Autor Tema: Aparat za varenje  (Posjeta: 227354 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline krank

• Senior member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Prime Сasual Dating - Legitimate Girls
Aparat za varenje
« Odgovori #105 : 05 Svibnja, 2009, 23:47:51 »
a i dalje nam recite se isplati kupit to pevecu,jel bi trajalo to ista?

Offline car f@n

• Veteran member
Aparat za varenje
« Odgovori #106 : 06 Svibnja, 2009, 19:07:35 »
Ja još nisam èuo nijedan loš komentar na Varmig aparate za zavarivanje koje možeš kupiti u Pevecu... One za 1600 kn na više...

Za Einhell-ove neznam, jer ni neznam nikog ko ga posjeduje...

Offline zeljko

• Senior member
    • http://www.chelichana.tk
Aparat za varenje
« Odgovori #107 : 06 Svibnja, 2009, 22:09:55 »
Citat: car f@n
Ja još nisam èuo nijedan loš komentar na Varmig aparate za zavarivanje koje možeš kupiti u Pevecu... One za 1600 kn na više...

Za Einhell-ove neznam, jer ni neznam nikog ko ga posjeduje...

jos se isplati pogledati u merkuru, iskrine aparate mislim da je mig170 oko 2700kn... varmig u pevecu ima astronomske cijene, mislim da od 180A kosta preko 3500kn...

ali ako covjek ne misli zavarivati na dnevnoj bazi ne vidim zasto ne einhell, ima garanciju dvije godine, kad krene zajebavat odneses ga natrag i dobijes novoga... einhell se isplati kupiti u pevecu, oni su zastupnik i serviser, a dvije godine garancija na mig150 za 1600kn je odlicna opcija... ja kazem uzmi dok ima, a mozda bi bilo mudro pogledati i mig190 od einhela, ako nije puno skuplji...

Offline bboris

• Olschool apprentice
  • *
Aparat za varenje
« Odgovori #108 : 20 Svibnja, 2009, 13:11:22 »

Offline fule99

• Oldschool rookie
Aparat za varenje
« Odgovori #109 : 20 Svibnja, 2009, 15:52:44 »
A ja i moj engleski  :o  Naci, koliko san skuzio imaju mogucnost za plinom i bez njega, imaju to svi ili.. :o
Fu£e

sonny

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #110 : 21 Svibnja, 2009, 10:55:12 »
Ovo na linku su polovni ureðaji u dobrom stanju  :D
A i prodaju se u Ameriki gdje je konkurencija i više nego žestoka, pa se pogotovo u današnje vrijeme svi bore za komadiæ tržišta.....
I nadalje.... Puno je nedostataka na takvim ureðajima.....
Transformator je obièno underraetan, pa se pogotovo kod ozbiljnijeg/dužeg zavarivanja te zavarivanja veæim strujama javlja problem kvalitetne dobave žice za zavarivanje.... Odnosno i/ili motor za pogon žice ostane bez dovoljno struje i/ili se motor pregrije pa poènu problemi sa pogonom.... Nadalje, nijedan od ovih ureðaja nema EURO konektor za prikljuèak gorionika/pištolja/polikabela/nazovitegakakohoæete pa ste onda ogranièeni sa nabavkom rezervnih dijelova, a i kod ovakvog direktnog prikljuèka pištolja postoji velika moguænost presavijanja istog što opet dovodi do problema u dobavi žice.... I još jedna stvar, takvi jeftini ureðaji obièno nemaju elektromahnetni ventil za zaštitni plin, nego je otvaranje/zatvaranje ventila izvedeno "primitivnim" ventilom u sklopu prekidaèa pištolja.... Koji obièno ili ne brtvi kako treba ili se ne otvara dovoljno, što opet dovodi do problema tijekom zavarivanja.....

sonny

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #111 : 21 Svibnja, 2009, 11:02:43 »
Citat: fule99
A ja i moj engleski  :o  Naci, koliko san skuzio imaju mogucnost za plinom i bez njega, imaju to svi ili.. :o

Zavarivanje sa ili bez plina ovisi prvenstveno o upotrebljenom dodatnom materijalu (žici).... Razlikujemo pune i punjene žice koje rade u zaštiti plina, te samozaštiæujuæe punjene žice koje za svoj rad ne zahtijevaju zaštitu plina... Odnosno zaštita se ostvaruje izgaranjem punjenja žice.....
Što se ureðaja za zavarivanje tièe, u 99% sluèajeva oni su konstrukcijski isti, samo što zbog gore navedenih stvari, ureðaji kojima zavaraješ žicama u zaštiti plina imaju dodatni elektomagnetni ventil....
Znaèi dodavanjem ventila imaš ureðaj koji radi i jedno i drugo :) O isplativosti prerade neæemo....
I daljnja razlika je u pištolju za zavarivanja, koji je kod zavarivanja samozaštiæujuæim žicama, puno jednostavniji, lakši i sa manje potrošnih dijelova.....

Offline fule99

• Oldschool rookie
Aparat za varenje
« Odgovori #112 : 21 Svibnja, 2009, 15:09:37 »
Uuu..savrseno objasnjeno :jak: Hvala :dance:
Fu£e

sonny

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #113 : 22 Svibnja, 2009, 08:31:48 »
Pošto sam upravo završio pisanje jedne poooodugaèke PP, evo i transkript  :D

Željko piše :

Citat:

Poz,
planiram si uzet neki aparatic za zavarivanje, mig170 vec imam i zadovoljan sam s njim, ali sad bi kupio neki REL (transformatorski, inverteri su mi malo skupi)... spajao bi ga na 230V... i s njim bi radio sa celikom debljine 2-10mm...

posto neznam nista o tima aparatima, a nikad s njima nisam nesto ni radio, pitam te za neke savjete:

Prvo se dvoumin izmedju tri modela iskravara i tri modela varstroja!
Iskravar modela TS160, TS180 i TS200 i Varstroja modela Varex 162, 160/180 i 180/210...

evo linkovi ako hoces pogledati i preporuciti nesto...
http://www.varstroj.si/index.php/varex-transformatori-za-zavarivanje.html
http://www.iskravar-bg.com/index.php?main_page=index&cPath=4_7

Sad sam vidio da postoji vise vrsta elektroda za tu vrstu aparata: http://www.elektroda-zagreb.hr/dodatni_materijali.htm

pretpostavljam da su ove rutilne za svakodnevni posao sa cijevima, ali ne znam za sto su ove bazicne i koja je njihova prednost ? te da li bi sa ovim inox elektrodama i gorenavedenim aparatima mogao raditi sa inoxom i u kojem rasponu debljine stjenke ?

Znam da se elektrode prodaju u debljinama od 1,5 do 5mm. pretpostavljam se se biraju prema stjenci i prema struji, sto tanje stjenka to tanja elektroda i to manja struja... prema tome bi sa 2mm stjenkom cijevi radio sa elektrodama od 1,5mm ili vecima ?

hvala ti unaprijed i sorry na duzem postu

Ja odgovaram :

Citat:
Što se tièe i jednih i drugih ureðaja bitno je napomenuti da se radi o transformatorima, znaèi izmjeniènoj struji... Kasnije æu objasniti zašto je to bitno.... Kod Varstroja nema podatka o intermitenciji..... Dok je kod Iskre mjerena na 10% što je vrlo malo, jer se kod REL ureðaja raèuna min 35%.... Sad, prema debljinama lima/cijevi koje si naveo, rekao bih da ti je najbolje raditi sa elektrodama promjera 2 do 4 mm.... Za elektrodu promjera 4 mm struja zavarivanja bi se trebala kretati oko 150A.... Sad, ako æeš zavarivati puno, onda je moja preporuka najjaèi transformator i od Iskre i od Varstroja... Odnosno :

http://www.iskravar-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=4_7&products_id=12
http://www.varstroj.si/index.php/varex-160210.438.html

Èisto iz razloga da ti se ne dešava pregrijavanje ureðaja usred rada.... Ukoliko neæeš raditi puno, uzmi slabiji model.... O kvaliteti ne bih, smatram da su i jedan i drugi isti kvalitetom, na kraju krajeva to su ureðaji koji se sa manjim kozmetièkim izmjenama proizvode veæ valjda 40 godina.... Regulacija struje zavarivanja ostvaruje se mehanièki pomoæu pomiène kotve koja mijenja magnetski tok kroz jezgru transformatora, tako da se tu uistinu nema što pokvariti.... Osim da izgori trafo smile

Što se elektroda tièe.... Ponavljam za ono što misliš raditi dovoljne su elektrode od 2-4 mm promjera.... Ispod 2 mm æeš teško i naæi elektrode, odnosno nisu uvijek dostupne, a preko 4 mm nema smisla na debljinama ispod 10 mm.....
Nadalje naziv rutilna ili bazièna dolazi od sastava obloge elektrode.... Rutilne elektrode se u pravilu koriste za manje zahtjevne zavare i na limovima ili cijevima sa manjom èvrstoæom, itd.... Elektrode sa baziènom oblogom se koriste za zavare kod kojih se zahtijeva vrlo visoka kvaliteta te vrlo visoke mehanièke karakteristike zavara (pogotovo udarna žilavost).... Koje æeš upotrijebiti, ovisi o materijalu kojeg æeš zavarivati....
Što se Elektrode Zagreb tièe, preporuèam slijedeæe (redom kako je napisano) :

http://www.elektroda-zagreb.hr/dodatni_materijali1.htm

EZ - 8 RC
EZ - 11 F
EZ - 50B - ovo je bazièna elektroda

Negativna znaèajka baziènih elektroda je da imaju dosta grubo gorenje elektriènog luka i što im za uspostavljanje luka treba visok napon praznog hoda..... Što obièno "kuæni" transformatori nemaju..... Pa je onda rad sa baziènim elektrodama nemoguæa misija..... Zbog toga se trebaju koristiti ispravljaèi (istosmjerna struja), koji su veæi, skuplji i glomazniji.... Ti odluèi, ali imaj na umu da ispravljaèem možeš zavarivati sa puno veæom lepezom elektroda......

Što se tièe elektroda za INOX, u pravilu se radi o elektrodama sa rutilnom oblogom, tako da mogu raditi na transformatorima.... Koje æeš koristiti, ovisi prvenstveno koji æeš inox zavarivati.... 304 ili neki "bolji"....
Kod zavarivanja inox elektrodama, postavlja se nešto slabija struja zavarivanja nego za elektrode istog promjera za ugljièni èelik, zbog veæeg elektriènog otpora inox-a..... Preporuèam slijedeæe elektrode :

http://www.elektroda-zagreb.hr/dodatni_materijali3.htm

EZ - KROM 10 R - za 304 inox
EZ - KROM 30 R - za 316 inox
EZ - KROM 40 R - za zavarivanje kombinacije inox/ugljièni èelik

Eto nadam se da je sve jasno, ako nije slobodno pitaj.... pa, pa!

Offline zeljko

• Senior member
Aparat za varenje
« Odgovori #114 : 22 Svibnja, 2009, 17:41:50 »
bas sam ja krenuo objaviti to sto si mi napisao ali si me pretekao  :)

Offline car f@n

• Veteran member
Aparat za varenje
« Odgovori #115 : 07 Kolovoza, 2009, 18:51:41 »
Koji su simptomi da je plin u boci pri kraju, tj. da boca treba punjenje?

Offline detroit

• Senior member
Aparat za varenje
« Odgovori #116 : 07 Kolovoza, 2009, 20:08:43 »
...nizak tlak na manometru....

...kad stisnes malo a plin nejde...
...diy or die...

bveseli

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #117 : 28 Kolovoza, 2009, 09:35:34 »
Zanima me koja debljina žice bi najbolje odgovarala za CO2 jaæine 140A.
Za verenje lima 1-2mm.

Offline zeljko

• Senior member
Aparat za varenje
« Odgovori #118 : 28 Kolovoza, 2009, 11:02:30 »
Citat: bveseli
Zanima me koja debljina žice bi najbolje odgovarala za CO2 jaæine 140A.
Za verenje lima 1-2mm.

0,6mm

sonny

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #119 : 31 Kolovoza, 2009, 09:30:39 »
Citat: car f@n
Koji su simptomi da je plin u boci pri kraju, tj. da boca treba punjenje?

Osim toga, loša ili nikakva zaštita procesa zavarivanja....
Odnosno izloženost rastaljene kupke metala zavara oksidirajuæem utjecaju okolne atmosfere, što dovodi do pojave poroznosti zavara - velika kolièina ili otvorenih šupljina vidljivih na površini ili šupljina u samom zavaru, nevidljivih na površini.... Da ne spominjemo da takav zavar nema gotovo nikakva mehanièka svojstva (nosivost, èvrstoæu, nazovite kako hoæete)....

Tijekom zavarivanja to se oèituje kao vrlo nestabilno gorenje elektriènog luka, sa puno rasprskavanja, lošim "slijevanjem" taline zavara, te oèigledno lošim izgledom zavarenog spoja.... Takoðer i nemoguænošæu zavarivanja u prisilnim položajima (vertikalno, nadglavno).... Odnosno, laièki, vrlo brzo se primjeti da nešto "ne štima".....

@ bveseli : Prošla bi i 0,8 mm žica, pošto je 0,6 teže dobavljiva..... 0,8 bez problema radi na tim relativno malim parametrima zavarivanja....