Autor Tema: Škoda Favorit 1.3 LX  (Posjeta: 41610 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Čuvitar

Odg: Škoda Favorit 1.3 LX
« Odgovori #135 : 22 Lipnja, 2024, 22:06:51 »
"jednostavno" nađeš jednu solidnu feliciju (i njih je sve manje) srebrnu recimo, i sebi je urediš za ljeto... čini mi se krajem 90 ih su bile cestovne (po tvorničkim specifikacijama) "naturpijane" jako popularne...rođak iz Dubrovnika imao, mislim da se  je vozio nekakav kup, stariji će znat više, ja san bio mlad ali zaljubljen tada u to auto, letilo...
Šaka suza , vrića smija , ča je život vengo fantažija

Offline Maverick

« Odgovori #136 : 22 Lipnja, 2024, 23:25:20 »
"jednostavno" nađeš jednu solidnu feliciju (i njih je sve manje) srebrnu recimo, i sebi je urediš za ljeto... čini mi se krajem 90 ih su bile cestovne (po tvorničkim specifikacijama) "naturpijane" jako popularne...rođak iz Dubrovnika imao, mislim da se  je vozio nekakav kup, stariji će znat više, ja san bio mlad ali zaljubljen tada u to auto, letilo...

Tako je. Postojao je Felicia Cup koji se vozio. I unutra su bili "naturpijani" 1.3 motori. Drugačiji ECU i ne znam što još - nisam se educirao do kraja. Još sam dosta površan po tome pa još ni ne znam nikoga tko bi mi mogao reći koje su sve stvari rađene na tim motorima.

Offline Maverick

« Odgovori #137 : 20 Srpnja, 2024, 15:45:24 »
Nakon što je Favorit dosta stvari relocirao na novu adresu u Veliku Goricu, jučer je odlučio da bi ga ipak trebao nagraditi sa novim anlaserom.

Kod paljenja, ključ mi je ostao u položaju 2, nije se vratio i anlaser je ostao vrtiti konstantno. Dok sam stigao odspojiti klemu, već je zvučao kao mlinac za kavu. Treba i napomenuti da je i do sada bio problematičan, ali mislim da ga je ovo dokrajčilo. Ključ mi je ostao na poziciji 2 i ne mrda.

Novi anlaser je naravno zamjenski, koji nisu na dobrom glasu, ali siguran sam da će poslužiti. Mada u međuvremenu, ako naleti original Magnetno ću definitivno kupiti.

Uglavnom na starom su zubi dobili dobrano po "piksi":

Hrpa prašine i špeni od konstantnog vrtenja:

Počistio sam i ugradio novi:

Ostalo mi je popraviti bravu. Ja sam ne mogu - nit alata nit pameti za to. Trebam preporuku bravara na području Velike Gorice koji mi to može presložiti i popraviti a da zadržim originalni ključ, sve preporuke dobrodošle.

Gledajući sada kad sam skinuo čitavu letvu volana, čini mi se da je razlog što je zablokirao taj što ključ nisam do kraja gurnuo u bravu.

Također, pošto sam sada preselio u Veliku Goricu, tražim kvalitetnog automehaničara za stvari koje ne mogu samostalno odraditi.
« Zadnja izmjena: 20 Srpnja, 2024, 15:50:07 Maverick »

Offline Maverick

« Odgovori #138 : 17 Kolovoza, 2024, 18:11:31 »
Brava popravljena, starter zamijenjen, auto radi ali ne mogu spojiti kardan na volan.

Ima li netko neku taktiku, komad alata, savjet kako da to napravim?

Radi se o ovom zglobu koji ide sa kardana na letvu volana. Ne mogu nikako ugurati unutra da sjedne i da mi prođe šaraf za stezanje kroz urez na letvi.

Offline flafy

« Odgovori #139 : 24 Kolovoza, 2024, 10:15:30 »
eeeeee kaj si ga tu di je feder odspajal,to možeš jedino u škripac stegnut i onda složit
I LOVE ŠPEK & LUK,ŠARAFIM PO TRKAMA

Offline Maverick

« Odgovori #140 : 24 Kolovoza, 2024, 22:26:34 »
eeeeee kaj si ga tu di je feder odspajal,to možeš jedino u škripac stegnut i onda složit

Da. Mislis kao nebudem nikako mogal slozit osim ak i krdan ne izvucem van iz auta sa volanom i stisnem feder na skripcu prije nego ubacim vratilo volana u kardan?

Online sigmafahrer

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Citroen CX, Mitsubishi Sigma, Jaguar XJR
« Odgovori #141 : 25 Kolovoza, 2024, 20:16:52 »
Probaj odvrnuti stup volana, spustiti dolje pa ćeš lakše baratati s tim. Ako treba savladati tu oprugu probaj sa onim najjednostavnijim stegama. U početku polako da ne oštetiš zube na osovini ili u kardanu.

Offline Maverick

« Odgovori #142 : 01 Rujna, 2024, 22:08:14 »
Ulovio sam danas vremena. Skinuo sam kompletan volan sa kardanom i kardan koji povezuje stup volana i letvu dolje ispod papučica.

Nije bilo teoretske šanse da sam u autu složim taj kardan na djelu gdje je opruga, kako je rekao kolega na postu iznad.

Kad sam kardan skinuo, šarafcigerom sam proširio malo utore. Uzeo WD, malo pošpricao i voila. Zglobni dio kardana na volan je sjeo bez problema i tako sam ga pritiskao jednom rukom da drži oprugu stisnutom dok sam drugom pritegao šaraf. Na žalost nisam imao moment ključa tako da sam pritegnuo na "osjećaj". Popratit ću par puta da vidim da opruga ne gura kardan van, ali ne bi trebalo bit problema.

Donji dio kardana u letvu volana je išao puno lakše jer nema opruge. Trebalo mi je 2 minute, ali sam fulao centar za jedno 2 zuba tako da mi je volan sada u desno. To ću popraviti tako da ću skinuti baš samo volan i staviti ga u centar. Ovo više ne diram.

Eto sad znam i to. Rješio bi to puno prije da je bilo vremena, a pogotovo još jedan par ruku. A sada dalje na uživanje :)
Možda se zaletim na Oldtimer susret u Gorici.

Offline Maverick

« Odgovori #143 : 12 Studenoga, 2024, 10:27:23 »
Favoritač me služi sve u 16. Igrom slučaja mi je postao i daily do sam u promjeni glavnog auta. Već 3 tjedna na dnevnoj bazi radimo po 60-70 km.

Prestalo mi je raditi rikverc svjetlo pa sam došao do zaključka da je otišao prekidač na getribi jer kad kratko spojim žice, lampice zasvjetle.
Kad već mjenjam taj prekidač, iscurit će i ulje pa bi i to zamijenio.

Gradacija mora biti 75w90 GL4. Zanima me što preporučate od proizvođača?

Opcije su mi:
Pantherol - najjeftiniji, tipa 8 eura za litru
Valvoline - kažu mi da trebam izbjegavat, da ne radi svoj posao kako treba i ne podmazuje dobro
Total - najskuplji, čak 23 eura za litru

Što bi vi preporučili od ova 3?
Na izbor od trgovina su mi Tokić i Ciak koji su mi blizu.

Offline OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #144 : 12 Studenoga, 2024, 11:51:41 »
Shell ili Castrol, može i Total. Koliko litara ide? To i tako nećeš mjenjat 10 godina pa ne štedi na tome.
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

The following users thanked this post: Maverick

Offline Maverick

« Odgovori #145 : 12 Studenoga, 2024, 11:59:06 »
Shell ili Castrol, može i Total. Koliko litara ide? To i tako nećeš mjenjat 10 godina pa ne štedi na tome.

Haynes kaže 2.1 litra.

« Odgovori #146 : 12 Studenoga, 2024, 12:23:33 »
A baš mora bit taj 0,1  :biggrin: kako dođu do tih glupih cifri. I meni je nešto 4,1 l, mislim u motoru. Neki vele samo da je masno, ipak je to dobra stara mehanika.
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline hary

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: P206, Fiat Tempra
« Odgovori #147 : 12 Studenoga, 2024, 17:18:43 »
Ima jedna silver line, srebrna, kompletna, prodala bi se, neregistrirana, ako si zainteresiran javi se na 0977180550, usput mi je svaki dan, mogu poslikati i pitati za cijenu, prije nego ode u presu.
Life is too short to drive boring cars

The following users thanked this post: Maverick

Offline Žein

« Odgovori #148 : 12 Studenoga, 2024, 20:50:01 »
Favoritač me služi sve u 16. Igrom slučaja mi je postao i daily do sam u promjeni glavnog auta. Već 3 tjedna na dnevnoj bazi radimo po 60-70 km.

Prestalo mi je raditi rikverc svjetlo pa sam došao do zaključka da je otišao prekidač na getribi jer kad kratko spojim žice, lampice zasvjetle.

Opcije su mi:
Valvoline - kažu mi da trebam izbjegavat, da ne radi svoj posao kako treba i ne podmazuje dobro

Ja bi ti frende preporucio Panthenol.

Ova nerazvikana ulja cesto znaju bit najbolji izbor za takve gluposti
Mnogi su se opekli igrajući se sa Oldschoolhr forumom ne shvaćajući da oldschoolhr forum nije ''samo neki tamo forum''....By-Frik-Ri

« Odgovori #149 : 14 Studenoga, 2024, 09:12:39 »

Opcije su mi:

Imaš u Auto Kreši akciju, ima Total ispod 10 eura samo provjeri gradaciju.
Nakon Senne? Samo sjene.