Ne stigoh prije odgovoriti. Zvone stvarno voliš X308

, moramo i to uzeti u obzir. Vjeruj mi, puno stvari nisu na razini visoke klase.
Evo samo nekih :
- branici su mogli biti bolje ofarbani, ne znam je li stvar u pripremi ili u materijalu branika ali moglo je bolje
- na više mjesta se vidi zgužvan lim, nastalo prilikom prešanja
- vidljivi točkasti varovi koji se kod njem auta na tim mjestima ne vide
- unutrašnje brave na vratima ne sjedaju dobro, moglo je preciznije
- nema X308 kojem se nije odlijepilo platno sa krova. Ako već nije, odlijepit će se (kod
mene novo)
- meni smeta mat ofarban motorni prostor na novijim autima. To je slučaj i na X308
- španeri lanca urađeni od lošeg materijala o čemu ću opširnije u vodiču za kupnju
Jaguara X308
- mali sat za vrijeme izgleda prilično jeftino, kao i brzinomjer i obrtomjer. Da su bar stavili
drugačiji font izgledalo bi primjerenije autu ove klase
- hrđa koje na mom autu srećom još nema
Ima još dosta toga, npr. oko ergonomije, ručica mjenjača u P položaju je dosta daleko, nema oslonca za lijevu nogu itd. Ovo su samo neke stvari koje su mi pale na pamet. Osnovna cijena XJRa je bila 142 000 DM. Moj ima opreme u vrijednosti 22 700 DM pa je koštao 164 700. Ako dodamo još opremu u iznosu od 13 900 DM koju moj auto nema, cijena potpuno opremljenog XJRa se penjala do 178 600 DM. Za auto visoke klase i te cijene neke stvari su mogle biti bolje urađene i sa boljim materijalima. Da, koža je prava, meka, ugodna, precizno šivana i to se očekuje od Engleza. Ali i šavovi i sama koža često pucaju na autima koji nisu bili garažirani i izloženi suncu. Posebno vidljivo na najsvjetlijoj boji kože koju svi kod polovnjaka izbjegavaju.
Kad smo kod njemačke konkurencije po godištu bi to bili sedmica E38 i S-klasa w220 (1998-2005). No, svi se slažu da mu je Mercedesov S W140 pravi konkurent, pa tako je većina usporedbi koje nalazim sa ovim Mercedesovim debeljkom. Vozio sam, ponešto radio na W140, i moj stari je imao jednog S350 pa ga poznajem. Od sedmica sam probao sve modele i motorizaciju, od šestaka do V12 i ipak mislim da su oba bolje urađeni od Jaguara.
Ponavljam, nisam ja naviknut na neke skupe aute, nisam picajzla pa mi svi ti nedostaci na Jagu ne smetaju i prelazim preko njih zbog ukupnog paketa kojeg dobiješ sa XJom. I jer je rijeđi, neobičniji i meni ljepši od S-a i od sedmice.