Autor Tema: Kromiranje u Zg?  (Posjeta: 9058 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline von_jurki

• Senior member
Kromiranje u Zg?
« : 29 Siječnja, 2016, 11:11:28 »
Pozdrav svima!
Neki dan sam nosio jednu sitnicu (stražnju oznaku modela od starog bmw-a)u CHROM firmu na Slavonskoj(IND.ZONA)
rekli su mi da ne navlače krom na aluminij,ali da rade sve drugo.
Najviše me zainteresiralo sto obnavljaju branike,od ravnanja,varenja,pripreme pa do ponovnog postupka navlacenja kroma.
Cijenu mi nisu znali reći jer ona ovisi o broju postupaka i općenito stanju samog branika.Vidio sam tamo i gotov branik i na prvu izgleda odlično,malo drugačije je nijanse od ovog mog staroga kroma više vuče na bijelo,e sad mene zanima kolika je trajnost i debljina samog kroma,nebi volio da mi nakon par kiša branik pozuti,a negdje sam i čitao da se od 2007 ne kromira više postupkom kojim se nekada radilo zbog otrovnih svojstava,i da su novi postupci slabije kvalitete?Hvala

Offline deda

• Antique Member
Odg: Kromiranje u Zg?
« Odgovori #1 : 29 Siječnja, 2016, 14:28:31 »
Ljepo ti to pošalji u UK,tam skromiraju da vidiš i ne brine ih nikakva ekologija,dečki sve delaju kaj god kome treba.

Offline von_jurki

• Senior member
« Odgovori #2 : 29 Siječnja, 2016, 15:29:08 »
El imate kakav link od tih momaka iz Engleske?

Offline Alfa Veloce

« Odgovori #3 : 29 Siječnja, 2016, 15:33:21 »
Još bolje u USA.
Pisalo se je o tome već na forumu. Pošto je krom 6  s kojim su rađeni stari branici (i sve ostalo) u Europi zabranjen radi štetnosti po zdravlje i okoliš svako poduzeće prema svom iskustvu dodaje kemikalije kako bi se otprilike dobila  otprilike ista boja kao s kromom 6. Nekome to uspjeva bolje nekome slabije.
Što se tiće trajnosti tu krom nema velikog utjecaja. Najbitnija je priprema.
"Nothing drives like an Alfa!"

Offline von_jurki

• Senior member
« Odgovori #4 : 29 Siječnja, 2016, 16:14:13 »
A ima li tko iskustva s momcima iz Zg?

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #5 : 29 Siječnja, 2016, 17:08:05 »
Bun se raspital kod ovog našeg Engleza u zg,taj sve svugdje pozna u Engleskoj.

Offline issigonis

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: inno mini cooper 1300 export x2...imv mini 1000...mini 1330
« Odgovori #6 : 29 Siječnja, 2016, 18:05:29 »
A ima li tko iskustva s momcima iz Zg?

Da.Loša.Na 2 mjesta...
Čak i u Ghetaldusu kromiraju sitnice.
al sve je to izgleda ko da naljepiš alu foliju na dio...samo je nekvalitetnije:suicide:
Ali je fino tanko,brzo se pocne ljustit i izgleda ko da je kupljen dio u kineskom dučanu
Zbilja je bilo tema oko toga i zakljucak je uvjek isti-probaj negde izvan HR
 :hi: :hi: :hi:
« Zadnja izmjena: 29 Siječnja, 2016, 18:07:51 issigonis »
Svi su ovde ludi,a samo ja imam papire..

Offline von_jurki

• Senior member
« Odgovori #7 : 29 Siječnja, 2016, 18:35:44 »
Bun se raspital kod ovog našeg Engleza u zg,taj sve svugdje pozna u Engleskoj.

Ajd baš,pa mi javi!Fala

Offline opel gt dario

• Antique Member
« Odgovori #8 : 29 Siječnja, 2016, 18:54:51 »
pošalji u sloveniju
galma--domžale
OPEL GT

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #9 : 01 Veljače, 2016, 14:48:12 »
Na ovom forumu prednjače tri, četiri teme...   :read:
1.) Je li Golf II 1,6d najbolji auto, ili - može li se to trkeljalo nazvati autom uopće?  :))
2.) Popust pri osiguranju oldtimera.  :scratch_one-s_head:
3.) Što je to oldtimer, a što oldschool vozilo, uz neobaveznu opasku da ''Golf II nikad neće biti oldtimer''.  ;D
4.) Kromiranje.  :meeting:

Kromiranje u Hrvatskoj ne postoji. Odnosno ''ne postoji'', da se tako izrazim. AAAAKOOOO netko i odradi ''neki komad'' to izgleda jadno, tužno i žalosno. Jedno je pokromirati ''šipkicu kao olovku'', a nesto posve drugo neki ''ornament'' na autu, tipa ''grilje, rešteke''. O ''Felga, branik'' neću ni trošiti riječi.
I to kad se ''kromira'' je sve, samo ne kromiranje u onom pravom smislu riječi. Čast izuzetcima, ako takvi postoje. A volio bih da postoje.
Nadalje...
''Kromiranje u Hrvata'' radi naš kolega gigi V8, ali... Ali... Aaaaliiiiiiii... I ja i kolega Alfa Veloce smo mu u nekoliko navrata govorili NEMOOOOOJ to raditi. Krom je izrazito kancoregen. Udisati prašinu prilikom ''dekromiranja'', dnosno brušenja kroma je - čisto zlo.

Aaaakoooooo se to baš hoće raditi - bilo je u nekoliko tema već rečeno ''Galma'' u Sloveniji. Tamo i Gigi die kromirati nakon svoje obrade, koliko sam shvatio.
No, kolega sa foruma (post broj 469)

http://www.oldschoolhr.com/forum/index.php?topic=10971.465

je imao loše iskustvo sa kromiranjem.

Zato i kažem da danas u Hrvatistanu i okolnim republikama kromiranja NEMA.
Još uvijek čekam da me netko razuvjeri.  :dntknw:  :drinks:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #10 : 01 Veljače, 2016, 14:59:53 »
U Rvackoj je razvijeno komiranje ;D
Treba poslat kinezima kad izrađuju one plastike za kupaonu da umoče i poneki dio.
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline von_jurki

• Senior member
« Odgovori #11 : 01 Veljače, 2016, 15:28:26 »
Hvala na svemu navedenom,,komad branika koji sam ja vidio izgledao je jako dobro,al nisam ga opipao,ni pomirisao:-),a ni ostavio na kiši pa da vidim kemijsku reakciju,,,

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #12 : 02 Veljače, 2016, 10:50:16 »
Ako se kaže ''kromiranje'' - onda to treba biti kromiranje. Ne ''nešto sjajno izgleda dobro'', nego kad uloviš kromirani komad u ruku on mora izgledati - ne znam...  :dntknw: Kromirano.  :))
Znači...
Niklovanje nije kromiranje iako kad vidiš neki komad ''da je kromiran'' pa kažeš ''nije loše...''.
Kromiranje bez ''podloge'' nije kromiranje i ono što je najbitnije, čak i ako se BAŠ kromira ''sa kromom'' onda je i debljina samog nanosa kroma - jako bitna kao i koji se krom koristi. Kolega Alfa Veloce je to već spomenuo.
Slično kao i sa lakiranjem. Ako uzmeš komad lima i prešpricaš ga sa sprejom - dobiti ćeš ''lakirani lim''.
No, ako na taj isti lim prvo naneseš špric kit, pa filer, pa pripremiš ''ko staklo'' i onda lakiraš ''onako kako se lakirati treba'' - onda se ta dva lima razlikuju ''dan i noć''.
Kod kromiranja - bez ''debele bakrene podloge'' (ajmo reći da je uglavnom podloga od bakra) nemaš onaj ''dubinski sjaj kroma''.
Ako je niklovano - onda je taj ''sjaj'' i sama površina ''na oko tanka'' i ima drugačiji odsjaj.
Oni ''chrome sprejevi'' i slični ''krom supstituti'' nisu ni blizu kromu. Da izgleda dobro, ako se dobro napravi - izgleda. Ali to NIJE kromirano, niti liči na ono što krom treba biti i kako kromirani predmet treba izgledati.
Znači - kad ti uzmeš branik koji je kromiran - on mora imati onaj ''prst debeli sjaj'' i površinu koja se toliko jasno zrcali bez ijedne ''pikice'' ili crtice i u kojoj se tvoj obris vidi doslovce kao u ogledalu. E TOOOO je kromirano. Sve drugo je ''luk i voda''.
I ono što je najbitnije - postojanost.
Ako se ne pripremi dobro - kromirani (ili niklovani) sloj se počinje ili ljuštiti ili na neki drugi način degradirati.
Eto... Toliko o kromu. Znam da je sve ovo sada nekome filozofija, ali... Vidio sam kako ispadaju neki komadi, a koji su plaćeni ciframa koje baš i nisu male  :nono: ) i to izgleda koma.
« Zadnja izmjena: 02 Veljače, 2016, 10:52:57 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline von_jurki

• Senior member
« Odgovori #13 : 02 Veljače, 2016, 11:25:51 »
Hvala puno na iscrpnom objašnjenju !

Offline frik-ri

• Antique Member
« Odgovori #14 : 02 Veljače, 2016, 11:30:31 »
Nema na čemu.
A što se tiče teme... I dalje stojim sa onim svojim ''I guzice bi dao kad bi mogao negdje dati kromirati felge.''  ;D