Autor Tema: Quick question ---> Primer i spric kit  (Posjeta: 14295 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sixthy

• Olschool apprentice
  • *
Quick question ---> Primer i spric kit
« : 13 Svibnja, 2008, 17:25:11 »
Kolko sam upucen, spric kit na neki nacin sluzi i kao primer...

Jel potrebno nanositit oboje na plastiku ili samo spric kit...?  :roll
Stari swift GTi iz \'89...
...Ma kolko got da je razvaljen, volim ga... :D

imported_Gear

• Gost
« Odgovori #1 : 13 Svibnja, 2008, 18:00:13 »
oboje.    primer za plastiku sluzi da se boja primi na plastiku, inace ce se gulit jako lako.   ali opet, ja recimo nisam mogao spricat akril po primeru jer je sve scurilo ko voda,  tak da mora ic i spric kit.

Offline Sixthy

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #2 : 13 Svibnja, 2008, 20:07:44 »
Znaci oboje... :)

Nego, danas sam bio u Chromosovom ducanu i onom pored, u potrazi za spric kitom u spray-u i nista, u Chromosu nemaju, ovdje prodali...

Odem navecer u Bauhaus i Pevec, imaju neku glupu firmu na cijim sprayevima niti ne pise sta je sta (mada ima neki KAO spric kit), a u Bauhausu samo male BOCICE od 150 ml...  :shock:

Di ima u ZG za kupit spric kit u sprayu...!?
 :?

Offline kile

« Odgovori #3 : 13 Svibnja, 2008, 21:27:19 »
Pusti to u sprayu. Ništa ne valja.
Mora obavezno biti 2K ako misliš napravit pošten posao.
Sve ostalo je kratkog vijeka.

Offline turBina

« Odgovori #4 : 13 Svibnja, 2008, 21:34:40 »
imaš u svim prodavaonicama gdje mješaju auto lakove i prodaju kefe za kreèenje.

TL Fahreri

• Gost
« Odgovori #5 : 13 Svibnja, 2008, 22:56:29 »
Max mayer lanište, desno od brooklyna, ivièek luèko(skup) Ja sam uzeo u max mayeru 1k 120 kn

Offline Sixthy

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #6 : 14 Svibnja, 2008, 09:44:29 »
Aggghhh...

Ma najveci problem je kompresor i spray gun...
Jbg, da imam to, ni bi se zahebavao previse oko sprayeva...

Znaci 1K filleri ne valjaju...?
Sta su tako losi...?  :shock:

Offline turBina

« Odgovori #7 : 14 Svibnja, 2008, 10:10:45 »
ako koristiš 1K filer onda moraš koristiti i 1K boju. nije da nevalja..samo su 2K bolji. :)

Offline Sixthy

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #8 : 01 Studenoga, 2008, 17:02:14 »
Da ne otvaram novu temu...

Spremem se sljedeci wikend farbat branike i sad mi veli kompic da mi primer i spric kit nisu potrebni...  :shock:
Veli, ma bit ce dobro samo i s bojom...

Sad me zbunio i ne znam dal da kupujem primer i spric kit uopce, a stvar je u tome da je stari tom frendu bivsi autolakirer i rekao mu je da nije TOLKO potrebno koristiti ove pizdarije...

Offline turBina

« Odgovori #9 : 01 Studenoga, 2008, 18:02:30 »
iskreno je sam zadnji put stavljao primer na branike i samo sve usro jer se nije dobro primio na mjestima. auto lak jako dobro drži i sam...

Offline kile

« Odgovori #10 : 01 Studenoga, 2008, 21:48:04 »
Citat: Sixthy
Da ne otvaram novu temu...

Spremem se sljedeci wikend farbat branike i sad mi veli kompic da mi primer i spric kit nisu potrebni...  :shock:
Veli, ma bit ce dobro samo i s bojom...

Sad me zbunio i ne znam dal da kupujem primer i spric kit uopce, a stvar je u tome da je stari tom frendu bivsi autolakirer i rekao mu je da nije TOLKO potrebno koristiti ove pizdarije...

Ljuštit æe se sigurno nakon nekog vremena, ako nema plastik primera.
Prvo dobro pobrusit plastiku i to ne prefino, da bolje primi primer.
Onda preko toga 2K filer, pa brušenje na vodu sa finim šmirglom i onda lakiranje.

Offline Sixthy

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #11 : 02 Studenoga, 2008, 13:10:20 »
Opet zablude...
Jedan veli da, drugi veli ne...   :?

Kompic je inace cijeli auto farbao samo s akrilnom bojom, bez spric kita i primera prije i vec godinu dana mu boja jebeno drzi...
...I jos veli da je to stari njegov sam radio, dok je bio malo "pod gasom" nakon par pivi...  :haha:

Inace, branike sam skoro komplet pobrusio, ali tek tolko da skinem stare boje, nisam ih "do koze" brusio...
Znaci da bi na postojecu boju isao s novom i to mi se cini kao da bi moglo drzati...
...Prijasnji vlasnik je prije mene farbao cijeli auto i kolko vidim, branike je farbao preko stare boje, dakle isto kako bih i ja to htio napraviti...

Offline Ogi

• Senior member
    • http://www.tdm-oldmoto.com
« Odgovori #12 : 02 Studenoga, 2008, 21:54:46 »
:)  Evo par savjeta za poèetnike lakirere, za manje popravke i manje kolièine boje, a koja treba biti kvalitetna, treba se prošetati (Ili provozati) po staroj samoborskoj, jer u Stenjevcu, prekoputa "Lucijanke" (Srednja škola) je duèan koji vam je sposoban zamješati profesionalnu boju i odreðen ton, a kasnije to staviti u sprej, tako da možete lakirati  i bez opreme (Kompresor,šprica ....)
  :shock:      Što se tièe Plastik Primera, to postoji u spreju, i manjem i veæem pakovanju, i onaj kaj košta kao kutija ili dvije cigareta je dobar i može se (Kada se  osuši na dodir) na njega nanositi  2k boja, (Možda može i 1k al ?!?...) i MORA se obavezno nanjeti na plastiène dijelove u svakom sluèaju, a neškodi i ako se  upotrijebi i na metalnim površinama, jer bolje  poveže podlogu i boju, tako da je lakše špricati, i može se dobiti jaèi sjaj, a i ako nije dobro zamatirano (ili postoji opasnost od masniæe, silikona i sl) na nepristupaènim mjestima, neæe se guliti boja ni nakon dužeg vremena....

8)  kaj se tiæe Fillera, šprickita ili kako se vec  zove kod koje firme, ja ugavnom radim zahtjevnije stvari jer uglavnom radim motocikle pa koristim dvokomponentni (filler+herter) jer mi uglavnom završna obrada mora biti 1200, da se dobije visoki sjaj, a i ako ga ne koristiš, nakon lakiranja (s 2K) stvar može izgledati dobro, a nakon nakog vremena boja kao da potone i vide se risevi i fleke od kita

E  :o  kaj se tiæe mjesta za nabavku boja  i ostalog materijala koji se koristi pri lakiranju, meni je do sada najbolje opskrbljen i po relativno pristojnim cijenama opskrbljen kvalitetnom robom duèan u Španskom, u zgradi  preko puta autobusne stanice kod tržnice (Placa), a i osoblje je susretljivo, tako da s voljom odgovaraju na sva pitanja u vezi lakiranja, a i mogu se dobiti male kolièine i boje i fillera i razredjivaèa i primera šmirgla, polir pasti i gotovo svega za profiæe (maske, krpe, šmirgli, spužve....)

PS, moja je preporuka da ne miješate proizvodjaèa, ako niste sigurni, znaèi ako je boja npr Sikkens, onda treba biti i herter i razredjivaè, a po moguènosti i filler, al nije uvjet ako se dobro posuši prije nanošenja baze.....

Offline kile

« Odgovori #13 : 03 Studenoga, 2008, 08:24:38 »
Citat: Sixthy
Opet zablude...
Jedan veli da, drugi veli ne...   :?

Kompic je inace cijeli auto farbao samo s akrilnom bojom, bez spric kita i primera prije i vec godinu dana mu boja jebeno drzi...
...I jos veli da je to stari njegov sam radio, dok je bio malo "pod gasom" nakon par pivi...  :haha:

Inace, branike sam skoro komplet pobrusio, ali tek tolko da skinem stare boje, nisam ih "do koze" brusio...
Znaci da bi na postojecu boju isao s novom i to mi se cini kao da bi moglo drzati...
...Prijasnji vlasnik je prije mene farbao cijeli auto i kolko vidim, branike je farbao preko stare boje, dakle isto kako bih i ja to htio napraviti...

E jebiga majstore, u prvom postu nisi napisao da su branici veæ lakirani.

Postupak sa plastik primerom je za golu plastiku koja nije nikad bila lakirana.

Offline Sixthy

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #14 : 04 Studenoga, 2008, 16:32:14 »
Uhhh, izludit cu ja s vama, a pogotovo vi samnom...  :)

Ajmo redom...

Branici su posmirglani sa p80 i to dosta grubo, tako da ima riseva od smirglanja...
Dalje mislim sa p120 pod malo slabljim pritiskom opet presmirglati branike... Iza toga idu vodeni 400, 800 i na kraju 1000...

Branici su na dosta mjesta kitani, na nekim mjestima je bruseno do plastike, negdje do STARE boje, a negdje do PRASTARE boje...

Boja je inace akril, standard crvena od swifta GTi...
Imam kod boje, a mogu i skinuti poklopac rezervoara da skeniraju boju...

Dalje...
Gepek sam isto sredjivao...
Bubnuo sam stup i recimo da sam imao srece jer se nisu cijela "vrata" spigala nego samo sredisnji dio lima, dakle, 99% udubljenje... I to je sve poravnato (kolko je islo) i dalje premazano valjda 100g kita gore... xD

Polovica gepeka je u dobrom stanju, a ostala polovica je pokitana/osmirglana s tim da sam na par mjesta (sveukupno cca 150cm2) osmirglao gepek do golog lima...  :shock:

Sad kad sam tocno razjasnio o cemu se radi, pitanja...:  :D

1.
Da li da branike (kad posmirglam zadnju ruku sa 1000) cijele pospricam sa primerom ili mogu samo "ostecene" dijelove pospricati (dakle, gdje je kitano i gdje sam dosao do plastike)...?

2. Filer... Da ili ne...?
Po meni, ako dobro osmirglam sve ce se mozda s vremenom i vidjeti sitni risevi, ali hebemu, ne farbam Corvettu, nego "staro djubre" (koje tak i tak ide u oglasnik kad se sve sredi)... :)

3. Kako tocno pripremiti branike za farbanje (s cim i kako ih ocistiti)...?

4. Primer za metal... Jel isti za aluminij npr. i lim...?
Vezano za gepek naravno, dal je ista stvar ko i s branicima (plastikom)...?

btw, farbam kod frenda u garazi s kompresorom i spray gun-om...
Nikakve 1k boje necu...  :P

btw2, hvala svima na pomoci i sry 4 being anoying...  :bye: