Autor Tema: R4 GTL - hobi projekt  (Posjeta: 43154 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline John Doe

• Senior member
Odg: R4 GTL - hobi projekt
« Odgovori #60 : 08 Ožujka, 2016, 14:58:39 »
Sto se tice kilometraze i cetvorki, evo sta kaze covjek iz Atine :)

"When my family bought my '75 R4 in 1990 it had 195.000 kms. Add to this 250.000 kms until 1996,and another 79.000 up to today...sum 524.000 kms. Only one engine repair at around 480.000 kms due to overheating (my fault). About one year ago, I went to see a fairly good looking '72 model. When I asked the owner about mileage, he said casually "around 800.000 kms" ,without fearing that I would turn away (I admit it ran very well). We have (had...) a lot of such high-mileage R4s here in Greece, for two reasons:The climate does not allow them to rust quickly (the mechanics last infinitely) and, due to vehicle tax system, many people had an R4 as their one and only car for 20+ years (not as second or third as in many other countries),therefore most of the remaining R4s have around 300.000 kms.
But certainly the record-breaking R4s were those of the National Electricity Company and also Greek Telecommunications Organisation. They were used for network support vehicles all round the country from '69 to '97 (this means the fleet was built of '69-75 R4s, that were not being "refreshed"). They were abused by the network technicians, but maintained fairly well,and logbooked. It was not uncommon for a lot of R4s to reach the 1.500.000 kms mark, as some technicians have told me.A few "lucky" of them,that had lower mileage, are still in service today. "

Offline bubuleja

« Odgovori #61 : 08 Ožujka, 2016, 15:55:18 »
Izdrzljive su mazge ali milja i po hm..mozda malo ipak pretjerivanja. Oko 300 ljami prosjek oce ona..znam da su svi vozaci u domu zdravlja kukali kad su ih morali umirovit..nesto sl kao apeni u posti...
Adio mare

Offline bubuleja

« Odgovori #62 : 08 Ožujka, 2016, 15:56:19 »
A i posta ih je derala danonocno u krug
Adio mare

Offline John Doe

• Senior member
« Odgovori #63 : 08 Ožujka, 2016, 19:11:03 »
Ja sam gledao jednom u njemackoj neki svecenik ima R4 sa 850k km... doduse uz popravke. Ovo gore pise covjek koji je strucnjak za R4, ima par rijetkih modela i definitivno mu se ne moze pricati price :)

Offline petak

« Odgovori #64 : 09 Ožujka, 2016, 21:47:55 »
Evo me nazad društvo!

Znam da ste dugo čekali ali bili su ovo vrlo užurbani dani iza mene.

U prijašnjem nastavku ste pratili slaganje samog motora.

Nakon toga ga mu je trebalo nadograditi ostale dijelove bez kojih nemože u auto.

Za početak sam krenuo sa vodenom pumpom

Stara i nova radi usporedbe

Pa je sa stare skinuto sve što treba prebaciti.

Složen je jedan "expode view" za lakše snalaženje kod vračanja.

Svi nosači, vide, matice, podloške su poslane na galvanizaciju.

Nova pumpa sa svojim vijcima i brtvom

Namonitirana pumpa na motor

I stavljena remenica za pokretanje

Pa sam onda odlučio staviti kvačilo, ali prije je trebalo zamijeniti  neke brtve i semeringe koji idu prije kvačila

Velika brtva ispod zamašnjaka

Stara

Nova

Skinuta stara

Očišćeno koliko se moglo

Stavljena nova

Zamjenjen semering na bregastoj

Pa je stavljen zamšnjak.....ovdje je bilo malo panike jer nisam zabilježio kako je stajao zamašnjak prije skidanja......ali nakon studiranja i pokušaja došao sam do zaključka da raspored rupa na zamašnjaku nije simetričan i da je samo jedan mogući način postavljanja zamašnjaka da sve rupe pašu....jednostavan način kakose osigurati od nenamjene greške. Tko god da je to smislio svaka mu čast

Pa onda kvačilo

Novo, valeo set

Blago unutar kutije

Centriranje lamele

Centriranje korpe

Potisni ležaj je čekao mjenjač

I jedna slika operacijskog stola sa pacijentom

R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline petak

« Odgovori #65 : 09 Ožujka, 2016, 22:35:17 »
Ali da bi stavili mjenjač prije je trebalo zamjeniti brtve na izlazu poluosovina

Alat za skidanje metalnog poklopca (ižinjavanje na 100 :rotfl:)

Otvoreno

Brtva na navoju (mala tanka gumica velikog promjera)

Brtva na otvoru kroz koji poluosovina ulazi u mjenjač

Sad možemo spojiti mjenjač i motor. Potisni ležaj je postavljen na svoje mjesto i podmazan kako bi lakše klizio po osovini

Spajanje

U međuvremenu je stavljena usisno ispušna grana

Sa temperaturnom zaštitom

Glavina

Glavina sa brtvom

Grančica

Ovdje se vidi kako zaštita stoji (slika je snimljena puno kasnije)

Sad imamo na redu njegovo visočanstvo karburator....močni i vrlo jednostavni ZENITH 28 IF

Postavljena brtva/distanca (negdje sam pročitao da debljina ove brtve ima veliku ulogu u radu karburatora.....nebi znao ali bi volio ako netko zna nešto više o tome....kako debljina ove brtve može utjecati na rad karburatora pa onda i motora)

Karburator na svom mjestu

Pa postolje filtera koje ide na vrh karburatora. Postolje je očišćeno od stare boje, poslano na galvanizaciju pa na plastificiranje)

Spremno za montažu

Montirano

Fali još samo poklopac filtera ( i on je očišćen od stare boje, galvaniziran pa plastificiran) Packe od prstiju zanemarite :bigl:

Na kraju to izgleda ovako nekako

R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline petak

« Odgovori #66 : 09 Ožujka, 2016, 23:08:28 »
Kad je to sve složeno bio je red na strujne agregate na motoru.

Alternator - Iskrin

Nosač s kojim se drži za motor

Expode view

Malo sam ga rastavio, očistio, promjenio četkice, ležajeve na rotoru, dao ispitati kod profesionalca

Stanje i nije bilo baš bajno jer je dugo stajao i napalo ga je svašta

Taj isti alternator sada fino puni i radi na čvrkici

Naravno da sam morao i starter pogledati.

Kad ga rastavite na sastavne dijelove to Vam izgleda ovako

Stator i četkice

Nove četkice

Zalemljene i spremne za ugradnju

Posložene na svoje mjesto i ubačene u stator

Rotor

Prebrušena dodirna ploha

Ubacivanje u stator

Slaganje poluge kojom se zupčanici izbacuju is startera i hvataju u koštac sa zamašnjakom

Nabacivanje

Automat

Povezivanje kablovinja

Završni dodir (zaštitna kapica)

I završen proizvod.

Nakon ovoga je odnešen na testiranje kod profesionalca koji nije imao ni jednu primjedbu na rad i obavljeni posao

Offline petak

« Odgovori #67 : 09 Ožujka, 2016, 23:30:29 »
Za kraj današnje epizode sam ostavio još par sitnica koje idu na motor

Natezač remena vodene pumpe

Pa rastavljen

I poslan na galvanizaciju

Slaganje

Spreman za montažu

Evo ga na svom mjestu

Nosači motora

Predni koji ide namjenjač

Njegova pozicija

Montiran

Desni

Ugrađen na svoje mjesto

Lijevi

Alternator ugrađen na motor

Nova pumpa goriva

Za večeras dosta.....pratite i dalje......molim strpljenja jer kradem vrijeme od samoga sebe da ovo posložim na forum.

Vjerojatno koji korak i preskočim (zaboravim) ali nije namjerno......puno je toga

Offline bubuleja

« Odgovori #68 : 10 Ožujka, 2016, 07:27:16 »
pedantno nema šta...oce trajat to cca 30 godina još?? haha...
Adio mare

Offline XB_coupe

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Peugeot 305
« Odgovori #69 : 10 Ožujka, 2016, 07:40:04 »
Vrhunski svaka čast, Petak Haynes  :whistle2:
Respect your elders

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #70 : 10 Ožujka, 2016, 08:28:24 »

Postavljena brtva/distanca (negdje sam pročitao da debljina ove brtve ima veliku ulogu u radu karburatora.....nebi znao ali bi volio ako netko zna nešto više o tome....kako debljina ove brtve može utjecati na rad karburatora pa onda i motora)

Debljina te brtve ispod karburatora je ''distancer'' koji ima dvojaku ulogu...
Prvo - da se karburator toplinski ne opterećuje i da se uslijed istog ne deformira baza difuzora u kojoj je leptir zraka. Znaš i sam da se baza karburtora izvije, a sam difuzor oko leptira ''ujajasti'' i onda imaš nekontroliranu zračnost oko leptira zraka. Takav karburator ne možeš naštelati ama baš nikako da dobiješ ono Čvrkinu ''drugom sto, a inače troši 5 lit/100km''.
Drugo - mlaz (sprej) goriva koji se pretvara u gorivu smjesu nastaje na točno određenom mjestu i sa Tom distancom smjesa treba biti ''onakva kakva treba biti'' na ulasku u usisnu granu. Ovaj dio je ''nja nja'' više teoretski... Ne vjerujem da ijedan prosječni vozač može ''pod nogom'' osjetiti razliku koju čini debeljivost  ;D ove brtve.
Treće - bez te distancer brtve karburator se više grije. Osim što se dešava ovo pod ''Prvo'', dešava se da ti nakon gašenja motora karburator ostane bez goriva Koje jednostavno - ispari. To je ono ''Dragi forume... Auto mi teško pali nakon gašenja. Inače pali na pola ključa, ali se zna desiti da nakon gašenja jednostavno ''crkne'' i jedva ga upalim...'' pa se ovom problemu pokušava doskočiti sa onom vječnom filozofijom ''ovaj šaraf dva kruga odvrni, a onaj zavrni do kraja pa odvrni Krug i kvarat...''  ;D
Također... Ajmo reći ''četvrto''  mada nema veze sa ovom brtvom... Za ispravan rad karburatora neophodno je da je paljenje (naštelanost kao i ispravnost istog) besprijekorno, da su ventili poštelani i ono što dosta majstora napravi ''ma to zabrikaj, to ti ne treba'' - onaj sustav iberlauf cjevi sa pripadajućim ''T-reducirom'' spojeni kako treba, bez zračnosti odnosno da je ''T-reducir'' nezaštopan.
Upravo je ovaj ''T-reducir'' ključ za ''druga sto, a troši 5 lit/100km'' kao i za Miran rad motora i - ispušne plinove i potrošnju.

Znači... Šta smo ono imali od dvojake uloge... Distanca... Isparenje goriva... aaammMMMmmm iskrivljenje... I digitalizacija...  ;D
« Zadnja izmjena: 10 Ožujka, 2016, 08:33:55 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Brother

• Senior member
  • Vozilo:: BMW 2002
« Odgovori #71 : 10 Ožujka, 2016, 12:22:45 »
  :lol: :lol: kratko i jasno da ne poželiš bez brtve,uvijek samo sa brtvom. :lol: :lol:

Offline OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #72 : 10 Ožujka, 2016, 12:52:48 »
Bez brtve ti se iskrivi....
...pa pocrveni.....
....pa pocrni....
....pa otpadne.....
To Frik iz iskustva govori  :anal:
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline Igor V.

• Antique Member
    • OTK Ivanić
  • Vozilo:: AR Giulia 1300 TI ; Fiat 128 Sport Coupe ; Autobianchi A112 ELITE
« Odgovori #73 : 10 Ožujka, 2016, 21:34:45 »
Nije to brtva, brtve idu na to a to ue bakelit,vrlo uednostavno jer ne gori i slabo provodi toplinu.
A sto se dotikavle goriva to se mora rasprsiti jos u karbu jedino ako nije kod renjola drugacije.
Sorry petak patak na off.
AR Giulia 1300 TI ; Fiat 128 Sport Coupe ; Autobianchi A112 ELITE

Offline petak

« Odgovori #74 : 01 Travnja, 2016, 22:45:23 »
Evo me nazad društvo....dugo me nije bilo.....što poslovne obaveze što obiteljske...večeras novi nactavci sapunice...

Vidili ste kako sam prednji ovijes rastavio i očistio od ruzine i boje pomoću struje (elektrolizom)

Zadnji most sam odlučio ostaviti kakav je odnosno ne rastavljati ga iz jednostavnog razloga jer me je bilo strah da ga neću uspjeti sastaviti nazad. zato sam ga cijelog uronio u elektrolit i očistio od ruzine i pripremio za zaštitu.

Neke slike postupka

priprema korita

Kontrola dimenzija

Priprema elektrolita

Spajanje na struju

Struja

Kuvanje

Nakon što sam most izvadio iz elektrolita dobro sam ga oprao visokotlačnim peračem i ostavi oda se osuši i ocijedi.

Pa onda leteči preletio žičanom četkom...da ga malo izgladim....pa premazao IVARAST-om da neutraliziram ruzinu

Ulijevao sam i u ramena IVARAST da se sve fino natopi.

Nakon toga primer i crna boja pa lak

Završni proizvod izgleda ovako

PA sam se bacio na opremanje zadnjeg mosta odnosno ubacivanje zadnjih kočnica

Prvo sam morao doboše urediti. stari su bili još daleko iznad granice donjeg minimuma tako da nisam nove nabavljao

Priprema je rađena na isti način.

Elektroliza, ispiranje vodom, IVARAST, primer, crna mat boja i lak

Kako sam imao donora onda sam mogao izabrati doboše u najboljem stanju

Ležajevi i kočnice su uzete nove

Pripremljeno sve za montažu

Ugradnja stražnje ploče na kojoj se drže pakne i cilindar

Dijelovi kočnice

Kočioni cilindar i prsten unutarnjeg ležaja

Pakne postavljene

Provlačenje sajle ručne kočnice (nova)

Uprešavanje ležaja na bubanj

Klizni prsten

Ležaj namazan

sa mašću

Zaština brtva

Vanjski ležaj