Autor Tema: mala teoretska škola varenja ..  (Posjeta: 2074 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline PClignja

• Oldschool rookie
    • Squid Technology
mala teoretska škola varenja ..
« : 21 Ožujka, 2015, 16:59:37 »
eto prekopavajuči forum nisam našao, a ako postoji topic molim da me netko uputi na njega.

najme trebaju mi od ljudi koji su varili .. neke informacije
na 100 strana 100 razlicitih misljenja mozda tu prevagne neko..
možda bi se upustio u neke limarske zahvate i nabavku alata za jedan projektić.

o vrstama i mogucnostima varenja limova debljine 0.8-1 mm
 koje su metode dostupne koje su njihove prednosti i nedostaci tvrdoča čvrstoča prikupljanje vlage itd..
uvijanje kod varenja rastezanje skupljanje.. i sve sto pada na pamet..

da se ne potegne rasprava
ne pricamo o specificnoj lokaciji na određenom autu nego opcenito o manama i prednostima..

primjer (i molim da ove primjere koje iznosim ne svatite kao odgovore  pošto postavljam pitanje jer neznam )

B najbolje zavariti autogeno.. ali ce pigat materijal ili ga navlačiti ,, za male stvari relativno jeftino
A sistem ako je moguce točkasto pa za zapuniti olovom ili vlaknastim kitom spojne točke (ili ne olovom jer treba posle epoxi )
vjerovatnost hrđanja mala snaga velika
C sistem ne delat jer se plekapa pa treba kitat 1mm odmah u startu  ali je bolji sto se tiče jednostavnosti i čvrstoče u odnosu na b
variti se moze co2

+kitanja, s kitom ojačanim i običnim i lotanje itd.. (neki vele sve preko 3mm kita je koma) neki vele da 1.5mm je max neki vele ako je dobro ide i pol cm i drzi ko kamen nije bas kak bi se trebalo raditi ali može zdržat 10 godina

« Zadnja izmjena: 21 Ožujka, 2015, 18:48:47 PClignja »

Offline cake

• Antique Member
Odg: mala teoretska škola varenja ..
« Odgovori #1 : 21 Ožujka, 2015, 18:39:51 »
Dobra tema! I mene zanimaju male tajne :D
KONTRA MRAKU,KONTRA SILI!!!

Offline vedran

« Odgovori #2 : 30 Ožujka, 2015, 16:52:38 »
B slika ali TIG postupkom , najkvalitetniji varenje je sa tig postupkom (argonom) jer je najčišći var i puno manja termička obrada od autogenog , ali za dugačke plohe nije jer kod tankog lima dolazi do deformacija. Za duge varove na večim ravnim površinama (kod tankog lima) najbolje je točkasto zavarivanje
imao sam priliku varit sa svime pa znam , a imao sam tig aparat i nije ga isplativo imat za sitnice tj za hobi ne za proizvodnju da , a i ako misliš se učit varit na tom aparatu nemoj ni pokušavat jer ja sam dobar varioc i nije lako a da ne pričam o podešavanju i postavkama aparata  :eek:

Offline PClignja

• Oldschool rookie
    • Squid Technology
« Odgovori #3 : 11 Travnja, 2015, 12:09:28 »
hmmm... da ja sam razmisljo panele gdje to dopušta i to vecinom raditi s verzijom A i onda točkasto zavariti .. sada pitanje dal zapuniti te "spojeve" s vlaknastim kitom ili se upuštati u olovo