Druga stvar sta mi je cudna je sto nema membranu vakuuma??
Na koji nacin zakrece razvodnik?
U to vrijeme ( 60-ih godina ) , razvodnici niti nisu imali vakum za predpaljenje , bar ne kod Opelovih modela , tu negdje do sredine 60-ih ! Zadnji Opel model bez vakuma je bila 2.0 S mašina za švedsko tržište ( umjesto 100 imala je 97 " konja " ) i takav razvodnik imam jedan komad u svom skladištu , čak sam ga vozio nekih godinu dana .
A kako se onda zakreče razvodnik ?! Jednostavno , sa utezima ispod ploče sa platinama na principu centrifugalne sile . Primi rotor razvodnika i okreči lijevo - desno , vidjet češ da se pomiče nekih 10 stupnjeva ( to odgovara 20 stupnjeva na paljenju ako se prenese na remenicu ili zamajac ) , a ako se rotor ne okreče znači da je to sve zapečeno hrđom ilitiga ružinom .
Trteba rastaviti razvodnik i to sve provjeriti i podmazati ispod ploče sa platinama , ima tamo gibljivih dijelova koje drže 2 opruge , jedna je opriga veća a jedna manje .
Uglavnom , princip predpaljenja je na bazi centrifugalne sile , povečavanjem broja okretaja sve više i više utezi na razvodniku logično se kreću od sredine prema vani a oprugice ih onemogučavaju ili ograničavaju do kuda ti utezi mogu pomicati predpaljenje .
Kod razvodnika debljine tih oprugica diktiraju koliko predpaljenje ide unaprijed , svaki razvodnik stoga ima svoje opruge koje za svaki razvodnik različito ograničavaju predpaljenje . To nikako ne stavljati od drugih razvodnika jer opet neće paljenje biti najidealnije .
Za trkače mašine je bilo posebno za kupiti samo te oprugice razvidnika a radila ih je firma Irmscher .
A karburator ?!
Ja bih ga promijenio i stavio neki noviji koji odgovara usisnoj grani i filteru zraka .
Lijep pozdrav , Božidar