Autor Tema: Mercedes W123 230E  (Posjeta: 4537 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline IgorM

• Olschool apprentice
  • *
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Mercedes W123 230E
Mercedes W123 230E
« : 09 Svibnja, 2018, 09:51:02 »
Pozdrav ljubiteljima oldtimera!

Konačno sam ulovio malo vremena da predstavim svog mezimca ovdje u garaži i ispričam našu priču.
Dakle, prije tri godine je započela naša izravna suradnja iako se poznajemo puno duže. Auto je bio od prvog dana u vlasništvu oca moje drage prijateljice, znači od sada već daleke 1983. Čovjek živi i radi u Njemačkoj od rane mladosti a korijene vuče iz Dalmacije. Kako je to i inače red, kad su se neki novci nabrali bio je red pokazati puku u svom mjestu da se u toj Njemačkoj dobro živi a najbolji način je naravno kupnjom novog, tada svima nama u bivšoj državi nedostižnog, Mercedesa.
Godinama ga je mazio i pazio, sve servise odrađivao u ovlaštenim servisima i zapravo ga jako dugo koristio. Prema njegovim riječima žaruljicu sam nije izmjenio jer i onaj "čovik" u servisu mora plaću dobiti.  ;D
Tada su u nekom trenutku uslijedili problemi. U Njemačkoj se više nije točilo gorivo koje je imalo zahvalne količine olova u sebi i vlasnik, zahvaljujući savjetima drugih odlučuje da se auto više ne može koristiti, te kupuje drugog, novog Mercedesa (W124), a ovoga odjavljuje i dovozi u tada već Hrvatsku i sprema ga u garažu u svome "mistu".
Budući da sam svako ljeto bio kod njih doma, škicao sam ga godinama i redovno ga otkrivao ispod originalne Mercedesove cerade da ga provjerim. 11 godina je on tako spavao snom pravednika (nikada nije iznevjerio ili ne daj Bože stao na putovanjima iz tada daleke Njemačke u rodnu nam ´Rvacku).
Turizam je u međuvremenu procvao, iznajmljivalo se na obali sve i svašta, od šupe do renoviranih starih dalmatinskih kuća, pa je tako i vlasnik uočio da bi bilo zgodno dodati neki euro na sada već zasluženu mirovinicu. Odlučio i on kuću iznajmljivati i zarađivati od istih onih kod kojih je crnčio cijeli svoj život kako bi zaradio.
Kuća je prekrasna i rezervirana mjesecima unaprijed, ali hoće Švabe i auta negdje smjestiti i tada, već pogađate, na scenu stupam ja.
Zvoni mobitel, pogledam, zove On. U kratko mi pojasni o čemu se radi, ako ću ga ja uzeti onda mi ga poklanja, ovim domaćim ga ne da jer će ga oni po polju dokrajčiti, rađe ga u Cios vozi. Pristajem naravno. I tako smo mi počeli izravno surađivati. Na oko, nije izgledao loše, dobra suha garaža bla bla bla. Kad je dovežen u Zagreb u servis, već preliminarnom inspekcijom vidjelo se da je stanje pacijenta puno ozbiljnije i da ako se hitno ne pristupi liječenju neće dugo.
Zadnjih 11 godina leži u garaži, od toga zadnjih 6 nije upalio nitit jednom. U servisu stavljamo novi akumulator da vidimo jel hoće on uopće okrenuti ili je "zacvikao". Na okret ključa motor se zatrese u ritmu anlasera a osmijeh na mom licu nije mogao biti širi, doslovno od uha do uha. Pumpa goriva je zacvikala, snalazimo se i šprinemo malo startera u usis. Iste sekunde on se javi i zagrmi ŽIV SAM!!!
Oduševljenje u cijelom servisu, dečki koji svakodnevno oživljavaju auta nakon umora skaču skupa samnom kao mala djeca, ja lud od sreće.... Danas mi je žao kao psu što nisam snimio taj trenutak, ali tko je u tom trenutku mogao i o tome misliti.
Tada je odluka pala.... Idem u to, srediti ću ga!
10 mjeseci je trajalo da dođe ponovno na cestu. Realno nije bilo toliko posla za toliko vremena, ali budući da je riječ o ovlaštenom servisu dogovor je bio da kad se odradi sav posao koji se mora raditi i ako ostane malo vremena onda će se zabavljati sa ovim.

<br />

« Zadnja izmjena: 09 Svibnja, 2018, 10:59:57 IgorM »

Offline IgorM

• Olschool apprentice
  • *
Odg: Mercedes W123 230E
« Odgovori #1 : 09 Svibnja, 2018, 10:06:43 »
To je bio otprilike put od preuzimanja, utovara radova u servisu pa do tehničkog. Od tada je puno toga još odrađeno. Motor je nemirno radio i teško se dao paliti. To je riješeno u Vranjicu kod jednog vrhunskog majstora za K-jetronic sustave i od onda pali i radi besprijekorno. Slijedili su kozmetički radovi i uljepšavanje kako bi sjajio nekadašnjim sjajem. Originalne alu felge su malo dotjerane, unutrašnjost je kemijski oprana i uređena, ugrađen je novi ispušni sustav jer originalni nije dugo izdržao. Na autocesti je progorio srednji lonac pa sam uz priličnu pompu i buku došao doma.

<br /> <br />
« Zadnja izmjena: 09 Svibnja, 2018, 10:22:42 IgorM »

Offline IgorM

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #2 : 09 Svibnja, 2018, 10:32:33 »
I sada je najveći izazov pred nama. Prošlo ljeto u nekoliko navrata smo pohodili našu obalu. Auto radi besprijekorno i imam osjećaj da ako treba vozi na kraj svijeta i natrag. Ali šta se tiče udobnosti putovanja, to je već druga priča. Samo podvozje je odlično, jedan od najudobnijih auta koji sam vozio, ali vrućina preko ljeta je neizdrživa. Zato sam se odlučio na još jedan pothvat. Nakon dugotrajne potrage sam našao još jedan koji ima ugrađenu tvorničku klimu i kupio ga. Prošli tjedan sam ga preuzeo, moj je odvežen za Imotski (gdje drugdje) i tamo će se izgradnja i ugradnja obaviti. Radovi zasad napreduju dobro i prema riječima majstora koji odrađuju ugradnju, trebalo bi sve biti gotovo i funkcionalno do konca svibnja. Sve se radi bez pritiska i rokova, tako je najbolje.
Auto sam do Splita prebacio vlakom jer je to praktičnije i ekonomičnije. Generalno sam zadovoljan ali moram uputiti kritiku Hž-u, spavaći vagoni su zadnji puta uređeni valjda onda kad su proizvedeni, a to je prije 40 godina. Moram malo i grintati :)
<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />

Offline IgorM

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #3 : 09 Svibnja, 2018, 10:39:06 »
Eto, to bi bila ukratko naša priča dosad. Čekam kao ozebli sunce taj poziv iz Imotskoga da je klima ugrađena i da radi. Iste sekunde idem po njega i onda u ugodno rashlađenom autu lagano krstarenje po obali a nadam se i do nekog susreta sa istomišljenicima i zaljubljenicima u one malo starije....

Sve Vas lijepo pozdravljam....

Offline Sepra

« Odgovori #4 : 09 Svibnja, 2018, 12:22:21 »
uredno i pedantno  :good:

a reci mi...postoji li nekakva šansa da te blatarice odu u nepoznatom smjeru?  :biggrin:
Nerast

Offline sven

• Antique Member
  • Vozilo:: youngschool punoljetnici
« Odgovori #5 : 09 Svibnja, 2018, 13:10:20 »
Prije svega, lijepo je vidjeti 230E i to još dobro opremljen, 5-brzinska getriba puno znači na njemu.
Što se tiče radova i konačnog rezultata, pohvalno ali ima tu diskutabilnih detalja na kojima pada cjelokupni dojam...:sleep:
I nadam se da neće završiti na plinu.

p.s. donator klime mi se čini predobar da bi bio donator i svega ostalog...:resent:

Offline IgorM

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #6 : 09 Svibnja, 2018, 14:35:00 »
Recimo da je auto napravljen u skladu sa financijskim mogućnostima u tom trenutku, ipak je to bio neplanirani pothvat, znaci jednim dijelom kompromisno. Kada prohrđa onda ce ici na detaljnu restauraciju karoserije i limarije, zasad se dobro drzi. Blatarice ostaju na njemu :). A sto se tice donatora, nakon izgradnje klime ce prebaciti stvari iz moga unutra da sve bude funkcionalno i namjeravam ga prodati jer je 300D, a to me ne zanima. Eto, ako je netko zainteresiran....

Offline brum

• Veteran member
  • Vozilo:: Mercedes 280 SEL, Seat Altea, VW UP
« Odgovori #7 : 09 Svibnja, 2018, 17:09:33 »
To je jako dobar motor, možda i nabolji u W 123 seriji, a kao što kolega kaže mjenjač s 5 brzina je uvijek dobro došla stvar s popisa dodatne opreme.

A što se tiče klime, imamo na forumu već jedan projekat ugradnje klime u 123 seriju , ali u 280 CE, tako da se može uspoređivati posao   :thmbup:

Drago mi je da se sredio još jedan Mercedes, pogotovo što je s ovim motorom bio rijetka zvijerka kod nas.

Offline MarioR34

« Odgovori #8 : 09 Svibnja, 2018, 17:59:45 »
Drago mi je da je ovako prekrasan automobil spašen , zaslužuje to i uvijek ga je lijepo vidjeti na cesti , koliko takvi auti troše  ?
Ako troše puno , možda bi dobro bilo ugraditi plin u njega , pa se jeftino uživati u vožnji.

Bezbroj sretnih kilometara sa njime  :drinks:

Offline IgorM

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #9 : 09 Svibnja, 2018, 18:06:29 »
Potrošnja je naravno nesto veća nego danasnja auta, narocito s obzirom da vozim inace diesel, ali to mi nije toliko vazno s obzirom da ga vozim povremeno. U svakom slucaju trosi manje nego sam ocekivao a ide stvarno dobro. Ipak je 136KS, bez prigusivaca i eko normi :). A za ovog drugog mercedesa sta ugradjuje klimu, tipkao sam se s vlasnikom, ako se dobro sjecam on je u Bosni negdje nasao klimu. Ja sam uzeo kompletan auto jer mislim da je tako lakse i majstorima. Jedan uz drugi u radioni i polako...

Offline Zvonimir1985

• Antique Member
  • Vozilo:: švabe, talijan, englez te pokoji japanezer
« Odgovori #10 : 09 Svibnja, 2018, 18:40:19 »
Odlično, ali nisi trebao potegnuti skroz do dole...ima i kod nas majstora koji znaju i vole raditi na tim autima.

Offline IgorM

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #11 : 09 Svibnja, 2018, 18:52:46 »
U svakom slucaju volio bih cuti neke preporuke za majstore u Zg i okolici a da naravno nisu cijene da te izuju. Nabasao sam ovdje na par preporuka, Mario-Stupnik i trgovina rabljenim dijelovima negdje kod Auto-Rad-a (forum i nesto....). Stoga tko ima dobre preporuke bio bih zahvalan.

Offline Zvonimir1985

• Antique Member
  • Vozilo:: švabe, talijan, englez te pokoji japanezer
« Odgovori #12 : 09 Svibnja, 2018, 19:06:38 »
Mario Stupnik drugi put!

Nemas kaj trazit dalje!

Offline Pavle

• Junior member
  • **
« Odgovori #13 : 10 Svibnja, 2018, 09:55:15 »
Lepa priča! Sretno dalje!
vw 1200  1971.
opel kadet B 1970.
citroen AZL A 24 1969.

Offline IgorM

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #14 : 27 Lipnja, 2018, 14:03:02 »
Evo da se pohvalim nakon dužih radova, konačno je napravljen i taj korak i klima je ugrađena u mečku. Sve je uredno posloženo i napravljeno, sve radi i funkcionira. Namjera mi je zamjeniti ekspanzioni ventil jer mislim da bi trebalo raditi još bolje, i svakako zamjeniti filter koji sam dao novi ugraditi ali je nekakv kineski sa Ebay-a, pa planiram staviti baš neki kvalitetniji tako da budem potpuno zadovoljan.
Za ove kratke praznike (Dan antifašističke borbe, Dan državnosti) sam ga preuzeo i isprobao klimu u Dalmaciji. Budući da hladi u Dalmaciji, brijem da ni ovdje kod nas neće biti problema :).
Cijeli proces nabavke i ugradnje je bio dosta problematičan i "grbav", ali ni trenutka ne žalim i sreća koja nastane u trenutku kad okrenem šalter klime a kompresor zabruji ispod haube je vrijedan sveg truda i novaca.
Zasad par fotki sa putovanja prema unutrašnjosti, a kad ulovim vremena i fotke ugrađenih komponenti.