Autor Tema: BMW 315 E21, 1983  (Posjeta: 48008 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dabar

• Veteran member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: BMW E21
BMW 315 E21, 1983
« : 22 Siječnja, 2015, 22:19:53 »
Evo, kao što sam najavio, predstavljam svoju kršinu:

Dakle, radi se od 315-ici, boja Saphirblau metallic.
Auto ima oko 120 000 km, u obitelji je od kada je bio nov.

Auto je potpuno originalan, osim što je ugrađena (i atestirana) plinska instalacija.

Auto je bio vožen do negdje 2010, nakon toga je odjavljen i stoji u garaži. Povremeno ga upalim da sve ostane funkcionalno.

U bliskoj budućnosti planiram ga vratiti u promet i riješiti stvari koje zahtijevaju dotjeravanje, a na forumu očekujem hrpu pametnih savjeta za što bezbolnije rješavanje tekućih (i krutih) problema  :hi:

Dakle, ono što bi trebalo napraviti:
- štelanje karburatora (ideja tko i gdje?)
- anlaser ponekad ne uzubi, pa je potrebno pomaknuti auto da zavrti (pretpostavljam nije neki problem za srediti)
- tapeciranje sjedala i novi "tepih" (vozačevo je malo dotrajalo) suvozačevo i stražnje su kao novi, ali bih volio sve urediti kako treba
- što se limarije tiče, mislim da nema potrebe lakirati sve nanovo, imam meštra koji bi sredio neka manja oštećenja s parkinga i slično
- trebalo bi zamijeniti ove kapice na felgama (ili samo značku)

Svojedobno sam od momka iz Jadranova kupio 5-brzinsku getribu, koju je ideja ugraditi umjesto postojeće 4-brzinske.
- ostale stvari mi nisu prioritet i sređivale bi se malo po malo.

Dakle, auto je kompletno originalan i karoserijski u rekao bih savršenom stanju obzirom na godište ('83) i mislim da ga se svakako isplati sačuvati i vikendom uživati u njemu. Da nisam bio odlučan, te čarobne 2010. bi ili završio na smetlištu ili bio prodan u bescjenje  :blush2:

Poruke, želje, pozdravi?

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
Odg: BMW 315 E21, 1983
« Odgovori #1 : 22 Siječnja, 2015, 22:35:45 »
Pa đes' dabre!?  :drinks:

Kao prvo, evo ti jedan vrlo sličan autek. Također ''socijala verzija'' i ''naše gore list'' ako gledamo, onako - regionalno.

http://www.oldschoolhr.com/forum/index.php?topic=33811.0

Što se tiče karburatora... Navodno je u Vodovodnoj ulici onaj meštar koji je na mjestu one radionice koja je bla na zlu glasu - dobar. Čuo sam do sada samo pohvale (napominjem ZA TOG NOVOG majstora - onom starom bi f uf - ne smijem ni reći što bi mu radio...)
Najbolje bi bilo da odeš, pitaš što i kako. Kolega StoleAbarth

http://www.oldschoolhr.com/forum/index.php?topic=33325.15

bi ti možda mogao pomoći oko seta za reparaciju.

Za sada toliko... Biti će nam drago pomoći koliko budemo mogli.

I baci pogled malo na ovo... Ako ti odavdje što paše - to ti prodaje kolega sa ovoga foruma.

http://www.oldschoolhr.com/forum/index.php?topic=33687.0

Živ bio - pivo pio.  :drinks:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline dabar

• Veteran member
« Odgovori #2 : 22 Siječnja, 2015, 22:41:17 »
Hvala lijepo  :nea:

Nažalost, zbog nekih (meni osobno neshvatljivih razloga  :cofee:) zadnja 2 linka ne mogu otvoriti zbog ograničenja pristupa...

Što se karburatora tiče, za Vodovodnu sam čuo "sve najgore" kao što kažeš, kakav je novi majstor - pojma nemam. Bio sam slao neke upite u daleku Srbiju, pošto tamo očito karburator još nije izumrla vrsta, i moram priznati da sam ugodno iznenađen poslovnošću. Tako da razmatram i opciju slanja poštom...

Offline vu.k

• Antique Member
  • Vozilo:: neki stari Opeli
« Odgovori #3 : 22 Siječnja, 2015, 22:50:58 »
...Da nisam bio odlučan, te čarobne 2010. bi ili završio na smetlištu ili bio prodan u bescjenje  :blush2:

Poruke, želje, pozdravi?
Čestitke na odlučnosti, u pravo vrijeme  :thmbup:!
Nisam potpuni idiot, neki dijelovi mi fale!

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #4 : 22 Siječnja, 2015, 23:12:22 »
A i ja sam šašav.  :blush2: Ispada da te prcam sa linkovima na koje nemaš pristup jer nemaš 10 postova.  :blush2:
Uglavnom - evo ti linkovi sa Njuškala.

http://www.njuskalo.hr/oldtimer-auti/bmw-e21-315-1982-oglas-14170350

http://www.njuskalo.hr/oldtimer-auti/bmw-e21-315-1983-oglas-14170462

Da, taj mamalaz u Vodovodnoj je zbilja bio gnjus posebne vrste. Što mi je taj na Bubi napravio - dobro da mu nisam bagerom malo ''dekororao'' interijer skupa s njim unutra.
No - novi majstor je, po svim informacijama koje sam čuo jako jako dobar.
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Jerry

• Antique Member
« Odgovori #5 : 22 Siječnja, 2015, 23:42:31 »
Pozdrav kolega  :hi: Autic stvarno dobro izgleda  :thmbup: Sto se tice karburatora, na vecinu tih 315-ki je stavljan plin bas zbog problematicnog karburatora i svih tih njegovih elektircnih đinđa po njemu. Neki su to rjesavali ugradnjom starijeg karburatora sa mehanickim cokom sa 02 serije, al se nisam previse raspitivao oko toga. Skoro sve dijlove za E21 mozes kupiti nove samo kostaju, pitanje je isplativosti. Vidim da ti je izgorena ukrasna lajsna u kederu od sajbe, sto bi mogao biti znak da je vrijeme za provjeru i ostalih gumenih dijelova/kedera, jer ako ga ne drzis u garazi, moglo bi prodirat voda u njega... :byeg:
” Low mileage original cars are for collecting. High-mileage restored cars are for driving. Low mileage restored cars are for avoiding, because something or several somethings are not right.”

Offline ZDRAVKO

• Antique Member
« Odgovori #6 : 23 Siječnja, 2015, 06:18:44 »
super ajkula!!! :hi:

Offline Lav

• Antique Member
    • Vespa klub Hrvatska
  • Vozilo:: Fiat 127 1976, Zastava 850 1981
« Odgovori #7 : 23 Siječnja, 2015, 09:38:54 »
Ma ko bombon je BMW svaka cast sta nisi dao da ga se rjese  :thmbup:
I DON\'T NEED SEX THE GOVERNMENT FUCKS ME EVERY DAY!!

Offline dabar

• Veteran member
« Odgovori #8 : 24 Siječnja, 2015, 11:41:24 »
Pozdrav kolega  :hi: Autic stvarno dobro izgleda  :thmbup: Sto se tice karburatora, na vecinu tih 315-ki je stavljan plin bas zbog problematicnog karburatora i svih tih njegovih elektircnih đinđa po njemu. Neki su to rjesavali ugradnjom starijeg karburatora sa mehanickim cokom sa 02 serije, al se nisam previse raspitivao oko toga. Skoro sve dijlove za E21 mozes kupiti nove samo kostaju, pitanje je isplativosti. Vidim da ti je izgorena ukrasna lajsna u kederu od sajbe, sto bi mogao biti znak da je vrijeme za provjeru i ostalih gumenih dijelova/kedera, jer ako ga ne drzis u garazi, moglo bi prodirat voda u njega... :byeg:

Pozdrav  :bravoo:

Ajmo pokušati demistificirati te karburatore na 315-ici. Pretpostavljam da ovdje ima korisnika koji imaju iskustva s istim. jer ja nemam  :cofee:

Dakle, u fascikli u kojoj se nalazi sva dokumentacija od auta sam našao slijedeći zapis:

"Karburator Solex Pierburg 1b Made in W. Germany
Solex-2B4. Dijelove moguće nabaviti u Kopru."

Budući da je zapis star 10-ak godina, vjerujem da se danas dijelovi za reparaturu mogu nabaviti online (pretpostavljam da taj set ne bi trebao biti nenormalno skup?).

Dalje - postoji li još ljudi koji to znaju složiti kako spada? U čemu je u stvari kompleksnost tog konkretnog proizvoda? Automatski čok?

U vezi ugradnje plina zbog neispravnog karburatora. Moj auto ima ugrađen plin, ali kakve to veze ima s neispravnim karburatorom? Potrošnja je umjesto 15l benzina, 15l plina, zar ne? Financijski je manje opterećenje, ali tehnički - taj dio je jednako nespravan.

Htio bih zavrtiti priču o tom karburatoru jer je to dio koji kada riješim - za sve ostalo znam da je riješivo.

Hvala svima  :thmbup:

P.S - je li netko od kolega iz Srbije imao iskustva s Karburator Servisom Unuče. Kontaktirao sam ih i dobio odgovor da oni to rade, cijena je sasvim prihvatljiva, jedino je čovjek zamolio da provjerim radi li se o Pierburgu ili Zenithu  :stop:

Da bi provjerio koji je točan tip moram skinuti onaj gornji poklopac + filtar zraka ili još nešto?

Offline Žein

« Odgovori #9 : 24 Siječnja, 2015, 11:50:53 »
Ja ti isto imam 315 83.g sa Pierburgom 1b i taj auto penzioner voznje trosi 7.5L.

Moj se uvjek kretao oko 9L zbog malo teze noge i brdovitih rezima voznje.

Na tim frgazerima je jedina greska kriva podesenost smjese,kad se to podesi onda auto ide ko blesav za svojih 75ks.
Mnogi su se opekli igrajući se sa Oldschoolhr forumom ne shvaćajući da oldschoolhr forum nije ''samo neki tamo forum''....By-Frik-Ri

Offline dabar

• Veteran member
« Odgovori #10 : 24 Siječnja, 2015, 11:57:36 »
Ja ti isto imam 315 83.g sa Pierburgom 1b i taj auto penzioner voznje trosi 7.5L.

Moj se uvjek kretao oko 9L zbog malo teze noge i brdovitih rezima voznje.

Na tim frgazerima je jedina greska kriva podesenost smjese,kad se to podesi onda auto ide ko blesav za svojih 75ks.

Bok,
ovaj auto nisam vozio cca 4 godine, ali kada je bio redovito vožen, trošio je dobrih 15-ak l plina. Teško mi je reći koliko precizno, jer mi brojač km ne vrti.

Međutim, rođak je svojedobno bio u Opatiji kod onog servisera za karbove i lik je napisao dijagnozu:

"čok neće da otpusti, otišla membrana, otišao termometar"

Tako da kod mene nije slučaj (samo) nepodešenosti smjese, već dotrajalost pojedinih komponenti.

Sada kad ga upalim, nakon cca minutu smanji okretaje i radi prilično mirno, iako na malo preniskim rpm na leru, međutim kažem - troši ko Vlatka Pokos...

EDIT - da se razumijemo, na autu koji bi vozio vikendom i za gušt, uopće mi nije bitna 2-3 litre veća ili manja potrošnja, bitno mi je da je auto ispravan i da radi dobro.
« Zadnja izmjena: 24 Siječnja, 2015, 12:00:06 dabar »

Offline frik-ri

• Antique Member
« Odgovori #11 : 24 Siječnja, 2015, 12:30:11 »

U vezi ugradnje plina zbog neispravnog karburatora. Moj auto ima ugrađen plin, ali kakve to veze ima s neispravnim karburatorom? Potrošnja je umjesto 15l benzina, 15l plina, zar ne? Financijski je manje opterećenje, ali tehnički - taj dio je jednako nespravan.

Ne,  :nono: griješiš. Ugradnjom polina i vožnjom na plin u biti ''eliminiraš'' rad i funkcioniranje karburatora ''kaotakvog'' u smislu PRIPREME smjese.
Kad se voziš na benzin - karburator ''pretvara'' tekući benzin u plinovito stanje ujedno ga i DOZIRA i MIJEŠA sa zrakom, zavisno od režima vožnje. Ako je bilo koji ''dio'' (u ovom slučaju ''dio'' se spominje u smislu ''dio lanca'' a ne ''fizički dio koji možeš opišpati'') tog ''processa pripreme goriva u klincu - to se osjeti na potrošnji.
Zazori na klapni koja vuče falš zrak ili bilo koji dio razlokanog karburatora - ne možeš podesiti karburator ''kako bi trebao biti'' nego ''Krug tamo Krug ondje'' i - Auto ide, ali - troši.
''Istrošene''dizne (čitaj - netko ich je čistio licnom žice) - veća potrošnja.
Membrane porozne, oštećene bla bla - veća potrošnja.
Raštelan karburator - veća potrošnja.
Litra tu, pola litre tamo, dva deci tu... Skupi se Toga i Auto postane - ''pijanac''.
Kad se voziš na plin, ako je on dobro napravljen i postavljen - karburator preuzima samo ulogu ''kućišta'' u koje ulazi plin iz isparivača i preko klapne ga usisava. Znači dobava i priprema plina se ne dešava u karburatoru. Samo njegovo mješanje sa zrakom. I to, ako je na dobrom mjestu postavljen ''ulaz plina'' - doslovce nema više veze za ''klapnama-membranama-polugama-gremlinima'' iz karburatora.
Zato ti Auto na plin troši ''manje'' čak i kad je karburator u kokosu.
Ovo ''manje'' sam stavio pod navodnike samo zato da se ne misli kako sam rekao da ce trošiti MANJE plina od benzina - što je nemoguće. O tome smo i tu ćakulali pa si pročitaj. Kolega isto ima problema sa potrošnjom i - očito (ne samo) karburatorom.
Daj si malo truda pa pročitaj temu pa ćeš shvatiti o čemu sam ti sada tu pričao.

http://www.oldschoolhr.com/forum/index.php?topic=33321.msg447183#msg447183

Čujemo se.  :drinks: :drinks:

Offline Jerry

• Antique Member
« Odgovori #12 : 24 Siječnja, 2015, 12:34:37 »
Set za reparaturu se moze kupiti kod Wallothnescha, a vjerojatno i kod nas samo se treba potruditi pronac. Imao sam taj karburator na jednoj od 315 i isao je pristojno i trosio cca 8,5-9 litara, tako da je sve moguce podesiti. Ljudima je bilo lakse tada ugraditi plin zbog cijene, a i zbog vecine majstora kojima se nije dalo gubit vremena oko takvih karburatora...

http://www.wallothnesch.com/reparatursatz-fuer-vergaser-1b2-315-13-03-08.html
” Low mileage original cars are for collecting. High-mileage restored cars are for driving. Low mileage restored cars are for avoiding, because something or several somethings are not right.”

Offline dabar

• Veteran member
« Odgovori #13 : 24 Siječnja, 2015, 13:56:02 »
Set za reparaturu se moze kupiti kod Wallothnescha, a vjerojatno i kod nas samo se treba potruditi pronac. Imao sam taj karburator na jednoj od 315 i isao je pristojno i trosio cca 8,5-9 litara, tako da je sve moguce podesiti. Ljudima je bilo lakse tada ugraditi plin zbog cijene, a i zbog vecine majstora kojima se nije dalo gubit vremena oko takvih karburatora...

http://www.wallothnesch.com/reparatursatz-fuer-vergaser-1b2-315-13-03-08.html

Eto, odlične informacije. Valjda postoji i čovjek sposoban to odraditi. Inače, među tom skalamerijom u repair kitu se nalazi i taj famozni termometarski dio koji regulira čok?

Offline Žein

« Odgovori #14 : 24 Siječnja, 2015, 14:58:07 »
Moj nije nikad repariran,ali jedan bivsi kolega sa foruma je odnesao isti takav Sporišu tu u Zagreb i nakon sto je sporis s mojega rezervnoga skinuo cok,vakum dizu i jos neku glupost auto se spustio sa 18 na 9L
Mnogi su se opekli igrajući se sa Oldschoolhr forumom ne shvaćajući da oldschoolhr forum nije ''samo neki tamo forum''....By-Frik-Ri