Autor Tema: Ljudi kupio sam autobus! Mercedes-Benz O303  (Posjeta: 13833 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Retroauto

• Junior member
  • **
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Porsche 944, Peugeot 405, Mercedes-Benz O303, i do nedavno BMW 745i
Ljudi kupio sam autobus! Mercedes-Benz O303
« : 07 Ožujka, 2025, 12:37:46 »
Dakle nakon duže potrage za točno ovim modelom autobusa, uspio sam preko prijatelja saznati da postoji jedan ni više ni manje nego u Hrvatskoj! Glavni razlog zašto ih više nema iako su nekada bili prilično česti, je jer ih je vecina iz Europe prodana u zemlje bliskog istoga gdje ih i dan danas vozaju kao redovne autobuse!
Prvo moram napomenuti da se ne bavim auto prijevozom, ovo mi je prvi autobus koji sam kupio, i nekakav plan je dovesti ga što je vise moguće u originalno stanje. Generalno je u ok stanju, trenutno je u procesu izrada certifikata za PV tablice te ide na registraciju, a nakon toga slijedi potraga za limarom, lakirerom, tapetarom, i sve ostalo što tu slijedi. Po slikama vidite da je crno bijele boje u koju je prelakiran prije desetak godina, a volio bih ga vratiti u originalnu srebrnu sa nekakvim tipom šarenih linija po bokovima, što je bio standard, vrhunac autobusne mode u to vrijeme... Također malo muku mučim sa pronalaskom originalnog dezena tkanine za siceve i unutrašnjost, ali sam u pregovorima s jednom tcrtkom iz Britanije koja se bavi tkaninama u autoindustriji tehnikom printanja, ali sa jednakom kvalitetom izvedbe kao da su tkane, tako da evo mailom se dogovaramo oko dizajna pa čekam da mi pošalju testni uzorak...
U međuvremenu su stigle nove zadnje lampe koje su uzete sa Mercedesovog modela W116, novi prednji žmigavci, radio za unutrašnjost koji odgovara originalu ali je zapravo Blaupunktova replika modela SQM 23, i mislim da će super pasati iznad postojećeg Blaupunkta ACR 950 koji služi kao mikrofonsko pojačalo...
To je više manje to za sad, i dalje nisam skroz svjestan u što sam se točno uvalio ali ajde, ako to što sam si zamislio uspijem izvesti do kraja, bit će to zanimljivo prometalo na našim cestama :)
E da, autobus je model RHD, što je bila najviša i najduža varijanta modela O303  ;D
Evo par slikica, i pri dnu kako slike jednog restauriranog primjerka iz Estonije kako bih volio da otprilike izgleda, naravno nešto drugačije da ne budu baš identični.

Slobodno pišite prijedloge, savjete za restauraciju, ideje, i ak netko slučajno ima ideju za parking na području Zagreba za to čudo, za sada bi volio samo da je privatni parking koji je ograđen, ne mora biti natkriven, čisto zbog vandalizma ne bih opcije poput parkinga od Ine u novom Zagrebu ili Savica ili slično... Idealno bi bilo u nekoj firmi koja ima parking za svoje kamione i/ili autobuse da mi iznajme jedno parkirno mjesto...

« Zadnja izmjena: 07 Ožujka, 2025, 12:59:26 Retroauto »

The following users thanked this post: chaos, lignja, sven, vu.k, Hercules, sigmafahrer, jeep frik, meshgrid, DMGforLife, Insima_RS

Offline Zvonimir1985

• Antique Member
  • Vozilo:: švabe, talijan, englez te pokoji japanezer
Odg: Ljudi kupio sam autobus! Mercedes-Benz O303
« Odgovori #1 : 07 Ožujka, 2025, 12:52:11 »
Mrak!

Bravo!

Mene rajca mali O319...

The following users thanked this post: OrBrS, Retroauto

Offline Retroauto

• Junior member
  • **
« Odgovori #2 : 07 Ožujka, 2025, 13:06:38 »
Mrak!

Bravo!

Mene rajca mali O319...

Uh to je već u ultra rare kategoriji, ali definitivno fora minibusić...  Ne znam ima li koji na ovim prostorima uopce.
Ja sam više fan ovih iz ere 80-ih i početak 90-ih :)

Offline krntija

« Odgovori #3 : 07 Ožujka, 2025, 14:01:10 »
Zanimljivo i neobicno vozilce za ljubitelja ili kolekcionara, pratit cemo... :smajlold:
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

The following users thanked this post: Retroauto

Offline petak

« Odgovori #4 : 07 Ožujka, 2025, 14:40:24 »
Svaka čast na hrabrosti i odabiru.

Koji je plan kasnije, kada se završe svi željeni zahvati.

Muzej, povremene vožnje u privatne svrhe, komercijala?

Baš me zanimaju planovi o korištenju u budučnosti.
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline DMGforLife

• Antique Member
  • Vozilo:: W123 280CE / R107 280 SL / R129 300-24 SL
« Odgovori #5 : 07 Ožujka, 2025, 19:02:37 »
Znači, svaka čast i kapa do poda..
S veseljem pratim temu  :smajlold:

The following users thanked this post: Retroauto, MRAK

Offline Retroauto

• Junior member
  • **
« Odgovori #6 : 07 Ožujka, 2025, 19:12:39 »
Zanimljivo i neobicno vozilce za ljubitelja ili kolekcionara, pratit cemo... :smajlold:

Svjestan sam toga hahah :) ja sam optimističan oko krajnjeg ishoda :D

Svaka čast na hrabrosti i odabiru.

Koji je plan kasnije, kada se završe svi željeni zahvati.

Muzej, povremene vožnje u privatne svrhe, komercijala?

Baš me zanimaju planovi o korištenju u budučnosti.

Hvala :)
Nemam neki konkretan plan, volio bih ga urediti da ispunim svoju neku želju, i baš ga želim vratiti u potpunosti u putnički autobus, ne kamper niti ništa takvo...
Kada sve bude gotovo bilo bi fora s njim organizirati neke izlete s društvom, poznanicima, ili kime god tko se ima želju pridružiti. Bilo bi fora kada god je neki skup oldtimera organizirati nekakvu turu autobusom do tog mjesta, možda čak obilaziti i veća događanja tog tipa poput Retro Classicsa u Stuttgartu koji je bio baš prošli tjedan... Vjerujem da bi nas se moglo skupiti dosta kojima bi to moglo biti zanimljivo. Osim toga neki skijaški izleti vikendima ili nešto tako, ali sve u vlastiom angažmanu uz neko pokrivanje troškova održavanja i slično, ne komercijalno, barem za sada nemam neku takvu ideju. :)
Bilo bi kul napraviti neki instagram profil ili web stranicu pa objavljivati slike i videe s takvih događanja...
U svakom slučaju planovi su većinom za neki vlastiti gušt, a ako se iz toga razvije nešto drugo, zašto ne. Svakako bih volio da se vozi, ne da stoji. Na kraju krajeva to je autobus koji ima većinu značajki modernog autobusa, zračni ovjes, klima uređaj, webasto, WC, sve potrebno za čak i neka duža putovanja. 'D

Znači, svaka čast i kapa do poda..
S veseljem pratim temu  :smajlold:

Hvala, ali s čestitkama ne bih žurio da vidimo hoću li uspjeti ovaj projekt privesti kraju hahah
Ja se stvarno nadam da hoću, ali ogroman je to pothvat :)

Offline old dog

« Odgovori #7 : 07 Ožujka, 2025, 22:49:35 »
Prilično velik projekt  :koo-koo:

Daj koju sliku motora i mostova. Radio sam buseve 17god, mehanika je prilično jednostavna na tim generacijama, ma i na kasnijima.
Pratit ću razvoj svakako.
Pridružujem se čestitkama!
///// uno 1.9 TD

Offline Retroauto

• Junior member
  • **
« Odgovori #8 : 08 Ožujka, 2025, 01:15:12 »
Prilično velik projekt  :koo-koo:

Daj koju sliku motora i mostova. Radio sam buseve 17god, mehanika je prilično jednostavna na tim generacijama, ma i na kasnijima.
Pratit ću razvoj svakako.
Pridružujem se čestitkama!

Ako se slučajno javljaš volonterski za ispomoć, neću se buniti 😅

Imam par slika motora, mostova nemam jer je još u SB dok se ne registira, a i dok ne pronađem parking...

Radi se o OM422 motoru, V8 zapremnine skromnih 14.6 l

« Zadnja izmjena: 08 Ožujka, 2025, 01:33:02 Retroauto »

The following users thanked this post: old dog

Offline sigmafahrer

• Antique Member
  • Vozilo:: Citroen CX, Mitsubishi Sigma, Jaguar XJR
« Odgovori #9 : 08 Ožujka, 2025, 14:45:45 »
Lijepo, lijepo  :yes: 303 je definitivno najpoznatiji i najpopularniji autobus ikada. A tako će i ostati. Bilo je i boljih u nekim stvarima, ali 303 je priča za sebe. Mene srce vuče Neoplanu jer sam imao Jetlinera, ali poznate su mi kvalitete tristatrojke. Probao sam ih sve, od originala, njegovih derivata do nasljednika 404.
Otkud ideja za bus?
Želim ti sreću i uspjeh u tvom naumu  :perfeto:

Offline Retroauto

• Junior member
  • **
« Odgovori #10 : 08 Ožujka, 2025, 18:26:10 »
Lijepo, lijepo  :yes: 303 je definitivno najpoznatiji i najpopularniji autobus ikada. A tako će i ostati. Bilo je i boljih u nekim stvarima, ali 303 je priča za sebe. Mene srce vuče Neoplanu jer sam imao Jetlinera, ali poznate su mi kvalitete tristatrojke. Probao sam ih sve, od originala, njegovih derivata do nasljednika 404.
Otkud ideja za bus?
Želim ti sreću i uspjeh u tvom naumu  :perfeto:

Iskreno, slažem se u potpunosti, i također sam uvijek najviše favorizirao Neoplane pogotovo serije iz 90-ih sa cetvrtastim malim farovima s lećom naprijed, i svi redom su mi prekrasni, a O303 mi se svidio relativno nedavno kao klasik bus sa zanimljivim dizajnom zbog zaobljenih prozora uz liniju krova i tako...

Otkud mi ideja? Oduvijek volim autobuse, a glavna inspiracija da i nabavim jednog je bio članak o Josipu iz Splita koji je kupio gradski MAN od Libertasa iz Dubrovnika na dražbi, pa mi je tu sinulo, zakaj i ja ne bi tak? 😅

The following users thanked this post: OrBrS

Offline Hercules

« Odgovori #11 : 08 Ožujka, 2025, 19:31:26 »
Svaka čast, nadam se ćeš uspjeti u svom naumu, baš nedostaju ovakvi projekti kod nas. Odličan odabir modela, autobusi su mi oduvijek bili zanimljivi, najdraži su mi baš O302/O303 i Setre serije 200 i 300.  :hi:  :good:

Offline chaos

« Odgovori #12 : 08 Ožujka, 2025, 20:46:24 »
Bome, imaš muda !! :thmbup: :P
Osobno nikad se nebi upustija u tako veliki projekt, osim ako mi ne naleti neka dizel lokomotiva.  :shootme:

Sritno! (... pratim u tanane)
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

Offline Maverick

« Odgovori #13 : 08 Ožujka, 2025, 20:51:53 »
Moram komentirat u znak podrške. Jednostavno moram! Sretno i hrabro!

Offline Retroauto

• Junior member
  • **
« Odgovori #14 : 09 Ožujka, 2025, 11:13:10 »
Svaka čast, nadam se ćeš uspjeti u svom naumu, baš nedostaju ovakvi projekti kod nas. Odličan odabir modela, autobusi su mi oduvijek bili zanimljivi, najdraži su mi baš O302/O303 i Setre serije 200 i 300.  :hi:  :good:

Hvala ti, i ja se nadam stvarno, iako me i prilicno strah jer ja nemam neko pretjerano znanje o mehanici, vise osnovno, a ovo je uz sve sto sam imao do sada još stranije zbog zračnog sustava i svega... Ali da od Mercedesa su mi definitivno modeli O303 najljepši...

Bome, imaš muda !! :thmbup: :P
Osobno nikad se nebi upustija u tako veliki projekt, osim ako mi ne naleti neka dizel lokomotiva.  :shootme:

Sritno! (... pratim u tanane)

Hahahaha ogroman je projekt ali ajmo mic po mic pa ćemo vidjeti do kuda ćemo doći hahah
Hvala!

Moram komentirat u znak podrške. Jednostavno moram! Sretno i hrabro!

Hvala ti, trebat će mi i sreće i hrabrosti 😂

Inače, kada autobus dovezem u ZG, tko god ima želju vidjeti ga, ima neko znanje ili savjet o mehanici, dapače, sve je dobrodošlo!
« Zadnja izmjena: 09 Ožujka, 2025, 11:50:21 Retroauto »