Ajoj kakav bed... Evo, sa inzenjersko-strojarsko-tehničkocrtačkog aspekta - hvalevrijedna skica, odlican tehnički crtež, dikcija, izgovor, boja glasa... Definitivno cista petica za trud oko crteza.
Aaaaliiii... Sa tehničko-operativne strane... Moje neko misljenje je da ovo ne moze raditi kako treba. Odnosno - ovo ne radi uopce ako cemo gledati na ucinkovitost. Da, tu ce pjesak izlaziti... Da, tu ce pjesak i ispjeskariti nesto, ali - po meni iskoristivost ovog sistema je daleko ispod nekog praga rentabilnosti kako sa ekonomsko-energetskog stajalista tako i sa stajalista same kvalitete pjeskarenje (vrijeme, ucinkovitost i slicno).
Po meni, ovaj zrak koji odozgora ''nabija'' pijesak i ''sili'' ga da brze istjece - ne drzi vodu nikako. Pijesak po svojim fizikalnim osobinama (mnostvo zrnja, mnostvo supljina oko kojih zrak ''skrece'') te samom povrsinom zrna pijeska ima efekt - čepa, ako me razumijete.
Nadalje, otezavajuca okolnost ovoga sistema je sto je dno posude ravno, a ne stozasto, kao u recimo silosu. Sjetite se da pravilo za konstruiranje silosa glasi - nagib (kut) stranice dna mora biti veci od rasipnog kuta tvari koje se u silosu skladisti.
Nadalje, brzina istjecanja tvari iz ovakvog spremnika - ovisi samo o:
1.) Fizickim osobinama tvari koje se isipavaju (velicina granulata, specificna gustoca, ljepljivost, unutarnje trenje...) te nije isto ako iz silosa isipavate zrnja kukuruza ili - cement
2.) Velicini otvora na izlazu (nepotrebno uopce ista komentirati)
3.) Kutu samog konusa silosa. Sto je konus ''paralelniji'' sa stranicama spremnika - dobivate efekt kao da imate cijev bez dna.
PRITISAK uopce nema utjecaj na poboljsanje protjecanja, nego bas suprotno MOZE JEDINO USPORITI brzinu istjecanja jer se silom koja djeluje na povrsinu samo sabija materijal koji se onda jos cvrsce sljubljuje jedan uz drugog i zbog povecanog trenja dolazi do sporijeg isipavanja.
Ako mislite da ce se zrak ''probiti'' kroz pijesak - varate se. Nece! Moze jedino uskovitlati povrsinski sloj te ce zrak, po zakonu fluida brzo izgubiti svoju (kineticku) energiju u bitci protiv potencijalne energije pijeska koji je ''tezi'' odnosno ima vecu ''masu'' - tocnije specificnu gustocu. ''Kolicina mase'' zraka je veeeeeej tu mač manja od''kolicine mase'' pijeka. U saci pijeska kojeg zagrabite ima puno vise mase nego u nekoliko kubicnih metara zraka. To je kao da se auto sa 500km/h zaleti medu parkirane kamione. Prva dva ri ce pomaknuti, ostali ce ostati netaknuti. U nekim silosima se cak zrak upuhuje ''po etazama'' da se sadrzaj ''rastrese'' tijekom isipavanja.
Nekoliko primjera gdje se ovo moze sresti jesu pjescani sat te ''pjescane zamke'' koje se danas koriste, recimo u brodogradnji na porinucu brodova, te stari anticki ''trikovi'' dizanja ogromnih obeliska. Brod (zavisno o velicini) lezi na ploci (plocama) koja je u biti poklopac posude (kod 180-metarskog tankera takvih posuda ima... Puuunooo :D Stotinjak... Dvjestotinjak...) u kojoj je - kvarcni pijesak. Posuda stoji na ''karegi'' odnosno postolju na kojem se brod - izgraduje. kad se brod treba porinuti, podvlace se sanjke pod njega te se iz posuda ispusta pijesak. Brod se spusta i nalijeze na sanjke, posuda se oslobodi, ''karege'' se maknu i teta Jaca sa svojim zavodnicim kezom ovakvim ---> njiiiiiiiiiiii :ghh: kaze:''Aj du HOOOUUP da ce brod ploviti mirnim morem...'' Znaci koliko je god brod tezak, pijesak ne ''šprica'' ko lud, nego lagano istjece... Slicno je i u pjescanom satu. Ako igrate Scruble - ma nema tog pritiska koji ce onaj pijesak iznutra istjerati brze van. Moze jedino ona staklena ampula - eksplodirati.
Znaci - sam spremnik je ovdje izuzetno lose napravljen.
Nadalje, kao sto kolega kaze - usisavanje pijeska - ono mora biti onako kako je on rekao. Sto blize mlaznici jer - morao bi imati straaaaahovitu silu da istransportiras pijesak kroz recimo metar-dva... Tri-pet-sedam crijeva pa ga tek onda jos i natjerati da prode kroz - mlaznicu. Da bi to postigao morao bi imati heeebeno haba-haba dimenzionirane stijenke tog crijeva. Em je jos pijesak - abrazivan, ne zaboravi zasto ga koristis - da s njim - cistis!!! :D Nadalje, ako bi ta stvar tako i šljakila - mislim da bi bio hebeni haba-haba problem ponovno ''pokrenuti'' taj pjesak kroz cijev kad jednom taj sistem stane. Jos ako pijesak navuce vlagu (ako koristis home made DIY Drafski pesak) sve to mozes - zaboraviti.
Znaci - da bi ta stvar šljakala moras imati mrrrrrricnu:jak::jak:od kompresora. Znaci - sto veca boca, sto veci protok zraka, sto veci konstantni tlak...
Bez toga - mozes samo ovako kao mi

iz ciiiste zabave ispjeskariti neki sitniji komad...
http://www.renault4serbia.com/forum/index.php?topic=1892.260Prvi dan - dve felge... Kompresor se taaaaaako uzario da si mogao na jemu peci cevape... A kao, jedan je od ''poluozbiljnijih'' kompresora. Drugi dan - jos dve. Muka Isusova - u ta dva dana sam pojeo vise pijeska nego kolaca u cijelom svom zivotu. :D
Kako vidim da imas namjeru raditi ''nesto posteno'' za neku svoju korist - nema druge nego otpocetka i od temelja... :palac:A to je - kompresor. Pa onda ''šprica'' odnosno štolj-pi...
ŽiiiivjJOOO rođo, kao bi rekao pokojni Spajić... :piva: