Autor Tema: R4 GTL - hobi projekt  (Posjeta: 43141 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline petak

R4 GTL - hobi projekt
« : 21 Veljače, 2016, 22:07:15 »
E pa društvo moje drago, vrijeme je došlo da Vam predstavim čime sam se bavio u extra slobodno vrijeme, kojeg je bilo na kapaljku, zadnjih 5 ipo godina

Za početak da Vas upoznam sa glavnim akterom cijelog projekta (neki bi rekli restauracije, a ja to zovem temeljita obnova)

Evo momka

R4 GTL godina proizvodnje 1992, kupljen od prvog vlasnika 2006 godine, mog strica koji ga je doveo iz Novog Mesta u Sisak.

Iako po svom datumu rođenja ne pristaje u "garažu" mislim da, kako je koncepcijski iz davne 1978, ipak ima mjesta za njega ovdje.
Ukoliko moderatori misle da mu ipak nije mjesto slobodno neka ga pregaražiraju

Motor 1108 ccm sa močnih 25kW pod haubom.

Dobio sam ga jer je stric kupio trećeg renaulta i nije imao garažu za ovog pa ga se odlučio riješiti.

Vjerno ga je služio u prenašanju kartona butelja vina od vinograda koje stric ima (i od kojih je živio zadnjih 25 godina) do restorana po Sisku i okolici.

Vozio sam ga nekih 4 godine prije nego je uslijedio trenutak odluke.

Jedna sa susreta renualt foruma u Splitu tamo negdje 2008 godine (barem mi se tako čini)

Nekoliko meni dragih fotografija prije projekta

Jednom na redovnom servisu (ulje i filteri) su mi meštri rekli da je jako propa. Poila ga ruzina i bilo je pitanje ili ga bacit ili popraviti i voziti dalje.

Izvana je izgledao super, ali šasija mu je bila propala totalno.

I tako sam ja odlučio napraviti ovo drugo. Popraviti, ali ne skrpati pa dok vozi, nego napraviti obnovu koja će mi osigurati auto za slijedećih 20 (možda i više godina)

15.7.2010 je počela akcija.

Vodio sam detaljan dnevnik svih dijelova koje sam s njega skinuo (a skinuo sam ih sve) kako u slici/fotografiji tako i skicama na papiru gdje sam crtao kako je koji šaraf stajao, podloška, osigurač ili nešto peto što je trebalo skinuti. U arhivi imam nekih 2600 fotografija, jedan rokovnik skica i popisa dijelova.

Uslijedilo je nekoliko mjeseci rastavljanja, popisivanja dijelova, skiciranja postupka rastavljanja, arhiviranja dijelova i slaganja u kutije. Pokušao sam poslikati sve detalje kako bi ih mogao vratiti nazad jer sam bio svjestan da će to trajati i trajati.

I opet, kad sam krenuo sastavljati auto, mi se dešavalo da mi neki detalji nisu vidljivi ili da nisu dovoljno jasni na fotografijama.

U međuvremenu su nabavljena još dva renulta 4 za dijelove koje je bilo teže nabaviti ili jefitnije skinuti sa donora nego kupovati.

donor 1

donor 2

Uglavnom u Petak 18.02.2016 akter projekta je službeni prošao tehnički pregled i dobio zeleno svijetlo da može na cestu.

Doduše još čekam tablice jer na stanju nisu imali kvadratnu kakva meni treba i atest druge dimenzije guma, ali to su detalji koji će se riješiti do drugog petka

MOlim Vas za strpljenje jer će se tema dopunjavati slikama i opisima postepeno (kako budem imao vremena).

Svaki komentar je dobro došao. I pozitivan i negativan.

R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline petak

Odg: R4 GTL - hobi projekt
« Odgovori #1 : 21 Veljače, 2016, 22:39:19 »
Rastavljanje je teklo relativno brzo i nakon par tjedana auto je izgledao ovako

Pa vrlo brzo i ovako

Onda sam potrošio još nekoliko tjedana dok sam odvoio sve da mogu motor izvaditi

A ubrzo je uslijedio i veći pothvat rastavljanja karoserije i šasije

Najprije je trebalo odvidati 23 komada vijaka koji su držali karoseriju i šasiju

Onda sam objesio cijeli auto ( ono šta je ostalo od njega) na dizalicu i ostavio preko noći.

Rezultat je odljepljena šasija od karoserije

I skinuta skroz

Ovdje je prisutna i najmlađa članica moje obitelji koja u tom trenutku nije bila ničeg svijesna. Nije joj bilo jasno čemu sva ta pompa.

R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline beba

• Senior member
« Odgovori #2 : 21 Veljače, 2016, 23:46:59 »
daj jos slika,r4 mi je jedna od tihih patnji

Offline opel gt dario

• Antique Member
« Odgovori #3 : 22 Veljače, 2016, 00:01:56 »
Odlican poso
Mene zanima jedna stvar
Znamo da im je zadnja osovuna odnosno gdje se srajfa slaba tocka i da tu istruli
Da li se moze taj dio sasije slagati dok je karoserija gore
Ili se mora skinuti da bi se to moglo rijesiti?
Nisam nikad to vidio pa pitam
OPEL GT

Offline Pranja

• Veteran member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Peugeot 208 (new)
« Odgovori #4 : 22 Veljače, 2016, 00:17:46 »
Ajde da se na forumu pojavi bar jedan auto za kojega mogu reći da sam se vozio u njemu.

Sjećam se kada si spominjao da uređuješ auto i da si ga detaljno obnovio. :)

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #5 : 22 Veljače, 2016, 09:11:25 »
Aaaalooo mooo mak...  :P
Ako ovo nije restauracija... Onda ne znam što je...  :dntknw:
Gdeeee si Petačeeeeee - ju ju ju  :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: daj da si napokon predstavio, ohhhh  :blush2: tako skromno, kako ti i dolikuje  :P svoj ''hobi projekt''.

Petakova Čvrka... Jedna od Top5 Katrica u ovom dijelu Svemira.  :perfeto:

Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline sven

• Antique Member
  • Vozilo:: youngschool punoljetnici
« Odgovori #6 : 22 Veljače, 2016, 09:35:47 »
Konačno! :smile:
Pratim sa zanimanjem... :kokice:

Offline natan

• Antique Member
« Odgovori #7 : 22 Veljače, 2016, 09:41:08 »
koliko ja znam za r4 ima kupiti do jedan lim koji je potreban za restauraciju

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #8 : 22 Veljače, 2016, 09:44:41 »
Odlican poso
Mene zanima jedna stvar
Znamo da im je zadnja osovuna odnosno gdje se srajfa slaba tocka i da tu istruli
Da li se moze taj dio sasije slagati dok je karoserija gore
Ili se mora skinuti da bi se to moglo rijesiti?
Nisam nikad to vidio pa pitam

Ovako... Takozvani ''zadnji krakovi šasije'' su jedna od ''bolnih točaka'' Četvorki. To ljudi kažu ''istrulio zadnji most'' i slično.
Konkretno, vidjeti ćeš na slikama Koje će Petak stavljati - istrule zadnji krakovi šasije ili na samom spoju kraka sa šasijom ili kod prihvata mosta.
Tako kad hrđa uznapreduje, a pogotovo kad se trulež ''rasvjeta'' - Katri više ''pomoći nema'' ako joj se ne odvoji karoserija od šasije jer jednostavno em ne možeš prići mjestu sanacije, em je uslijed prosesa truljenja taj dio deformiran jer na toj točci Četvorka ''leži'' sa svim svojim opterećenjem.
Sanacija bez skidanja karoserije i rastavljanja svega ''do u iglu'' kako bi rekao poštar Poky   ;D se uglavnom svede na - krpanje. E sad... Zavisi koliko je trulež uznapredovala i kako i kojom tehnikom ćeš krpati - onda ćeš joj produljiti život na neki vremenski rok ''x y''.
Neki jednostavno krak šasije ''oblože sa flekom debljeg lima'' i to - drži. Odnosno ''drži''. Estetski izgleda koma, ali - ''drži vodu''. No, kao i kod svakog krparenja Problem je ono ''zavariti na što'' ako je sve - truljkavo.
Još je veći Problem što su kod novijih GTL-a, a poglavito zadnje serije ,90., '91., '92. godišta rađene sa fuuuuul fuuul ful nekvalitetnim limom koji doslovce ''cvjeta iznutra''. Tim Četvorkama mahom nema više spasa jer koliko god ti zaštitio šasiju, ona ''počinje cvjetati iznutra''. Nekim temeljitim brušenjem, farbanjem i antikorozivnom zaštitom samo prolongiraš proces truljenja na neki drugi vremenski rok.
Ovo što su radili kolege Petak i John Doe,a POOOOGOTOOOVOOOOO Vinc na njegovoj TL-ki - to je jedini način da kažeš ''Imam Auto za idućih 20 godina''.
Skromni kolega Petak je ''Nikola Tesla za Četvorke''  :)) , a zašto to pričam... Vidjeti ćete sami... Da mu ''ne kvarim premijeru...''  ;D
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline frik-ri

• Antique Member
« Odgovori #9 : 22 Veljače, 2016, 09:49:13 »
I još nešto... Katrama je problematičan i spoj ''platforme šasije'' sa ''prednjim krakovima šasije'' odnosno spoj podnice sa požarnim zidom, ajmo tako reći.
Na prednje krakove šasije se oslanja kompletan motor/mjenjač/pogonska grupa i uslijed truleži na spoju prednjih krakova sa podnicom - Katra počne ''disati'' prednjim krajem. Konkretno - meni je sve i jedna ''prodisala'' na prednjem kraju, ali to je zbog mog načina vožnje...  ;D
Za Katru i postoji i ne postoji kupiti ''sve i jedan lim'' - o tome će kolega Petak također vjerojatno reći pokoju riječ, a u zadnjih godinu-dve su se počele proizvoditi kompletne zamjenske šasije. O Tom - potom.  :drinks:

Offline Lav

• Antique Member
    • Vespa klub Hrvatska
  • Vozilo:: Fiat 127 1976, Zastava 850 1981
« Odgovori #10 : 22 Veljače, 2016, 09:52:36 »
Bit ce bobmbon.... :thmbup:
I DON\'T NEED SEX THE GOVERNMENT FUCKS ME EVERY DAY!!

Offline petak

« Odgovori #11 : 22 Veljače, 2016, 10:22:14 »
Ijuuuuuuuuu što me nahvali ovaj frik...:thank_you2:...rekli bi ljudi da ja znam nekog vraga i napraviti... :blush2:...prosudite sami.....

Slike i opisi će ići ulagano dva tri posta kroz večer jer drugačije nestignem....

Pranja....molim te me podsjeti gdje i kad smo se sreli da si se vozao u ovoj čvrkici.. davno je bilo dok je još vozala.

Offline Pranja

• Veteran member
  • Vozilo:: Peugeot 208 (new)
« Odgovori #12 : 22 Veljače, 2016, 11:02:14 »
Ja sam nećak od Darka P. Jedno ljeto me vozio na more pa smo sjedili u kaficu, mislim da si taman tada nabavio Lagunu i pricao si nam kako sredujes cetvorku.

Sjecam se i petarde kad ste dolazili na berbu.

Offline petak

« Odgovori #13 : 22 Veljače, 2016, 11:24:41 »
Nekako sam po nikuu pretpostavio da ima veze s Darkom ili sa jednim kolegom sa fakultetom koji se isto preziva i dolazi iz Petrinje.

Onda se vidimo na proljeće.....planiram doći u posjetu.... ;D

Offline Amkec

• Veteran member
« Odgovori #14 : 22 Veljače, 2016, 12:00:13 »
Sretno,  nadam se da je boja ostala ista

Poslano sa mog GT-I8190 koristeći Tapatalk