naravno da pumpu moram staviti, ne znam jedino kakvi plinovi se oslobadjaju zagrijavanjem ulja i to, dal bi neki odusak trebao ili nesto, da nebi eksplodiralo
... koliko moja logika radi a ne baš puno :ghh: ... treba ti ekspanziona posuda da ti ukoliko se temperatura tekućine u cijevima digne iznad 80-90-100 (neznam točno) da onda višak ode u tu posudu...
i naravno u cijeloj toj prići ti treba neki sigurnosni ventil da baci vodu van ako dođe do kakve havarije ...
(da ja pričam o vodi .... toja se prilikom zagrijavanja širi, za ulje nisam nikad čul da je ko stavljal tak da neznam kak bi se to ponašalo)
--- uglavnom evo primjera:
kolega u viksi ima kamin na drva ... o gornjem njegovom dijelu su profurane cijevi od centralnog u spiralu tak da kad toplina oja se oslobađa kad kamin gori ujedno zagrijava vodu u cijevima unutar kamina...
- ujedno ima vani i pumpu koja kad se temp vode u tim cijevim koje su isprepletene unutar kamina (To je sve samogradnja) digne na 20-ak celzijevaca ukljući pumpu i ona počne tu vodu tjerati na još 3 radijatora po cijeloj viksi .....
.... jedino kaj on nema tu ekspanzionu posudu pošto je cijelo vrijeme tam i pazi na temp vode u sistemu ..
MANA ovog sistema je ako nestane struje a peć i dalje gori a pumpa ne cirkulira vodu .. temperatura raste a samim tim se voda i širi te postoji mogućnost da negdi pukne cijev i imaš sranje ....
---- Peć na rabljeno ulje ---- to sam vidio kod jednog meštra tu kod mene .... ali doduše nisam pretjerano obračal pažnju na to ... koliko se siječam izgleda ko obična peć na drva i na dnu točiš rabljeno ulje te na taj otvor gdi točiš ulje uzima zrak da može gorjeti i lagano gori i fino grije .... al neznam kak to uspije zapaliti da bi ulje počelo gorjeti ...
eto moje logike al nadam se da ima na forumu nekog centralaša da podrobnije i stručnije razjasni nedoumice .... :ghh::ghh: