Autor Tema: pjeskarilica  (Posjeta: 15168 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline turpija

• Olschool apprentice
  • *
pjeskarilica
« : 03 Ožujka, 2012, 10:21:43 »
imam ovakvu bocu

ovakve nacrte

a tjeo bi imati pjeskarilicu ...
jel mozda vec netko prosao slican put pa moze potvrditi uspjeh ili neuspjeh ovakvog zahvata ?

Offline tramuntana75

• Junior member
  • **
pjeskarilica
« Odgovori #1 : 03 Ožujka, 2012, 10:46:52 »
največi i najskuplji problem u cijeloj priči oko pjeskarenja je kompresor,ako imaš jak kompresor,bar 500l onda kupi pištolj dođe oko 200-500kn, jer ti se ne isplati kemijanje.ako nemaš kompresor onda nemoj ni kemijat jer nečeš doč do zadovoljavajućeg rezultata.

Offline dupli

• Senior member
pjeskarilica
« Odgovori #2 : 03 Ožujka, 2012, 12:39:24 »
nece ti to valjat prijatelju  ,  jer na taj nacin ce ti pjesak zastopavat to crijevo do mlaznice , pijesak ti mora imat ulaz sto blize mlaznici da ga zrak moze izbacivat , moze i nesto slicno kao sprica za bojanje samo sa vecim diznama (mlaznicama ) ali za to moras imat zvijerski kompresor a ne oni iz peveca
Popravljam ono što nitko nemože

Offline grafit

• Senior member
pjeskarilica
« Odgovori #3 : 03 Ožujka, 2012, 13:45:58 »
ja imam pištolj iz Peveca za cca 180 kn koji vuče pijesak iz vreće ,za manje stvari odličan

Offline ed-gst

• Veteran member
pjeskarilica
« Odgovori #4 : 03 Ožujka, 2012, 13:56:04 »
Citat: tramuntana75;297574
največi i najskuplji problem u cijeloj priči oko pjeskarenja je kompresor,ako imaš jak kompresor,bar 500l onda kupi pištolj dođe oko 200-500kn, jer ti se ne isplati kemijanje.ako nemaš kompresor onda nemoj ni kemijat jer nečeš doč do zadovoljavajućeg rezultata.

kompresor koji drzi STALNIH barem 6 bara je ok,sve ispod je NULA
zaboravi onaj od 50 pa kaze 8 bara,nis od toga,najidelanije je STALNIH 8 bara i gas

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
pjeskarilica
« Odgovori #5 : 03 Ožujka, 2012, 14:44:01 »
Ajoj kakav bed... Evo, sa inzenjersko-strojarsko-tehničkocrtačkog  aspekta - hvalevrijedna skica, odlican tehnički crtež, dikcija, izgovor,  boja glasa... Definitivno cista petica za trud oko crteza.
Aaaaliiii...  Sa tehničko-operativne strane... Moje neko misljenje je da ovo ne moze  raditi kako treba. Odnosno - ovo ne radi uopce ako cemo gledati na  ucinkovitost. Da, tu ce pjesak izlaziti... Da, tu ce pjesak i  ispjeskariti nesto, ali - po meni iskoristivost ovog sistema je daleko  ispod nekog praga rentabilnosti kako sa ekonomsko-energetskog stajalista  tako i sa stajalista same kvalitete pjeskarenje (vrijeme, ucinkovitost i  slicno).
Po meni, ovaj zrak koji odozgora ''nabija'' pijesak i  ''sili'' ga da brze istjece - ne drzi vodu nikako. Pijesak po svojim  fizikalnim osobinama (mnostvo zrnja, mnostvo supljina oko kojih zrak  ''skrece'') te samom povrsinom zrna pijeska ima efekt - čepa, ako me  razumijete.
Nadalje, otezavajuca okolnost ovoga sistema je sto je  dno posude ravno, a ne stozasto, kao u recimo silosu. Sjetite se da  pravilo za konstruiranje silosa glasi - nagib (kut) stranice dna mora  biti veci od rasipnog kuta tvari koje se u silosu skladisti.
Nadalje, brzina istjecanja tvari iz ovakvog spremnika - ovisi samo o:
1.)  Fizickim osobinama tvari koje se isipavaju (velicina granulata,  specificna gustoca, ljepljivost, unutarnje trenje...) te nije isto ako  iz silosa isipavate zrnja kukuruza ili - cement
2.) Velicini otvora na izlazu (nepotrebno uopce ista komentirati)
3.)  Kutu samog konusa silosa. Sto je konus ''paralelniji'' sa stranicama  spremnika - dobivate efekt kao da imate cijev bez dna.
PRITISAK  uopce nema utjecaj na poboljsanje protjecanja, nego bas suprotno MOZE  JEDINO USPORITI brzinu istjecanja jer se silom koja djeluje na povrsinu  samo sabija materijal koji se onda jos cvrsce sljubljuje jedan uz drugog  i zbog povecanog trenja dolazi do sporijeg isipavanja.
Ako mislite da ce  se zrak ''probiti'' kroz pijesak - varate se. Nece! Moze jedino  uskovitlati povrsinski sloj te ce zrak, po zakonu fluida brzo izgubiti  svoju (kineticku) energiju u bitci protiv potencijalne energije pijeska  koji je ''tezi'' odnosno ima vecu ''masu'' - tocnije specificnu gustocu. ''Kolicina mase'' zraka je veeeeeej tu mač manja od''kolicine mase'' pijeka. U saci pijeska kojeg zagrabite ima puno vise mase nego u nekoliko kubicnih metara zraka. To je kao da se auto sa 500km/h zaleti medu parkirane kamione. Prva dva  ri ce pomaknuti, ostali ce ostati netaknuti. U nekim silosima se cak  zrak upuhuje ''po etazama'' da se sadrzaj ''rastrese'' tijekom  isipavanja.
Nekoliko primjera gdje se ovo moze sresti jesu pjescani  sat te ''pjescane zamke'' koje se danas koriste, recimo u brodogradnji  na porinucu brodova, te stari anticki ''trikovi'' dizanja ogromnih  obeliska. Brod (zavisno o velicini) lezi na ploci (plocama) koja je u  biti poklopac posude (kod 180-metarskog tankera takvih posuda ima...  Puuunooo :D  Stotinjak... Dvjestotinjak...) u kojoj je - kvarcni pijesak. Posuda  stoji na ''karegi'' odnosno postolju na kojem se brod - izgraduje. kad  se brod treba porinuti, podvlace se sanjke pod njega te se iz posuda  ispusta pijesak. Brod se spusta i nalijeze na sanjke, posuda se  oslobodi, ''karege'' se maknu i teta Jaca sa svojim zavodnicim kezom  ovakvim ---> njiiiiiiiiiiii :ghh:  kaze:''Aj du HOOOUUP da ce brod ploviti mirnim morem...'' Znaci koliko  je god brod tezak, pijesak ne ''šprica'' ko lud, nego lagano istjece...  Slicno je i u pjescanom satu. Ako igrate Scruble - ma nema tog pritiska  koji ce onaj pijesak iznutra istjerati brze van. Moze jedino ona  staklena ampula - eksplodirati. Znaci - sam spremnik je ovdje izuzetno lose napravljen.
Nadalje,  kao sto kolega kaze - usisavanje pijeska - ono mora biti onako kako je  on rekao. Sto blize mlaznici jer - morao bi imati straaaaahovitu silu da  istransportiras pijesak kroz recimo metar-dva... Tri-pet-sedam crijeva  pa ga tek onda jos i natjerati da prode kroz - mlaznicu. Da bi to  postigao morao bi imati heeebeno haba-haba dimenzionirane stijenke tog  crijeva. Em je jos pijesak - abrazivan, ne zaboravi zasto ga koristis -  da s njim - cistis!!! :D  Nadalje, ako bi ta stvar tako i šljakila - mislim da bi bio hebeni  haba-haba problem ponovno ''pokrenuti'' taj pjesak kroz cijev kad jednom  taj sistem stane. Jos ako pijesak navuce vlagu (ako koristis home made  DIY Drafski pesak) sve to mozes - zaboraviti.
Znaci - da bi ta stvar šljakala moras imati mrrrrrricnu:jak::jak:od kompresora. Znaci - sto veca boca, sto veci protok zraka, sto veci konstantni tlak...
Bez toga - mozes samo ovako kao mi :lol: :lol: :lol: iz ciiiste zabave ispjeskariti neki sitniji komad...

http://www.renault4serbia.com/forum/index.php?topic=1892.260

Prvi dan - dve felge... Kompresor se taaaaaako uzario da si mogao na jemu peci cevape... A kao, jedan je od ''poluozbiljnijih'' kompresora. Drugi dan - jos dve. Muka Isusova - u ta dva dana sam pojeo vise pijeska nego kolaca u cijelom svom zivotu. :D

Kako vidim da imas namjeru raditi ''nesto posteno'' za neku svoju korist - nema druge nego otpocetka i od temelja... :palac:A to je - kompresor. Pa onda ''šprica'' odnosno štolj-pi...
ŽiiiivjJOOO rođo, kao bi rekao pokojni Spajić... :piva:
« Zadnja izmjena: 03 Ožujka, 2012, 14:50:14 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline turpija

• Olschool apprentice
  • *
pjeskarilica
« Odgovori #6 : 03 Ožujka, 2012, 15:28:38 »
frik odma studiju složio :P

ako je ovaj dizajn tako loš, zašto ga koriste u komercijalnim varijantama pjeskarilica ?
možda mi nešt promiće, ali osim što su ljepše upakovani, rakao bi da je to ta konstrukcija

npr

Offline mojitobar

pjeskarilica
« Odgovori #7 : 03 Ožujka, 2012, 17:43:56 »
kao i kod prodaje stanova gdje se kaže da stan prodaje lokacija,lokacija i lokacija tako to i ovdje možeš primjeniti - kompresor,kompresor i kompresor!!!
built,not bought

Offline turpija

• Olschool apprentice
  • *
pjeskarilica
« Odgovori #8 : 05 Ožujka, 2012, 21:13:39 »
s koliko jakim/velikim kompresorima vi pjeskarite ?
s pištoljem što vuće iz vreće ili ?

Offline Looka-zg

• Antique Member
  • Vozilo:: Hillman Avenger mk1 1971.
pjeskarilica
« Odgovori #9 : 05 Ožujka, 2012, 22:07:51 »
pretrazi forum, imas trazilicu gore .... ima cijela tema o pjeskarenju i pistoljima za pjeskarenje

btw nebi bilo lose ni da se predstavis ... kulture radi, a ne da upadnes ko padobranac ... e imam bocu ;)

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
pjeskarilica
« Odgovori #10 : 05 Ožujka, 2012, 22:11:43 »
Pa evo ja sam pjeskario sa ''mrcinom'' koja roka preko 400 litara i sa bocom od 100-tinjak litara... Za neko poluamatersko-poluprofesionalno spricanje autiju sto je radio frend - posve bez problema... Goni cak i pneumatski alat bez problema...
I opet je drndao ko lud za dve felge... Jest da sam ja pjeskario sa fiiiniiim kvarcnim pijeskom 0,1-0,2 mm ali nije mogao drzati preko 5... 6 bara...
Pistolj je sa kratkom cijevi sa onom ''sondom'' na kraju da bolje tone u pijesak i da bolje usisava pijesak... :palac:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Chaser

• Antique Member
    • psychobrothers garage
pjeskarilica
« Odgovori #11 : 06 Ožujka, 2012, 12:27:57 »
ja doma pjeskarim, i istina je sljedeća iz mog iskustva... trebaš stalnih 8 bara, što je debela istina. No imaš dva sistema za pjeskarenje. Možeš radit sa 2 ili 1 cijevi, dakle ima pištolja(dvocijevke takozvane) koji prije same mlaznice dobivaju pijesak, i pištolja kao što je DEADMAN VALVE koji je jednocijevan. On je idealan za sodu bikarbonu i pijesak od 0.1-0.6 mm. Ja koristim sustav koji sadrži posudu sa medijem pod pritiskom, cijev unutarnji fi 13mm sa stijenkom od 15mm(hansaflex), Deadman Valve, te stalnih 8 bara.... Mlaznice su mi keramičke, jer metalne pojede za pola sata... tako da gledaj koliko su ti dostupni i ti dijelovi...npr. metalne traju 0.5-1 sat, a keramičke do tjedan dana...Ali moram napomenut, pjeskarenje podnica, blatobrana i slično gdje su mazani razni materijali, kao dekalit, bitumen, razne elastične boje je nemoguć...to uvijek moraš sa četkom prije ili grijat pa strugat...

Offline turpija

• Olschool apprentice
  • *
pjeskarilica
« Odgovori #12 : 06 Ožujka, 2012, 16:41:09 »
ta jednocjevna pjeskarilica što spominješ, sa posudom pod pritiskom, to je zapravo ovakav sistem kakav je meni bio zvjezda vodilja od početka, jel tako chaseru ?
vidim da imaš na sajtu nekoliko felgi opjeskarenih, pa zakljucujem da si majstor ;)
s koliko velikim/jakim kompresorom radiš ? koliko dugo radiš prije nego izgubi dah ?

2 looka-zg: ja sam se došo pofalit kakvu bocu imam, a ti bi odma oib da ti dam ... jel tako i djevojke hvataš ?

e da, još jedno pitanje, vi s tim pištoljima, neskupim, koliko brzo trošite pjesak ? jel zdrobite vreću za pol sata ? više ? manje ?

Offline gigi V8

• Antique Member
pjeskarilica
« Odgovori #13 : 10 Ožujka, 2012, 09:46:43 »
manje stvari, možeš pijeskariti doma uz neku ""pripremu""
što to znači??!!
znači da prvo žičanom četkom  (250 mm)koja se vrti na 2850 okretaja skineš koliko se da, pa onda premažeš antikorozinom i ostaviš jedan dan da do kraja pojede hrđu- i onda sve još jednom ""opereš pjeskom"
i to onda zadovoljava neko pjeskarenje i kvalitetu
kao što su naveli- veće stvari- nemoguća misija ili tamo gdje je 20-30 god stari bitumen i slične kemije toga vremena

zato za krupne stvari- odvozim u PANEX čakovec- koji imaju vrhunski jak i profesionalan kompresor i pjeskarilicu-i naprave posao kako spada
ovaj tjedan pjeskarim DODGE 1969 od ispod, bunker i mulde...i napokon svojeg TRANS AMA ....

sve one komore koje se nude po e-bay su dobre kao i te manje pjeskare-ali napominjem-samo za manje stvari i uz neku pripremu kako sam naveo-može se napraviti dobar posao

a sve ovo doma što se radi -bez komore - je muka!
prvo se nadišeš pjeska i sranja , oči pune pjeska 2 dana, susjedi ti jebu mater i sve po spisku,sve oko kuće 10-15 m je pod pijeskom, auti, prozori,,,tako da takav posao treba raditi negdje na vrtu, daleko od svega, pa neka se praši....

jedina prava stvar za kućnu upotrebu je po mojem komora od 120*90*90  (i veće)kojom možeš raditi doma u garaži , u ""zdravim" uvjetima..jer ne zaboravite-onaj sitni kvarcni pjesak je- kancerogen !!

Offline igor136

pjeskarilica
« Odgovori #14 : 10 Ožujka, 2012, 18:51:39 »
Jest Gigi, u pravu si. Možda od stare škrinje napravit za felge ispjeskarit i to je to. A i za to ti triba mrcina od kompresora
1-2-4-5-3                             [   ]==0000==[   ]