa, bez logistike, bez industrije, bez ljudstva... I opet je Me262 doslovce VLADAO nebom. Da je vladao kratko, je - kratko je vladao, ali je - vladao. Američki i Britanski piloti su bili izbezumljeni kad su ih presretali sa Me262 i uglavnom su preživljavali zbog spleta okolnosti što je Me262 brojčano bilo puuuno puno manje o odnosu ''mi - vi'', činjece da piloti ni nisu imali puno sati obuke jer je to bio POOOOTPUUNOOO revolucionaran avion na kojem su se u biti još uvijek UČILI ''što-kako-kuda-koliko'', da su ih u biti uništavali tako što su ih logistički na tlu osakatili silnim bombardiranjima, itd itd.
Unatoč tome - u zraku su doslovce LEDILI KRV U ŽILAMA savezničkim pilotima sijući paniku u redovima. Kad su skužili ''s čim imaju posla'' umjesto britansko-američkog ''fair-playa'' u maniri ''rukavicom u lice te pozivam u dvoboj u podne pod hrastom na raskrižju'' - počeli su ih ''lupati nogom u jaja'' kad su skužili da motori Me262, laički rečeno - ''trokiraju'' prilikom manevra slijetanja i uzletanja te su ih u biti upravo na taj način i najviše oborili.  :meeting:
Slična spika bi se mogla reći i za Ju87 odnosno ''Štuku''. Isto su ih oborili ''toliko i toliko'' - gledajući statistiku.  :read:  :meeting: Samo što je činjenica da je to takoreći avion iz PRVOOOOG svjetskog rata i da je bio slan u misije u kojima je bio - laka meta. Istina - ''popušili su''  :meeting: ali se ne može reći da je to bio ''loš avion'', a sve pod režiserskom palicom ''tete statistike''. Čak naprotiv - Štuka je bio (a i ostao...) iiiiingeniozni avion sa nevjerojatnim, ajmo tako reći, ''Red Bull-ovskim'' letačkim sposobnostima.  :cool: A i sirenom je punio gaće vojnicima na tlu...  :cool: :cool: :cool:
U tom svjetlu - MiG 15 je uistinu bio ovo što je kolega rekao - ''kik es amerima'' sve dok ovi nisu uveli u igru F 86 Sabre, a i tada su se na ''strani Amera'' borili iskusni piloti dok su ''za Ruse'' igrali novoregrutirani piloti. I ne treba zaboraviti da je opet veeeeeeelika taktička nadmoć bila na strani ''Amera'' jer je opet bila situacija, kao sa Njemačkom - da ''jedna zemlja'' u biti ratuje protiv ''cijeloga svijeta''.  :meeting:  Naravno da nisu imali šanse. Ali to ne znači da se za MiG 15 može reći da je - loš avion.
Po sličnom ''receptu a la statistik'' imamo i najboljag vozača Formule 1 ikada, dok je stvarnost potpuno drugačija. Uz svo dužno poštovanje i pijetet prema nedaći koja ga je zadesila  :resent: - Michael Schumacher nikako ne može biti najbolji od najboljih ikada. Statistički - da.
Za one koji ''žive i dišu'' Formulu 1 i to ne samo oni ''znalci'' koji misle da je Formula 1 era poslije 80-ih - ne.
...
No da se vratimo ovome muzejčeku...  :shok: :shok: :shok:  :eek: :eek: :eek:
Deeeefinitiiiivno - ful ''slatko'' mjesto.  :hi:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Mahatma Gadhni

« Odgovori #18 : 16 Rujna, 2014, 20:24:05 »
Duga priča Frik, ali ne mijenja činjenicu da je Sabre bolji avion.  :cofee:

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #19 : 16 Rujna, 2014, 20:41:39 »
Pa da... ;) Bolji je. Kao što je Trakker bolji od Stralisa za vući drva iz šume.  ;D
MiG 15 je u osnovi zamišljan da bude lovac na bombardere zato i je imao ''sporohodniji'' top. Sabre je također fantastičan avion - daleko od toga.  :thmbup:
Samo, nije baš ''po statistici'' - u stilu ''mi vi'' - ''500 : 100'' - po logici stvari ''pet puta slabiji avion''.  :read:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Mahatma Gadhni

« Odgovori #20 : 16 Rujna, 2014, 21:06:52 »

Frik, netko ti je monitor okrenuo naopako. Sve statistike govore u korist Amreikanaca, od 10 MiG-ova za 1 Sabre, pa do 2 MiG-a za jedan Sabre.

No nisam na to mislio. MiG 15 ima, za lovce, zastarjela stražnja krilca i zbog toga nije bio pokretljiv kao Sabre. Jedina mu je prednost bila, pretpostavljam, što je bio jeftiniji. Ali nisam siguran, jer ne znam kakav je bio tečaj rublje u to vrijeme.

A sad, pošto sam pobijedio u ovoj internetskoj raspravi ( :biggrin2: ) mislim da je vrijeme da prekinemo s oftopičarenjem.  :cool:

Offline romyo

« Odgovori #21 : 16 Rujna, 2014, 21:59:48 »
Sve je super i sve je za pet...
Eh, da mi je tu provesti vikend....  :good:

Nego, kako i na koju foru netko može nabaviti vojni avion, da ga ima u dvorištu ?
Nema veze što je staro to i neispravno...
Pazi molim te, i tenk ima čovjek ?!?

Offline Mahatma Gadhni

« Odgovori #22 : 16 Rujna, 2014, 22:13:17 »
Jednako kao i trofejno oružje - onesposobi se ili poskida sve što može poslužiti za vojne svrhe i prodaju ti to.

Offline romyo

« Odgovori #23 : 16 Rujna, 2014, 22:31:43 »
Jednako kao i trofejno oružje - onesposobi se ili poskida sve što može poslužiti za vojne svrhe i prodaju ti to.

Hmmm.. Da, vjerovatno tako to sve ide.
Malo kalkuliram za aeroplan, koliko ga je platio takvoga kakav je, pa transport do kuće,
to mora da je hebački koštalo, vjerovatno je u sekcijama tu stigao... pa opet sastavljaj itd itd.

Koju će mu Q avion u dvorištu ? Psiho ....

Offline krntija

« Odgovori #24 : 16 Rujna, 2014, 22:50:18 »
 :borac: Pa muzeji i zbirke postoje da sacuvaju bas svaku staru stvar iz proslog vremena, pa tako i borbeni avion ili atomsku bombu, a ima i muzeja koji cuvaju iskljucivo toaletnu kulturu ( muzej starih zahoda u Lajbnicu npr.)!!
Ne treba se cudit kolekcionarsko-muzeoloskim razlozima prikupljanja necega!!  :music:
Ja npr. cuvam u svojoj kolekciji Jugoslavenski WC papir u listicima iz 1970 i neke; netko ce rec da je to ludost, nema potrebe, a opet sve ima svoje, jel tak??  :drinks:
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #25 : 17 Rujna, 2014, 09:05:59 »
Za šekret papir mogu reći samo bravo, ima fantastičnih kolekcija upravo upotrebnih stvari i ambalaže, pa čak i kod nas. Je li Golub krep, Bristol ili neki treći? Meni je žao da nemam sačuvanu koju palominu rolu iz osamdesetih, kada im je Andrej Habič radio ilustracije omota, onaj isti genijalac koji je dugo imao strip na zadnjoj stranici Avto Magazina.

U avione se ne razumijem dovoljno, ali mi se nekako čini da je ruska vojna doktrina uvijek naginjala upravo jeftinoj i masovnoj proizvodnji razmjerno jednostavnih borbenih aviona, a ne razvoju najsofisticiranijih tehnoloških čuda koje se onda radi skupo i na kapaljku. Njima nije bio problem taj omjer od 5:1 ili 10:1, nego vjerojatno odabrani način ratovanja. Nego, kad se već zanimljivo offtopičari, tek sam nedavno saznao da je ne baš mala skupina jugoslavenskih časnika, uključujući i pilote, sudjelovala u Korejskom ratu na strani SAD. Zapravo su ondje i obučavani za let na američkim avionima, koje smo tada masovno dobili kao vojnu pomoć, baš poput svih onih Jeepova i Jamesova.
Via Ciro Menotti 322

Offline krntija

« Odgovori #26 : 17 Rujna, 2014, 09:19:06 »
GOLUB je, ali model REXONA II !! :biggrin:
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #27 : 17 Rujna, 2014, 09:27:33 »
Malo mi je bezveze uspoređivati borbene avione...kao usporedba kompjutera ili mobitela, svaki novi ima veće mogućnosti od "starog". Kao i usporedba ruskih i američkih auta - isto troše, jednako su šlampavo složeni, jednako hrđaju samo su američki u prosjeku veći i s jačim motorima  ;D
muzej je baš fora jer su uključena sva prometala pa čak i dječija  :bravoo: :perfeto: :good:
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline frik-ri

• Antique Member
« Odgovori #28 : 17 Rujna, 2014, 10:24:45 »

U avione se ne razumijem dovoljno, ali mi se nekako čini da je ruska vojna doktrina uvijek naginjala upravo jeftinoj i masovnoj proizvodnji razmjerno jednostavnih borbenih aviona, a ne razvoju najsofisticiranijih tehnoloških čuda koje se onda radi skupo i na kapaljku. Njima nije bio problem taj omjer od 5:1 ili 10:1, nego vjerojatno odabrani način ratovanja.

Uuupravo tako.  :good:
Primjer je sofisticirani njemački tenk u WWII naspram ''milion ruskih mrava''. Đabe je njemu bio najbolji oklop, najbolje naoružanje i dizajn (ne ''izgled po Modnom mačku'', nego dizajn u smislu tehnološke izvedbe  :thmbup: ) kad su Rusi radili deset tenkova dok su pedantni Njemcovi radili jednog. Đabe mu obrušeni i isfrezani rubovi kupole nakon lijevanja, ako ''ide u rat''. Rusi nisu stavljali akcent na ''kako će izgledati na okretnom podiju pod reflektorima na Izložbi tenkova u Ženevi'' i nisu ''poštivali ISO90014'', nego su slali tenkove u rat po sistemu ''sto pčela očera međeda''. Da je ''bedmaderfaker tenk'' - definitivno jest!  :perfeto:  :yes2: Aaaali... Nije imao baš velike šanse na ratištu. Zbooooog ''sto drugih razloga'' koje su bile ''nogom u jaja'' anulirajući njegove tehnološke prednosti, ingeniozni dizajn i - pouzdanost.
Način ratovanja, ali i taktika... Okolnosti... Da su ih skidali kao golubove - jesu. Da je bolji Sabre - je, bolji je, ali je MiG 15 definitivno ''kik es'' na nebu dok ovi nisu ''ozbiljno shvatili igru'' i uveli Sabrage ''sa klupe''.
U svakom slučaju - prekrasno ga je vidjeti ovako ''u dvorištu''.  :bravoo:  :yahoo:

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #29 : 17 Rujna, 2014, 11:30:07 »
Ovo s usporedbom njemačkih i ruskih tenkova me malo podsjetilo na jedan fenomenalan Krležin tekst, „Lamentacije Valenta Žganca zvanog Vudriga“ (ako itko misli da je Krleža dosadan neka samo pročita to i pokuša ne plakati od smijeha svakih par rečenica...) u kojem opisuje austrougarske vojnike na bojišnici kraj Drine tijekom I. svjetskog rata. U besprijekorno urednim, izglačanim uniformama podšišani i obrijani nose na leđima rance u kojima su različita laštila za pušku, cipele, gumbe... i ništa drugo, te skapavaju od gladi. A onda kroz dalekozor pogledaju preko Drine i vide srpskog vojnika: prljav, mastan, uniforma poderana, zarastao u kosurinu i bradutinu, drži u ruci veliku tablu špeka i reže si šnitu...
Via Ciro Menotti 322