Dakle nakon duže potrage za točno ovim modelom autobusa, uspio sam preko prijatelja saznati da postoji jedan ni više ni manje nego u Hrvatskoj! Glavni razlog zašto ih više nema iako su nekada bili prilično česti, je jer ih je vecina iz Europe prodana u zemlje bliskog istoga gdje ih i dan danas vozaju kao redovne autobuse!
Prvo moram napomenuti da se ne bavim auto prijevozom, ovo mi je prvi autobus koji sam kupio, i nekakav plan je dovesti ga što je vise moguće u originalno stanje. Generalno je u ok stanju, trenutno je u procesu izrada certifikata za PV tablice te ide na registraciju, a nakon toga slijedi potraga za limarom, lakirerom, tapetarom, i sve ostalo što tu slijedi. Po slikama vidite da je crno bijele boje u koju je prelakiran prije desetak godina, a volio bih ga vratiti u originalnu srebrnu sa nekakvim tipom šarenih linija po bokovima, što je bio standard, vrhunac autobusne mode u to vrijeme... Također malo muku mučim sa pronalaskom originalnog dezena tkanine za siceve i unutrašnjost, ali sam u pregovorima s jednom tcrtkom iz Britanije koja se bavi tkaninama u autoindustriji tehnikom printanja, ali sa jednakom kvalitetom izvedbe kao da su tkane, tako da evo mailom se dogovaramo oko dizajna pa čekam da mi pošalju testni uzorak...
U međuvremenu su stigle nove zadnje lampe koje su uzete sa Mercedesovog modela W116, novi prednji žmigavci, radio za unutrašnjost koji odgovara originalu ali je zapravo Blaupunktova replika modela SQM 23, i mislim da će super pasati iznad postojećeg Blaupunkta ACR 950 koji služi kao mikrofonsko pojačalo...
To je više manje to za sad, i dalje nisam skroz svjestan u što sam se točno uvalio ali ajde, ako to što sam si zamislio uspijem izvesti do kraja, bit će to zanimljivo prometalo na našim cestama :)
E da, autobus je model RHD, što je bila najviša i najduža varijanta modela O303

Evo par slikica, i pri dnu kako slike jednog restauriranog primjerka iz Estonije kako bih volio da otprilike izgleda, naravno nešto drugačije da ne budu baš identični.
Slobodno pišite prijedloge, savjete za restauraciju, ideje, i ak netko slučajno ima ideju za parking na području Zagreba za to čudo, za sada bi volio samo da je privatni parking koji je ograđen, ne mora biti natkriven, čisto zbog vandalizma ne bih opcije poput parkinga od Ine u novom Zagrebu ili Savica ili slično... Idealno bi bilo u nekoj firmi koja ima parking za svoje kamione i/ili autobuse da mi iznajme jedno parkirno mjesto...