Autor Tema: 2 K Reaktivni temelj  (Posjeta: 27018 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Igor V.

• Antique Member
  • Spol: Muški
    • OTK Ivanić
  • Vozilo:: AR Giulia 1300 TI ; Fiat 128 Sport Coupe ; Autobianchi A112 ELITE
Odg: 2 K Reaktivni temelj
« Odgovori #15 : 30 Lipnja, 2016, 21:53:43 »
On se pobrusi ,i gore na njega epoxy temelj pa kitanje.
Bar je takav moj plan.
AR Giulia 1300 TI ; Fiat 128 Sport Coupe ; Autobianchi A112 ELITE

Offline ZDRAVKO

• Antique Member
« Odgovori #16 : 30 Lipnja, 2016, 22:06:12 »
dal moram u izbrusit reaktivnu sa npr pragova da mogu ic sa bodyem il nekom sl zastitom il mogu it direkt???
« Zadnja izmjena: 01 Srpnja, 2016, 06:29:01 ZDRAVKO »

Offline Mirko

• Olschool apprentice
  • *
  • Vozilo:: Land Rover 2a
« Odgovori #17 : 15 Prosinca, 2016, 13:51:10 »
Aloha društvo ... brusio sam i bojao  auto star 45 godina ..... svašta sam čuo i prema tome i radio ..... a to je bilo ovako :

1. Epoxidni temelj
( ako je dulje od 48 sati onda šmirglanje )
2. Špric kit
( ako je dulje od 48 sati onda šmirglanje )
3. šmirglanje i kitanje
4. ponovo epoxid jer na mjestima  je obrušen
5. ponovo kitanje
6. pa opet špric kit
7. pa šmirglanje
8. kitanje
9. pa špric kit koji bolje  popunjava neravnine nakon kitanja ( neki gusti )
i tako u nedogled do lakiranja.... :heat:

Lik koji radi u ozbiljnoj firmi od cca 30 zapposlenih, a koja uvozi  vjerojatno najbolje boje u HR, kaže:

Sve je to u redu, svaki majstor radi po vlastitom iskustvu, ali jako teško prihvaćaju  nove tehnologije, koje su zapravo otišle predaleko u odnosu na majstorska iskustva, a pogotovo u vrsti lakava, debljini nanosa i broju slojeva.

Čovjek tvrdi:
1. skidanje stare boje
2. kitanje neravnina
3. brušenje, sve na suho
4. epoxidni temelj 1,5 put
5. nakon sat-dva, lak mokro na mokro 1,5 put

Bez uobičajenog redoslijeda, dodatno nepotrebnih slojeva, koji u  pravilu služe za krpanja, Ništa špric kit jer to odradi epoxid, koji je neuporedivo bolji...

tako se radi u tvornicama :)  ( naravno bez prve tri stavke ) :read:
Danas

Offline Dario1806

« Odgovori #18 : 15 Prosinca, 2016, 15:25:35 »
1. gulio sam sve do kraja
2. pranje nitrom
3. tannox kemija aka antirost
4. mobihel primer razriješen sa mobihel razređivačem za primer
5. 2k epoxy temeljna
6. diht masa gdje je vareno
7. daljnja priprema do lakiranja

Offline Mirko

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #19 : 20 Prosinca, 2016, 14:14:20 »
Upravo je o tome i rječ.... Lik  koji uvozi i prodaje velike količine kvalitetne kemije.......tvrdi da:

Nakon klasičnog kitanja i brušenja....... napominjem, bez bilo kakvih špric kit i sl. premaza i preimera ( koji u principu služe za krpanja ),..........na goli lim, ( na kojem su pokitane neravnine i pobrušen  na fino,  bez vode )...... pobrišeš lim razređivačem......epoxidom "poflekaš",  kitane površine....... i onda  ide:

1.  epoxid 1,5 put
2. cca sat dva nakon toga ZAVRŠNI LAK isto 1,5 put ..... i to je sve......

nema preimera, filera, špric kitova.............ali majstori tehnologiju određuju  prema vlastitom iskustvu.......pa se ni uvozniku neda uvjeravati ih... :stop:.......a koliko sam shvatio, dobro im ide i prodaja tih materijala, pa zašto da sami sebi ruše tržište.... :yes:......   

Offline Chaser

• Antique Member
    • psychobrothers garage
« Odgovori #20 : 20 Prosinca, 2016, 18:34:31 »
prvo...postoji epoxy primer...i epoxy filler...stoga ocito ide primer... naravno on ide na goli lim...zato je primer... brusenje je svakako najbolje na suho...a i epoxy se zalije sloj..max dva
..s tim da se malo prvi pobrusi...ne stavljat vise slojeva...diht masa na spojeve te 3M tekuca guma...prebojiva prvih 24sata od stavljanja...na to zeljena boja i auto moze u more...:)

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #21 : 20 Prosinca, 2016, 23:56:57 »
Drugo...
Postoji epoksid ovaj, epoksid onaj... Epoksid vaki, epoksid naki... Postoje epoksidi i epoksidi i jos sto epoksida jer je "epoksid", kao pojam, u biti ''baza" odnosno "osnova" tog premaza koji je ''na bazi epoksidnih smola".
Stoga ima trilion miliona ''vrsti" epoksida...
Danas svi za bilo sto ''sto nije uobicajeno" kazu - epoksid.
Odnosno, danas pak svi, da budu u trendu za sve ''moderno" kazu da je epoksi ovo, epoksi ono.
I da... Nakon pravog izabira "epoksi vakih nakih" auto zaista moze - u more.
Nakon pet godina ga izvadis... Pajserom obijes priljepke, iz kolone istjeras ugora i kazes "Sta je picke, stigao je epoksicola na farbanje".
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #22 : 21 Prosinca, 2016, 08:29:32 »
....i onda je svizac. Vidim da i tankeri hrđaju...valjda krivi epoxy. :scratch_one-s_head:
Što znači 1.5 sloja? Kako se nanosi pola sloja? Duplo brže?  ;D
Nije li bolje napravit olimpijski bazen, napunit ga zinkprimerom, umočit školjku, gurnut dvije žice i pustit struju, izvadit žice, izvadit školjku i objesit je da se ocijedi i osuši pa je išamarat sa 5-6 slojeva boje i 3-4 sloja bezbojne? Ne?  :scratch_one-s_head:
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline Mihajlo

• Antique Member
  • Vozilo:: BMW E21, P106, Vitara turbo
« Odgovori #23 : 21 Prosinca, 2016, 09:45:35 »
bolje je, al navodno da je taj cink skup nekaj....  :cofee:
Understeer is when you hit the wall with the front of the car and oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you.

Offline OLD WEBER

« Odgovori #24 : 21 Prosinca, 2016, 10:00:18 »
....i onda je svizac. Vidim da i tankeri hrđaju...valjda krivi epoxy. :scratch_one-s_head:
Što znači 1.5 sloja? Kako se nanosi pola sloja? Duplo brže?  ;D
Nije li bolje napravit olimpijski bazen, napunit ga zinkprimerom, umočit školjku, gurnut dvije žice i pustit struju, izvadit žice, izvadit školjku i objesit je da se ocijedi i osuši pa je išamarat sa 5-6 slojeva boje i 3-4 sloja bezbojne? Ne?  :scratch_one-s_head:
:download: :download: :lol:
« Zadnja izmjena: 21 Prosinca, 2016, 10:02:52 OLD WEBER »
dmdeweber@gmail.com /091 165 18 07 viber , whatsapp

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #25 : 21 Prosinca, 2016, 11:10:06 »
Dragi moj Overgrozni...
Tanker kojeg vidiš hrđavog je vjerojatno star deset, dvadeset pa i trideset godina. Ako i vidiš kakav ''lipi brod ae'' kao naši ''lijepi novi trajekti'' kad ideš na godišnji - imaj u vidu da su to, mahom, plovila stara 20 i više, a nerijetko, i 40+ godina. Znači, kao kad ti guglaš ''tete milfače 40+ fake taxi'' tako i brodovi mogu biti stari 4 banke.  ;D

Ako ti misliš da ovakvi komadi željeza mogu vječno ostati ''evergrini bez hrđe'' - sve nešto kontam da se tebi u toj overgroziranoj glavi vrte šarene kulise Čarlijeve tvornice čokolade.  :P

Ovo ti je ''naših ruku djelo'' - tanker ''Pula'' izgrađen u 3.Maju. Ak vi, funcufi z Jaruna morete napraviti bole - je, dajte, kaj da vam velimo.

Ajoj da... Sorry - zaboravijo sam da ti ne možeš gledati JubiTo filmiće.  ;D  ;D  ;D  No, bude ti Krunoleumboj pokazao filmić.  :byeg:

« Zadnja izmjena: 21 Prosinca, 2016, 11:28:51 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

« Odgovori #26 : 21 Prosinca, 2016, 12:21:39 »
Ne kaže se izgrađen U 3. maju nego izgrađen 3. svibnja  :punish2: to što ti svuda guraš U i što neznaš hrvatsko nazivlje vremenskih perioda znanih kao mjeseci je tvoj problem  :P
O tome što se gradi i što se gradilo nećemo.
Znači, umočiš tanker u bazen da se boja zalijepi 3. svibnja, umočiš ga u more i hrđav je 23.svibnja?
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline Mirko

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #27 : 21 Prosinca, 2016, 15:06:43 »
svako za sebe najbolje zna... ;D.... ili misli  kako najbolje zna.... :shok:..... samo sam prenio vlastito iskustvo........djelove limarije sam radio na opisan način i ubio se.....jer mi je to bilo puno bitnije od šasije...ali  sloj nanesen na šasiju jednostavno izgleda kao da je iz tvornice..... :yu:....na goli lim opjeskarene šasije išli smo sa  epoxidom 1,5 put pa nakon   30 min. završna  lak boja 1,5 put... ( 1,5 put znači: Prvi nanos više zraka manje boje, a vremenski se duže nanosi.  Pola znači: Više boje manje zraka, a vremenski se vrlo kratko nanosi. Prema mojim inf.  lakovi novije tehnologije, idu u puno tanjem sloju, puno bolje pokrivaju i  danas se tako radi, ne dva puta kao sa starim lakovima, zbog ovog i onog. )...... ispričavam se svima koji  savršeno vladaju hrvatskim nazivljima vremenskih perioda.... :umnik2:....... jer je to očito presudno za koroziju i ovu temu....... :balkidance:.......u svakom slučaju sam podjelio ono u šta sam se uvjerio na vlastitoj koži i novčaniku..... :heat:.......poanta je u tome da tehnologiju određuju uvoznici ili meštri, ali  samo načelno..........pa s tim u svezi glede sam i ja načelno opisao proces.......... :focus:

« Odgovori #28 : 21 Prosinca, 2016, 15:37:56 »
Ako taj zrak ostane zarobljen pa se naprave mjehuri?  :lol:
Istina da danas auti ko da su s lakom za nokte farbani.
Pamtim to kao da je bilo danas kad sam Matchboxe i njima slične farbao lakom za nokte......bez kitanja....bez prajdmerea....bez e-bok-si-sexy-flexyja.....drito na karoseriju. I držalo ko političar fotelju.
A sad tu 1/8 sloja, litra boje, litra vode, litra zraka, litra mraka i prstohvat magle.  :no:
Da sam ja kar manufakturer sve bi radio od kevelara, pljastike, titanaluminijuma i inoxa i niš nebi farbo brate, nek se vidi sastav i kontraidikacije.
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline Mirko

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #29 : 21 Prosinca, 2016, 15:47:50 »
Drugo...
Postoji epoksid ovaj, epoksid onaj... Epoksid vaki, epoksid naki... Postoje epoksidi i epoksidi i jos sto epoksida jer je "epoksid", kao pojam, u biti ''baza" odnosno "osnova" tog premaza koji je ''na bazi epoksidnih smola".
Stoga ima trilion miliona ''vrsti" epoksida...
Danas svi za bilo sto ''sto nije uobicajeno" kazu - epoksid.
Odnosno, danas pak svi, da budu u trendu za sve ''moderno" kazu da je epoksi ovo, epoksi ono.
I da... Nakon pravog izabira "epoksi vakih nakih" auto zaista moze - u more.
Nakon pet godina ga izvadis... Pajserom obijes priljepke, iz kolone istjeras ugora i kazes "Sta je picke, stigao je epoksicola na farbanje".

U principu se slažem..... to je kao sa slikonom, sve šta je u kartuši ljudi zovu silikon...... ali "Mislim"  (nisam najsigurniji) kako epoxid proizvodi jedna jedina kompanija u svijetu ..... i kako je proizvodnja epoxidne smole, zapravo poslovna tajna  ........  baza dolazi na EU tržište iz USA .................. pa onda kupci na veliko samo kemijaju ....... razrjeđuju, dodaju aditive, stabilizatore,  itd, itd.........  ali mislim da je epoxid kao baza uvijek isti ....... i za pur pjenu, izradu brodova, sportske terene, industrijeske podove itd, itd ........ epoxidna smola, sa  dodatkom ovog ili onog aditiva,  ali je uvijek baza ista............  :biggrin: ...................Kod silikonskog kita je tako.............. da iz USA u EU stigne 100 % silikonska guma.........onda je razni  "Proizvođači silikona" potpisani na kartušama.............razrjeđuju otapalima.......koja su znatno jeftinija........ pa od 1 litre naprave dvije :)........ nakon  dolaska silikona u doticaj sa zrakom............on očvrsne, a otapalo ishlapi............pa se to zove povijanje u blagom luku..... što zapravo znači.............kupili ste 300 mililitara a dobili 150 ml. .............  ;D