Tvoj motor ima mehanicko / rucno stelanje ventila. znaci, mozes koristiti mineralna ulja.
AutoData kaze 15w-40, ( to su mineralna ) dok je za hidro podizace ventila obavezna
najmanje tzv. polusintetika, 10w-40, ili za modernije cista sintetika 5w-40 ili 0w-40.
ja osobno u tvog Porscha bih stavio 10w-40, u nasim klimatskim uvijetima, ljeti i zimi. Usto, pri izboru ulja vaznija je gradacija nego proizvodjac.
Sto se tice kocione tekucine, DOT 3 vise nije u upotrebi. potpuno normalno stavi DOT 4,
ili, ako zelis, DOT 5, samo u tom slucaju dobro isprazni CIJELI sistem, jer je DOT 5 na
silikonskoj bazi, puno je bolji, minimalno je higroskopan.
Da, to moram napomenuti. Kociona tekucina je higroskopna, pa ju je u nasim klimatskim uvijetima potrebno mijenjati otprilike svake tri godine.
Stvar je u tocki vrelista. Granice su : za DOT 3 > 140 celz; za DOT 4 155 celz; za DOT 5 180 celz.
Sto je vise vlage apsorbirala,, vreliste je na nizoj temperaturi. A kociona tekucina kad zakuva.......e onda.........samo ode pedala. ( probao sam i to, davno, na konop ZG - ZD,
Lickom magistralom, a u Gracacu oooooooooode pedala.......bilo je rucna, u brzinu, lijevo desno, i nemam pojma kako sam stao prije branika vucnog auta )
ako jos sto treba, reci