Autor Tema: Par slika iz Njemacke  (Posjeta: 9035 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline romyo

Odg: Par slika iz Njemacke
« Odgovori #30 : 17 Rujna, 2014, 13:20:05 »
Malo mi je bezveze uspoređivati borbene avione...

.....sa papirom za brisanje guzice.  :))  :))  :))

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #31 : 17 Rujna, 2014, 15:22:12 »
.....sa papirom za brisanje guzice.  :))  :))  :))

Pa oba u određenim situacijama lete, jedan briše drugi šuta guzu  :))
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline Mahatma Gadhni

« Odgovori #32 : 17 Rujna, 2014, 15:55:18 »
...Da su ih skidali kao golubove - jesu. Da je bolji Sabre - je, bolji je, ali je MiG 15 definitivno ''kik es'' na nebu dok ovi nisu ''ozbiljno shvatili igru'' i uveli Sabrage ''sa klupe''.
U svakom slučaju - prekrasno ga je vidjeti ovako ''u dvorištu''.  :bravoo:  :yahoo:

Sve točno, pa i ovo da ga je lijepo vidjeti tu!  :biggrin2:

Rusi su oduvijek imali zanimljivo razmišljanje o čovjeku - to im je, čini se, u svim situacijama bio najjeftiniji resurs.
Po mojem mišljenju, to se najljepše vidi po smještaju granata u tenku, od 40-ih pa do danas. Smještene su oko posade. Jednom kad se probije oklop tenka, nije teško pogoditi što se dogodi s tim granatama. Zato kraj ruskih tenkova, jednom kad se tenk pogodi, kupola najčešće stoji desetak metara dalje od tenka, a posadu otpuše vjetar.
Njemački su tenkovi (Panther, Tiger i Tiger II) u Drugom svjetskom ratu bili sve, osim dobro dizajnirani. Napraviti stroj s gotovo neprobojnim oklopom i nadmoćnim topom, a za servis predvidjeti vađenje motora (!) i ugraditi motor kojem je servisni interval jednak onome auta Formule 1 je - loš dizajn.  :biggrin2:
Jako puno njemačkih tenkova nije stradalo od ruskih ili američkih ili čijih već granata, nego od vlastitih posada koje su morale napustiti i uništiti tenk kojeg na ratištu nisu mogli popraviti.

dmj, nisam znao za jugo pilote. Nisam ih vidio ni u jednoj epizodi MASH-a. Super podatak.  :biggrin2:

Nadam se da će i naše MiG-ove jednom staviti u neki lijepi muzej, pod krovom, jer su mi 21-ice jako lijepi avioni...

...unatoč činjenici da su puno lošiji od zapadnjačkih vršnjaka.  :balkidance:
U dobru i u zlu ili Oldschoolhr Forum novo: Sunčane naočale Ante Gotovca

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #33 : 17 Rujna, 2014, 18:38:28 »
Đuro moj Mahatmavi... TOOO i je bio ingeniozni pristup - dođe ''servisni tenk'', ekipa pet šarafa dolje, motor van, motor unutra, pet šarafa gore - pun gas dalje, ''servisni tenk'' se lijepo vrati u hangar gdje se reparira motor i - pedala dalje.
''problem je bio'' taj što je Hićo bio sam (da se razumijemo - nisam pobornik nacizma niti ratne ideologije...)  a ''svi drugi protiv njega'' a i rat je (hvaaala Bogu) trajao ''samo'' pet godina. Šest, sedam ako se računa prepucavanje i demonstracija moći u Poljskoj i zadnja puškaranja po izoliranim pacifičkim otocima nakon kapitulacije Japana.
Tom ingenioznom planu za jedan takav neprikosnoveni tenk je trebala STRAAAAAŠNAAAAA logistika, a kao što sam već rekao - Njemačka je bila na koljenima. Također - Tigrovi su bili nevjerojatno teški i prelazak preko rijeka i mostova im je bio strašan problem. Tu su opet pribjegli taktici ''nogom u jaja'' tako što su ih redovito ''odsjekli'' od pozadinske logistike ili napadali servisno-inžinjerske konvoje. Jebiga - ti mi kralja maltretiraš lauferom izdaleka, ja te prcam konjima preskačući kroz šumu tvojih pijuna. Taktika.  :meeting:
A što se tiče granata u tenku... Kad kumulativna ''uleti i napravi rusvaj''... Poootpuno je svejedno sjediš li do šofera, ili na vratima.  :meeting: Svi lijepo odu vuuuuuušššš i pretvore se u pire mesa, uniforme i kostiju. Brrrrrrr...  :mellow: Jeza me prođe samo na pomisao...  :mellow:
I ja se nadam da će naše MiG-ove dostojno pospremiti i da će prestati izrugivanje u stilu ''letećih kanti'' jer da lova nije završavala u crnim torbama - odavno bi oni bili ili u ful ful operativnom stanju ili pak - u zasluženoj mirovini.
Kažeš ti.. Motor van - motor unutra loša ideja? Tc, tc, tc...  :nea:

:))  :drinks: :drinks: Viš' ti kakvu raspravu raspoiri komad aluminja na krovu.  :))
Živ ti meni bio - pivo s tobom pio.  :drinks:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Mahatma Gadhni

« Odgovori #34 : 17 Rujna, 2014, 19:58:13 »
Pardonček - komad duraluminija na krovu.  ;D

Koliko znam, otpusti-četr-šarafa-izvad-motor-vrat-motor-natrag-za-pet-minuta sustav servisa ima današnji Leopard II tenk. Kod Tigera je sustav vađenja motora bio više kao najavi-se-u-maybachovom-servisu-tri-tjedna-unaprijed-uzmi-godišnji-od-rata-oćeraj-tenk-u-servis-pričekaj-jedan-tjedan-dok-se-sve-potrebno-uredi-preuzmi-tenk-nakon-dva-tjedna-čekanja-i-bježi-nazad-u-blato. To je bio problem.

Satatistike pogođenih zapadnjačkih tenkova navode većinom ranjene članove posade, uz nekolicinu poginulih. Kod pogođenih tenkova ruske škole, omjer je obrnut.

:drinks: Pivo, definitivno!  :biggrin2:

Offline lajka

• Senior member
« Odgovori #35 : 18 Rujna, 2014, 00:40:17 »
ne može se baš reći da je Sabre bio puno bolji od 15-tice,na visinama preko 10000m je MiG u svemu bolji i imao je bolje naoružanje,a na manjim visinama je Sabre bio u maloj prednosti,ali je MiG opet imao bolju brzinu penjanja,itd itd...
sve je to bilo do pilota koji je bio na kojoj strani  ;D

Offline MOSQUITO

« Odgovori #36 : 18 Rujna, 2014, 20:25:21 »
 E crni Matej što napravi,ma kud ode u tu Njemačku.Gdje ode ova tema,još ako Rusi i Amerikanci ovo vide moglo bi svašta biti. :borac:
Nego da se i ja "zadržim" na temi:Zvoni mi Sabra,Sabra ,ma gdje sam to čuo ??
Onda se sjetim!!U mojim glazbenim lutanjima po internetu SABRA TWIST.
Zanimljiv zvuk iz 60-tih,tko voli staru glazbu neka posluša. :yes:
:

Offline krntija

« Odgovori #37 : 18 Rujna, 2014, 22:09:57 »
Da se s letjelica i nebesa opet spustimo na zemlicu, mene SABRA ipak asocira na jedan vrlo veliki raritet Made in ISRAEL, kabriolet SABRA !!  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sabra.jpg
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline stnightrider

« Odgovori #38 : 19 Rujna, 2014, 08:51:15 »
ajmo mi nazad u muzej, tj. ispred je bio i trajvan  :stop:

HIGH & FLY

Offline kađo-c

« Odgovori #39 : 19 Rujna, 2014, 12:49:57 »
A kaj bi onda rekli na današnji abrams?
Nije stvar u tome koliko je tenk težak nego koliko vojska koja ga želi dovesti na neko mjesto ima love da to napravi.
Nije poanta u tome treba li vaditi motor ili ne,tigar je bio strah i trepet na istočnoj bojišnici i zapadnoj,bio je zamišljen da funkcionira tako što je uvjetovala dobra logistika bio je dobro oklopljen imao je jak top i odnos tigra i shermana je bio 1:4,bio je sporiji od shermana i precizan ali ga je pogađao i trenutno uništio,dok je tigar bio ranjiv jedio sa leđa(kao i mnogi današnji tenkovi)
T-34 je 1941g je bio jedna inačica na brzinu sklopljenog tenka koji je iz početka bolovao od odkazivanja prijenosa,preslabog motora itd..i kao takav nikad nije mogao parirati njemačnom tigru u omjeru 1:1,iznimka su panzer 2 koji su bili lako oklopljeni i nisu bili za direktnu borbu tenk-na tenk i 1943 panzer-4 panther kojeg su več tada sklapali ratni zarobljenici.
Tek iza 1941,kad su njemci došli malo dublje do staljingrada rusi su sklopili pošteni uporabljivi t-34,koji je mogao parirati tigru,ali i dalje su imali veče gubitke brojčano u odnosu na broj uništenih njemačkih tenkova.
Stvar je u tome što su njemci imali problema sa logistikom.
Največa tenkovska bitka je bila kod kurska,i rusi su imali obavještajnu prednost s obzirom na plan bitke i kretanja njemačkih postrojbi,sama tenkovska bitka je bila neodlučena ali bitka za kursk je bila za njemce izgubljena.
Mig 15 je uvjek bi za zapadnu stranu velika nepoznanica,amerikanci su nudili masnu lovu za svaku vrijednu informaciju o migu 15,kasnije im je tito dao jedan taj avion i izvjestio ruse da je pao,nakon toga počela je kapati lova u jugu.
well pam Wich way to go? left or right?
right!
noo.. its too bad ..
why?
because it was 50/50 shot on you be going left or right,you see we both going left ....

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #40 : 19 Rujna, 2014, 18:10:41 »
Ma gleee ti ovog kađe C  ''poslije kiše'' :shok: :shok: :shok: što ima spiku.  :shok:
Ja mislio on samo tamo nešto zna brljavit sa masnim rukama po autu, a ono - vojnopolitički analitičar  :yes2: :yes2: ''samo taki''.  :thank_you2:  :hi:
Bravo, bravo, bravo...
Upravo to - logistika.
Kao i Bitka kod El Alameina sa gotovo pa praznim rezervarima goriva.  :dntknw:
Rusi su sve i jadan rat dobili ''povlačenjem'' u onaj frižider koji se zove - Sibir.
Tigrovi JESU bili doooslovce STRAH I TEPET, ali su bili nemoćni bez - logistike i inžinjerije, kao i svaki rod vojske na kraju krajeva.  :dntknw: Zato i jesu pribjegli borbi ''nogom u jaja'' odsijecajući ih od pozadine.
neegooo... Moram reći...
Viiidii tiii kaaađeeee,eee  :thmbup: ...  :))  :yahoo:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Motohod

• Antique Member
  • Vozilo:: Kawasaki
« Odgovori #41 : 19 Rujna, 2014, 21:17:50 »
Noooo-no... pa ako bi vi slučajno došli u posjed jednog T-34..... evo radioničke upute za njega. Kliknete na žutu strelicu na sredini ekrana. Ako slučajno ne znate čirilicu... ili ruski... ima puno slika.
http://eknigi.org/voennaja_istorija/93619-tank-t-34-85-su-100-rukovodstvo-po-vojskovomu.html

Ima tu svega, od radioničkih uputa za helikopter Mi-24 ili korisničkih uputa za Apache helikoptere.... ima i dosta o autima. Evo link za ljubitelje starih motora, skinite ovaj priručnik: http://eknigi.org/tehnika/52451-motocikl.html

:thmbup:

Offline Mahatma Gadhni

« Odgovori #42 : 22 Rujna, 2014, 10:08:04 »
 :biggrin2: Dosta povjesničara u ovoj temi, no točnost činjenica je, otprilike...  :kokice:

Kađo, Panther ti je bio naziv za Panzer V.
Panzer IV je bio samo Panzer IV.

Ranjivost tenkova samo sa stražnje strane? Mislim da bi ti piloti Ju 87, P-47 ili IL-2 aviona mogli reći drugačije priče.

Offline kađo-c

« Odgovori #43 : 22 Rujna, 2014, 10:58:42 »
Frik care! :smile:
U pravu si panzer V,ovo na ranjivost sa leđa sam mislio tenk na tenk.
well pam Wich way to go? left or right?
right!
noo.. its too bad ..
why?
because it was 50/50 shot on you be going left or right,you see we both going left ....

Offline lajka

• Senior member
« Odgovori #44 : 22 Rujna, 2014, 18:12:33 »
je tak je da bi napravili štetu na tigeru shermani i t 34 su morali doći jako blizu i tući po gusjenicama po boku ili od nazad,a tiger ih je redom bušio na većim daljinama,čak su i sa pantherom od naprijed imali problema
tek je t 34-85 i sherman firefly napravio razliku