Autor Tema: lakiranje...  (Posjeta: 6653 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline fly

• Olschool apprentice
  • *
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: VW Buba
lakiranje...
« : 29 Srpnja, 2015, 23:18:35 »
Prije svega da kazem da sam zadnjih par dana jakoo puno procitao tu na forumu starih tema sto se tice lakiranja, ali kad odjednom sve pregledam, sve mi se cini nekako kontradiktorno, pa da ipak pitam....

Dakle sa mojom preradom sam konacno dosao do djela gdje mogu razmisljati o lakiranju itd. E sad boju cu skinuti skroz do lima pa me zanima sto i kako sad.. prvo na goli lim da stavljam neki primer ili temeljnu? trebat ce nesto malo kitati pa me zanima da li se nakon primera stavlja sprickit pa se onda kita ili kako po slojevima to ide? Nemam nikakvog iskustva s lakiranjem metala, lakirao sam jedino plastike od skutera na nacin da sam prvo stavio plastic primer, pa sprickit, pa kitanje, pa sprickit i onda baza i lak na to....da li isto tim redoslijedom ide i za lim ili kako? hvalaaaa.... e da i ako ista znaci, boja ce najvjerojatnije biti max meyer na nitro bazi

Offline Chaser

• Antique Member
    • psychobrothers garage
Odg: lakiranje...
« Odgovori #1 : 29 Srpnja, 2015, 23:55:41 »
Na goli lim stavi epoxy primer 2k...na njega mozes kitat...no po meni...radje baci jos gore 2k filer, pa kitaj...tako da kod brusenja ne skidas opet primer do golog lima...imas sloj koji te upozori gdje si...a dalje po zelji ...

Offline du-roller

• Oldschool rookie
« Odgovori #2 : 11 Kolovoza, 2015, 14:56:06 »
Najviše me strah kad se lakira stari auto da će od previše filera i onda brušenja auto izgubiti formu, pogotovo vozila 70Ih i 80ih s oštrim bridovima, masovno se s lakiranja vraćaju kao amorfni haribo bomboni i jednako tako presijavaju. A ljudi ostave po 1000€ i više za takav posao.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #3 : 12 Kolovoza, 2015, 09:32:51 »
Ovaj strah je apsolutno - neutemeljen.  :dntknw:
Auto ''izgubi formu'' ako ga, recimo, ''ubiješ'' pjeskarenjem pa izgubi linije ili ako se ne odradi limarija kako treba pa se kit navlači kao malter.
Kakav god Auto bio sa kakvim god linijama i koliko god ti stavljao ''slojeva'' - sve je to ''k'o dlaka tanko'' i ako je pravi majstor Auto izgleda kao staklo sa svim pregibima i linijama.
Zato jedno pošteno iole kvalitetno lakiranje dođe minimalno 6-7-8 tisuća kuna. Sve što je ispod ove cifre, a ako govorimo o kompletnom kvalitetnom lakiranju je ili:
1.) radim za sebe
2.) kum, šogor, brat, otac, dečko, cura mi je lakirer pa mi ne naplaćuje ruke
3.) preskočeno nešto u lakiranju
4.) lakiranje ''pod smokvom''
5.) lakiranje bez rastavljanja auta
6.) lakiranje ''bog te pita čime''.

Jedan mali gradski Auto tipa Clio, Punto - lakiranje auta po sistemu ''Dobar dan, ja bi lakirao cijeli auto, kad da ga ostavim i kd da dođem po njega? Hvala.'' dođe cca 7000kn (plus minus koja stotka zavisno od stanja auta i šta se i kako se lakira) Sve ispod je ili ''volontiranje'' ili ''fuš'' (''fuš'' u smislu ''radim Doma poslije posla u svojoj komori u svojoj garaži'' ili FUŠ u smislu - lošija razina kvalitete rada i/ili materijala) ili netko ima neku ''svoju prođu'' sa nekom ''svojom šemom'' pa se ''može naći unutar te cifre'' ako ima neke ''svoje kanale''  :koo-koo: odakle nabavlja materijal (čitaj - netko lapa u servisu lak u kanticama od litrenog jogurta ili kiselog vrhnja)  :secret:
Kad se kaže kvalitetno lakiranje - onda se podrazumijeva da kad preuzimaš Auto budeš 100% zadovoljan i da Auto nema curaka, mušica ''ma to se još ispolira kasnije'' prašine ili narančine kore i da Auto i nakon dve-tri godine nakon dobrog pranja izgleda ''svježe i friško ofarban''.
 :thank_you2:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline fly

• Olschool apprentice
  • *
  • Vozilo:: VW Buba
« Odgovori #4 : 12 Kolovoza, 2015, 10:25:08 »

lakiranje kao i pripremu cu sam doma raditi tak da me ne brine to..sad cu ici malo po trgovinama vidjeti sto gdje ima pa napisem tu da me dalje mozete savjetovati :)

Offline DS71

• Antique Member
« Odgovori #5 : 12 Kolovoza, 2015, 11:03:09 »
friki ..ne drži ti tumačenje ..ne da avto izgublja formu i oblik  :rofl:  nego se nafila razne kanalčiče,neki oštri rubovi nakon brušenja nestaju i slično ..što je toga manje gore to je bolje
..THERE WILL NEVER BE ANYTHING LIKE THEM AGAIN...the NOISE...the SPEED...the POWER...the GROUP B...

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #6 : 12 Kolovoza, 2015, 11:16:51 »
Pa kao što sam i rekao... Svaki taj ''sloj'' koji nanašaš se mjeri ''u mikronima''. Niti jedan ''sloj'' nije ''prst debel''. Ako su linije ''oštre i pravilne'' i ako su uopće ''tu na autu'' NAKON limarije, a PRIJE lakiranja - onda ovi ''ko dlaka debeli'' slojevi (primer, sprickit, filer i na kraju lak ili baza plus lak) ne bi smjeli ''ubiti konture'' auta.
Ako je PRIJE lakiranja linija (recimo ''falc'' ili ''linija pregiba'' na boku) ''nestala'' ili je nema ili je ''u banani'' ili ''ne sjede jedna na drugu'' - onda je to posve druga priča.
Zato i kažem da je limarija - limarija, a lakiranje - lakiranje.
Ako će netko ''pobubati'' Auto za jedno popodne i već tu noć početi sa pripremom za lakiranje - onda tu baš nema sreće od posla. Osim ako limar nije neki čarobnjak ili - hobotnica. Zato limarija na autu dođe - koliko dođe. Kad netko kaže da limar uzme, primjera radi 3500kn za Auto - ljudi sjednu na guzicu i kažu ''Pa za 4000kn ljudi ofarbaju cijeli Auto.''  :dntknw:
Druga stvar su, kao što kažeš razne rešetkice, usisnici zraka, ''preklopi'' ili rubići koje uglavnom takvi ''ma za 4000kn ofarbaš cijeli auto'' lakireri-limari samo ''prelete špricom'' kao na Antinoj Asconi koja je sad kod kolege Chasera. Za obraditi takve rešetkice - izgubiš cijeli dan. Reci nekome ''A šta je ovo...?'' dobiti ćeš odgovor ''A šta ti očekuješ da svaku rešetkicu ližem jezikom...?''
O tome pričam... da je ''što manje to bolje'' istina - definitivno je istina. Ali ako je sve odrađeno kako treba onda nećeš imati ''zalivene utore'' i ''izgubljene konture''.
Samo... Takav posao košta. Pa tko voli - nek' izvoli.  :meeting:

« Zadnja izmjena: 12 Kolovoza, 2015, 11:21:48 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #7 : 12 Kolovoza, 2015, 12:00:49 »
Stara priča,lakireru i limaru dati 500€ za šljaku da se jebe 20-15 dana ko mutav je puno dati,a mehaničaru koji za jedan dan rastepe i drugi dan složi motor ili getribu i zeme somića€ nije skupo.

Offline du-roller

• Oldschool rookie
« Odgovori #8 : 12 Kolovoza, 2015, 18:40:45 »
Nisam govorio o cijeni, nego o kvaliteti. Uopće mi nije žao platiti za dobar rezultat i ne očekujem čuda za malu lovu, ali vidio sam loše rezultate i manjkavosti i kod profesionalnih limara i lakirera, kako na starim, tako i novim autima. Slažem se s frik ri, ali nažalost postoje i limari i lakireri kojima je srednja žalost dovoljno dobra, zato se na kraju pouzdajem u višestruke preporuke ili osobna poznanstva gdje očekujem nadprosječno zalaganje. Konkretno za zastavu 101, dok sam kupio i krenuo raditi, naišao sam na velik broj (renomiranih) servisa i drugih obrtnika koji se uopće nisu htjeli baviti tim vozilom, a najopasnije je naletjeti na nekog tko bi posao odradio na razini koju on očekuje da je dovoljno kvalitetna za takvo vozilo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Darjan

« Odgovori #9 : 12 Kolovoza, 2015, 19:12:58 »
Osobno mi je sasvim razumljivo zašto se velika većina limara i pitura ne želi zezati sa radom na automobilima starije proizvodnje. U doba kad se preko osiguranja dobije pristojna cifra za efektivno manji obujam posla, malo kome je cilj boriti se sa hrđom na skrivenim mjestima za šaku para.
"Ovdje postolar uči kirurga kako operirat slipo crivo, kirurg fudbalera kako igrat fudbal, a fudbaler postolara kako radit postole."

Offline TheBIG

« Odgovori #10 : 01 Rujna, 2015, 19:06:16 »
Osobno mi je sasvim razumljivo zašto se velika većina limara i pitura ne želi zezati sa radom na automobilima starije proizvodnje. U doba kad se preko osiguranja dobije pristojna cifra za efektivno manji obujam posla, malo kome je cilj boriti se sa hrđom na skrivenim mjestima za šaku para.

zato jer dok porpaju jednu ruzinavu kantu koju nemogu naplatit puno   mogu stavit   47 zamjenskih blatobrana na fiata punta  i uštede vrijeme rad i zarade 40x više novaca

Offline Ante V8

« Odgovori #11 : 02 Rujna, 2015, 09:32:38 »
U tome i je bit svega,ne da im se zajebavati sa starim autima kad može uzeti na zamjenskom blatobranu od puna glofa ili sl tisuću dvije kuna a nema materijala 500kn,uključena i limarija u tu cijenu.Meni isto nije bilo žao platiti pa mi se zasralo ne na jedno nego na 2 auta..cifre i da ne spominjem.mogao sam normalnih 5 lakirati za moja dva koliko sam platio.i još im n isam dao rok,nego da se napravi kako treba. :glavauzid: :glavauzid: :russian_roulette:
Teško da ima više majstora,danas su monteri.Skini staro zaviji novo ,oderi stranku i tko ga jebe.
Definicija Demokracije:
Pošalješ čovjeka u p.m.. i on ide kud je njega volja!

Offline Dario1806

« Odgovori #12 : 02 Rujna, 2015, 09:44:15 »
Na goli lim stavi epoxy primer 2k...na njega mozes kitat...no po meni...radje baci jos gore 2k filer, pa kitaj...tako da kod brusenja ne skidas opet primer do golog lima...imas sloj koji te upozori gdje si...a dalje po zelji ...

u principu, prolazi i da se zelenim primerom (mobihel) pofarba na goli lim, na to ide 2k temeljna, pa 2k filer, na to kitanje po potrebi, opet filer i farbanje? Ako sam dobro zaključio. Zanima me jer sve do lakiranja sam doma radim, a svaki meštar svoju teoriju ima, čak do one gdje se kita na isključivo lim, pa filer na to i lakiranje :D

Offline Ante V8

« Odgovori #13 : 02 Rujna, 2015, 09:54:11 »
kolega 1k i 2k ne miješati.zeleni obični ili sivi primer može samo za obične 1k boje.
Definicija Demokracije:
Pošalješ čovjeka u p.m.. i on ide kud je njega volja!

Offline Dario1806

« Odgovori #14 : 02 Rujna, 2015, 10:22:50 »
onda što da radim kad mi je pola limarije u tom primeru? :D ,tako sam ovjes kompletan radio, pjeskarenje, zeleni mobihel primer i 2k farba.  :dntknw: