Autor Tema: Alfa Sprint 1.5 QV  (Posjeta: 57377 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pranja

• Veteran member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Peugeot 208 (new)
Odg: Alfa Sprint 1.5 QV
« Odgovori #75 : 12 Svibnja, 2017, 22:39:56 »
Ta "zaštita" je tu bila da mašina ostane u jednom komadu.  ;D

Offline OLD WEBER

« Odgovori #76 : 12 Svibnja, 2017, 23:39:06 »
Ta "zaštita" je tu bila da mašina ostane u jednom komadu.  ;D
....i da netroši više od 12 l/100 :hi:
dmdeweber@gmail.com /091 165 18 07 viber , whatsapp

Offline AL

« Odgovori #77 : 13 Svibnja, 2017, 00:47:03 »
....Sprdačine ti izdaze iz Alfine tvornice od kraja sedamdesetih......
Zašto su to sprdačine?

Offline AL

« Odgovori #78 : 13 Svibnja, 2017, 00:59:51 »
....Svi smo spanali te kante u iber..ali bmw po meni ipak daleko bolji od Alfe u to doba..trojka 320 je radila malu decu sudkama i 33 kama 90 tih..pogotovo po krivinama cesta bivio Plomin...ali svatko ima svoju štorju
I svi oni prije tebe su spanali te kante u iber i nikada servisirali....a ovo s radanjem male djece nemoj biti smješan......
« Zadnja izmjena: 13 Svibnja, 2017, 01:02:53 AL »

Offline bubuleja

« Odgovori #79 : 13 Svibnja, 2017, 09:47:31 »
Ma salim se malo..ajte..problem je bio da su se nazalost alfe raspadale nakon malo jacih korša..a BMW nije..redovito kopanje po motoru neservisiranih krampova uslijedilo bi svakih par dana...moje iskustvo..vjerojatno su 80 tih bila bolja iskustva jer su alfe imale 5 6 godina..
Adio mare

Offline RI898RR

• Senior member
  • Vozilo:: WILLYS MB
« Odgovori #80 : 13 Svibnja, 2017, 16:17:48 »
Ma dečki  :suicide: dajte pustite te kavanske priče tko je bio bolji ili lošiji.... :suicide:

to me podsjeća na vrime  kada sam imao 18 godina u riti..... :cofee:
 :cofee:

Tko je brži to jako ovisi o puno faktora...posebno kod amatera na cesti ... :thmbup:
.sjećam se sa 600R peglam zavoje od Karlobaga prema Starigarad paklenica kad ono vidim jedan jugo se jako dobro odupire jer obično kada mi se otvori draga ako sam brži auto koji pratim je više tjemenu zavoja no ovaj jugo nekako se jaako dobro drži.....razlika jest ali nekako premala....
tad reko da ga prostudiramo....kad sam ga sustigao....lik je fantastično dobro poznavao cestu tako da nije kočio gdje sam ja kočio a kad je trebalo kočiti radio je to puno kasnije .... :thmbup: :thmbup: :thmbup:

sjećam se onih utrka Trieste - Fiume.....nije ni čudo što su Slovenci napalili policiju....kod podgrada ošurila me pegla u onoj borovini a kad sam izašao na ravnicu nije ga više bilo....vozi vozi no nema ga ----ni dan danas mi nije jasno što je bilo...ni tko je bio ali je svakako bio itekako dobar driver....

stoga pustimo te  :suicide: :heat: tko je bolji tko gori.... :good: :russian_roulette: :russian_roulette:

ovdje govorimo o alfi i njezinoj tehnici...da ako mogu da dam kolegi poneki savjet koji mu može pomoć...ako i vi imate neki pametan savjet dajte ga, svaka je informacija dobrodošla jer jedino timski rad daje rezultat....

negdje oko 60 000 km mi je prolupala u motoru kao sam vrag....reko ma nije vrag pa točim unutra samo AGIP SINT due milla....skinuo remen sa alternatora i pumpe vode kad ono tišina.....prolupala pumpa vode.....kada sam skinuo gledam MADE IN SPAIN....reko šteta Talijani da ste spali na španjolce...i rušite ugled autu.....remeni zupčasti idu doli na 60 000 km....triba skinut haubu i kiler kompletno.....da se more komotno radit....pa se ne čudim audiju danas kad se za isti posao mora sve skidat doli...

Offline RI898RR

• Senior member
« Odgovori #81 : 13 Svibnja, 2017, 16:26:36 »
Bravo Bubuleja  :good: :good: :good: :good:

dobro si rekao kao nove su izdržavale do 30 -40 000 km i zato ih mi koji smo ih vozili u to doba pamtimo u dobrom svjetlu...no nakon toga.....ruku na srce kad sam je ostavio 2007 u garaži u zagrebu i otišao doma sa mercedesom osjetio sam jedno veliko  :smajlold:   OLAKŠANJE!   :smajlold:

sve je bilo dobro kroz GKotar prela je ko mačka a onda dolaskom na semafore u zgb NE VRAĆE SE KUPLUNG, stara boljka opet blokira mali pištoncin od hidrulike....ma reko nosi se ti .....u materinu.....no tada sam se već bavio off road autima...

drago mi je da na ovaj način prezentiramo mlađim generacijama jedan davno zaboravljeni auto koji to na jedan svoj način svakako zaslužuje...
« Zadnja izmjena: 13 Svibnja, 2017, 16:51:41 RI898RR »

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
    • http://alfa-corse.com
  • Vozilo:: Ponovo Alfa Romeo Sprint QV
« Odgovori #82 : 14 Svibnja, 2017, 12:44:13 »
Jos jedan James Bondovič na forumu ali neka..dobro je to.
Svi smo spanali te kante u iber..ali bmw po meni ipak daleko bolji od Alfe u to doba..trojka 320 je radila malu decu sudkama i 33 kama 90 tih..pogotovo po krivinama cesta bivio Plomin...ali svatko ima svoju štorju

320 je pandan 75-ici a njoj može samo vozit gorivo, usporediti 33 i suda s 320 je jednako kao da si usporedio minibus i megabus, zajedničko im je da oba voze putnike i to je to... BMW tih godina nije imao nikakvog konkurenta sudki jer je sudka bila prvi auto u toj klasi i stvorila je tu klasu, konkurenta Sprintu još manje... Tema je i dalje Sprint tako da bi bilo dobro da o njemu i pišemo i raspravljamo
« Zadnja izmjena: 14 Svibnja, 2017, 12:52:22 Sprint QV »
Hrđa bez granica

Offline RI898RR

• Senior member
« Odgovori #83 : 14 Svibnja, 2017, 14:33:03 »
Za kraj zadržat cu se na frenima (kočnicama) koje su kako smo rekli kada je bila nova savršene i ma kako ih silovao nikada nisam osjetio (na cesti jasno) da bi popustile. kako je bila kod Karla ista u crikvenici uvijek smo se razgovarali o njima i kaže mi da je morao mijenjati kalipere napred (čeljusti) jer su mu blokale! Kako su godine odmicale tako su i moje kočnice pale na niske grane pa su počela pregrijavanja ali prvenstveno zato što je tribalo minjati kalipere. Inače brenz-šajbe su bile odmah na izlazu sa difa a problem je bio što su ispušne cijevi bile jako blizu tako da nekog efikasnijeg hlađenja nije niti bilo za razliku kada su na glavčini. Nekako sam zaključio da su ih postavili gore da se smanje momenti inercije na prednji ovjes. U to vrijeme su to bila poprečna ramena dok su stojadini imali recimo klasičnog McPhersona učvršćenog preko balans štange. isto sam tako čitao da su ih montirai gore zbog teorije da ako je bliži difu da ce moment bit manji, premda moment je moment i njegova formula glasi FxR pa ma gdje se nalazio na osovini. No to se nije pokazalo dobro pa više tih freni gore kod mjenjača nije bilo a ekipa je ugalvnom ih spuštala natrag na glavčine. To si nikad nisam razjasnio što je pisac htio reci sa tim šajbama gore kod diffa. Vjerujem da su na trkalištu to bili glavni uzroci problema. Sam rad na njima je bio kao da radiš Abortus....mala rupica jedva jedna ruka ide u nutra drugom ne možeš ništa a odozdola skoro pa nemoguće, tribalo je pola toga skinit da se domogneš frena a jedva nekako si pastilje moga zaminit....tako da su mi ti freni uvijek bili trn u oku... inače ima vijak kojime se odmakne pastilja od pištoncina tako da se elegantno pastilja skine i vrati nova natrag u sada prošireni utor  a onda se vijkom fino podesi na isti razmak....e to je bila prava alfina tehnika onoga doba....stvarno smo sa sprdnjom gledali druge auto i visoko držali glave gore....
volim pisati i prisjećati se o njoj jer ocito tuga i bol nikada nisu zarasle..a staro alfisitičko srce očito još radi na aparatima....još i danas mi se fali onaj njezin zvuk i onaj brutale prednji pogon i onaj super tvrdi volan koga moraš muški držat....

zato kolege dajte mi snimite od stajanja do 180 cijelo ubrzanje svaka brzina do 6500 điri da se mogu opustit uz filharmoniju alfina motora...you tube po mogućnosti jer sam već kontaktirao likove ali nabiju neku muziku???? pa ne cujem motor
sjećam se nakada su moji kolege išli u kazalište slušat operu, beatlese pink floyd... a ja sam imao operu doma - zvala se MARVING 4x1 ! E to sam ja slušao....

jbg danas se šećem po oldtimer susretima sa izvezenim natpisom na leđima JEEP! i legendarnim SLOT GRILLE logom...a max brzina mi je 55 MPH

za mene danas je oldtimer jedino auto ispod WWII stariji od 1939 i to je to...ali to je tema za drugi post...ovdje govorimo o Contessama...jer u ono vrime su to i bile....

« Zadnja izmjena: 14 Svibnja, 2017, 14:44:35 RI898RR »

Offline Darjan

« Odgovori #84 : 14 Svibnja, 2017, 14:33:16 »

320 je pandan 75-ici a njoj može samo vozit gorivo, usporediti 33 i suda s 320 je jednako kao da si usporedio minibus i megabus, zajedničko im je da oba voze putnike i to je to... BMW tih godina nije imao nikakvog konkurenta sudki jer je sudka bila prvi auto u toj klasi i stvorila je tu klasu, konkurenta Sprintu još manje... Tema je i dalje Sprint tako da bi bilo dobro da o njemu i pišemo i raspravljamo

Ima BMW rješenje za sve...
http://www.theeurophile.com/reviews/2014/3/8/the-bmw-320is-is-better-than-an-m3
"Ovdje postolar uči kirurga kako operirat slipo crivo, kirurg fudbalera kako igrat fudbal, a fudbaler postolara kako radit postole."

Offline Bellof

« Odgovori #85 : 14 Svibnja, 2017, 15:58:07 »
Za kraj zadržat cu se na frenima (kočnicama) koje su kako smo rekli kada je bila nova savršene i ma kako ih silovao nikada nisam osjetio (na cesti jasno) da bi popustile. kako je bila kod Karla ista u crikvenici uvijek smo se razgovarali o njima i kaže mi da je morao mijenjati kalipere napred (čeljusti) jer su mu blokale! Kako su godine odmicale tako su i moje kočnice pale na niske grane pa su počela pregrijavanja ali prvenstveno zato što je tribalo minjati kalipere. Inače brenz-šajbe su bile odmah na izlazu sa difa a problem je bio što su ispušne cijevi bile jako blizu tako da nekog efikasnijeg hlađenja nije niti bilo za razliku kada su na glavčini. Nekako sam zaključio da su ih postavili gore da se smanje momenti inercije na prednji ovjes. U to vrijeme su to bila poprečna ramena dok su stojadini imali recimo klasičnog McPhersona učvršćenog preko balans štange. isto sam tako čitao da su ih montirai gore zbog teorije da ako je bliži difu da ce moment bit manji, premda moment je moment i njegova formula glasi FxR pa ma gdje se nalazio na osovini. No to se nije pokazalo dobro pa više tih freni gore kod mjenjača nije bilo a ekipa je ugalvnom ih spuštala natrag na glavčine. To si nikad nisam razjasnio što je pisac htio reci sa tim šajbama gore kod diffa. Vjerujem da su na trkalištu to bili glavni uzroci problema. Sam rad na njima je bio kao da radiš Abortus....mala rupica jedva jedna ruka ide u nutra drugom ne možeš ništa a odozdola skoro pa nemoguće, tribalo je pola toga skinit da se domogneš frena a jedva nekako si pastilje moga zaminit....tako da su mi ti freni uvijek bili trn u oku... inače ima vijak kojime se odmakne pastilja od pištoncina tako da se elegantno pastilja skine i vrati nova natrag u sada prošireni utor  a onda se vijkom fino podesi na isti razmak....e to je bila prava alfina tehnika onoga doba....stvarno smo sa sprdnjom gledali druge auto i visoko držali glave gore....
volim pisati i prisjećati se o njoj jer ocito tuga i bol nikada nisu zarasle..a staro alfisitičko srce očito još radi na aparatima....još i danas mi se fali onaj njezin zvuk i onaj brutale prednji pogon i onaj super tvrdi volan koga moraš muški držat....

zato kolege dajte mi snimite od stajanja do 180 cijelo ubrzanje svaka brzina do 6500 điri da se mogu opustit uz filharmoniju alfina motora...you tube po mogućnosti jer sam već kontaktirao likove ali nabiju neku muziku???? pa ne cujem motor
sjećam se nakada su moji kolege išli u kazalište slušat operu, beatlese pink floyd... a ja sam imao operu doma - zvala se MARVING 4x1 ! E to sam ja slušao....

jbg danas se šećem po oldtimer susretima sa izvezenim natpisom na leđima JEEP! i legendarnim SLOT GRILLE logom...a max brzina mi je 55 MPH

za mene danas je oldtimer jedino auto ispod WWII stariji od 1939 i to je to...ali to je tema za drugi post...ovdje govorimo o Contessama...jer u ono vrime su to i bile....

Na kojem motoru je "svira" taj Marving?

Offline Jerry

• Antique Member
  • Vozilo:: BMW E21
« Odgovori #86 : 14 Svibnja, 2017, 16:03:21 »
Pisete o usporedbi sa Bmw-om 320, ali ne pisete o kojem. Od 76-89 koliko je postojala Sprintica, bilo je 4 verzije 320. E21 320/4 i 320/6, E30 320i (6) i ovaj sto ga je Darjan spomenuo za talijansko i portugalsko trziste 320IS (4). Ajkule (E21) sa svojim ovjesom su poprilicno upitnih voznih svojstava ako su na tvornickom ovjesu, pogotovo ranija serija sa izmaknutim mostom i prdnjim ovjesom prema natrag, sestak takoder jer je pretezak. Ali E30 je nesto drugo (sestak), a 320IS koji je zbog zakona o porezima bio na talijanskom i portugalskom trzistu je nesvjesno napravljen konkurent i puno ekskluzivnijem E30 M3. Glupo je usporedivati auta razlicitih godina i klasa ili biti zadrt samo u jednu marku; svaka ima ono nesto, pa koja god bila.  :hi:
” Low mileage original cars are for collecting. High-mileage restored cars are for driving. Low mileage restored cars are for avoiding, because something or several somethings are not right.”

Offline bubuleja

« Odgovori #87 : 14 Svibnja, 2017, 16:39:51 »
Ma ne usporedujem ja..samo se sjećam nekih situacija...mozda su vozači alfe tada bili pipice..hahahaha...neznam i do vozača je cesto
Adio mare

Offline RI898RR

• Senior member
« Odgovori #88 : 14 Svibnja, 2017, 17:21:36 »
U ovoj općoj gužvi čujem jedan poznati glas!

na  CB 400N

Offline RI898RR

• Senior member
« Odgovori #89 : 14 Svibnja, 2017, 17:49:53 »
Jedan naš kolega reče ajdemo vidit šta kaže naš barba viki - pedija....a glede inboard diskova koji je ima sprint evo detalja koje sam još 1984 proučavao...i došao do identičnih zaključaka

https://en.wikipedia.org/wiki/Inboard_brake

pa nešto povjesti modela...
https://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_Alfasud

mislim da su Milanezi ipak našli za Sprinta inspiraciju u

https://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_Alfetta

ili kako reče stari trieštin aaaa sono Alfeta dži-ti-vu eee che bella macchina...na susretu u Umagu lani...iz svoga MG -a 1956

Dugo je vremena bila parkirana na Beogradskom tamo kod narodnih novina ali je nestala kao i jedna na Hreljinu.....bili su to zadnji izdanci....već sam pogled na retrovizor i njezinu masku na tvom zadnjem braniku su ti dali do znanja da se moraš maknut.....e taj model pored GT junior 1300 zaslužuje pažnju i restauraciju....jer stari spider je priča za se!
da li ima koja poznata ?
« Zadnja izmjena: 14 Svibnja, 2017, 17:59:29 RI898RR »