Autor Tema: Škoda Favorit 1.3 LX  (Posjeta: 41701 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Maverick

Odg: Škoda Favorit 1.3 LX
« Odgovori #105 : 13 Travnja, 2024, 14:23:47 »
Auto odpade Tomi, zlatan bio. Konačno sam našao tu plastiku oko mjenjača. Uzeo sam čitavu konzolu, nek se nađe iz Felicije kombi.

Krećem sa pripremom felgi pošto kit za popravljanje, brusnih papira i četki za čišćenje imam od prije.

Stao sam na Samoborskoj pitati što mi sve treba za obojati nakon što brušenje bude gotovo. Unutarnji dio felge mi ide u najobičniju crnu, kako je i sada, a prednji vjerojatno u neku od brončanih nijansi. Dao mi je da si pogledam kartice pa sam si zapisao par favorita.

Ukratko veli da mi treba za sve 4 felge:
- 2 piksne spreja primera
- 2 piksne crnog spreja za unutarnji dio felge
- 2 piksne spreja u boji za prednji dio
- 2 piksne laka

Ispalo bi me oko 140 eura samo za sve sprejeve.
Svakako ću to raditi jer mi se ne da više premišljati i razmišljati. Idem sam pa kako bude.

Jedino nije mi jasno, zar nije da se lak svijetli, tj daje gloss finiš? Ja ne želim gloss finiš i to sam mu rekao, želim više satin finiš.
« Zadnja izmjena: 13 Travnja, 2024, 14:55:43 Maverick »

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #106 : 13 Travnja, 2024, 16:30:41 »
Imaš i takve "mutne" lakove. Prozirni je zapravo zaštita same boje od oštećenja. Iako sad ima lakova koji su ujedno i temeljni ili završni.
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline Maverick

« Odgovori #107 : 14 Travnja, 2024, 15:26:31 »
Pospajao konačno svu rasvjetu na autu. 3. stop svjetlo od felicije i maglenke.

Detaljno sam još jednom oprao felge četkom i miniwashom. Krenulo je brušenje. Ovako izgledaju dvije za sada. S tim da ima još posla s njima. Ali polako. Sada sam ih donio u Zagreb pa mogu na lođi svaki dan ovisno o vremenu.

Offline Maverick

« Odgovori #108 : 18 Travnja, 2024, 16:30:21 »
Jedno pitanje od mene neznalice.
Ako vidite na unutarnjim slikama gornjih felgi, imam po dvije koje su do pola pjeskarene i dvije koje nisu ni taknute.
Što da radim sa ovim srednjim djelom? Dakle na dvije je opjeskaren. Pretpostavljam da ga ne mogu ostaviti samo tako i da bi ga trebao obojati barem primerom?
Na ove dvije felge na koje nije ni taknut ima ostatke neke boje i malo hrđave patine. Da li da to brusim i isto bojam?

Ili da jednostavno ostavim tako kako je na obje i ne bojam ni ne brusim taj dio.

Zašto pitam? Znam da taj dio mora biti ravan i sad da li brušenjem i bojanjem mogu tu napraviti tolike "neravnine" koje bi uništile felgu?

Offline ljuti

• Senior member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: apn4 i fico
« Odgovori #109 : 18 Travnja, 2024, 20:11:40 »
a plastificiranje felgi?

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #110 : 18 Travnja, 2024, 21:00:37 »
Očisti četkom i brusnim papirom, skidaj boju ne metal  :biggrin:
Osobno sam protiv plastike na felgama, nije mi prirodno niti razumijem dali se to radi na goloj felgi pa ispod korodira a i kako se popravlja ako zastružeš po rubnjaku.
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline Maverick

« Odgovori #111 : 20 Travnja, 2024, 18:25:58 »
Ne bih plastificirao. Barem ne sada.

U ponedjeljak je gotova koža mjenjača. Danas sam im odnio taj komad plastike i sada će konačno i ta rupa biti zatvorena  :dance4:

Brušenje se nastavlja, danas sam napao druge dvije felge koje nisu taknute i poskidao oksidaciju. Sve radim samo prstima tako da traje, ali nigdje ne gori ionako. Sivi dio je cijeli obrušen grubim papirom, čeka me crni dio, ali on nije nigdje oštećen ili loš. Čak ga iskreno ne bi ni bojao, ali mi je problem što su one prve dvije felge  pjeskarene i imao bi različitu nijansu crne, tako da ih moram proći. I onda još sve sa dvije finije gradacije.  :suicide: :shok:

Offline Maverick

« Odgovori #112 : 27 Travnja, 2024, 20:48:21 »
Koža još nije gotova. Rekli su bit će u ponedjeljak, nije još do danas....ah...dat ću im još do utorka vremena.

Zadnje dvije vožnje mi nije pokazivao razinu goriva. Nije čak ni gorila lampica kao da je na rezervi. Očistio sam kontakte i žice na plovku i sad je sve ok. Bilo je dosta prljavo. Vidit ćemo da li je to trajno rješenje.

Felge su u primeru. Iz daljeg izgledaju dobro, iz blizu se vide nesavršenosti, problemi i amaterski rad, ali ja sam jako zadovoljan.
Boje i lak sam kupio, kolega će mi posuditi kompresor i pištolj da i to odradim, vjerojatno idući tjedan.

Moram samo provjeriti da li šarafi koji trenutno drže čeličane mogu držati i ove felge (dužina i oblik glave konus/kugla). Imam od Silverlinea hrpu šarafa, a one su bile na aluminijskim obje, pa vjerujem da neću morati kupovati nego možda ću morati koristiti te sa Silvera.

Offline Maverick

« Odgovori #113 : 29 Travnja, 2024, 22:50:04 »
Pripremam se prvi puta bojati kompresorom pa gledam hrpu videa na youtubu da probam uhvatiti neke najbolje prakse.

Pritisak za bazu je cca 1.8 bar - podesiti sa užom lepezom, ne trebam preširoku jer su felge male
Pritisak za lakiranje je cca 2.1 - 2.3 bar - tu mogu širu lepezu koristiti

Akrilnu bazu miješam 2:1 sa herterom u korist baze i dodajem 10-15% razrjeđivača u to (tipa ako imam 5dl boje s herterom, stavljam 0.5-0.75dl razrjeđivača)
Lak miješam sa klarlack herterom također omjer 2:1 u korist laka.

Zaželite mi sreću.

Offline Pišta

« Odgovori #114 : 30 Travnja, 2024, 07:56:19 »
Ne kompliciraj sa mjerenjem omjera,kupi posudu sa oznakama i siguran si,cijena bagatela
https://www.telack.hr/shop/index.php?route=product/product&language=hr-hr&product_id=232&path=50_57

The following users thanked this post: Maverick

Offline jeep frik

« Odgovori #115 : 30 Travnja, 2024, 13:32:18 »
Slobodno ostavi lepezu, zrak si otvori do kraja, zalij  ih dobro. Jer sam amaterski slabo nanosio lak (kao bazu). Lakom treba dobro zaliti da ne ostane magla i hrapavo. Bazu natanko. Lak se ispolira ako zacuri. :thmbup:
« Zadnja izmjena: 30 Travnja, 2024, 13:40:59 jeep frik »

Offline Čuvitar

« Odgovori #116 : 30 Travnja, 2024, 19:23:42 »
Slažem se u potpunosti s kolegama,  samo još jedna stvar, svjetlo ti je prijatelj, tama nije...  i ne žuri, neće ništa nigdi pobić...
Šaka suza , vrića smija , ča je život vengo fantažija

Offline Maverick

« Odgovori #117 : 30 Travnja, 2024, 21:34:20 »
Imao kolega i posudice pa mi i njih dao. Kompresor i sav materijal spakiran. Još smo i istestirali pištolj da je sve ok.
To bi trebalo biti to. Ostavit ću onda i široku lepezu. Javim sutra do kuda sam došao!

Offline Maverick

« Odgovori #118 : 30 Travnja, 2024, 21:50:58 »
E da. Zna li netko koliko treba čekati između nanosa slojeva? Boja i lak su akrilni.

Offline Maverick

« Odgovori #119 : 01 Svibnja, 2024, 19:53:55 »
Prvi dan radova gotov.
Priprema je uzela puno vremena. Čišćenje radione i obljepljivanje folijom da ne pipsam po svemu mogućem u radioni.
Obljepljivanje i zaštita dijela felge koji ne ide u crno.

I onda bojanje. Uzeo sam si vremena kako ste i savjetovali. Zato je samo crni dio i gotov. Ostavio sam ih da se suše i sutra u jutro ide drugi dio boje i potencijalno lak. Drugi dio boje ću puno lakše bojati jer dijelovi koje moram zaštititi su puno lakši nego što su bili ovi.
Da nije nestalo sunce, moguće da bi se puno prije osušile jer bi ih stavio malo van na sunce. Vrlo brzo nakon što sam počeo bojati se naoblačilo i počelo puhati tako da nije dolazilo u obzir da ih stavljam van.
Bojanje s kompresorom je zabavno za poludit. Definitivno to trebam u portfoleu svog alata.

Sutra nastavak.....