Autor Tema: RETRO CLASSICS Stuttgart 2025.  (Posjeta: 5587 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sigmafahrer

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Citroen CX, Mitsubishi Sigma, Jaguar XJR
Odg: RETRO CLASSICS Stuttgart 2025.
« Odgovori #15 : 12 Ožujka, 2025, 16:42:54 »
Danas par motora  :moto: i neki rijetki BMWi

BMW E3 Estate

Jedan od dvadesetak napravljenih E3 karavana, sa punim imenom BMW 3.0 Si Estate. Zašto nije Touring ili Kombi? Jer ova karavan nadgradnja nije originalna napravljena u Njemačkoj kod BMWa, nego u Engleskoj. Doduše bilo je i njemačkih koji su služili kao pratnja BMWu 2002 pri rallye utrkama, ali su poslije službe svi uništeni. Ovaj je napravljen u firmi Crayford Engineering. Stražnji poklopac je posuđen od Austina Maxi, a cijela ta nadgradnja meni nije baš primjer preciznog i lijepog rada. Ali s obzirom da je jedini preostali E3 Estate u voznom stanju zaslužuje pažnju.

Slijedeći je nešto noviji, a radi se o BMWu 328i Karmann K2. Napravljen je krajem devedesetih na osnovi E36 Cabrioleta u Osnabrücku. Krov je varijabilan, pa se auto može pretvoriti od coupea u cabrio, targu ili pickup. Nije ušao u proizvodnju čak ni u maloj seriji pa je ostao unikat.

I na kraju još jedan unikatni BMW, M3 E46 Touring Concept. Motor i mjenjač su isti kao na Coupeu M3, osim što je pojačan za petnaestak konja. Izvana to ne izgleda tako, ali je bilo komplikacija oko stražnje osovine i njenih ukrućenja da bi se dobila vozna svojstva kao na Coupeu.

« Zadnja izmjena: 12 Ožujka, 2025, 16:44:36 sigmafahrer »

The following users thanked this post: alfa fun

Offline Sepra

« Odgovori #16 : 13 Ožujka, 2025, 09:06:43 »
prelijepe su ove frankenštajnovske bembure  :lickMe2:
Nerast

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #17 : 13 Ožujka, 2025, 13:56:20 »
Danas Opeli  :yes:

Najviše je bilo Manti

Zvijezda među Mantama je bila šarena Mattig Manta iz novog "Manta, Manta-Zwoter Teil" filma. Nije replika kojih ima na desetke, nego baš original auto iz filma

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #18 : 14 Ožujka, 2025, 18:33:50 »

The following users thanked this post: OVERDOSEDSPEEDJUNKIE, jeep frik

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #19 : 19 Ožujka, 2025, 13:11:09 »
Danas teške mašine iz Stuttgarta...

... i jedan rijedak i bitan auto. Ovaj auto je djelo Friedricha Eugena Maiera iz Berlina koji se 1933. prijavio na natječaju za "Narodni auto". Zbog neslaganja sa režimom izbačen je sa natječaja a njegovi patenti i dokumentacija u vezi auta su uništeni. Ali nekim čudom auto je preživio kao i Friedrich, pa je poslije rata on svoje ideje obnovio. Auto se zove kao i naziv njegovog projekta na natječaju "Leichtbau Maier" i završen je 1935. godine. U originalu je pokretan DKW motorom sa 700 kubika i 20 ks, a sada je u njemu motor iz Käfera. Na autu su patentirani: ovjes podesiv po visini, svjetla koja prate smjer vožnje, vozačko sjedalo podesivo u svim smjerovima i ono po čemu je ovaj auto najpoznatiji, samonoseća karoserija. Smatra se prvim njemačkim autom sa samonosećom karoserijom.

« Zadnja izmjena: 19 Ožujka, 2025, 13:58:48 sigmafahrer »

The following users thanked this post: sven, Hercules, jeep frik

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #20 : 20 Ožujka, 2025, 13:18:23 »
Za mene apsolutno najuzbudljiviji auto ovogodišnjeg Retroclassicsa je Italdesign Aztec. Kad sam ga prije 37 godina prvi put vidio u časopisima nisam mogao ni pomisliti da ću ga jednom vidjeti uživo. Potisnuo sam ga iz pamćenja svrstavajući ga u koncepte koji će završiti u nekim tamnim kolekcionarskim garažama. Ali Aztec nije jedan od nepokretnih koncepta nego pravi auto koji se vozi. I što me iznenadilo, napravljeno ih je 18 komada.
Planirano je 50, ali i ovo je uspjeh s obzirom da većina takvih ideja završe na jednom autu.
Aztec je napravljen povodom 20. godišnjice Giugiarovog Italdesigna, a glavni sponzor im je bio JVC, što objašnjava činjenicu da je prvih 7 komada završilo u Japanu. Po cijeni od 1,2 milijuna DM. Aztec je kao dupla barchetta dio kompleta od tri auta. Tu su bili još monovolumen Asgard i coupe verzija Aspid.

Tehnika je miks svega i svačega. Motor je pouzdani Audijev turbo petak sa 20 ventila, mjenjač od Porschea 944, stražnja svjetla od Alfe 164. Zbog nemogućnost direktne komunikacije između vozača i suvozača tu su slušalice, a posebno su zanimljivi bočni paneli koji izgledaju kao na nekom svemirskom brodu. Unosom određenih kombinacija brojeva mogli ste očitati stanje auta, od temperetura tekućina, servisnih intervala itd...

Azteca je u Stuttgartu izložio Roland Mayer, gazda MTMa, firme koja je tada pripremila Audijev motor za ugradnju u Azteca. Mayer je vlasnik čak dva Azteca.

« Zadnja izmjena: 30 Rujna, 2025, 22:49:44 sigmafahrer »

Offline jeep frik

The following users thanked this post: sigmafahrer

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #22 : 01 Travnja, 2025, 11:38:50 »
Pojavom se na RCu izdvajao i jedan stari 911 iz 1974. Radi se o Carreri RSR Turbo 2.1, prvom turbo Porscheu koji je nastupio na Le Mansu. Nasljednik je Carrere RS 2.7, a prethodnik Porschea 934 i 935. Podaci: 6cil 2.1 turbo boxer sa 500 ks i 550 Nm. Najveća brzina 310 kmh. I to sve na 750 kg. Gladijatorsko vozilo, napravljeno ih je samo par komada. Posebno su upadljive gume širine 34 cm i stražnje krilo od okruglo dva metra.

Našao sam i meni zanimljive literature. CX prospekt u odličnom stanju i napokon dugo traženi časopis gdje je Lauda testirao Isderu CW311.

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #23 : 01 Travnja, 2025, 22:29:08 »
Poznati Mahanotehnikin Porsche s daljinskim na žicu, imam ga još u vitrini, motor sam mu davno spalio tuniranjem jačim baterijama  :blush2:
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

The following users thanked this post: sigmafahrer, DMGforLife

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #24 : 17 Svibnja, 2025, 18:25:15 »
Danas nešto rijetkih i meni dojmljivih auta sa RetroClassicsa :

Porsche 904 Carrera GTS

Meni jedan od najljepših Porschea. Nastao je kao 904, ali zbog poznate priče oko zaštićene nule u sredini od strane Peugeota prodavao se kao Carrera GTS. Osim kao cestovni auto vozio se od 1964. do 1967. u svjetskom prvenstvu sportskih auta, u evropskim brdskim natjecanjima i na njemačkim kružnim utrkama. Osim ukupnih pobjeda na Targa Floriu i u Monzi 1964. ovaj lagani sportaš je osvojio svjetsko prvenstvo po markama u klasi do dvije litre, a 1964. i u klasi prototipova. Inače ovo je prvi Porsche sa plastičnom karoserijom ojačanom pletivom od staklenih vlakana (BASF). Napravljeno je 106 komada sa 4cilindričnim, jedan sa šestakom i tri auta sa 8cilindričnim boxerom.

The following users thanked this post: sarmaguru