Autor Tema: Karburator Carter, Rekord C  (Posjeta: 5291 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline venom

• Senior member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Rekord C
Karburator Carter, Rekord C
« : 28 Svibnja, 2017, 14:58:49 »
Imam problema s karburatorom, nikako ga postelati kako treba.
Radi se o ovom karburatoru
http://www.ruddies-berlin.de/CarterOPEL.htm

Kako gledam pise da je to prastari karburator i da se nije ugradiva u rekord c? Nije mi jasno kako je onda u mom autu, a nije mijenjan.
Meni se dogada da namjestim smjesu, ali prilikom dodavanja gasa par puta, okretaji u leru vise nisu recimo 650 nego 750. Isto tako se opet vrati na 650, ili padne na 600.
Druga stvar sta mi je cudna je sto nema membranu vakuuma??
Na koji nacin zakrece razvodnik?

Mogu li umjesto ovoga ubaciti koji noviji, bolji karb?

Offline bozidar

Odg: Karburator Carter, Rekord C
« Odgovori #1 : 28 Svibnja, 2017, 15:22:25 »
Druga stvar sta mi je cudna je sto nema membranu vakuuma??
Na koji nacin zakrece razvodnik?

U to vrijeme ( 60-ih godina ) , razvodnici niti nisu imali vakum za predpaljenje , bar ne kod Opelovih modela , tu negdje do sredine 60-ih ! Zadnji Opel model bez vakuma je bila 2.0 S mašina za švedsko tržište ( umjesto 100 imala je 97 " konja " ) i takav razvodnik imam jedan komad u svom skladištu , čak sam ga vozio nekih godinu dana .
A kako se onda zakreče razvodnik ?! Jednostavno , sa utezima ispod ploče sa platinama na principu centrifugalne sile . Primi rotor razvodnika i okreči lijevo - desno , vidjet češ da se pomiče nekih 10 stupnjeva ( to odgovara 20 stupnjeva na paljenju ako se prenese na remenicu ili zamajac ) , a ako se rotor ne okreče znači da je to sve zapečeno hrđom ilitiga ružinom .
Trteba rastaviti razvodnik i to sve provjeriti i podmazati ispod ploče sa platinama , ima tamo gibljivih dijelova koje drže 2 opruge , jedna je opriga veća a jedna manje .
Uglavnom , princip predpaljenja je na bazi centrifugalne sile , povečavanjem broja okretaja sve više i više utezi na razvodniku logično se kreću od sredine prema vani a oprugice ih onemogučavaju ili ograničavaju do kuda ti utezi mogu pomicati predpaljenje .
Kod razvodnika debljine tih oprugica diktiraju koliko predpaljenje ide unaprijed , svaki razvodnik stoga ima svoje opruge koje za svaki razvodnik različito ograničavaju predpaljenje . To nikako ne stavljati od drugih razvodnika jer opet neće paljenje biti najidealnije .
Za trkače mašine je bilo posebno za kupiti samo te oprugice razvidnika a radila ih je firma Irmscher .

A karburator ?!
Ja bih ga promijenio i stavio neki noviji koji odgovara usisnoj grani i filteru zraka .
Lijep pozdrav , Božidar
« Zadnja izmjena: 28 Svibnja, 2017, 15:25:10 bozidar »

Offline venom

• Senior member
« Odgovori #2 : 28 Svibnja, 2017, 18:54:22 »
Fora je u tome sto razvodnik ima membranu vakuuma i spojen je sa karburatorom.
Ali cijev koja je na karburatoru je spojena sa koliko vidim 3 male rupice sa grlom usisa, dakle skroz na dnu.

Koji bi mi karburator odgovara za zamjenu trenutnog?
Nisam bas nesto u tim vodama da imam iskustva s kemijanjem.

Offline RI898RR

• Senior member
  • Vozilo:: WILLYS MB
« Odgovori #3 : 05 Lipnja, 2017, 12:35:17 »
Nejednoliki ler gas ti obično uzrokuje falši zrak, tj obično je negdje napuklina koja remeti pravilan rad karba jer ti vuče zrak sa strane a ne preko ler dizne. Može bit falsa prirubnica tj brtva na usisnu granu ili pak sam karb ima napuklnu na kućištu koja ti onda zaje smjesu na ler gasu. Pošpricaj ga sa wd 40 pa ćeš vidit po vakuumu tj nestajanju tekućine gdje je rupica koja može i bit tako minimalistička da se prostim okom ne vidi....isto tako promini sve gumene cjevčice koje vode na njega....Ovaj trik sa wd 40 nisam doduše probao....

Karb ti obično ide prema promjeru usisa na usisnoj grani recimo Solex 32 mm ....ili pak prema kubikaži i snazi motora kao nekoj referenci...

Da ti je pretpaljenje onda bi ti auto bio samo lijen jer ti najprije vakuumski (700-2500RPM) pa onda centrifugalni regulator (preko 2500 RPM) pomiču točku pretpaljenja...da ti auto bude živ....no pregledaj i same svjećice te kabele te kapu razvodnika jer  i oni mogu bit u igri ako je ler nemiran tj nejednolik i nepravilan.

Što se karba tiče znaj da su prijašnji vlasnici prije tebe tko zna što izvodili....sretno!

Ja sam na willys motor nedavno ugradio umjesto Cartera novi Solex 32 mm ....2200 kubika i 45 kw motor. Inače Carter ti je originalno Američki karb i ima dijelova za njega po USA.... vidim po linku ....samo što je 1942 -1960 godište trošio oko 18 litara pa smo se svi Osolexili....i dobili oko 12 litri potrošnje....za današnji bezolovni benzin nadam se da stavljaš aditiv sa olovom za podmazivanje ventila?
« Zadnja izmjena: 05 Lipnja, 2017, 13:10:14 RI898RR »

Offline venom

• Senior member
« Odgovori #4 : 05 Lipnja, 2017, 12:50:07 »
Auto je u obitelji odmah sa proizvodne trake.
Problem je rješen na način da sam skinuo karburator i očistio rupice na rglu odalke vuče vakuum prema razvodniku.
Te rupice su bile prohodne ali im je vjerojatno tih par % u količini prašine po stijenci ipak smetalo.
Sad je ta stvar rješena, ali veći problem je bio u paljenju, za što mi je Božidar puno pomogao i veliko mu hvala.
Naime moj model nema nikakve oznake za štelanje faze niti na zamašnjaku niti na remenici, samo jednu beznačajnu oznaku na pumpi ulja.
Slučajno sam našao oznaku koju je djed naknadno napravio na remenici pumpe ulja koja se poklapa sa oznakama na kučištu ulje pumpe.
Sada je sve kako treba biti.