Autor Tema: Pjeskarenje cijelog auta -iskustva  (Posjeta: 27433 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
Pjeskarenje cijelog auta -iskustva
« Odgovori #15 : 04 Lipnja, 2012, 16:04:51 »
Jednom, poodavno ima od toga - a bar kojih 3... 4 godine... Bila je jedna ''unikatna'' manta A kod majstora lakirera Zdjelara na Viskovu... Isto je bila ''ozbiljno restaurirana'' pa je cijela ispjeskarena. Kad kazem ''unikatna'' - mislim na - izgubljene linije.
Auto vise nije imao niti jednu ''svoju'' liniju, sav je bio - ''zaokruzen''... Stajao je brat bratu dve godine kod majstora koji je izgubio milijardu sati da ga koliko-toliko ''dovede u red'' ali je to i dalje bilo daleko od idealnog ''ogledalo like'' stanja kakvo je jedino primjereno za - restaurirani auto.
Na kraju su radovi, jednostavno - stali :( jer lik nije platio ni pola novca koje je lakirer pitao, a lakirer je radio ''gotovo za dabe'' - znaci nije ga ''derao po satu'' ili nesto slicno. Pa je auto zavrsio vani, pod strehom, pa pod ceradom, pa prezimio zimu, pa preproljecio proljece pa preljetio ljeto i opet preko jeseni prezimio - zimu. Na kraju je auto opet bio ''tu i tamo'' ruzinav i svela se prica na - žali Boze truda.
Vec sam milion puta rekao - pjeskarenje je uistinu dvosjekli mac. I sve je - samo ne jeftino. Osim sto se vrhunski posao pjeskarenje MORA platiti, em na sve ostalo izgubis puuuno puno vremena, a vrijeme je isto - resurs. Najgore je kad je lim toliko slab ta ga se stanji doslovce na debljinu papira, a na mjestim cak bude i - šupalj :sok: I to - ne rupe kroz koje moze proci nogometna lopta, nego kad pogledas auto ''prema svjetlu'' - vidis da je doslovce kao - sito. Fiiine fine rupice od recimo milimetar u promjeru. I onda ne znas sta bi - plakao ili uistinu plakao. :(
Da se auto moze pjeskariti cijeli - MOZE, samo je pitanje tko radi, kako radi, cime radi i koliko vremenski to radi. Danas svi rade sve i svi su majstori. Nazalost, radi toga se i desi da naletis na ''majstora''. Jednom kad ti zašamara auto sa mlazom pijeska koji doslovce ''pojede'' i ''iskrivi'' auto - mozes samo sjesti i plakati.
Svaka cast usitinu pravim majstorima - ali nekako je moje misljenje da se klonim pjeskarenja kao vrag od tamjana osim ako se ne radi o kakvom ''kusu železa od par sto kil''.
I da - kad sam jednom rekao da u Rijeci ''nema'' pjeskarenja - nitko mi nije vjerovao. Dobio sam nekoliko brojeva, nekoliko Google smjernica, ali kad nazoves - nista. Ili ne rade vise ili ne pjeskare ''tako velike komade''. Kad zelis opjeskariti cetiri bokčijske felgice od katrice - onda pak ne pjeskare ''tako male komade'' jer im se - ne isplati. :D
U svakom slucaju, nakon svega navedenog, mogu ti samo reci - dva puta razmisli o pjeskarenju. Odnosno :rofl:  :lol: :rofl: dvaput' razmisli UOPCE o ideji je li ti uopce potrebno ''žuljanje do golog lima''... :rofl:
Zanemarimo spike koje gledamo na internetu i ''ja kad budem rado - raditi cu kako treba ili nikako''... Ja kad si Budem Katru radio gdje bude trulo - rezem, sta se da obrusiti - brusim... Zalijem time cime cu zaliti i lakiram...
AaameEEeEEen... Pa nisu auti piramide - kako ga god napravio protruliti ce prije nego opandrknes sa ovoga svijeta. Eto, to su pametne Švabe i skuzile pa su Opele i proizvodili ruzinave u startu. Vidjeli su da nema smisla da auto bude zasticen do jaja kad ga trula Alfa pojede uzduz i popreko - bilo na špravcu, bilo po zavojima. :lol:
Na kraju krajeva kad imas truljav rubnjak blatobrana nitko ti nece zanasati auto rucno ako nekoga i zatvoris na parkingu... Pa makar i ''samo na pet minuta''... :D
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Jaki

• Antique Member
« Odgovori #16 : 04 Lipnja, 2012, 17:36:54 »
Zanimljivo kako postoje razlicita iskustva... moje je totalno suprotno... odnosno evo
ponukan ovom temom malo prije sam bio u garazi... pregledavao sve vece povrsine,
pogotovo krov ... i ne vidim nikakve udubine... zakrivljenosti, a nista se niti pod
prstima ne osjeti... stranice, vrata... tu definitivno nema nikakvih zakrivljenosti a
kamoli gubitka linija koje se gore spominju...

Ocito je da postoje majstori i "majstori" ... covijek koji je meni pjeskario auto je radio
sve sa kvarcnim pjeskom i ocito sa odgovarajucim pritiskom kompresora, a i bio sam
cijelo vrijeme sa njim dok je pjeskario i boja je isla dolje stvarno polagano, ocito
nije koristio pre velik pritisak, ili sam pak imao srece da moja krntija ima deblji i cvrsci
lim... ne znam...

Offline RISBO THE BLADE

• Antique Member
    • http://www.cardomain.com/ride/2605843
« Odgovori #17 : 04 Lipnja, 2012, 19:03:52 »
Ono kaj sam ja videl ili čul kaj se tiče pjeskarenja,pogotovo kaj rade ovi preko bare,mehanički se dijelovi recimo pjeskare sa nečim grubljim kao što je pijesak,ali lim ne,lim ako ide na pjeskarenje,pjeskari se sa grubom sodom a ne sa pijeskom,to oni imaju 25 kil vreče,to je valjda soda nekakva za industrijsku primjenu pa ima u velikim pakungima,i to rade s tim,i onda se ništ ne ošteti kaj se nebi trebalo kaj se tiće lima,jer pijesak je pregrubi kak got je mala granulacija,a soda je vjerovatno oštra jako pa je to najbolja solucija za kvalitetni posel i da jako skida a da ne oštećuje ono kaj netreba,znači dok se baš cijeli auto pjeskari,evo vam dokaza za to:

http://www.youtube.com/watch?v=BRLBECBiFQQ

Offline RISBO THE BLADE

• Antique Member
« Odgovori #18 : 04 Lipnja, 2012, 19:10:14 »
Evo ovaj cijeli filmić si pogledajte,čak  s tim nemreš ni staklo oštetiti,jako je oštra soda a opet jako fina da ne oštečuje ništ,samo deri :)

http://www.youtube.com/watch?v=H9vFAQYrS6M&feature=related

Z
a mene je to jedini pravi posel kaj se tiće pjeskarenja:

http://www.youtube.com/watch?v=Ey3G1slWH9A&feature=related
« Zadnja izmjena: 04 Lipnja, 2012, 19:12:39 RISBO THE BLADE »

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #19 : 04 Lipnja, 2012, 19:11:19 »
Jedino kaj ne vidim logike pjeskariti površine koje nisu trule,hrđave,nedostupne itd,u ćem je kvaka odnosno potreba za pjeskarenjem boje i skidanje već zaštitnog sloja koji  nastaje toplim valjanem u tvornici,što se time postiže osim da se stanji lim i sjebe zaštita koja je godinama dobro služila,da nebi slućajno ti sada na to ispjeskareno stavio nešto bolje?

Offline RISBO THE BLADE

• Antique Member
« Odgovori #20 : 04 Lipnja, 2012, 19:18:52 »
Ima logike puno jer na autima koji su stari 30,40,50 godina i više se zna stvarati ko filc hrđe ispod površine,i to more z vremenom propikati,nekad kroz nekoliko godina,nekad začas,i mozda samo nekaj sitno tu ili tam,ali to je tu ili tam i nije dobro,bez obzira kolko dobro bili tvornički pofarbani,a ti to nemreš znati di se to bude recimo dogodilo ili ne,zato se sve skida dole i stavlja se friški slojevi pa si miran i bez brige pogotovo na nekom vrednom oldtimeru de mora to biti tak,ništa nije bezveze,sve ima razloge zakaj se mora,normalno samo se mora onda posle ta zaštita napraviti kak spada inače nema koristi od pjeskarenja.

Offline Alfa Veloce

« Odgovori #21 : 04 Lipnja, 2012, 20:59:41 »
U potpunosti se slažem. Osim toga ima još jedan razlog za skidanje boje. Nikad ne znaš da'l su nova i stara boja kompatibilne, odnosno kak budu reagirale jedna na drugu. Može biti da ispočetka bude sve izgledalo O.K. a onda jednog dana vidiš fleke ili ti se boja na mjestima di je bilo ostataka stare počne dizati. Zato kad se radi poštena restauracija obavezno sve do golog lima skinuti.
Vezano na sodu.  Po mojim saznanjima ona je dobra za skidanje boje i površinske hrđe, ali za tvrdokornu hrđu baš i ne!?
Usput, RISBO THE BLADE di limariš? Se to more videti?
"Nothing drives like an Alfa!"

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #22 : 04 Lipnja, 2012, 21:03:32 »
Za boju nema frke,prvo našpricaš stabilizator i nema šanse da se digne pa da je bilo ćime prije farban.

Offline Alfa Veloce

« Odgovori #23 : 04 Lipnja, 2012, 21:21:44 »
Ne znam. Ne volim kemijati. Kad vidim goli lim siguran sam da me nikaj nemre iznenaditi.

Offline RISBO THE BLADE

• Antique Member
« Odgovori #24 : 05 Lipnja, 2012, 19:32:41 »
Kod kompatibilnosti boje nova na staru nema danas problema kod toga,upravo zato su zmišljeni ti šprickitevi i fileri da budu kao međusloj da nema nikakve reakcije kemijske,tak da to nije nikakav problem,Alfa ne limarim više kad je gotovo :),ali ko oče more dojti glet to zlo,ja sam ti doma iza bolnice tam u onoj ulici ak znaš di ti je Mirić koji plastiku krpa.

Offline Alfa Veloce

« Odgovori #25 : 05 Lipnja, 2012, 21:14:47 »
A kaj se dogodi ako je ispod te stare boje neko nekad nekaj kital. Da'l budu ti špric kitevi i fileri sprečili da taj kit jednog dana spuca, a sa njim i nova boja? Kod tih naših auta gotovo nikad ne znaš tko, kada, kaj i kako je radil na njima i zato, još jedanput, mislim da je najbolje sve skinuti.
Znam di je Mirić, a mislim da sad znam di si i ti, malo niže s druge strane ulice. I tata ti je nekad limaril, ako se ne varam.

Offline RISBO THE BLADE

• Antique Member
« Odgovori #26 : 05 Lipnja, 2012, 21:42:35 »
Je i ja sam limaril,pa sam onda odišel v servis delati,ali doma nema više obrta pa nema table vani,tak da je bilo lakše najti prije hižu radi table.

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #27 : 06 Lipnja, 2012, 07:48:14 »
Ak ta stara boja i kit nije spucal i digel se do sada,onda više ni nebu,tak da se zato ne treba bojati.Jedino ako ne želiš imati puno kita na autu,ali onda moraš sve te zakitane dijelove promjeniti za novu limaruju,jer inaće nema svrhe skidati stari i boju pa ponovo sve opet nakitavat.Treba uzeti u obzir da kitanje uvjek radi i treba dugo vremena dok se stabilizira,tak da je bolje ostaviti stari sloj nego navlačit novi.Zbog razlike u temperaturnom rastezanju kita,boje i lima dolazi do uvlaćenja i grbavljenja kad je auto na suncu,pa hladnoći itd.Ove restauratorske kuće rade sasvim na drugi naćin,tamo se sve što je bilo ravnano i krpano skida i mjenja za novo i cijela karoserija se ponovo zaštićuje do temelja,samo kolko to košta i kava oprema i strojevi moraju biti da se to može napraviti,a priznajte da se to uopće nebi isplatilo za neki auto koji kasnije kao oldi vrijedi malo.Znam neke aute koji su se i kod nas napravili stvarno vrhunski s obzirom kakve su mogućnosti gulenja karoserija kod nas i takva priprema i bojanje bez limarije je koštala preko 4 soma €.Jel to netko spreman platiti?

Offline dejanR

« Odgovori #28 : 06 Lipnja, 2012, 08:51:32 »
Ja sam svakako pobornik skidanja kompletnog laka i kita do gole karoserije. I naravno da će opet ići gore kit, ali razlika je kad imaš 3 sloja kita i boja ili jedan sloj kita i boje. I mislim da ne treba mijenjati sve dijelove lima. Ako si majstor da truda i vremena dosta toga se da izravnati i izvuči (govorim o udubinaam) i na to tanko git ili kit.

Ja sam npr za svoj BMW uzeo svu limariju koja se dala kupiti nova za zamjenu (prednji vezni lim kompletni, prednje blatobrane, pragove, unutarnje i vanjske zadnje mulde, zadnji rubnjaci, unutarnji i vanjski zadnji blatobran, prednji podovi) jer su truli, a sve ostalo majstor može i treba odraditi.

I vezano uz dedin post, opet se vraćamo na priču cijene rada i dobivenog.

Offline Alfa Veloce

« Odgovori #29 : 06 Lipnja, 2012, 09:10:02 »
Sad smo došli na ono pravo. Koliko to košta i koliko je to isplativo? Za većinu vozila iz našeg oldtimer parka isplativost je upitna. Pogotovo za one koji ništa ne rade sami. Međutim to više nema veze s temom. Tema je da li pjeskariti karoseriju ili ne. Mislim da je  ovdje dosta toga rečeno i da će pokretač ove teme moći  sam odlučiti što će.