Za mene apsolutno najuzbudljiviji auto ovogodišnjeg Retroclassicsa je Italdesign Aztec. Kad sam ga prije 37 godina prvi put vidio u časopisima nisam mogao ni pomisliti da ću ga jednom vidjeti uživo. Potisnuo sam ga iz pamćenja svrstavajući ga u koncepte koji će završiti u nekim tamnim kolekcionarskim garažama. Ali Aztec nije jedan od nepokretnih koncepta nego pravi auto koji se vozi. I što me iznenadilo, napravljeno ih je 18 komada.
Planirano je 50, ali i ovo je uspjeh s obzirom da većina takvih ideja završe na jednom autu.
Aztec je napravljen povodom 20. godišnjice Giugiarovog Italdesigna, a glavni sponzor im je bio JVC, što objašnjava činjenicu da je prvih 7 komada završilo u Japanu. Po cijeni od 1,2 milijuna DM. Aztec je kao dupla barchetta dio kompleta od tri auta. Tu su bili još monovolumen Asgard i coupe verzija Aspid.

Tehnika je miks svega i svačega. Motor je pouzdani Audijev turbo petak sa 20 ventila, mjenjač od Porschea 944, stražnja svjetla od Alfe 164. Zbog nemogućnost direktne komunikacije između vozača i suvozača tu su slušalice, a posebno su zanimljivi bočni paneli koji izgledaju kao na nekom svemirskom brodu. Unosom određenih kombinacija brojeva mogli ste očitati stanje auta, od temperetura tekućina, servisnih intervala itd...
Azteca je u Stuttgartu izložio Roland Mayer, gazda MTMa, firme koja je tada pripremila Audijev motor za ugradnju u Azteca. Mayer je vlasnik čak dva Azteca.