Autor Tema: Autosjedalica za oldtimera  (Posjeta: 2995 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zaradan

• Junior member
  • **
Autosjedalica za oldtimera
« : 14 Prosinca, 2014, 08:55:26 »
Poštovani,

Vjerujem da nisam jedini koji ima malo dijete (3 godine) i oldtimera  ;D
Pomalo razmišljam o proljeću (iako je daleko), i bilo bi mi drago da sina provozam u svojoj Škodici  ;D - treba i njega "zaraziti" ruzinom...
Netko će možda reći da se naša generacija dok smo bili djeca vozila u istim oldtimerima dok su bili novi: nitko nije imao sjedalicu i nikome nije palo na pamet da bi je trebalo imati...
Ipak, danas se ne bih usudio svog sina voziti bez sjedalice (valjda smo s godinama promijenili način razmišljanja).

Imam Isofix sjedalicu (15-36kg) koja se na moderni automobil bez problema učvrsti isofixom, a onda se dijete učvrsti klasičnim pojasom na zadnjem sjedalu vozila.
Moja Škoda iz 1977 nema niti zadnje pojaseve, a kamo li isofix. Na pamet mi je pala ideja da napravim neki "isofix", i zavarim ga između sjedeće površine i naslona. Na taj način bih imao sigurnu bazu u slučaju udesa (ne daj Bože). Onda bih pokušao nabaaviti neki sustav pojaseva samo za sjedalicu (kao što postoji na sjedalicama za manju djecu) kojim bih učvrstio sina za sjedalicu. Ne bi baš bilo za Euroncap test ali bi bilo bolje od ovog što sad imam = nemam ništa...
Zanima me je li itko od Vas razmišljao (ili još bolje proveo u praksu) o ovoj temi. Svako razmišljanje, sugestija, slike ili link za nešto slično su više nego dobro došli...

Jer dok sve ovo nabavim (ili napravim) i naravno ako to bude uopće izvedivo = eto i proljeća...

Svima unaprijed hvala na odgovorima  ;D
Škoda :-)

Offline YUREEK

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Zastava 750 - 1970
Odg: Autosjedalica za oldtimera
« Odgovori #1 : 14 Prosinca, 2014, 09:46:25 »
bok,
upravo jučer razmišljao o istome i  švrljao na netu oko zakona glede vožnje djece u vozilima koje nemaju pojaseve - dozvoljeno radi rupe u zakonu. Razmišljao sam kao i vi, a po meni kupiti neku rabljenu sjedalicu sa vlastitim pojasevima te ju fiksirati u vozilu putem ili na novo složenim pojasevima ili napraviti dva dodatka na sjedalici  - sprijeda produženu ruku sa fiksnog dijela sjedalice koja se upire u prednje sjedalo ili pod, te odostraga metalnu 'zakačku' kojom se sjedalica 'zakači' za naslon zadnjeg sjedišta ukoliko je ono fiksno - sve ovo iz razloga da se, u ovom slučaju- oldtimer vozilo, dodatno ne ošteti ili nadograđuje nečim što ne postoji. Ali, sigurnost djeteta na prvome mjestu.
« Zadnja izmjena: 14 Prosinca, 2014, 09:49:13 YUREEK »
Lefko ga najdeš, kak raj je lepi, med Murom i Dravom tam ti leži, de čuješ ftičju najlepšu popevku  - Međimurje to je - tu doma buš ti .

Offline dff

« Odgovori #2 : 14 Prosinca, 2014, 10:32:39 »
Iz zadnje izmjene Zakona:

Članak 4.

Članak 163. mijenja se i glasi:

»(1) Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas.

(3) Ministar nadležan za zdravstvo propisat će postupak, uvjete i način izdavanja uvjerenja iz stavka 2. ovoga članka.

(4) Vozač motornog vozila za prijevoz osoba koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i vozila za prijevoz tereta u kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smije u takvim motornim vozilima prevoziti djecu nižu od 150 centimetara ako nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koja su za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu i suprotno načinu koji je odredio proizvođač posebne sigurnosne sjedalice.

(5) Vozač motornog vozila koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i u kojem su ugrađeni sigurnosni pojasevi smije na sjedalima koja nisu prednja prevoziti djecu nižu od 150 cm, a visoku barem 135 cm, koja nisu smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ukoliko su ona pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe.

(6) Vozač motornog vozila za prijevoz osoba koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i vozila za prijevoz tereta u koja nisu ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smije u takvim vozilima prevoziti djecu mlađu od tri godine, a djeca stara tri godine i više, a niža od 150 cm ne smiju se smjestiti na prednje sjedalo.

(7) Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

(8) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.«.

Možeš autosjedalicu staviti na prednje sjedalo i učvrstiti pojasima ako pojase nemaš iza.

Offline XB_coupe

• Antique Member
  • Vozilo:: Peugeot 305
« Odgovori #3 : 14 Prosinca, 2014, 10:51:01 »
To sam radio prvi put na Z128 i sada na peugeotu,obavezno stavi pojaseve.Ja ne toleriram ni da mi dica šetaju po autu ili stoje na nogama u toku vožnje.Imao sam neugodno iskustvo da mi je dite jednom ispalo iz auta u vožnji(otvorila se  vrata u vožnji u pola okuke a bila je naslonjena na njih)da su se  otvorila a  ona bila vezana sve bi prošlo samo sa promajom, i od tada pušem i na hladno.
Respect your elders

Offline Goc127

• Antique Member
« Odgovori #4 : 14 Prosinca, 2014, 10:58:53 »
Jel ima Škoda predviđene rupe za pojaseve? Ja sam imao na 127 i nabavio od Fiće pojaseve i uspio složit i sve dobro zategnut,sudeći po osmijehu djeteta i kako je brzo znao zaspati očito mu se vožnja jako svidjela

Offline zaradan

• Junior member
  • **
« Odgovori #5 : 14 Prosinca, 2014, 15:35:45 »
Nažalost Škoda nema rupe za pojaseve...
I prednji su nekakvi nikakvi i ne mogu se zategnuti kako spada...
Kod nas u BiH mislim da mi zakonodavac ne bi pravio nikakve probleme ako dijete nikako ne zavežem, ali ja se osobno puno bolje osjećam ako mi je dijete sigurno...

Volim ja svoju Škodu, ali sin mi je na 1. mjestu = njegova sigurnost prije svega...

Vidim da i drugi razmišljaju slično kao i ja - dobro je da sam otvorio temu... :-)
Škoda :-)

Offline acer

• Senior member
« Odgovori #6 : 19 Siječnja, 2015, 11:41:59 »
Kako si ugradio pojaseve iza na 128-icu?
Od cega su bili ako se sjećaš?
Zastava 128 1,1GX