Autor Tema: Polirati kanale u glavi motora ili ne?  (Posjeta: 28709 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Risbo

• Antique Member
  • Spol: Muški
Polirati kanale u glavi motora ili ne?
« Odgovori #60 : 29 Siječnja, 2007, 14:16:54 »
Gospon Kvocic nema motornu kocnicu nego eventualno koristi u njemackoj (mercedes) s obzirom da radi na kamionima :)

A kocnica imas preko nekoliko u zg (jest da su valjci, al nema veze).

Btw, sad sam se sjetio. Jesi vidio kako izgledaju kanali u glavi na Yamahi R6 - motoru koji izvlaci oko 200 ks po litri (ovisno o godini) i po mom misljenju je jedan od nasavrsenijih motora sto se mogu kupiti (u principu R serija od 600 kubika bilo kojeg proizvodjaca - kawasaki, suzuki, itd..)
Na njima su kanali ful glatki (a do 2003 godine je yamaha bila na frgama - za ostale neznam) ;)

Meni su takvi motori referenca i uzor jer su koji korak ispod F1

FiatGroup

• Gost
« Odgovori #61 : 29 Siječnja, 2007, 16:05:01 »
blage veze s mozgom nemas.. vjerojatno si jos u 2 DEZNITETU.

:haha:

Tuco

• Gost
« Odgovori #62 : 29 Siječnja, 2007, 19:42:07 »
prepucavanje ili ne prepucavanje..kolko sam uspio do sada procitati ovu vašu raspravi mislim da je jedini moguci nacein da se obijici da identican motor iako je to prilicno teško za naci i da samo usis obradite, svatko na svoj nacin, nakog toga na mjerenje i vidjet ko je koliko izvukao i na cemu i tako to..od ovog internetskog kemijanja nema pomoci...

Meni iskreno više drži vodu ovo poliranje na fino..

jedino me malo mota kaj bi bilo kad bi se usis sredio al ne znam kako je to moguce kao cijev od pištolja..blago lagana spirala..ne znam kak da vam objanim na kaj mislim...zbog koje metak ima konstantu i brzinu...

(A ja isto nadem usporedbu  :haha: )

mrgud

• Gost
« Odgovori #63 : 29 Siječnja, 2007, 19:44:58 »
Citat: FiatGroup
blage veze s mozgom nemas.. vjerojatno si jos u 2 DEZNITETU.

:haha:

ne razumijem. Nešto je krivo rekao?  :shock:

ajde, rasvijetli mi nešto...

ZAŠTO i zbog cega se kanali po tebi ne bi smjeli polirati?

Dakle ne govorimo o širenju kanala jadla jadla,... nego cisto hrapavost površine... ajde...

razlog i fizikalno objašnjenje... (prica se da si završio strojarstvo u Ri, pa nastoj onda kao akademski gradanin drugom akademskom gradaninu u struci objasniti ovaj fizikalni fenomen)

Što se tice kocnice, mi imamo jednu koja nije više ni motorna kocnica nego wasser vaga (curi voda iz nje na sve strane) i u posjedovanju je FSB-a, a mi kao studenti na njoj nismo ovlašteni raditi...

Na njoj je bajdvej, Fiatov 1100 motor... ;)  link i podloge za vježbe imaš medu onima koje sam ti dao  :o

FiatGroup

• Gost
« Odgovori #64 : 29 Siječnja, 2007, 22:24:58 »
Moram vam reci da je CRANK u pravu i duzni ste mu placati doziveotnu cugu :)

Ovo je old schol itd.. karburatori.. inktori iznad leptira i iznad usisne trubice..

Benzin koje se rasprsi nije "dovoljno rasprsen.. ako je glatka povrsina onda se skuplja u kaplicama i lose djeluje u efektu atomizacije - homogena smjesa.
mozete kod kuce napraviti eksperiment...

Da nema kompresije nebi se desila druga faza atomizacije i jos bolje homogenizacije... da ovog nema auto nebi upalio..

Zivjeli...

p.s.
Nista nije krivo upisano... ima stvari koje nisu samo automobili...

mrgud

• Gost
« Odgovori #65 : 30 Siječnja, 2007, 00:01:52 »
IMHO- Cranck je odustao. Zašto? Tvrdoglavost, egocentricnost, nemogucnost prihvacanja (pardon- razmatranja) tudeg mišljenja... ne znam... ja ne dižem ruke i ne odlazim s foruma samo zato što se netko samnom ne slaže...

Ja i dalje u tvojem postu ne vidim ni jedan dokaz...

Ove Supre na slikama su auti stari po 20godina... po meni to je oldschool... ako nije- to je na adminu da odluci- "should I stay or should I go"

"... ima stvari koje nisu samo automobili..."
slažem se... postoje i vešmašine sa cetiri kotaca, al ih netko voli i njemu su super...  nešto što je tebi auto san snova- nekome nije i obratno...

Ponavljam, ne biramo mistera gedore, ajmo razgranicit neke stvari...

Da li govorimo:
a) raplinjac
b) ubrizgavanje

(i da te vratim na temu, rasprava je pocela sa 7mge motorom (3,0, 6cil, atmosf, sa UBRIZGAVANJEM, na što ste vas dvojica poceli drvit o šmirglu 80, no dobro, kasnije ste rekli da se odnosi samo na rasplinjace)

da rezimiram:
vi kažete da se hrapavijim kanalom postiže homogenija smjesa koja je kasnije pogodnija pri izgaranju?

ja i dalje tvrdim da je bolje polirati kanal jer mi je bitnije smanjiti gubitke u punjenju i samim time povecati punjenje cilindra, nego imati smjesu homogeniju nego što jest (zato što smatram da je dovoljno homogena, a da se hrapavim kanalima nece postici toliki omjer uloženo/dobiveno)

Procitaj Risbov post... i reci da li je istina da ce se kapljice primati za stijenku?
I da li smjesa ulazi u cilindar lamilarno ili turbulentno i kakvo strujanje želimo postici? :D

Sa hrapavijim kanalom bi se slagao kod turbo auta, tamo nabiješ tlak turbine i tako te malo briga jel ti površina 12 ili 9... i to cisto zbog detonacije, niceg drugog.. znaš o cemu pricam

FiatGroup

• Gost
« Odgovori #66 : 30 Siječnja, 2007, 00:17:00 »
IMSHO....

Sto da se vise kaze...

Pa recimo sam GC ima stroj za mjerenje protoka...
zar on nije dovoljana referentan tocka?

Zaista nema rijeci.. neunistivi ste...

Govorim o karburatoru, inktoru iznad leptira TB i injektoru iznad same trubice...
govorim o benzinu i kondeziranju na stjenkama itd itd...

Ja sam ovdje zavrsio.
Pridruzujem se CRENKU na pivi i cevapima..

VOZDRA

mrgud

• Gost
« Odgovori #67 : 30 Siječnja, 2007, 00:44:39 »
hm... iteresting... jerbo svi flow benchovi na svijetu kažu da je protok veci s manjim gubicima i finijim stijenkama... ha možda je na tom meridijanu kontra...

dobar tek... i živjeli vi meni...  lol  :haha:

FiatGroup

• Gost
« Odgovori #68 : 30 Siječnja, 2007, 00:46:29 »
:bye:

Offline Tookie

• Antique Member
« Odgovori #69 : 30 Siječnja, 2007, 11:05:45 »
ajde hvala ku*cu da je gotovo ovo...

:bye:
..."I noga u guzicu je isto korak naprijed"...