Autor Tema: malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule  (Posjeta: 105360 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

SCARY

• Gost
malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule
« Odgovori #105 : 22 Svibnja, 2012, 19:22:43 »
koliko sam vidio ti 'torpedo' kamioni su bili čista kopija 'tam'-a...
taj tam je dolazio u 2 oblika: 2 osovinac 110 i 3 osovinac 150... osim u vojne svrhe koristili su ga i vatrogasci i različite terenske službe (elektra, dalekovod, šumari, ...)
u vojnoj izvedbi su bili u tzv kabrio varijanti - znači cerada i kabina i teretni prostor; i s limenom kabinom kad je teretni prostor bio zatvoren (sanitet, veza, radionica, vatrogasni, ...), limena kabina je imala 'šaht' na suvozačkom mjestu; također je dolazio u varijanti sa i bez vitla naprijed... ovisno o godini proizvodnje imali su i neke modifikacije (motor brisača prvo gore pa dolje, retrovizori prvo kod vjetrobrana pa na vratima, poluga mjenjača, i sl)... odlikovao se jednim detaljem do tada pomalo nezamislivim - vebasto za kabinu... te tamove dobro znam jer sam ih davnih dana vozio u jna;)

Offline renault 4 tl 1981

« Odgovori #106 : 22 Svibnja, 2012, 22:43:20 »
Hvala na informaciji:gosp:.
Život je kratak da bi trošio vrijeme na budale.

Offline goran16v

« Odgovori #107 : 23 Svibnja, 2012, 08:21:08 »
Citat: SCARY;318377
koliko sam vidio ti 'torpedo' kamioni su bili čista kopija 'tam'-a...
taj tam je dolazio u 2 oblika: 2 osovinac 110 i 3 osovinac 150... osim u vojne svrhe koristili su ga i vatrogasci i različite terenske službe (elektra, dalekovod, šumari, ...)
u vojnoj izvedbi su bili u tzv kabrio varijanti - znači cerada i kabina i teretni prostor; i s limenom kabinom kad je teretni prostor bio zatvoren (sanitet, veza, radionica, vatrogasni, ...), limena kabina je imala 'šaht' na suvozačkom mjestu; također je dolazio u varijanti sa i bez vitla naprijed... ovisno o godini proizvodnje imali su i neke modifikacije (motor brisača prvo gore pa dolje, retrovizori prvo kod vjetrobrana pa na vratima, poluga mjenjača, i sl)... odlikovao se jednim detaljem do tada pomalo nezamislivim - vebasto za kabinu... te tamove dobro znam jer sam ih davnih dana vozio u jna;)

Torpedo, replika TAM-a 110 na sluzbi u Oruzanim snagama BiH u Capljini, ljeto 2009.

Ne znam razlike u teh. karaktristikama u odnosu na TAM 110 ali "na oko" razlika je u prednjoj masci i zastiti svjetlosnih grupa.

Offline goran16v

« Odgovori #108 : 23 Svibnja, 2012, 11:17:34 »
Citam nesto o oldtimer susretima u Bgd i opet naletim na bus Pionir iz 1939. u kojem se pisalo i slikalo vec na ovom forumu i za koji se tvrdi da je najstariji srpski autobus i malo istazim, posto je i to prakticno ex Yu autoindustrija.
Kamion Pionir Praga se proizvodio u IMR Rakovica (1927. Industrija aeroplanskih motora). Prema njihovoj web stranici u Rakovici je proizvedeno prvo motorno vozilo u Kraljevini Jugoslaviji, tj. 1938 je zapoceta proizvodnja kamiona Praga RN8 2,5t koji se proizvodio do 1941, da bi po oslobodjenu 1947. bila nastavljena proizvodnja kamiona Pionir 3,5 takodjer po licenci Prage do 1950. Interesantno da su cjelokupna tehnologija, masinski park i alati 1951. preseljeni u TAM koji je nastavio proizvodnju Pionira, a u Rakovici je ugasena proizvodnja.
O proizvodnji kamiona u Rakovici prije 2. sva rata se zna, mada se proizvodnja autobusa po webu skoro pa ne pominje, tek na jednom mjestu sam nasao podatak da su autobusi karoserijski radjeni u Gosi iz S. Palanke na bazi kamiona Praga RN8.
Takodjer, na vise mjesta sam procitao da je naziv modela pomenutog busa Pionir Praga, a istovremeno sam, takodjer na vise mjesta, da je naziv Pionir uveden poslije rata. Mozda je vlasnik uradio upgrade busa tom oznakom Pionir, pa sam malo izmislja imena sto me ne bi cudilo jer je cijela prica oko tog busa, tj bolje receno vlasnika u SRB vrlo cudna. Prvo sam na na forumima procitao komentare tj. nagadjanja da je ovo bus iz Ko to tamo peva, a ne MB O300 (po mnogima autenticni ili jedan od njih je u Jadranfilmu), sto je navodno po pisanju forumasa tvrdio i sam vlasnik, a kasnije vjerovatno da digne cijenu i ekskluzivnost svog busa, vlasnik ovog je tvrdio da je on istrazivao i dosao do podatka da je bus iz filma zapravo bio marke Garant koji je davno isjecen.
« Zadnja izmjena: 23 Svibnja, 2012, 11:21:52 goran16v »

Offline krntija

« Odgovori #109 : 23 Svibnja, 2012, 11:58:20 »
:mellow: Oznaku PIONIR , stavio je sam vlasnik, jer je u narodu poznat pod tim imenom; a posto je predratni model, nema govora o tom imenu, samo Praga i naziv modela!
Autenticni autobus iz "Ko to tamo peva" je onaj Mercedes u Jadranfilmu koji ima "divlju"masku, posto je originalna tokom godina unistena (karambol)! Vidi se da je taj i po nadgradnji na krovu koju nema nijedan drugi autobus tog modela! Autobus GARANT (radio se u Njemackoj prije rata, a posle rata u DDR-u) koliko mi je poznato, nije preostao iz ratnih dana, a uostalom , potpuno drugacija karoserija od Mercedesa!
Evo link sa klipicem iz filma! http://www.danubeogradu.rs/2011/10/kinoteka-%E2%80%93-repertoar-za-novembar/
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline goran16v

« Odgovori #110 : 23 Svibnja, 2012, 12:30:47 »
Upravo sam zato naveo da je sva prica oko tog busa prilicno cudna, uz duzno postovanje prema entuzijazmu za restaurirati i ocuvati takav bus, ali skoro da dovodi u pitanje sta su prave namjere vlasnika.
Prije svega vizuelna autenticnost je jako bitna stavka za svijet oldtimera (mi se ubismo trazeci autenticne dijelove, kodove boje itd) da bi pravi entuzijasta na vrlo rijedak autobus Praga PN8 (ovo PN8 sam preuzeo od kamiona na cijoj je osnovi navodno napravljen) proizveden u IAMD Rakovica AD po Praga licenci prije 73. god, sto je samo po sebi dovoljno ekskluzivno i vrijedno, tek tako nakacio cirilicnu oznaku "Pionir". To bi bilo jednako kao na Fiata 600 nakaciti oznaku zastava 750L bez obzira sto taj auto svi zovu Fico.
Dalje, vizuelno se moze svesti i pod stvar ukusa, ali administrativna autenticnost je jos i bitnija da bi ga predstavljao cak i zvanicno u stampi kao nepostojeci "Pionir Praga PN-8 1939. najstariji srpski autobus".
Uz sve to tu treba dodati i navodno vlasnikovo istrazivanje i saznanja o autenticnom busu iz Ko to tamo peva, kao i spekulacijama da je bas njegov bus autentican.
Meni u nesto ne stima...

Offline goran16v

« Odgovori #111 : 24 Svibnja, 2012, 10:56:24 »
Citam nesto u Opelu Kikinda (Opel Senator A koji se u IDA-i nastavio proizvoditi nakon sto je u Opelu poceo proizvoditi Senator B) i pocnem vrtiti film koji su domaci automobili nosili imena po topominima i geografskim pojmovima. Osim pomenute Kininde, te Zastave Jugo (ako se o moze priznati) nisam se sjetio nijednog putnickog automobila, a sto se ostalih tice sjetio sam se kombibusa Zastava Neretva, kamiona Turbo Zeta, autobusa Dubrava i to bi bilo to. Ako se neko sjecaj jos nekog neka nastavi...

Offline krntija

« Odgovori #112 : 24 Svibnja, 2012, 11:48:42 »
:pda:Ima jos!  Fap Dubrava, Fap Ohrid, Zmaj Avala! Dubrave znaju svi, ove ostale samo znalci!:)
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline romyo

« Odgovori #113 : 24 Svibnja, 2012, 13:28:20 »
Citat: goran16v;318814
........ kamiona Turbo Zeta......

Nemogu biti ziher 100%, ali Zastava je radila licencno Turbo Zetu, uz odobrenje i limitiranu kvotu Fiat tvornice.
Dakle, to ime je došlo u Kragujevac iz Italije.

Fiat je već sredinom sedamdesetih imao kamion Zeta.
Nešto kasnije i Iveco. I to je ime tada korišteno, još u sedamdesetima.

Ako netko možda zna kakav zgodan link na ovu Zeta tematiku bilo bi lijepo.
Nema po netu nekih konkretnih podataka, bar ja ne mogu naći.

Offline goran16v

« Odgovori #114 : 24 Svibnja, 2012, 14:16:55 »
Meni je ime Zeta vuklo na rijeku u CG zato je pomenuh bez ikakvog "istrazivanja" po netu

Offline romyo

« Odgovori #115 : 24 Svibnja, 2012, 14:22:18 »
Da, da, skužio sam.

Ali u talijanskome žargonu ZETA bi trebalo označavati nešto kao Snaga, Moć...
MarxRi  je puno bolji od mene u talijanskome.

U svakom slučaju, lijep i dobar kamion. Neznam točno, ali to je več cca 25 godina kako oni teglu i vuku.
Još ih se dosta kod nas može pronači, bar kod nas po Ri.

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #116 : 24 Svibnja, 2012, 14:37:56 »
A i vrlo je zahvalan sto se tice mogucnosti za kačenje raznih maglenki i inox galanterije... :ghh: :lol: :rofl:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
  • Spol: Muški
    • http://alfa-corse.com
  • Vozilo:: Ponovo Alfa Romeo Sprint QV
« Odgovori #117 : 24 Svibnja, 2012, 14:45:34 »
IDA- Kikinda - montaža Opela
Cimos - Koper - Citroeni....
Hrđa bez granica

Offline romyo

« Odgovori #118 : 24 Svibnja, 2012, 14:45:38 »
Frik / Joj, da, da, da...
Mislimo na istoga. Znam ga dobro, taj kamion Turbo Zeta.
Zamisli, nemam ga u arhivi.

Nekamo je gore po Jušićima ili tako nešto. Plavo srebreni... Privatnik mislim.
Na njemu je tisuće svjetla i svjetalaca, nekih trakica, branika i ko zna čega, a točka na I su rogovi od bika na maski.

Uletili smo malo u off topic, sorry. :o

Offline goran16v

« Odgovori #119 : 24 Svibnja, 2012, 15:44:00 »
Dajte sliku tog unikata i off topic vam je oprosten! :)