Citam nesto o oldtimer susretima u Bgd i opet naletim na bus Pionir iz 1939. u kojem se pisalo i slikalo vec na ovom forumu i za koji se tvrdi da je najstariji srpski autobus i malo istazim, posto je i to prakticno ex Yu autoindustrija.
Kamion Pionir Praga se proizvodio u IMR Rakovica (1927. Industrija aeroplanskih motora). Prema njihovoj web stranici u Rakovici je proizvedeno prvo motorno vozilo u Kraljevini Jugoslaviji, tj. 1938 je zapoceta proizvodnja kamiona Praga RN8 2,5t koji se proizvodio do 1941, da bi po oslobodjenu 1947. bila nastavljena proizvodnja kamiona Pionir 3,5 takodjer po licenci Prage do 1950. Interesantno da su cjelokupna tehnologija, masinski park i alati 1951. preseljeni u TAM koji je nastavio proizvodnju Pionira, a u Rakovici je ugasena proizvodnja.
O proizvodnji kamiona u Rakovici prije 2. sva rata se zna, mada se proizvodnja autobusa po webu skoro pa ne pominje, tek na jednom mjestu sam nasao podatak da su autobusi karoserijski radjeni u Gosi iz S. Palanke na bazi kamiona Praga RN8.
Takodjer, na vise mjesta sam procitao da je naziv modela pomenutog busa Pionir Praga, a istovremeno sam, takodjer na vise mjesta, da je naziv Pionir uveden poslije rata. Mozda je vlasnik uradio upgrade busa tom oznakom Pionir, pa sam malo izmislja imena sto me ne bi cudilo jer je cijela prica oko tog busa, tj bolje receno vlasnika u SRB vrlo cudna. Prvo sam na na forumima procitao komentare tj. nagadjanja da je ovo bus iz Ko to tamo peva, a ne MB O300 (po mnogima autenticni ili jedan od njih je u Jadranfilmu), sto je navodno po pisanju forumasa tvrdio i sam vlasnik, a kasnije vjerovatno da digne cijenu i ekskluzivnost svog busa, vlasnik ovog je tvrdio da je on istrazivao i dosao do podatka da je bus iz filma zapravo bio marke Garant koji je davno isjecen.