Ej, decki dragi. Komande za žmigavce i svjetla su nove jer stare kromirane nisu bile baš pouzdane, prednji farovi od novijeg radi novijih blatobrana ( manje ni nemam ), kada je 2001 kupljen bio je registriran te nisam ni razmišljao o restauraciji ( prema kategorijama old timera ) vec kao prijevozno ISPRAVNO sredstvo. Prednje i bocne ukrasne lajsne je vlasnica ( kao nove ) bacila u smece jer joj nisu bile po cefu >:( , tražio sam , zvao i na kraju odustao od toga. cofi ima original 54000 km, troši 6,1 lit kad cura vozi , kod mene cca 7,4 lit na 100 km. Mašina nije dirana osim štelanja ventila i jaceg cišcenja jer se još uvijek vozim na iste svjecice, kablove, razvodnu kapu od 2001 te jedino uz novije platine. Ulja ne troši ali zato nakon stanke padne 2-3 kapi onak radi reda - nešt iz mašine, malo iz poluosovina itd - nije figuar da malo ne zaslini i ostavi traga. Nakon varenja sve je dobro ocišceno i zašticeno ( ne znam ime jer neke stvari je radio kolega mehanicar koji je ucestvovao u restauraciji nekih 80 % po pitanju limarije ) ali nije dodatno zašticen ispod iz razloga da se vide eventualni propusti i da naknadno popravimo i temeljno zaštitimo kako treba - slijedi ove zime .Zamijenjene su sve "pikse " amortizeri, " drejani " doboši i još neke sitnice. Slijedeci planovi su da ošminkam mašinu - dodatno poliranje, grubo cetkanje glave te najvjerojatnije zamjena svih starih matica sa novima uz mogucnost galvaniziranja. Kao što se na slikama vidi imam i poklopce felge u boji vozila jer su stare ( samo 1 ) bila dosta u lošem stanju - kupljena na Jakuševcu pošto su mi nakon 2 dana imanja cofija popalili klinci pred zgradom; te dodatak ALU obruc felge koje su na poliranju kupljeni od clana foruma RS coupe. Rezervne dijelove nabavljam u auto kuci Plavljanin ( nove ) u Zg koji ima 90 % dijelova i za peglice jer uvozi iz Srbije. Kod nabavke prirubnica mora se pripaziti da ne kupujete obicne ( vidi se kao da su iz 2 dijela ) vec kovane jer su cvršce i malo skuplje ( nekih 50 kn komad ).
Obzirom da na forumu ima dosta clanova koji voze Mini Morisa moram napomenuti kako je moj mehanik 1998-99 preuredio jedan i zakleo se kako više nikad nece restaurirati bilo koji auto jer se nemogu izvuci nikakvi novci iz toga ( morao je isti prodati radi prinove ) a siguran sam da je vecinu dijelova narucivao iz Engleske i Njemacke ( maske, gume i sl ) ali šta je tu je.
Da, ono najvažnije što mi se desilo jest da sam sve kocione stvari dao u 1 auto market uz obvezu nabavke originalnih talijanskih stvari ( pošto je cofi izraden pola Italy pola Yu dijelova ) te nakon nekih 2 mjeseca isti se zatvorio i nestao sa lica zemlje - znaci uslijedilo je mjerenje i nabavka lagera, pripasavanje neceg - nešto itd - sad koci ko blesav na sva 4 kotaca. ono što je najinteresantnije je nabavka uljnog filtera jer sam morao objašnjavati i iskusnijim mehanicarima kako mi cofi ima uljni filter a ne procistac te gdje bih mogao nabaviti isti ( citiram : decec nema ti ficek uljni filter )- dao sam ga raditi u Medimurju prema starom uzorku.
Max speed 117 km / h, 0-100 km/h 32 sekunde !!!!!
Tokom slaganja bilo je naravno upita od kolega poznatih i nepoznatih da šta bacam novce na gluposti, bolje da ovo,ono sl a danas gledaju i pitaju : cuj prodaš ? :dance: