Autor Tema: Temeljna boja,iskustva i koja je bolja  (Posjeta: 31041 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

sedmica

• Gost
Temeljna boja,iskustva i koja je bolja
« : 05 Studenoga, 2010, 00:51:54 »
Pozdrav,radim auto i sva tvornicka temeljna boja ide dole (osim boje na krovu) pa me zanima koja je bolja temeljna boja za prvi premaz na goli lim??
Čuo sam da imaju neke dvije koje se često koriste:
-epoxidna temeljna boja
-reaktivna temeljna boja (prajmer)
E sad me zanima razlika te dvije boje i koja je bolja,kvalitetnija..
I jos neke osobine boja:
-da li se moze prelakirat,il bilo sta da ide na nju (zaštita,git,filer)?
-kako boja pokriva,gusta ili rijetka??
-koliko slojeva se šprica da ispane najbolje??
-kad se stvrdne je li kao plastika ili se može gibati tokom uvijanja karoserije auta???
-da li puca,odpada nakon nekog vremena
-da li nitro baza neke druge boje moze ic preko nje???
-da li se može na niskim temperaturama koristiti???
-da li je to dobra antikorozivna zaštita ili nije??
I naravno vasa iskustva ako ste koristili jednu od tih boja.

Offline ivmatic86

« Odgovori #1 : 25 Studenoga, 2010, 19:57:28 »
radim sa epoxidnom temeljnom već duže vrijeme (2 komponente), ima predobra antikorozijska svojstva. odlično se hvata za goli lim, plastiku branika ili stakloplastiku, ide i na plexiglas. ne nju se ne hvata dobro ništa sa nitro bazom, mora bit epoxi baza.
nanit u 2 sloja, napravit vodeno brušenje, nanit jako tanan 3. sloj i prije nego je potpuno osušen prvu ruku boje. ne radit na temp nižoj od 5 C.
Yugo je više od vozila, to je statusni simbol!

sedmica

• Gost
« Odgovori #2 : 27 Siječnja, 2011, 14:10:39 »
Citat: ivmatic86;197355
radim sa epoxidnom temeljnom već duže vrijeme (2 komponente), ima predobra antikorozijska svojstva. odlično se hvata za goli lim, plastiku branika ili stakloplastiku, ide i na plexiglas. ne nju se ne hvata dobro ništa sa nitro bazom, mora bit epoxi baza.
nanit u 2 sloja, napravit vodeno brušenje, nanit jako tanan 3. sloj i prije nego je potpuno osušen prvu ruku boje. ne radit na temp nižoj od 5 C.

Aha,a da li puca epoxi kad se uvija karoserija,mislim da li je pretvrda pa da ispuca kad se uvija lim,i kolka je trajnost te epoxi boje (vremenski) od kad je naneseš???(da li nakon nekog određenog vremena odpadne izgubi svojstvo ili tako nesto)

A jel se nemože git,filer,baza,lak nanositi na nju,kako sam ja skužio ili ?????
Da li za nju hvata tvornička zaštita podvozija (ono ko guma protiv kamenčića)??

Offline kizo

• Antique Member
« Odgovori #3 : 27 Siječnja, 2011, 22:20:17 »
ja sam koristio Hempelovu temeljnu boju za manje brodove, 2komponente, znaci za primjenu ispod vode i izgleda mi jako kvalitetna

stavljao sam ju u dva sloja, bilo kistom ili kompresorom, i kasnije ju mozeš brusiti, farbati, stavljati na nju zaštitu, šta vec treba
« Zadnja izmjena: 27 Siječnja, 2011, 22:22:41 kizo »

sedmica

• Gost
« Odgovori #4 : 28 Siječnja, 2011, 19:05:29 »
Citat: kizo;212536
ja sam koristio Hempelovu temeljnu boju za manje brodove, 2komponente, znaci za primjenu ispod vode i izgleda mi jako kvalitetna

stavljao sam ju u dva sloja, bilo kistom ili kompresorom, i kasnije ju mozeš brusiti, farbati, stavljati na nju zaštitu, šta vec treba

Znači može ić na nju sve,dobro to ionako moram vidit preporuke proizvođača, ali niko mi nije odgovorio da li je to tvrda vrsta boje i da li postoji mogućnost pucanja kad se lim uvija (ne sad neko teško uvijanje već kad karoserija se uvija,oku je nevidljivo uvijanje to,ali boja može puknit ako je pre tvrda.)

inače hvala na odgovorima :palac:

Mane

• Gost
« Odgovori #5 : 30 Siječnja, 2011, 16:27:22 »
Pošto i ja idem skoro u uređenje poda na svojoj 33-ici također me zanima šta bi bilo prvo najbolje stavit na čisti lim? Normalno da bi htio stavit nešto što bi za jedno duže vrijeme zaštitilo pod od hrđe a opet da nije neka cifra od koje glava boli.
Kako bi se ponašala Hamerite boja?

Offline kizo

• Antique Member
« Odgovori #6 : 30 Siječnja, 2011, 17:45:20 »
boja je tvrda, ali mislim da nebude pukla na uvijanje auta, to treba stvarno previnuti lim da bi pukla

ako ju stavljaju na brodove, koji imaju isto uvijanja pogotovo na nekakvim velikim valovima zasto nebi drzala i na autu ;)

Offline kizo

• Antique Member
« Odgovori #7 : 30 Siječnja, 2011, 17:49:32 »
2Mane- Hamerit sam koristio samo lak boju i nisam baš oduševljen, farbao sam ovjes, pjeskario, 2kChromosova reaktivna i Hamerit preko, boja se lako otkrhne(mozda ima veze radi Chromosove temeljne), brzo gubi sjaj i postane kao polumat, tri puta primi za isto mjesto i sjaja više nema??? , i jako je osjetljiva na razrjeđivace
« Zadnja izmjena: 30 Siječnja, 2011, 17:52:11 kizo »

Orbital

• Gost
« Odgovori #8 : 30 Siječnja, 2011, 18:42:45 »
Mene pak zanima jel ima neka boja koja bi išla na podvozje auta za zaštitu jer je dosta hrđe ispod hehe :D

Offline kizo

• Antique Member
« Odgovori #9 : 30 Siječnja, 2011, 21:09:42 »
četka, fleksa, i udri do zdravog lima :D

johan

• Gost
« Odgovori #10 : 30 Siječnja, 2011, 21:25:27 »
WURTH uzmite,1 litra 250 kn,vrhunsko sredstvo,imam stvari koje sam probno namaza prije dvije godine i koje stoju vani na svim mogucim vremenskim uvjetima i jos nije izbila hrdja....
1 litra je dovoljna za 4-5 auta ako ne i vise ako nije auto izvadjen ispod maslenickog mosta.....

Mane

• Gost
« Odgovori #11 : 31 Siječnja, 2011, 13:43:34 »
Znači da je ipak najboje stavit reaktivnu temeljnu, preko spojeva preć sa onom masom za spojeve ili kako se već zove i bacit body i to je to?

Offline car f@n

• Veteran member
  • Spol: Muški
« Odgovori #12 : 01 Veljače, 2011, 17:47:16 »
Citat: ivmatic86;197355

Gumi kit, body i plastobit?
Jel bi se to smjelo stavljat na epoxi temeljnu?  :o
« Zadnja izmjena: 01 Veljače, 2011, 19:03:04 car f@n »

sedmica

• Gost
« Odgovori #13 : 02 Veljače, 2011, 16:07:45 »
Citat: johan;213195
WURTH uzmite,1 litra 250 kn,vrhunsko sredstvo,imam stvari koje sam probno namaza prije dvije godine i koje stoju vani na svim mogucim vremenskim uvjetima i jos nije izbila hrdja....
1 litra je dovoljna za 4-5 auta ako ne i vise ako nije auto izvadjen ispod maslenickog mosta.....

Jel može puni naziv tog wutrh proizvoda.??
Jesi namazo na goli i očišćeni lim baš ili onako samo "prebrbiso prašinu sa njega" i namazo??
Jel gusto rijetko,jel procuri brzo??

sedmica

• Gost
« Odgovori #14 : 02 Veljače, 2011, 16:53:08 »
Citat: Mane;213287
Znači da je ipak najboje stavit reaktivnu temeljnu, preko spojeva preć sa onom masom za spojeve ili kako se već zove i bacit body i to je to?

Ljudi BJEŽITE od body-a svih vrsta,tj. bitumena POGOTOVO onih jeftinih!!!!
Samo upropaste poso i krajnji proizvod je katastrofa,nakon godinu il dvije postane plastika koju rukom možeš otkinit sa podnice i i između bodya i lima se skuplja puno vlage. PROVJERENO!!!

Inače sam opsjednut što se tiče zaštite podvozja auta i znam sve živo o zaštitama eto jedino neznam šta ide direkt na goli lim šta bi bilo najbolje pa pitam.

>>>Za zaštitu od kamenčića i vlage podvozja preporučujem TEROSON terotex-record 2000 !!
Na bazi je kaučuka i smole koji trajno ostane elastičan i ne otpada. Pričo sam sa čovjekom iz terosona koji je zastupnik za HR i kaže da tu zaštitu podvozja (teroson) koriste 90% proizvođača novih auta (među njima VW,BMW Audi,ford...itd..)<<<<
(kad sam skido staru zaštitu sa auta 87.godište bila je starija i lošija verzija terosona kao tvornička zaštita i gdje se nije puno oštetila nije bilo ni trunke hrđe ispod..toliko o terosonu.):palac:

Znači TVORNIČKA zaštita,po meni najbolje što se može dobit kad naknadno radiš auto.
Proizvod je prvoklasan a litra košta oko 70-80kn,potrebno 4-5 litara za zaštitu jednog auta ako se baš "tovari nemilosrdno".

Svi proizvodi od terosona isključivo su namjenjeni upotrebi na automobilima,tako da nije npr. recitol gusti što neki mažu na podnicu kao zaštitu pa se stvrdne otpadne nakon par mjeseci,pa se oni čude.Normalno da to nevalja zato što je recitol prizvod za građevinu,a ne za auto,i nikad neće imat svojstva zaštite kao što ima proizvod namjenjen prvobitno za auto!
A u ponudi imaju i voskove,silikone,diht mase,zaštite ,jepila,sve moguće za radit oko auta.

A što se tiče hammerit boja ima HAMMERITE za ograde,to je 3in1 boja. temeljna boja,nešto protih hrđe i lak u jednom. Ne valja je prebojavat sa bilo čim,jer čuo sam da otpada nakon nekog vremena sve sa hammerit boje.

Jedino valja nešto sa njom olakirat što ostaje samo hammerit boja i ništa neide na nju jer je kad je sama hammerit boja je izrazito kvalitetna i tvrda.
Radio sam sa njom,vrlo je rijetka i slabo pokriva kad se lakira nešto,tako da se mora u par slojeva lakirat predmet.
Ja sam olakiro onu željeznu "šinu" nosač branika i zadovoljan sam.
doza od ja mislim 750ml boje 105kn i 0.5l posebnog razrjeđivača za hammerit boju 70kn = oko 180kn:p

Druga vrsta je HAMMERITE RUST BEATER No.1 to je po specifikaciji proizvođača vrlo korisna temeljna boja koja neutralizira hrđu i može se sa njom ić direktno na hrđu,daju garanciju 6 godina od hrđe.
Može se prebojat sa svim bojama (uljane,akrilne itd boje) al sad ko će reskirat sretno mu,ja neću.:vecernji: p.s i ona je rijetka dosta.
doza od 1l boje 120kn i 0.5 tog posebnog razrjeđivača 70kn = oko 190kn:p

Što se mene tiče reaktivna temeljna Helios ili epoxi temeljna najbolje na goli lim,onda diht masa za spojeve i onda teroson terotex record 2000 kao zaštita podvozija i AMEN . bolje ni u tvornici nebi napravili..
Jedina bolja i najbolja preventiva zaštite od hrđe je cinčanje karoserije,a svi znamo da to košta puno many many..:ghh: