Autor Tema: Jaguar XJR  (Posjeta: 25794 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sigmafahrer

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Citroen CX, Mitsubishi Sigma, Jaguar XJR
Odg: Jaguar XJR
« Odgovori #45 : 08 Kolovoza, 2021, 16:23:39 »
Ne stigoh prije odgovoriti. Zvone stvarno voliš X308 :yes:, moramo i to uzeti u obzir. Vjeruj mi, puno stvari nisu na razini visoke klase.
Evo samo nekih :
- branici su mogli biti bolje ofarbani, ne znam je li stvar u pripremi ili u materijalu branika ali moglo je bolje
- na više mjesta se vidi zgužvan lim, nastalo prilikom prešanja
- vidljivi točkasti varovi koji se kod njem auta na tim mjestima ne vide
- unutrašnje brave na vratima ne sjedaju dobro, moglo je preciznije
- nema X308 kojem se nije odlijepilo platno sa krova. Ako već nije, odlijepit će se (kod
  mene novo)
- meni smeta mat ofarban motorni prostor na novijim autima. To je slučaj i na X308
- španeri lanca urađeni od lošeg materijala o čemu ću opširnije u vodiču za kupnju
   Jaguara X308
- mali sat za vrijeme izgleda prilično jeftino, kao i brzinomjer i obrtomjer. Da su bar stavili
  drugačiji font izgledalo bi primjerenije autu ove klase
- hrđa koje na mom autu srećom još nema

Ima još dosta toga, npr. oko ergonomije, ručica mjenjača u P položaju je dosta daleko, nema oslonca za lijevu nogu itd. Ovo su samo neke stvari koje su mi pale na pamet. Osnovna cijena XJRa je bila 142 000 DM.  Moj ima opreme u vrijednosti     22 700 DM pa je koštao 164 700. Ako dodamo još opremu u iznosu od 13 900 DM koju moj auto nema, cijena potpuno opremljenog XJRa se penjala do 178 600 DM. Za auto visoke klase i te cijene neke stvari su mogle biti bolje urađene i sa boljim materijalima. Da, koža je prava, meka, ugodna, precizno šivana i to se očekuje od Engleza. Ali i šavovi i sama koža često pucaju na autima koji nisu bili garažirani i izloženi suncu. Posebno vidljivo na najsvjetlijoj boji kože koju svi kod polovnjaka izbjegavaju.

Kad smo kod njemačke konkurencije po godištu bi to bili sedmica E38 i S-klasa w220 (1998-2005). No, svi se slažu da mu je Mercedesov S W140 pravi konkurent, pa tako je većina usporedbi koje nalazim sa ovim Mercedesovim debeljkom. Vozio sam, ponešto radio na W140, i moj stari je imao jednog S350 pa ga poznajem. Od sedmica sam probao sve modele i motorizaciju, od šestaka do V12 i ipak mislim da su oba bolje urađeni od Jaguara.
Ponavljam, nisam ja naviknut na neke skupe aute, nisam picajzla pa mi svi ti nedostaci na Jagu ne smetaju i prelazim preko njih zbog ukupnog paketa kojeg dobiješ sa XJom. I jer je rijeđi, neobičniji i meni ljepši od S-a i od sedmice.

« Zadnja izmjena: 08 Kolovoza, 2021, 20:08:18 sigmafahrer »

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #46 : 08 Kolovoza, 2021, 21:45:44 »
I onda kažu da je Yugo loše složen  :))
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

The following users thanked this post: straight

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #47 : 17 Rujna, 2021, 12:00:14 »
Jaguar zasad prede bez problema, vozi se svaki dan. Zaposleni sa Arala i drugih benzinskih u ovom kraju postali već prijatelji kako se često viđamo  :friends:

Anegdota od prije par dana : moja dvogodišnja unuka i ja se vozali u Jaguaru i pri izlasku iz auta mi se istrgne iz ruke, vraća se do znaka na haubi, vrti glavom, zagleda i reče "mijau". Ja se naglas smijao, šteta što to nisam mogao snimiti

Malo sam istraživao i zasad uz ovog mog znam za još dva XJRa u okolini Esslingena. Jedan srebrni sa bijelom kožom i plavi koji je na prodaju (17.900 €)
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/jaguar-xjr-4-0-litre-v8-supercharged-baureihe-x308/1862408377-216-8894

« Zadnja izmjena: 17 Rujna, 2021, 12:02:14 sigmafahrer »

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #48 : 31 Prosinca, 2021, 19:45:13 »
I Jaguar  stigao do Slavonije. Ovo mi je prva duža vožnja s njim, odradio je bez problema oko 3000 km. Cijeli put prošao bez snijega. A onda zadnjih 40 km od Županje do mog sela snježne radosti. Bar sam vidio da sva pomagala oko trakcije, kočenja  funkcioniraju kako treba.

Prije polaska se palile povremeno neke greške, "kontrola trakcije", "ABS" i slično. Kako dvije dijagnostike nisu otkrile uzrok vjerovao sam osjećaju. Netko je prije pet godina stavio povelik akumulator i nije mi bilo logično da svaki alternator može puniti svaki akumulator. Iako je dobro palio mislim da ga nije mogao dopuniti do kraja, a zima je i radi puno potrošača. Znam i da su X308 osjetljivi na pad napona. Nova Varta Silver veličine i vrijednosti kojih treba biti je riješila probleme.
U HR zamjenio ulje, filter goriva i pregledao ga detaljno na dizalici. Iskreno malo sam se pribojavao je li hrđav, krpan, itd. Sad mi je lakše, ništa rađeno, nigdje hrđe, hvala Bogu. Poluosovine su kardani sa križevima koji se podmazuju. Osim pogrešne baterije netko je stavio i pogrešne NGK svjećice. Dosta brzo sam potrošio Textar pločice i po tko zna koji put sam se uvjerio da se pločice ove marke dosta brzo troše. Slijede zamjena pločica (Brembo) i svjećica.
Usput zaustavljen od njemačke policije u civilnom BMWu, a na povratku izdvojen od austrijske policije na granici. Oba puta pitanja o autu, "otvori haubu da vidimo motor" i sretan put. Jaguar bio prilično natovaren pa je odlično držao i po mokrom, bez opterećenja održavao 190, 200. Doduše sa potrošnjom 14 do 14,5 litara, dok je pri sporijoj vožnji kroz A, Slo i HR spala na 12,5 do 13. Sve u svemu do sada sam zadovoljan.

« Zadnja izmjena: 31 Prosinca, 2021, 20:43:08 sigmafahrer »

Offline jeep frik

« Odgovori #49 : 31 Prosinca, 2021, 21:04:16 »
Super priča, zaustavili me jednom u civilu, ali radi provjere!  :biggrin: Uživaj i nadalje u vožnji!

The following users thanked this post: sigmafahrer

Offline el classico

Jaguar XJR
« Odgovori #50 : 31 Prosinca, 2021, 21:57:15 »
Marko, tebi i tvojima sretna i blagoslovljena nova godina.
LP

Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro

The following users thanked this post: sigmafahrer

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #51 : 01 Siječnja, 2022, 01:36:53 »
Hvala prijatelju. Ebenfalls  :drinks:
I svima ostalima svako dobro u novoj godini  :hi:
« Zadnja izmjena: 01 Siječnja, 2022, 07:16:53 sigmafahrer »

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #52 : 29 Ožujka, 2022, 09:34:58 »
Nedavno zamijenio kočnice i svjećice na Jaguaru. Prvo sam htio kombinirati ATE i Brembo proizvode, zbog dobre cijene za Brembo pločice. Kad je sve stiglo i počeo rastavljati vidim da je od Bremba sve pogrešno. Istražujući skontam da je Brembo katalog za Jaguar XJR nedorečen i pogrešan. Uspio sam vratiti i naručio od ATE. Naravno sve štima i sve je sjelo kako treba. Po tko zna koji put sve preporuke za ATE. Auto sad stvarno dobro koči. Svjećice su bile lošije, ali veći problem što su bile pogrešne. Otkako sam zamijenio njih i filter goriva prosječna potrošnja je pala za skoro litru na 100 km, sada je malo preko 13. Motor sad još tiše radi, slađe se zavrti i bolje vuče. Samo radi informacije sam pitao, svi ovi dijelovi i posao bi me u Jaguaru koštali min. 1500 eura. Ovako 450 za dijelove, sam sam uradio, pa sam nešto i uštedio. Ali sa štednjom na benzinskoj ovih dana ne ide, prije par dana točio punog za 182 eura   :no:

The following users thanked this post: marin_k, Optimista

Offline Zvonimir1985

• Antique Member
  • Vozilo:: švabe, talijan, englez te pokoji japanezer
« Odgovori #53 : 29 Ožujka, 2022, 10:23:59 »
Šmrc…

Bomba!!!

:drinks:

Offline Čuvitar

« Odgovori #54 : 29 Ožujka, 2022, 11:44:07 »
Ovo si uze svičice odma i za drugi put kad bude trebalo minjat?

Sent from my M2010J19SY using Tapatalk

Šaka suza , vrića smija , ča je život vengo fantažija

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #55 : 29 Ožujka, 2022, 13:53:49 »
Ma stavio sam odmah sve, rekoh da mi ne stoje, da ne istekne rok trajanja. A bolje ide kad staviš koju više ;D

Offline tomtom

« Odgovori #56 : 29 Ožujka, 2022, 13:58:44 »
Ovo si uze svičice odma i za drugi put kad bude trebalo minjat?

:lol: :lol: :lol: :lol:
Kad popijem pet gemišta, fićek ide kao ništa, nema brda nema zavoja, policija neka maše.....

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #57 : 13 Studenoga, 2022, 14:26:03 »
Par riječi da osvježim temu. Na Jaguaru urađeno par stvari:

Središnji šav na vozačkom sjedištu popustio. Kad sam sve skinuo vidim da nema konca, nego je to uz još jedan na naslonu jedini šav koji je bio samo zalijepljen. Dobro je i držalo 22 godine. Sad je zašiveno.

Dvije svjećice su plivale u ulju, gumeni prstenovi više nisu brtvili. Promijenjene sve brtve ventildeklova na obje strane i sad je sve suho. Usput pregledao lanac i španere. Ako netko bude trebao nešto za starije Jaguare preporučujem austrijski "XK Store". Širok izbor, ne pretjerane cijene, solidna kvaliteta dijelova (imaju i original dijelova) i brza dostava.

Pojavio se opet problem sa greškama ABSa, kontrole trakcije i povremeno safe mode motora. Problem pri tome što u safe modu ne ide preko 20 kmh. Pregledao sam sve senzore ABSa, prsteni očišćeni, sve izgledalo ok. Dijagnostika upućivala na ABS modul i sklop gdje je leptir gasa. Prelemio sam sva sumnjiva mjesta na elektronici ABS modula, očistio, pregledao i testirao usis zraka, problem i dalje ostao. Mislio sam kupiti polovno kućište usisa. Nisu jeftini, oko par stotina eura i naravno nikakve garancije. Nađem novo za 2200 eura, ali bar sam siguran da valja. Razmišljam šta dalje, kupim alat i gubim volju. Gledam jedan kabel kojeg nisam pregledao niti znao čemu služi. Skontam da je to glavni plus kabel koji ide iz prtljažnika prema motoru i na jednom mjestu u motornom prostoru je povezan vijkom i dvije matice. Desna strana bila popuštena. Očistim, stegnem i evo 3 mjeseca auto radi bez greške. Dakle, vukao je struju obilaznim putevima preko nekih sklopova sa motora gdje nije bilo dovoljnog napona kad je trebalo i stvarao greške.
Idemo dalje :klinac:

« Zadnja izmjena: 13 Studenoga, 2022, 14:40:01 sigmafahrer »

The following users thanked this post: Nero, alfa fun

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #58 : 13 Studenoga, 2022, 19:19:34 »
 :)) Kad se sjetim svih banalnih nazovi kvarova na jeftinim vozilima i koliko vremena i živaca sam izgubio na te problene koji se riješe za par sekundi.... :rolleyes2:
Znači ni skuplja vozila ne diagnosticiraju olabavljenu maticu? Razočaran sam  :))
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #59 : 14 Studenoga, 2022, 10:27:44 »
Ha,ha, da.  ;D Sitnica, a moglo me dosta koštati.
« Zadnja izmjena: 14 Studenoga, 2022, 11:28:38 sigmafahrer »