Autor Tema: Renault 5 GT turbo 30 anniversary  (Posjeta: 58228 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dmj

• Antique Member
  • Spol: Muški
Odg: Renault 5 GT turbo 30 anniversary
« Odgovori #60 : 11 Studenoga, 2015, 10:57:34 »
Neznam za turbo 8- icu niti joj može stat ova getriba, njoj je motor straga, ovo je centralno.
Jedini 5 turbo u ex YU je bio Kuzmičev (bolje reć IMV-Kompas-Hertzov) žuća, inače rabljeno tvorničko reli vozilo...
U tom slučaju Mirekk ima djelić povijesti. :bravoo:

Jedini natjecateljski, to da. Jedan bijeli/krem Turbo 2 na RP tablicama se sredinom 1980-ih znao vidjeti, e sad, mislim da je i njega zapravo vozio Kuzmič, ali kao cestovni, odnosno nekakav promocijski auto. Plus dakako onaj što je danas u Splitu, ne znam kad je on došao ovamo. Znam da je postojala priča kako se na jednoj utrci stričeva (oliti stricrejsu) u VG pojavio neki R5 Turbo, lokalni, čak mislim iz same VG, ali ne znam je li to taj splitski, neki drugi ili patka.
Via Ciro Menotti 322

Offline XB_coupe

• Antique Member
  • Vozilo:: Peugeot 305
« Odgovori #61 : 11 Studenoga, 2015, 11:26:34 »
Nisam sa Renolima baš na ti ,ali sam imao jako kratko peticu mk1 sa modelom felgi ka u frika na avataru i imao je turbo ,sad mogao bi se zakleti da su mu svićice dolazile od gore a ne sa strane,jeli to takva glava šta bi išla na taj motor?
I imao je natpis Alpine na poklopcu ventila.

Nikad je prežalit neću  :resent:
Respect your elders

Offline romyo

« Odgovori #62 : 11 Studenoga, 2015, 11:29:38 »

Inače, bilo je jaaaaaaako blizu tebe.

Da nisu to ostaci onog mitskoga, ponavljam opet mitskog, dakle mitologija,
legenda, birtija priče i rekla kazala uz gemišt - Renault 5 Turbo ?
Koji je nekamo gore po Petrolejskoj cesti (iznad Rijeke) godinama ležao u napuštenoj garaži.
Navodno je imao talijanske tablice, i mic po mic su ga kasapili lovci na dijelove i suvenire.
Nije to bilo jako davno, navodno u prošlom desetljeću...
Bio sam se dao u potragu na svu moju silu, pred cca 4-5 godina, i svi nešto ono 'pa da', ' ma nego što - Turbo 5...'
ali osim priča i pričica ništa konkretno od svega.

Ako kaže Mirekk da je bio blizu nas, jel...

Ponavljam, ništa konkretno se nezna, osim silnih nepotvrđenih priča.

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #63 : 11 Studenoga, 2015, 12:03:37 »
XB...  :friends:  :drinks:

To je bila Alpine Turbo Petica MkI. Malo ''upgrade''-na atmo verzija Alpina Petice.
Taj Motor ima posve drugi Motor - to nije Cleon.
Ono što je ''srce'' tog ludog motora (zu sve ostalo, naravno)  je upravo - glava. Glava je hemisferična ( takozvana ''hemi'') i konstrukcijski je ''crossflow'' odnosno s jedne strane je usis, na drugoj strani je ispuh. Cleoni imaju na istoj strani i ispuh i usis.
Gordini glava je pak - priča za sebe. Ona ima ''predkomore'' za sagorijevanje - odnosno... Kad glavu okreneš i pogledaš komoru za sagorijevanje - NE VIDIŠ svjećicu, nego samo Ventile i dvije, dooooslovce dva-tri milimetra rupice Koje vode u komoru u kojoj je - svjećica.
I jedna i druga glava imaju svjećice postavljene odozgora - duboko usadene u samo glavu.
''Mitska'' Petica Turbo sa petrolejske je - Mk I Alpina Turbo sa Marčelja.
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline romyo

« Odgovori #64 : 11 Studenoga, 2015, 12:13:54 »

Isto tako vrlo zanimljiva roba.
Da, sad vrtim filmove u glavi... Tko će se sjetiti svih tih priča, a i prošlo nekoliko godina.

Ovo drugo drži vodu ? Mislim, da je bila talijanska, pokradena, predmet iživljavanja.
I kao takva, već uništena, devastirana... Nestala pod okriljem noći i ta golotinja od ostataka.

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #65 : 11 Studenoga, 2015, 12:15:32 »
Inače... Ti motori (atmosferska i Alpine turbo) su bili (i još dan danas jesu) - ČUDEEEESNIIIIIIII... Perfomanse su bile nevjerojatne - pogotovo kod atmo modela. Osim što je Auto išao dooooslovce kao metak u bilo kojem režimu Rada, vrtio se sa lakoćom do crvenog bez imalo opiranja. Slično kao Alfini motori - doslovce ''vole'' okretaje. što ga više stišćeš - bolje radi.  ;D
I ono što je naj naj naaaaaj naj naj kod tih motora je - trajnost i pouzdanost. Ti motori su bili doslovce ''vječni''. Trajali su debelo preko 200,000km (govorim o atmo inačici - Turbo je ipak malo bio osjetljiviji) bez da su pokazivali ikakve tragove habanja van tvorničkih tolerancija.
U jednom razgovoru, kojeg se vrlo Radom sjećam jer sam bio sa pokojnim Elvisom Kljunom  :friends: :friends: :friends: :friends: :friends: :friends: bili smo sa ''barba Šegonom'' na kavi kod njega na njegovoj ex benzinskoj pumpi. Barba Šegon, kako smo ga pokojni Elvis i ja oslovljali (jer je ipak barba Šegon - leeeeegenda!!!  :thank_you2: :thank_you2: :thank_you2: ) nam je pričao svoja iskustva sa peticom Alpine. Auto je odvozio doslovce preko 10 trka zaredom (mislim da je neki broj tipa dvanaest ili četrnaest) BEZ IKAKVIH ČAČKANJA po samom motoru.
U mladosti (mada sam još uvijek mlad  ;D ;D ;D jer kad vidim lokvu vode od kiše na cesti - ne vidim prepreku koju treba preskočiti, već lokvu ''u koju treba uskočiti''  :rofl: :rofl: ) sam bio zaaaaaluuuuđen sa tim motorom i idejom da ga uguram u katru. Hrvoje Hički je imao tu kombinaciju. I još jedan kolega - njegovu Katru sam pak vozio. Samo što je on imao ''iskemijan'' Motor od ''sto drugih'' i vrlo brzo se razletio.
U svakom slučaju... Dragulji automobilističke povijesti.
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline frik-ri

• Antique Member
« Odgovori #66 : 11 Studenoga, 2015, 12:27:15 »
Romyo...

Pa sad... Porijeklo ne znam. da je bila ''predmet iživljavanja'' - možeš misliti da je bila. Definitivno nije bila mažena i pažena. Nakon što više nije bila u voznom stanju - ispremještana je i ispreprodavana u nekoliko ruku i nekoliko garaža i kako  biva u tim slučajevima - Auto se samo ''osipa''. Prije desetak godina je Auto bio u toliko derutnom stanju da nije bilo ''ništa od njega''. Motor rastavljen i bez pola dijelova... Karoserija (kako bi rekao Old Dog za stanje karoserije - ''kaos''  :)) :))  ) ''kao da su se vukodlaci kotili u njoj''. Sa te Petice sam ja uzeo ''Gordini'' felge za svoju Katru ali su felge bile tooooliiikooo ubijene da nisu bile za ništa.
Za ostatak auta - zbilja ne znam gdje su ti ostaci završili.
Nedavno je ''Povero'' prodavao Alpine Turbo dijelove motora (ja sam uzeo neke stvarčice) zajedno sa mjenjačima od Alpine atmo/Turbo. On ich je preuredio za ugradnju u Fiću. Jedan je pak bio vrrrrrlo vrlo ozbiljno složen (ravni zubi, špera, prva brzina duga ostale jako kratke) i koliko mi je poznato - mjenjači su prodani u Italiju.
Vrlo vjerojatno ti mjenjači mogu biti zadnji ostaci ''mitske petice sa Petrolejske''.

Offline OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #67 : 11 Studenoga, 2015, 12:54:17 »
To i kažem, 8-ica ima motor straga iza stražnje osovine a ne iza auta (nije gumenjak  :)) )
E, sad koji dio getribe na slici ide napred a koji straga neznam, ali i getriba ima brojeve.
Kažem da za turbo 8 nisam čuo jer Mirek tvrdi da je motor sa turbinom. Možda na kraju, motor i getriba nisu par  :meeting:
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline XB_coupe

• Antique Member
« Odgovori #68 : 11 Studenoga, 2015, 13:08:02 »
XB...  :friends:  :drinks:

To je bila Alpine Turbo Petica MkI. Malo ''upgrade''-na atmo verzija Alpina Petice.
Taj Motor ima posve drugi Motor - to nije Cleon.
Ono što je ''srce'' tog ludog motora (zu sve ostalo, naravno)  je upravo - glava. Glava je hemisferična ( takozvana ''hemi'') i konstrukcijski je ''crossflow'' odnosno s jedne strane je usis, na drugoj strani je ispuh. Cleoni imaju na istoj strani i ispuh i usis.
Gordini glava je pak - priča za sebe. Ona ima ''predkomore'' za sagorijevanje - odnosno... Kad glavu okreneš i pogledaš komoru za sagorijevanje - NE VIDIŠ svjećicu, nego samo Ventile i dvije, dooooslovce dva-tri milimetra rupice Koje vode u komoru u kojoj je - svjećica.
I jedna i druga glava imaju svjećice postavljene odozgora - duboko usadene u samo glavu.
Malo sam ga vozio jer nije bio regan,ali šta  je to auto išlo to je čudo,malo anemićan dok ne zavrti turbina a kasnije oluja,
jbg oša dalje.Bio je baš šesan ,plavi ,zlatne felge a unutra cili crven ,prava petarda.
Respect your elders

Offline Compact

• Veteran member
« Odgovori #69 : 11 Studenoga, 2015, 18:17:54 »
@Bayanero: Jel ti govori nesto kod motora C1J L 760
« Zadnja izmjena: 11 Studenoga, 2015, 18:25:11 Compact »

Offline Compact

• Veteran member
« Odgovori #70 : 11 Studenoga, 2015, 18:42:43 »
@frik: jel znas za ovog,iz RI je decko

Offline rufus

• Senior member
« Odgovori #71 : 12 Studenoga, 2015, 00:01:07 »
Malo sam ga vozio jer nije bio regan,ali šta  je to auto išlo to je čudo,malo anemićan dok ne zavrti turbina a kasnije oluja,
jbg oša dalje.Bio je baš šesan ,plavi ,zlatne felge a unutra cili crven ,prava petarda.

ta plava leži ispred servisa renola na spinutu ocurupana bez motora

Offline frik-ri

• Antique Member
« Odgovori #72 : 12 Studenoga, 2015, 07:45:28 »
@Bayanero: Jel ti govori nesto kod motora C1J L 760

Ta oznaka znači njami njami  :nyam: :nyam:

Cleon generacija ... 1,4... Turbo. Renault 9 ili 11.  :moto:  :moto: 
« Zadnja izmjena: 12 Studenoga, 2015, 07:47:23 frik-ri »

Offline marconi

• Antique Member
« Odgovori #73 : 12 Studenoga, 2015, 07:55:56 »
Trajkeša: Stvarno, dobre felge su pola auta!!!

Offline XB_coupe

• Antique Member
« Odgovori #74 : 12 Studenoga, 2015, 08:53:32 »
Da, izgleda po pituri da je ona,iako nevidim jeli iznutra crvena.
Ja sam je proda u Žrnovnicu a on dalje u Makarsku,kasnije sam sazna da je motor stavljen u R4.
Respect your elders